CORPUS 2017 (Cliqueu per veure les notícies)

DEL 15 AL 18 DE JUNY

 

DIJOUS 15, DIA DE CORPUS

A la 1 del migdia:

Tronada a la plaça MajorDIVENDRES 16


De 10 del matí a 10 de la nit:

A la Sala Polivalent, Marató de donació de sang del Solsonès
Ho organitzen: Banc de Sang i Teixits, Ajuntament de Solsona, Consell Comarcal del Solsonès i Associació de Donants de Sang del Solsonès


DISSABTE 17

A les 11 del matí:
Des del campanar de la catedral, repic de campanes anunciant l’inici de les festes

A les 12 del migdia:
Tronada a la plaça Major. Tot seguit, cercavila tradicional del pregoner, acompanyat pels gegants i l’Orquestra Patinfanjàs, per convidar tothom a la celebració del Corpus

Visita guiada a l’exposició Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física, a càrrec d’Elena Garcia Guixé, antropòloga i comissària de la mostra

A les 4 de la tarda:
Al Teatre Comarcal de Solsona, concert de fi de curs de l’Àtic Taller Musical

De 4 a 6 de la tarda:
Tothom qui vulgui col·laborar amb la catifa de Corpus d’aquest any ho pot fer portant flors al cau de l’Agrupament Escolta Pare Claret. Enguany, el tema tractarà sobre “Què està passant al món?”, centrat en el dret a decidir qui i com volem ser.

A les 6 de la tarda:
A la plaça de la Catedral, presentació del llibre Casserras, escultors de gegants, amb la participació de l’Orquestra Patinfanjàs i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Tot seguit, inauguració de l’exposició sobre el Manelet al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató.

A 2/4 de 7 de a tarda:
Sardanes a la plaça Major interpretades per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona

A les 11 de la nit:
Baixada del bou, la mulassa i el drac, acompanyats per l’Orquestra Patinfanjàs i exhibició del ball del drac a la plaça Major. Tot seguit, roda de foc


DIUMENGE 18

A 2/4 de 10 del matí:
Cercavila amb la participació dels Trabucaires de Solsona

A 3/4 d’11 del matí:
Baixada de la corporació municipal, juntament amb la pubilla i les donzelles d’honor, els gegants, el ball de bastons, els cavallets, el bou, la mulassa, el drac, l’àliga i altres elements tradicionals. Sortida de la casa consistorial cap a la catedral als acords de l’Orquestra Patinfanjàs

A les 11 del matí:
Missa concelebrada presidida per l’Excm. i Rvdm. Sr. Jaume Traserra i Cunillera, bisbe emèrit de Solsona. Solemne processó per la plaça de la Catedral, el carrer de Sant Miquel, la plaça Major i benedicció a la plaça de Palau

A continuació, a la plaça Major, exhibició dels ballets tradicionals d’óssos, cavallets, drac, nans, ball de bastons, àliga i gegants, acompanyats musicalment per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Finalment, tronada i pujada fins a la casa consistorial

A les 6 de la tarda:
Al Teatre Comarcal de Solsona, concert a càrrec de l’Orfeó Nova Solsona, amb cançons tradicionals catalanes i la cantata “L’arbre cançó”. Venda d’entrades a la taquilla una hora abans del concert. Preu: 10 euros / socis: 5 euros

A les 8 del vespre:
Projeccions al Teatre Comarcal de Solsona de les pel·lícules Freedom under load, de Pavol Barabas (Gran Premi 2016 i Premi FEEC a la millor fotografia), i La Liste, de Guido Perrini (Premi Grandvalira al millor film d'esports de muntanya 2016)
Ho organitza: Centre Excursionista del Solsonès
Hi col·laboren: Ajuntament de Solsona, Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA

Reserva d’espai per a persones amb mobilitat reduïda

El diumenge 18 de juny, l’Ajuntament de Solsona reserva un entarimat a la plaça Major per facilitar l’assistència als ballets tradicionals a les persones amb mobilitat reduïda. Les limitacions d’espai obliguen a regular aquesta reserva mitjançant la inscripció prèvia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori. El termini es tancarà el dijous 16 de juny a la una del migdia.

