Arxius Notícies Festa Major: 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

L’alcalde solsoní s’acomiada en la seva darrera salutació de Festa Major

Florenci Rosells, “el Castellana”, protagonitza la trabucada d’inici d’enguany

“És un orgull per a mi poder saludar-vos, per dotzena i última vegada, en el tret de sortida de la Festa Major de Solsona”. Així ha començat la salutació de l’alcalde, David Rodríguez, al punt del migdia en l’arrencada oficial de la 368a Festa Major, transmesa en directe per Instagram. Ha estat just després de la trabucada des de l’eixida de la casa consistorial, enguany protagonitzada pel pinellenc Florenci Rosells, “el Castellana”, i la primera tronada d’aquests dies a la plaça Major.

Com de costum, David Rodríguez ha fet un retrat del trabucaire encarregat de la primera salve de la festa grossa, membre de la colla solsonina des del 2007. “El seu perfil és el d’un home de terra i foc genuí, pagès de tota la vida”, ha destacat. “És una personal compromesa i, rere la timidesa, s’amaga un home de ferma personalitat. Aquells que han treballat amb ells i els companys de colla en remarquen la virtut de saber trobar solucions per a tot”. El Castellana és un home de pagès, hortolà, aficionat a la caça i boletaire. També va ser regidor de Pinell, tot i que ell no s’ha considerat mai un polític.

El batlle ha aprofitat aquest acte per acomiadar-se agraint la possibilitat que la població li ha brindat des del 2010. “Ha estat un enorme honor servir-vos des de la casa gran”, ha dit. “Deixo l’Ajuntament convençut que l’esforç compartit amb totes les persones amb qui he treballat colze a colze haurà valgut la pena”, ha afegit.

Rodríguez no ha obviat la situació de pandèmia. “Hem viscut un any i mig complicat i dolorós, amb conseqüències nefastes en diversos sectors i en les vides de moltes famílies. No ho oblidarem mai.” Però ha insistit que cal “anar normalitzant progressivament les nostres vides. I això passa també per recuperar festes i tradicions, i les trobades socials amb els nostres”.

Paral·lelament, a la plaça Major els més curiosos han pogut veure els quatre gegants ballar dos primers pasdobles improvisats. Els propers actes seran a la tarda, amb el relleu en el pubillatge, a les sis de la tarda a la plaça de Sant Joan; una audició de sardanes, a les set a la plaça Major; i el cant de la Salve, a un quart de nou del vespre, seguit del castell de focs. Strombers i Vizuri obren la cartellera a les nou del vespre a la plaça del Camp, mentre que a les deu Son de l’Havana amenitza el concert d’havaneres a la plaça de l’U d’Octubre.

La programació de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

Fotos: Petits Fotografia

 

Solsona, 7 de setembre de 2021

La Festa Major de Solsona oferirà, excepcionalment,
quatre passades dels ballets tradicionals

Es repartiran noves invitacions exclusivament entre les
380 persones inscrites
a la llista d’espera, tancada des de divendres


CaminadaVa ser excepcional l’any passat, sense ballets tradicionals, i ho serà enguany, amb més ballets que mai. Atesa l’elevada demanda de la població per assistir a l’acte amb més expectativa de l’esquema tradicional de la Festa Major de Solsona, enguany se n’oferiran fins a quatre passades entre els dies 8 i 9 de setembre. D’aquesta manera, es podrà donar cabuda a les 380 persones que la setmana passada van quedar-se sense entrada i es van inscriure a la llista d’espera.

Aquest cap de setmana han consensuat aquesta nova fórmula l’Ajuntament, l’Agrupament de Geganters i la Confraria de la Mare de la Mare de Déu del Claustre, els tres estaments responsables del Protocol del folklore geganter del Corpus i la Festa Major. Així, de forma excepcional, dimecres la imatgeria tornarà a ballar a la plaça Major a continuació de l’homenatge a la Mare de Déu, aproximadament entre les set de la tarda i dos quarts de vuit del vespre, i dijous la segona passada de la jornada començarà quan acabi el primer torn dels ballets, que es farà en l’horari habitual.

A més, a banda de les dues passades noves, la capacitat de la plaça Major s’ha ampliat fins a les 190 localitats. D’aquesta manera, es calcula que no caldrà excloure ningú inscrit a la llista d’espera, que es va tancar divendres. És indispensable, però, recollir-ne la invitació al vestíbul de l’ajuntament. Es podrà fer avui de cinc a set de la tarda i demà, dimarts, de nou a una del migdia. El dia i l’horari dels ballets s’assignarà en funció de l’ordre d’inscripció.

Per motius organitzatius i de seguretat, els accessos a la plaça per assistir a les danses ambdós dies seran pel carrer del Castell i la plaça de Palau, mentre que les sortides es faran pel carrer de Sant Miquel.

Sardanes, dimarts a la tarda

Amb aquesta novetat, es fa necessari canviar el dia i l’hora de l’audició de sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. La cita s’avança a dimarts a les set de la tarda, en lloc de dimecres, a la plaça Major.

La programació de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

 

 

Solsona, 6 de setembre de 2021


La Festa Major de Solsona recupera el
format habitual de la Caminada popular

Enguany en varien els itineraris, que faran passar
els caminants per dues capelles del Vinyet

CaminadaUna de les convocatòries sine qua non de la Festa Major de Solsona és la Caminada popular al Vinyet, que aquest diumenge arriba a la vint-i-quatrena edició. A diferència de l’any passat, en què es va proposar una ruta per fer per lliure durant uns quants dies per evitar la concentració de persones, enguany se’n recupera el format, però sense els avituallaments habituals, a causa de les mesures sanitàries.

La sortida serà a les vuit del matí des de la plaça del Camp i es podrà escollir entre dos recorreguts, un de llarg de 14,72 quilòmetres, i un de curt, de 10,38, ambdós dissenyats pel Centre Excursionista del Solsonès. Aquest any no es passarà per les capelles de les quatre partides del Vinyet, sinó per dues, Sant Pere Màrtir i Sant Bernat.

L’Ajuntament oferirà un petit esmorzar individualitzat de coca i xocolata i una peça de fruita al final de l’activitat, però es recomana als participants que es proveeixin de menjar, ja que no es farà l’entrepà de botifarra de cada edició.

La programació de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

 

Solsona, 3 de setembre de 2021

“Viure la tronada des de dins el perímetre serà el moment
més màgic de la Festa Major”

Núria Algué i Rius, primera noia trabucaire de Solsona

El dia 7 de setembre de 2021 serà una data històrica per als annals dels Trabucaires de Solsona i del patrimoni festiu solsoní. S’hi estrenarà la primera dona del grup, Núria Algué i Rius. Té 19 anys, estudiarà segon curs del Grau de Mestre d’Educació Primària a la Universitat de Barcelona i des de petita ha tingut una flaca per la tronada del Corpus i la Festa Major. “Sempre m’han atret el soroll i l’olor de pólvora cremada i quan vaig complir els 18 anys em vaig moure per poder entrar a la colla de trabucaires”, explica.

Les armes no li agraden especialment, però ella concep el trabuc com un símbol festiu. Ja n’ha disparat un de prova, tot i que no serà fins a aquesta Festa Major que assumirà el rol de trabucaire. Per arribar fins aquí, la Núria Algué ha obtingut el permís d’armes i ha superat una formació per manipular el trabuc i la pólvora i conèixer la normativa vigent en aquest àmbit.

La primera a sol·licitar l’ingrés

“Al principi em feia respecte disparar el trabuc, sobretot per aguantar el retrocés, perquè no n’havia utilitzat mai cap, però l’Estevet i l’Eudald m’ho van explicar i m’han ajudat molt”. Es refereix al cap de colla, Josep Vendrell, “Estevet”, i un dels integrants més veterans, Eudald Auguets, ambdós satisfets d’ampliar la família fins als 18 membres amb una dona. No n’hi ha hagut cap abans, per molt que costi de creure en ple segle XXI, perquè cap no ho havia sol·licitat. Sembla que hi ha una altra noia que pot estar-hi interessada, però cal que assoleixi la majoria d’edat.

La Núria atribueix aquesta manca d’interès per part de les dones al desconeixement general de la funció dels trabucaires. “Som una part del folklore que no es visibilitza tant com altres”. Al conjunt del país, una cinquena part dels trabucaires són dones, si bé algunes colles fins i tot arriben a la paritat de gènere. “Al curset que vaig fer n’hi vaig veure moltes”, assegura la Núria. Per això ella llença un missatge a les noies: “Aquesta és una tradició molt bonica, que permet participar a la festa d’una altra manera i amb molt bon ambient”. La relació amb la resta de trabucaires solsonins, tots més grans que ella, és excel·lent. “Són molt simpàtics i amables amb mi i em van ajudant amb tots els dubtes”.

Aquesta dona de terra i foc, a qui li han fet la indumentària a mida, participarà en tots els actes de Festa Major amb presència d’aquest element festiu patrimonial d’interès nacional: les tronades de la plaça Major, les galejades de les circumval·lacions de la ciutat, l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre i la Diada Nacional de Catalunya. “Ja soc cent per cent una d’ells”, sosté orgullosa. Però el moment culminant per a ella serà a la plaça. “Sempre he hagut de veure la tronada des de darrere la corda, i ara podré viure-la des de dins el perímetre, tot preparant-la. Serà màgic”.

Els Trabucaires de Solsona, considerats els més antics i prestigiosos de Catalunya, enguany han celebrat el 450è aniversari de la primera referència d’aquesta expressió festiva al país, per bé que les primeres referències documentades en la dimensió folklòrica daten del segle XVII. La colla com a grup organitzat, creat per l’Ajuntament de Solsona, té 56 anys.

 

Solsona, primer de setembre de 2021

L’Ajuntament solsoní obre la llista d’espera per assistir als ballets de la Festa Major

Un 20% d’invitacions s’han reservat per dispensar a la tarda a la biblioteca

Abans de començar el lliurament d’invitacions per assistir als ballets de la Festa Major de Solsona, aquest matí a l’ajuntament, ja hi havia cua al carrer del Castell. I en una hora i mitja s’han exhaurit totes les que es podien entregar en horari de matí, tant per al dia 8 de setembre com per al dia 9. Amb tot, n’hi ha un 20% de reservades per a la població que només pot recollir-les en horari de tarda, en aquest cas a la Biblioteca Carles Morató a partir de les cinc. Així mateix, s’ha obert una llista d’espera, amb 220 persones inscrites de moment, per a possibles baixes o en cas que s’aconsegueixi organitzar algun torn més de ballets a banda dels previstos.

L’elevada expectació per aconseguir una localitat per als ballets tradicionals, un dels actes centrals de la Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins, s’ha evidenciat amb la cua formada a primera hora. S’estableix un màxim de cinc invitacions per persona, tot i que els infants que s’asseguin a la falda no caldrà comptabilitzar-los. Aquest sistema de distribució d’invitacions, no preveu la possibilitat de reserves per telèfon o correu electrònic. Tal com es va fer per Corpus, els ballets de la Festa Major es faran amb capacitat restringida i amb el públic assegut. Les localitats no són numerades. L’accés a la plaça Major s’obrirà tant el dia 8 com el dia 9 a partir de tres quarts de dotze del migdia. Els accessos seran pel carrer del Castell, la plaça de Palau i el carrer de Sant Cristòfol.

També avui s’han començat a fer reserves per a persones amb mobilitat reduïda i a dispensar invitacions per als concerts nocturns de la Sala Polivalent, el de l’Orquestra Junior’s, el dia 8, i el de La Principal de la Bisbal, el 9. Fins al migdia se n’han distribuït 141.

La programació de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

Solsona, primer de setembre de 2021

L’OAC municipal de Solsona comença a distribuir el programa de la Festa Major

Se’n pot recollir un exemplar gratuït per unitat familiar empadronada o amb comptador d’aigua

A partir d’avui, es pot recollir el programa de la Festa Major de Solsona en format paper a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’ajuntament. L’horari és de dilluns a divendres de nou del matí a dues de la tarda. Amb un tiratge de 2.000 exemplars, n’hi ha un de gratuït per unitat familiar empadronada al municipi o amb comptador d’aigua.