Hi col·labora: Creu Roja del Solsonès

Prevenció

Es demana la col·laboració a tothom que assisteixi a la plaça Major durant la tronada i la col·locació dels mascles el dia 18 de juny per evitar danys personals. Cal mantenir-se darrera del cordó en el moment de la preparació del material pirotècnic i fins que acabi la tronada.

Altres informacions d’interès:

Requisits per poder participar a les proves d’elecció de la pubilla i les donzelles d’honor

El 8 de juliol a les vuit del vespre a la plaça de Sant Pere tindrà lloc l’acte de comiat de la pubilla i les donzelles del 2016 i l’elecció de la pubilla i les donzelles d’honor 2017, de Solsona que es proclamaran en el decurs de la propera Festa Major. Les noies que vulguin presentar-s’hi com a candidates es poden inscriure fins al divendres 30 de juny a l’OAC de l’Ajuntament de Solsona.

La inscripció s’haurà de cursar mitjançant una instància, on cal especificar els estudis i aficions de les aspirants. Els únics requisits per participar en el procés selectiu és que la candidata a pubilla tingui entre 16 i 21 anys (edat que posteriorment li permetrà participar a l’elecció de pubilla de Catalunya) i que sigui solsonina.

La prova constarà d’una part escrita amb preguntes obertes i de tipus test de cultura sobre Solsona, Catalunya i general i una entrevista personal.

XXIX CONCURS DE FLORS ALS BALCONS

Bases

- Per participar en aquest concurs cal inscriure’s a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Solsona a partir del dia 10 de juny i fins a l’1 de juliol.
- Els participants han d’ornamentar amb flors els balcons i finestres del seu domicili.
- El conjunt de la façana també es valora amb un premi especial.
- Les torretes o jardineres han d’estar col·locades a la part interior dels balcons.
- Cada domicili pot optar a un sol premi.
- El jurat, integrat per membres de la iniciativa Viles Florides, de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya, passarà a valorar els balcons entre els dies 10 i 20 de juliol.
- Els millors balcons i/o finestres seran guardonats amb vals per bescanviar per productes de jardineria als venedors locals: el primer premi rebrà un val de 90 euros i es repartiran dotze vals de 60 euros cadascun. Enguany s’oferirà un premi especial a la millor façana, consistent en un val de 180 euros.
- El lliurament dels premis s’efectuarà pels volts de la Festa Major. Per recollir-los és imprescindible la presència de la persona guardonada.

 

ACTES FLAMA DEL CANIGÓ 2017 SOLSONA

REBUDA DE LA FLAMA I REVETLLA POPULAR DE SANT JOAN

Divendres 23 de juny

A partir de les 6 de la tarda:
Ballada de sardanes a la plaça Major a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona.
Els clubs BTT del Solsonès i Fondistes seran els encarregats de portar la Flama a Solsona, que arribarà pel portal del Pont. Rebuda de la Flama per la Junta d’Òmnium, la comitiva d’entitats i pubilles de la ciutat, acompanyada per una galejada d’honor dels Trabucaires de Solsona.
La comitiva es dirigirà a la capella del Claustre on s’encendrà un ciri a la Mare de Déu. Tot seguit, roda de foc a càrrec del drac Solterra, rebuda de la corporació municipal a l’Ajuntament de Solsona, encesa del peveter al portal del Castell, lectura del manifest, encesa de la foguera i, finalment, coca i xocolata per a tothom.

Ho organitzen:
Òmnium Cultural del Solsonès
Ajuntament de Solsona

Hi col·laboren:
BTT del Solsonès
Club Fondistes del Solsonès
Associació del Pubillatge Solsoní
Agrupament Baixa Ribera Salada
Agrupació de Geganters de Solsona
Associació dels Tractors d’Època

 

EXPOSICIONS


Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física

Aquest muntatge ens apropa a les condicions de vida de les poblacions catalanes entre els segles VIII i XV a través de l’estudi de les restes d’esquelets localitzades en jaciments arqueològics bàsicament de la Catalunya Central.
L’estudi dels ossos i les dents ens aporta una informació molt valuosa amb vista a un coneixement més ampli sobre com es vivia, en aquest cas, a l’època medieval. L’antropologia física i la paleopatologia ens proporcionen la fitxa de la població catalana d’ara fa mil anys. El recorregut expositiu, a través de 70 objectes entre diversos ossos humans i d’altres elements contextuals, explica com vivien i morien els nostres avantpassats de l’edat mitjana i aprofundeix en els àmbits de l’alimentació, la medicina, la salut, la violència, la guerra, la justícia i la mort.