El programa de la Festa Major, que se celebra del 7 al 10 de setembre, inclou els actes previs, com la inauguració d’una exposició de Perejaume, aquest dijous, al Museu de Solsona; l’espectacle de dansa El cor quiet, a càrrec de Raquel Anguita, divendres; la Trobada d’Acordionistes i la presentació del llibre Una finestra al món, dissabte, i la Caminada popular al Vinyet i el concert solidari de Roger Mas, diumenge. En total, s’hi recullen una trentena d’actes culturals, lúdics i esportius, la gran majoria en exteriors i d’entrada lliure.

La publicació es complementa amb un text sobre els 125 anys del Museu Diocesà i Comarcal, firmat per l’equip de l’equipament, i un altre de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona amb motiu del seu 25è aniversari, en què es recull el testimoni de músics i altres persones vinculades a la història de la formació.

En la seva dotzena i darrera salutació com a alcalde de Solsona, David Rodríguez aprofita aquestes pàgines per acomiadar-se dels solsonins, tenint present que el 15 de setembre se celebra un Ple extraordinari en què renuncia a l’alcaldia. “No és casual que el relleu es produeixi just després de la festa en honor a la patrona de la ciutat. Sempre he cregut en la insondable virtut cohesionadora i la força simbòlica de la Festa per a la població. Així, a més, també hem pogut invertir aquests mesos d’estiu en cuinar el relleu amb la Judit Gisbert en les millors condicions”, hi escriu.

El programa d’enguany ha estat dissenyat per la dibuixant i estudiant d’il·lustració Sònia Genestar, i l’ha maquetat i imprès Gràfiques Muval. A més d’aquesta publicació, a partir de dimecres i fins divendres, es podran recollir a l’ajuntament les invitacions per assistir als ballets tradicionals dels dies 8 i 9 i als concerts nocturns dels mateixos dies a la Sala Polivalent, a càrrec de l’Orquestra Junior’s i La Principal de la Bisbal. També entre dimecres i divendres es pot reservar espai als ballets per a persones amb mobilitat reduïda.

La programació completa de la 368a Festa Major de Solsona també es pot consultar en línia a www.solsonalafesta.net/festamajor.

 

Solsona, 30 d’agost de 2021

Les invitacions per assistir als ballets de Festa Major i als concerts de la Sala Polivalent s’hauran de recollir entre l’1 i el 3 de setembre

La regidoria de Cultura també obre la reserva de places per a persones amb mobilitat reduïda

La regidoria de Cultura de Solsona ha fixat els tres primers dies de setembre, entre dimecres i divendres de la setmana que ve, per recollir les invitacions per assistir als ballets tradicionals de la imatgeria festiva a la plaça Major els dies 8 i 9. Caldrà recollir-les al vestíbul de l’ajuntament de dimecres a divendres els matins de deu a una del migdia, o bé a la Biblioteca Carles Morató dimecres i dijous de cinc de la tarda a vuit del vespre.

 

El primer de setembre, tant al matí com a la tarda, només podran reservar lloc les persones empadronades a Solsona, mentre que els dies 2 i el 3 ho podrà fer tothom qui ho vulgui. S’estableix un màxim de cinc invitacions per persona i caldrà facilitar el nom i el telèfon de tothom que ocupi una localitat per al seu registre –en canvi, els infants que s’asseguin a la falda no caldrà comptabilitzar-los. Aquest sistema de distribució d’invitacions, no preveu a possibilitat de reserves per telèfon o correu electrònic. Tal com es va fer per Corpus, els ballets de la Festa Major es faran amb capacitat restringida i amb el públic assegut. En cas que s’exhaureixin les entrades, s’obrirà una llista d’espera per cobrir les baixes d’última hora.

La regidora de Cultura, Judit Gisbert, demana un compromís a les persones que tinguin invitació per evitar que quedin llocs buits i per solidaritat amb la gent que es quedi sense invitació una vegada s’exhaureixin. Igualment, a fi de facilitar que el màxim nombre de persones pugui veure les danses, es demana a les famílies anar-hi un sol dia dels dos possibles.

Les localitats no estaran numerades. L’accés a la plaça Major s’obrirà tant el dia 8 com el dia 9 a partir de tres quarts de dotze del migdia. Els accessos seran pel carrer del Castell, la plaça de Palau i el carrer de Sant Cristòfol.

Com ja és habitual de cada any des del 2014, l’Ajuntament de Solsona reserva un espai a la plaça Major per facilitar l’assistència als ballets tradicionals a les persones amb mobilitat reduïda. Les limitacions d’espai obliguen a regular aquesta reserva mitjançant la inscripció prèvia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori entre l’1 i el 3 de setembre. En cas que la demanda sigui superior, es prioritzarà l’assignació de lloc als infants. Hi col·labora Creu Roja del Solsonès amb voluntaris per assistir el públic amb cadires de rodes.

També els dies 1, 2, i 3 de setembre el vestíbul de l’ajuntament dispensarà les entrades gratuïtes per assistir als concerts de nit dels dies 8 i 9 de setembre a la Sala Polivalent. El primer estarà amenitzat per l’Orquestra Junior’s i el segon, per La Principal de la Bisbal.

La programació completa de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

 

Solsona, 25 d’agost de 2021

La 368a Festa Major de Solsona recupera els ballets tradicionals

Per assistir a la plaça caldrà recollir l’entrada amb antelació a l’ajuntament

Entre el 7 i el 10 de setembre, Solsona viurà enguany una Festa Major a mig camí del programa excepcional de l’any passat i una edició normal, fidel a l’esquema tradicional de la festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins. Una de les novetats de la 368a edició respecte de l’any passat serà la recuperació dels ballets a la plaça Major els dies 8 i 9, si bé seran amb capacitat restringida i el públic assegut. Avui n’ha presentat el programa en roda de premsa la regidora de Cultura i alcaldessa accidental, Judit Gisbert, acompanyada de l’autora del disseny de la portada i el cartell, Sònia Genestar.