Fins al 30 d’agost al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

Horaris: de dimecres a dissabtes, d’11 a 2/4 de 7 de la tarda (el juliol també els dimarts). Diumenges i festius, d’11 a 2 del migdia.

 

 

 

Manelet

Aquesta exposició ens mostra les diferents facetes de Josep Manel Casserras i Solé, el Manelet. La mostra es divideix en diversos àmbits, cadascun dels quals ens apropa a la persona del Manelet. S’hi reflecteix des de l’aficionat al motor, passant pel músic i fundador de l’Orquestra Patinfanjàs, el restaurador, el pintor i el més conegut, l’escultor de gegants.

Inauguració, dissabte 17 de juny a la tarda

Del 19 de juny a l’11 de setembre al saló de les Homilies d’Organyà (Biblioteca Carles Morató)

Horaris fins al 23 de juny: de dilluns a divendre de de 4 a 8 de la tarda i dimarts, divendres i dissabte de 10 a 2/4 de 2 del migdia. A partir del 25 de juny: de dilluns a divendres de 10 a 2/4 de 2 del migdia i dimarts, dijous i divendres de 4 a 8 de la tarda.

 

PROJECCIONS

18 de juny, a les 8 del vespre, al Teatre Comarcal de Solsona

FREEDOM UNDER LOAD
Pavol Barabas. Eslovàquia, 2016. 58'
Gran Premi 2016 i Premi FEEC a la millor fotografia

A la serralada de l'Alt Tatras encara hi persisteix un ofici que afronta el relleu generacional amb decisió. Amb pesades càrregues de 100 quilos a l'esquena i desafiant el vent, la tempesta o la neu profunda, uns homes han triat una professió prou especial: portar subministraments als diferents refugis del Tatras. El documental descobreix, a través de la vella generació de portejadors, què s'amaga darrera l'elecció d'aquest dur ofici.


LA LISTE
Guido Perrini. Suïssa, 2016. 44'
Premi Grandvalira al millor film d'esports de muntanya 2016

El protagonista és l'esquiador freeride Jérémie Heitz, que té per objectiu esdevenir el millor especialista d'aquesta modalitat. Seguint una llista amb els descensos dels principals cims alpins que vol realitzar, es va trobant les grans llegendes del descens extrem que han fet progressar aquest esport, com Sylvain Saudan o Dédé Anzévui.


 

BALL DE BASTONS I CAVALLETS

Les persones interessades a participar en el ball de bastons o en els cavallets es poden inscriure a l’Ajuntament fins al dia 3 de juliol de 2017.

 • Edat mínima per entrar a formar part del ball de bastons, l’any que es compleixen els 7 anys. I per als cavallets, l’any que es compleixen els 11.
 • Edat màxima de permanència al grup: els primers, fins a la festa del Corpus de l’any que compleixen els 11 anys; i els segons, l’any que es compleixen els 14.
 • Per formar part del ball de bastons i els cavallets els membres participants han d’estar empadronats a la ciutat de Solsona.
 • Temps mínim de permanència: dos anys.
 • Si el nombre de sol·licituds és superior al nombre de baixes corresponents, l’admissió dels sol·licitants s’efectuarà per sorteig.
 • Les obligacions dels membres de ball de bastons i cavallets són:
  - Assistir als assaigs i a qualsevol altra convocatòria
  - Tenir cura dels vestits
  - Mantenir un comportament adient en totes les actuacions

 • El sorteig per entrar a formar part del ball de bastons i dels cavallets es realitzarà el divendres 7 de juliol a les 8 del vespre a l’Ajuntament.
 • Un cop s’hagi realitzat el sorteig, les persones interessades que no hagin pogut accedir a la comparsa caldrà que s’inscriguin novament a la propera convocatòria. Les llistes no es mantindran d’un any per l’altre.

L’Agrupació de Geganters de la ciutat de Solsona desitja a tots els solsonins i visitants una bona festa del Corpus!

 

Cliqueu per veure les notícies