“Intentarem fer una festa força normalitzada, tot i que encara ens trobem entre la que voldríem i la que la pandèmia ens permet”, expressa Judit Gisbert. La Festa Major presenta una trentena d’actes culturals, lúdics i esportius, la gran majoria en exteriors i amb la plaça del Camp com un dels espais centrals per la seva capacitat –s’hi encabiran 200 localitats–, que facilita el compliment de les distàncies de seguretat. Tot i que la normativa encara no permet recuperar les baixades i pujades i les cercaviles, sí que enguany, a diferència de l’any passat, tornaran els ballets tradicionals de la imatgeria festiva a la plaça Major els dies 8 i 9. Es faran amb capacitat restringida i amb el públic assegut, igual com es va fer per Corpus. S’hi habilitaran 170 cadires. Per poder assistir-hi, caldrà recollir les invitacions anticipadament a l’ajuntament amb un màxim de cinc llocs per família.

La regidoria de Cultura valora positivament l’experiència del Corpus, tot i que aquesta vegada les cadires no s’assignaran per sorteig. De totes maneres, Judit Gisbert demana un compromís a les persones que tinguin invitació per evitar que quedin llocs buits i per solidaritat amb la gent que es quedi sense entrada una vegada s’exhaureixin. Igualment, a fi de facilitar que el màxim nombre de persones pugui veure les danses, es demana a les famílies anar-hi un sol dia dels dos possibles.

L’alcaldessa accidental es mostra satisfeta del programa, tenint en compte les limitacions encara vigents. “Hem tingut més d’un any per aprendre a oferir cultura de manera segura i amb les adaptacions i les mesures que facin falta sense haver de renunciar a la festa, que ens resulta tan necessària”.

La cartellera presenta Roger Mas, el dia 5 de setembre en el marc del concert solidari del SOM; Son de l’Havana, Strombers i Vizuri, el dia 7; l’Orquestra Junior’s i El Pony Pisador, el dia 8, i La Principal de la Bisbal i Banda Neón, el dia 9. També hi ha programat el Concurs de músics al carrer de Joventut Solsonina, el dia 8; un espectacle infantil de clown a càrrec de la companyia Anna Confetti, el 9, i un concert amb Xiula, el 10.

Gratuïtat de la majoria de propostes

Lacetània Teatre estrenarà una obra, com és habitual per Festa Major, titulada Molta merda, adaptada i dirigida per Aleix Albareda a partir del film Monty Phyton and the Holy Grail. La gran majoria de convocatòries són d’entrada lliure, excepte el concert solidari, que destinarà la recaptació a l’Associació Elín, de Ceuta, dedicada a acollir i integrar persones migrants i refugiats; i l’obra de teatre de Lacetània.

Judit Gisbert ha deixat clar que hi ha actes amb horari i format provisionals, que s’acabaran de perfilar a partir d’aquest divendres, 20 d’agost, en funció de la possible flexibilització de mesures anticovid per part del govern català. D’això dependran l’horari d’alguns concerts de nit, així com el format de les sardanes i de les actuacions de l’Orquestra Junior’s i de La Principal de la Bisbal. D’altra banda, els concerts de la Sala Polivalent requeriran disposar de la invitació, que s’haurà de recollir presencialment a les oficines municipals. “Tot és susceptible de ser alterat fins a l’últim moment”, adverteix la regidora.

Gisbert també agraeix la l’esforç de “totes les persones i entitats que dediquen el seu temps a col·laborar en els actes i organitzar tot el ventall d’activitats”. Cal reconèixer la tasca d’aquelles “persones incansables que, malgrat circumstàncies adverses, sempre busquen la drecera per seguir endavant i aconseguir l’objectiu proposat amb la millor solució possible”.

Documentació d’aniversaris

Els textos divulgatius de la part final del programa en format paper d’aquest any documenten dos aniversaris: d’una banda, els 125 anys del Museu Diocesà i Comarcal, amb un article i fotografies d’arxiu facilitats pel propi equip que treballa a l’equipament; i de l’altra, el primer quart de segle de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, amb un escrit signat per l’historiador Jordi Tasies que recull la veu de diversos testimonis.

El disseny del cartell i la portada del programa és de Sònia Genestar, veïna de Sant Llorenç de Morunys. El seu treball es va imposar entre els set presentats al concurs convocat per la regidoria de Cultura. Dibuixant i estudiant d’il·lustració a l’Escola Massana, Genestar signa una il·lustració digital que “representa la felicitat i l’alegria que evoquen les músiques compostes per Joan Roure en honor al centenari del seu naixement”, segons explica ella. L’autora ha volgut simbolitzar “la sonoritat de la festa amb alguns dels protagonistes dels ballets” i amb una composició dinàmica i amb colors basats en actes diürns.

Després d’un any i mig de pandèmia, el jurat ha valorat també d’aquest disseny la vivacitat dels colors i els traços. “La població ara necessita missatges associats a la gresca i la vitalitat, més que no pas la solemnitat i la serietat, que, òbviament, són valors intrínsecs a la Festa Major”, afegeix l’alcaldessa accidental.

La programació de la Festa Major es podrà consultar en línia a partir de les properes hores al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 17 d’agost de 2021

Solsona dona el tret de sortida a un altre Corpus diferent

251 persones entraran al sorteig per assistir als ballets de diumenge

A la una del migdia a la plaça Major, l’estrèpit de la tronada dels trabucaires de Solsona ha anunciat a la ciutat l’inici del Corpus, una festa que enguany les restriccions obliguen també a viure en condicions excepcionals. A banda d’haver de renunciar a diversos actes establerts en el protocol festiu, els ballets del diumenge tindran la capacitat limitada i amb cadires prèviament assignades.

Aquest divendres al matí l’Ajuntament realitzarà el sorteig dels 113 llocs disponibles –tot i que inicialment eren un centenar, se n’ha pogut incrementar la quantitat per diverses renúncies– entre les 251 persones que s’hi han inscrit. Tal com es va anunciar, es prioritza l’assignació de localitats als infants (i a les persones adultes que els acompanyin, que han de ser una per unitat familiar). Des de l’Ajuntament aquest divendres s’enviarà un correu electrònic a tothom inscrit per informar del resultat del sorteig.

Des de casa o la Sala Polivalent

Qui no pugui ser a la plaça podrà veure la transmissió en directe de les danses tradicionals a través de Televisió del Berguedà i el canal de l’Ajuntament de Solsona a Youtube a partir de dos quarts d’una del migdia. Aquestes imatges també es projectaran a la Sala Polivalent. En aquest cas, cal reservar lloc gratuïtament a la plataforma d’entrades de Turisme Solsonès. Qui ho decideixi a última hora el mateix diumenge també podrà acudir-hi, ja que es farà un registre previ a l’entrada de l’equipament.

Torna la catifa dels escoltes

Enguany també es recupera la catifa de flors que l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret confecciona diumenge al matí a la plaça de Palau. L’entitat fa una crida a tothom que vulgui col·laborar-hi aportant pètals de roses i gespa acabada de tallar. Ho pot fer dissabte a les quatre o les sis de la tarda al cau o el mateix diumenge a primera hora a la plaça. A diferència dels altres anys, la processó no trepitjarà la catifa, perquè es durà a terme dins la catedral, una vegada acabi la missa de les onze.

El programa cultural d’aquests dies festius inclou dos espectacles, dues actuacions musicals, dues exposicions i una projecció cinematogràfica. El divendres a les vuit del vespre, la plaça de Ramon Llumà serà l’escenari del recital poètic La boca descosida, a càrrec d’Alba Mascarella (reserva de lloc a la Biblioteca Carles Morató). Dissabte a les sis de la tarda, la companyia La Bleda representa l’espectacle familiar Les vacances de Madame Roulotte a la plaça de l’U d’Octubre. El mateix dia a dos quarts de set, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona oferirà una audició de sardanes a la plaça Major.

Una altra cita musical serà la de diumenge a les set a l’auditori de la Sala Polivalent: Txell Riera i Martina Marsal, del Conservatori de Cervera, interpretaran un recital de violí i flauta (reserva d’entrades a l’Escola Municipal de Música). També diumenge a les set al Teatre Comarcal, tindrà lloc la projecció de dues cintes del festival de cinema Torelló Mountain Film, organitzada a la ciutat pel Centre Excursionista del Solsonès.

Exposició de Joma

Pel que fa a exposicions, a partir d’aquest divendres i fins al 20 de juny l’artista Joma porta al Celler de Ca l’Aguilar una mostra de nou composicions titulada “Nou nius nous (per a espècies humanes no tan noves)”, mentre que la biblioteca acull el muntatge itinerant “Canvia el xip. Recicla’ls” fins dilluns que ve.

El programa del Corpus es pot consultar al web www.solsonalafesta.net i a l’agenda del portal www.ajsolsona.cat. Aquelles persones que col·leccionin la publicació de cada any en poden recollir un exemplar en paper a l’OAC, ja que el consistori n’ha fet un tiratge molt reduït.

Solsona, 3 de juny de 2021

Solsona celebrarà un Corpus de petit format amb capacitat limitada als ballets

El 4 de juny es realitzarà un sorteig per assignar les localitats disponibles entre qui hagi fet la reserva

Després del parèntesi de l’any passat, quan la festa es va traslladar a les llars amb una alternativa virtual, enguany Solsona vol retornar el Corpus al carrer amb un format reduït i adaptat a les mesures sanitàries a què encara obliga la pandèmia. La principal novetat seran els ballets del diumenge 6 de juny, que es desplegaran a la plaça Major però amb capacitat limitada i cadires, i per als quals caldrà fer assignació dels llocs per sorteig.

No hi haurà encara la roda de foc ni cercaviles, però la imatgeria sí que sortirà al carrer. Tal com expressa l’alcalde, David Rodríguez, en la seva salutació al programa que es difondrà principalment en línia, “les condicions no ens permeten celebrar els ballets com voldríem, però hem buscat una fórmula que compatibilitzi les restriccions amb la tradició”. Així, gegants i bestiari tornaran a dansar al so de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona en una rotllana a la plaça Major envoltada per 140 cadires, una quarantena de les quals es reserven per a persones amb mobilitat reduïda –tindran més localitats que els altres anys– i acompanyants, autoritats i representants de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. A fi de disposar del màxim espai possible, aquest any no s’instal·larà la tarima d’autoritats.

Inscripcions fins al dia 2

Qui vulgui reservar lloc pot fer-ho fins al dimecres 2 de juny presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) municipal, o bé per correu electrònic a ajuntament@ajsolsona.cat. La regidoria de Cultura realitzarà un sorteig per assignar els llocs disponibles. Les persones amb mobilitat reduïda també poden fer la reserva abans del dia 2 a l’OAC.

Per al conjunt de la ciutadania, s’oferirà la transmissió en directe de les danses a través de Televisió del Berguedà i el canal de l’Ajuntament de Solsona a Youtube. Aquestes imatges també es projectaran a la Sala Polivalent. En aquest cas, cal reservar l’entrada, que és gratuïta, a la plataforma d’entrades de Turisme Solsonès.

Torna la catifa dels escoltes

Una altra de les tradicions del Corpus solsoní que es recuperen enguany és la catifa de flors de l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret diumenge al matí a la plaça de Palau. Infants i joves de les diferents branques s’organitzaran esglaonadament. L’entitat fa una crida a tothom que vulgui col·laborar-hi aportant pètals de roses i gespa acabada de tallar. Ho pot fer el dissabte 5 a les quatre o les sis de la tarda o el mateix diumenge a la plaça que s’embellirà. A diferència dels altres anys, la processó no trepitjarà la catifa, perquè es durà a terme dins la catedral, una vegada acabi la missa de les onze.

Uns personatges de l’elenc festiu solsoní que també tornaran a deixar-se veure seran els trabucaires. Diumenge a dos quarts de deu despertaran els veïns més ensonyats amb una galejada als quatre portals en commemoració del 450è aniversari de la primera que es va fer a la ciutat en honor a la victòria de la batalla de Lepant.

D’altra banda, el programa cultural d’aquests dies festius inclou dos espectacles, dues actuacions musicals, dues exposicions i una projecció cinematogràfica. El divendres 4 a les vuit del vespre, la plaça de Ramon Llumà serà l’escenari del recital poètic La boca descosida, a càrrec d’Alba Mascarella (reserva de lloc a la Biblioteca Carles Morató). El dissabte 5 a les sis de la tarda, la companyia La Bleda representa l’espectacle familiar Les vacances de Madame Roulotte a la plaça de l’U d’Octubre. El mateix dia a dos quarts de set, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona oferirà una audició de sardanes a la plaça Major.

Una altra cita musical serà la de diumenge a les set a l’auditori de la Sala Polivalent: Txell Riera i Martina Marsal, del Conservatori de Cervera, interpretaran un recital de violí i flauta (reserva d’entrades a l’Escola Municipal de Música). També diumenge a les set al Teatre Comarcal, tindrà lloc la projecció de dues cintes del festival de cinema Torelló Mountain Film, organitzada a la ciutat pel Centre Excursionista del Solsonès. Pel que fa a exposicions, del 4 al 20 de juny l’artista Joma porta al Celler de Ca l’Aguilar una mostra de nou composicions titulada “Nou nius nous (per a espècies humanes no tan noves)”, mentre que la biblioteca acull el muntatge itinerant “Canvia el xip. Recicla’ls” entre el 2 i 7 de juny.

El programa del Corpus es pot consultar al web www.solsonalafesta.net i a l’agenda del portal www.ajsolsona.cat. Aquelles persones que col·leccionin la publicació de cada any en podran recollir un exemplar en paper a l’OAC, ja que el consistori n’ha fet un tiratge molt reduït.

Solsona, 25 de maig de 2021

Es convoca el concurs per escollir el disseny gràfic del programa
de la Festa Major de Solsona

Enguany es valorarà la referència a les músiques coincidint amb el
centenari del naixement de Joan Roure

La regidoria de Cultura de Solsona obre el termini de presentació de propostes per escollir el disseny gràfic del programa i el cartell de la Festa Major de Solsona 2021. La pandèmia no condiciona aquesta convocatòria, de la mateixa manera que l’any passat es va mantenir el programa, malgrat l’alteració del format de la major part d’actes i la supressió d’altres. Les bases del concurs són gairebé idèntiques a les de les edicions anteriors, si bé enguany fan referència al centenari del naixement del músic Joan Roure i Jané.

Es pot utilitzar qualsevol tècnica (dibuix, pintura, disseny assistit per ordinador, fotografia, collage...) i les dimensions han d’oscil·lar entre els 22 i els 30 centímetres, tant d’amplada com de llargada. Com sempre, es valorarà la inclusió en el disseny d’algun motiu al·lusiu als elements tradicionals de la festa, a més de la creativitat i l’originalitat i, enguany, tot i que no és un requisit, es tindrà en compte l’al·lusió a les músiques de la festa coincidint amb la commemoració del centenari del naixement de Joan Roure i Jané (Solsona, 1921-Andorra la Vella, 1990). A més de compondre nombroses obres per a corals, pasdobles per a banda i sardanes, Joan Roure va arranjar per a cobla els ballets tradicionals de la Festa Major i en va crear de nous, així com pasdobles per a cercaviles i la majoria de balls del Carnaval.

500 euros de premi

El disseny seleccionat serà premiat amb 500 euros. El termini de lliurament de treballs es tancarà el 30 d’abril. Cal presentar la sol·licitud al registre general d’entrades de l’Ajuntament amb les propostes –un màxim de dues obres per persona– i un sobre tancat que contingui les dades de contacte. Integraran el jurat d’aquest concurs l’alcalde; la regidora de Cultura; els portaveus dels grups municipals; una persona en representació dels mitjans de comunicació locals i un artista local vinculat al disseny, la fotografia o la publicitat que no participi en la convocatòria.

La imatge gràfica de la Festa Major de l’any passat va ser obra de l’il·lustrador i dissenyador navassenc Jaume Gubianas, centrada, com és habitual, en la imatgeria festiva. Les bases completes de la convocatòria es poden descarregar del web de l’Ajuntament de Solsona, dins l’apartat de “Concursos”.

Solsona, 8 de març de 2021

Víctor Pisa, Antoni Chaparro i Georgina Marsal, autors de les millors fotos analògiques de la Festa Major de Solsona

Marc Muntada i Pere Riu signen les imatges seleccionades en el concurs a Instagram

Imatges premiades de la plaça del Camp de Víctor Pisa i del nan Negre, de Marc Muntada

Aquest dissabte recolliran els premis del cinquè Concurs de fotografia de la Festa Major de Solsona tres solsonins aficionats a la càmera habituats al reconeixement dels seus treballs. El primer premi recau en Víctor Pisa per una imatge de la plaça del Camp de la inèdita audició dels ballets titulada “No tot canvia”. El segon és per a la foto “Trabucaires”, d’Antoni Chaparro, mentre que en la categoria infantil és premiada “Gegant enclaustrat”, una captura del gegant vell exposat al claustre de la catedral de Georgina Marsal.

El primer premi s’emporta 300 euros, el segon, 200 i l’infantil, 150. L’acte de lliurament tindrà lloc aquest dissabte a la tarda a la plaça de Ramon Llumà. Enguany s’han presentat al concurs de fotografia analògica que convoca la regidoria de Cultura un total de setze treballs. Tots es podran veure exposats a partir de dilluns i fins al 3 d’octubre al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató, juntament amb les obres participants al Concurs de pintura ràpida.

Pel que fa al vuitè Concurs de la Festa Major a Instagram, convocat per l’àrea municipal de Turisme i per l’Agrupació de Geganters, han estat seleccionades pel jurat la foto del nan Negre “Retrat”, de Marc Muntada (@muntadafotografia), en la categoria de folklore i tradicions, i una altra de la plaça del Camp de Pere Riu (@perejordi_riu) en la categoria de guarniment de la ciutat per Festa Major. S’ha declarat deserta la categoria d’actes culturals. En aquest cas, els autors rebran 60 euros en vals de compra per gastar als establiments de la UBIC, i la foto d’aquestes dues que rebi més likes a les xarxes de l’Ajuntament, Solsona Turisme i l’Agrupació de Geganters serà premiada, a més, amb un lot de productes locals.Solsona, 18 de setembre de 2020

Solsona dona el tret de sortida a la seva Festa Major amb
una trabucada d’Eudald Auguets

L’alcalde reivindica la cultura amb seguretat, tal com s’ha demostrat “al llarg de l’estiu”

 

No serà la Festa Major que la ciutadania esperaria en condicions normals, però a Solsona hi haurà festa des d’avui i fins al dia 10. Aquest migdia, a través d’Instagram s’ha pogut veure i escoltar la trabucada, enguany a càrrec d’Eudald Auguets, “l’Andal”, i la salutació de l’alcalde, David Rodríguez, enregistrades des de l’eixida de la casa consistorial.

Des de fa set anys, s’atribueix als Trabucaires de Solsona el protagonisme simbòlic de l’inici oficial de la festa. Eudald Augets (Solsona, 1955), que va entrar al grup l’any 2002, n’és un dels membres més veterans. Tal com ha destacat l’alcalde, “era la seva manera de viure des de dins el món de la cultura popular i, alhora, reivindicar la pagesia i l’arrelament a la terra”. L’Andal, per iniciativa pròpia, també és el responsable de documentar en un dietari cadascuna de les sortides dels trabucaires solsonins i s’encarrega de reparar els trabucs. “De tarannà honest, tranquil, afable, inquiet, àvid de recuperar elements antics, especialment vinculats a l’àmbit rural, l’Eudald és un trabucaire exemplar”, ha subratllat David Rodríguez.

En la salutació que dona el tret de sortida a quatre dies de festa en honor a la patrona, l’alcalde ha remarcat que els solsonins saben reivindicar i viure “la cultura amb seguretat”.”Entitats, institucions i ciutadania ho hem demostrat al llarg de l’estiu i, aquests dies, hi tornarem”. Rodríguez ha reiterat que cal ser “tan escrupolosos amb la prevenció del contagi de la malaltia com sensibles amb el sector de la cultura, un dels més damnificats dels darrers mesos”. També ha lamentat que enguany no es pugui fer lluir els gegants i el bestiari, si bé “encara que sigui discretament, també hi seran”. Rodríguez ha anunciat la novetat introduïda a última hora d’organitzar una audició dels ballets a la plaça del Camp aquest dimarts a dos quarts d’una del migdia.

 

 

La programació de la Festa Major de Solsona es pot consultar al web www.solsonalafesta.net

Solsona, 7 de setembre de 2020

La Festa Major incorpora a darrera hora una audició dels ballets a la plaça del Camp

La Cobla Juvenil Ciutat de Solsona interpretarà les danses aquest dimarts
a dos quarts d’una del migdia

Aquest any, les mesures de seguretat per la COVID-19 han obligat a prescindir del desplegament dels gegants de la Festa Major de Solsona. Els ballets no es podran veure, però sí que es podran escoltar. A última hora, a proposta d’un ciutadà, l’Ajuntament ha consensuat amb les formacions musicals de la festa la incorporació en el programa d’una audició dels ballets. Tindrà lloc demà, dia 8, a dos quarts d’una del migdia a la plaça del Camp, un espai prou ampli per respectar les distàncies físiques interpersonals.

(AUTORIA: Núria Bonet) La Cobla Juvenil Ciutat de Solsona interpretant les danses l’any passat

Com sempre, interpretarà les partitures dels ballets la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. També hi participarà amb pasdobles de la Festa Major l’Orquestra Patinfanjàs a l’inici i al final de l’acte. Així mateix, els infants del ball de bastons compartiran amb el públic els seus versos. L’aforament serà de 200 persones i s’hi podrà accedir mentre hi hagi localitats lliures.

També per als avis

Aquest acte no es podrà repetir el dia 9, perquè al matí la regidoria de Cultura ha organitzat una audició dels ballets a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona per als avis de l’Hospital Pere Màrtir Colomés als jardins de l’equipament. Demà a la tarda els mateixos usuaris podran gaudir d’una actuació de l’acordionista Irene Augé.

Acte: audició dels ballets de la Festa Major a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona amb la participació de l’Orquestra Patinfanjàs i el ball de bastons
Dia: dimarts 8 de setembre
Hora: 12.30 h
Lloc: pl. del Camp

Solsona, 7 de setembre de 2020

La Festa Major de Solsona repartirà premis valorats en
900 euros amb els dos concursos de fotografia

La convocatòria d’Instagram, que s’obre dissabte, tindrà tres categories
i premiarà les millors fotos amb vals de compra a la UBIC

 

Enguany es mantenen tots els concursos vinculats a la Festa Major de Solsona. Per als aficionats a la fotografia, la regidoria de Desenvolupament Local i l’Agrupació de Geganters convoquen el vuitè Concurs fotogràfic de la Festa Major a Instagram, mentre que la regidoria de Cultura organitza el cinquè Concurs de fotografia de la Festa Major, de temàtica lliure. Les tres millors imatges de la xarxa social rebran un val de 60 euros per gastar a establiments de la UBIC i optaran a un lot de productes locals, mentre que les fotos analògiques podran guanyar un primer premi de 300 euros, un segon de 200 i un de 150 euros en la categoria infantil.

L’obra titulada “Tret d’inici”, d’Antoni Chaparro, va rebre el primer premi del Concurs de fotografia l’any passat

El concurs d’Instagram s’obre aquest dissabte, dia 5, i hi pot participar tothom major de 16 anys i que segueixi els comptes @geganters_solsona, @solsonaturisme i @ajsolsona. Cal etiquetar les fotos #FMSolsona2020 i, tot i que no és una condició, es demana que s’utilitzin també les etiquetes #FestaMajorSolsona #SolsonaTurisme i @CiutatAmbCaràcter. Es proposen tres categories temàtiques: folklore i tradicions, actes culturals i el guarniment de la ciutat per Festa Major. Un jurat format per membres de l’organització i professionals de la fotografia escollirà una imatge guanyadora per a cada categoria i que s’endurà un val de compra. Així mateix, una vegada finalitzada la Festa Major, es publicaran les tres fotos seleccionades a les xarxes socials per determinar, per votació popular, qui dels tres guanyadors s’emporta també el lot de productes.

En el cas del concurs de fotografia analògica, la temàtica és lliure. Cada concursant pot participar amb un màxim de dues imatges de 20x30 presentades damunt d’un suport rígid de 30x40. La recepció d’obres finalitzarà el 14 de setembre a les dues del migdia a l’OAC municipal, tot i que també s’han d’enviar digitalment per correu electrònic a cultura@ajsolsona.cat. El jurat, integrat per professionals d’aquest àmbit, avaluarà les fotos en funció de la qualitat tècnica, l’originalitat i l’adequació a la temàtica. Totes les imatges participants s’exposaran al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató del 21 de setembre al 3 d’octubre juntament amb les obres que es presentin al Concurs de pintura ràpida.

Aquest concurs arriba a la 39a edició els dies 9 i 10 de setembre. En aquest cas, la regidoria de Cultura repartirà un primer premi de 365 euros, un segon de 305, un tercer de 245, l’especial aquarel·la, de 305 i l’especial local, de 245. El tema, com sempre, serà Solsona en sentit ampli (nucli antic, rodalia o Vinyet) i el procediment i les tècniques seran lliures. Qui hi participi haurà de presentar-se al Punt d’Informació de la Festa Major, ubicat a l’Oficina de Turisme, on se’ls segellarà les teles, i quan comenci a pintar haurà d’enviar la ubicació via WhatsApp.

El programa complet de la Festa Major, on també es recullen les bases dels concursos, es pot consultar digitalment aquí: https://bit.ly/2YKPnq0.

Solsona, 1 de setembre de 2020

L’Ajuntament solsoní modifica novament el programa de
la Festa Major per extremar les precaucions

Se suprimeixen els castells de focs, les tronades, les sortides de la
imatgeria festiva i el Concurs de músics al carrer

Davant l’alt risc de rebrot de coronavirus a tot Catalunya, l’Ajuntament de Solsona ha introduït noves modificacions al programa de la Festa Major inicialment previst per extremar les precaucions. Per evitar la concentració de persones, se suprimeixen aquells actes dels quals no es pot controlar l’aforament, tots aquells que són a peu dret. En aquest sentit, es cancel·len els castells de focs del dia 7, les tronades, les sortides de la imatgeria festiva i el Concurs de músics al carrer. En altres casos, es modifica l’horari o l’emplaçament de la convocatòria.

L’alcalde, David Rodríguez, ha publicat avui un vídeo a les xarxes socials per parlar d’aquestes mesures i apel·lar a la celebració de la Festa Major “amb responsabilitat i solidaritat”. Admet que el consistori es va plantejar suspendre la festa atenent a les circumstàncies actuals i al fet que ens trobem a les portes del començament del curs escolar. Però “hem apostat per no perjudicar més la cultura i mantenir aquells actes que ens permeten un control absolut de l’aforament i de les distàncies mínimes”. En canvi, es prescindeix d’aquelles convocatòries que “propicien un efecte crida de públic a peu dret”, segons el batlle.

El dia 7, no sortirà el ball de bastons a la plaça de la Catedral abans del cant de la Salve, i els dies 8 i 9, no hi haurà ni cavallets ni gegants en aquest mateix indret abans de l’ofici religiós. Tothom que vulgui veure gegants i bestiari podrà fer-ho als claustres de la catedral, on hi haurà instal·lada l’exposició “Anem de festa” del 5 al 13 de setembre.

Pel que fa a canvis d’emplaçament, l’espectacle familiar de circ del dia 8 a les set de la tarda es durà a terme a la plaça de l’U d’Octubre i l’audició de sardanes de dos quarts de vuit, a la plaça del Consell Comarcal. Quant a horaris, el concert jove amb The Aguateques i La Zarigüella, el dia 8 a la plaça del Camp, s’avança a dos quarts de deu del vespre i el del dia 10, a càrrec de The Tyets i Dalton Bang a la plaça de l’U d’Octubre, a les deu de la nit.

Aquestes modificacions s’han incorporat al programa en format digital, que ja es pot consultar a la plataforma Issuu. També quedaran recollides en uns fulls inserits dins la publicació en paper, que es podrà començar a recollir a l’OAC municipal a partir d’aquest dimecres.

Mossos i Policia Local ‘a l’aguait’

Aquest migdia, precisament, s’ha dut a terme a l’Ajuntament una reunió de coordinació de seguretat de la Festa Major amb la participació l’alcalde, la regidora de Cultura, Judit Gisbert, representants dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local i tècnics municipals. David Rodríguez assegura que “els cossos de seguretat estaran a l’aguait i no es tolerarà cap comportament incívic o insolidari”. Tot i això, “des del respecte a les mesures que requereix el moment”, l’alcalde desitja a tothom que gaudeixi “tant com es pugui” de la festa de la ciutat.

El programa, amb els canvis incorporats, es pot consultar digitalment aquí: https://bit.ly/2YKPnq0.


Solsona, 31 d’agost de 2020

La 367a Festa Major de Solsona esquiva la situació d’excepcionalitat amb canvis en la programació

Per controlar l’aforament caldrà inscriure’s amb antelació a diverses convocatòries, com el cant de la Salve, l’homenatge a la Mare de Déu i el concerts de la Sala Polivalent

- Enguany salten del programa els ballets, les baixades i els passacarrers
- Signa el disseny de la imatge gràfica d’aquest any l’il·lustrador i dissenyador navassenc Jaume Gubianas


Solsona no renuncia a la seva 367a Festa Major, que se celebrarà, com sempre, del 7 al 10 de setembre. Malgrat el context d’incertesa i excepcionalitat, l’Ajuntament presenta un programa similar al dels anys anteriors, tot i que en suprimeix els actes centrals amb imatgeria festiva per complir les mesures de seguretat que requereix la pandèmia. Aquest migdia ha avançat el programa en roda de premsa la regidora de Cultura, Judit Gisbert, que també ha donat a conèixer el disseny gràfic escollit per a la portada, obra de l’artista navassenc Jaume Gubianas.

Una trentena d’actes culturals, lúdics i esportius organitzats per l’Ajuntament, entitats i particulars integren el programa d’aquest any, des del 4 fins al 10 de setembre. “No volem llançar la tovallola malgrat la situació, ens fa il·lusió fer festa grossa si podem garantir les mesures de seguretat necessàries amb les adaptacions que facin falta”, ha ponderat Judit Gisbert. Aquest any es potencien els espais exteriors i les places que permeten un major aforament, com la del Camp, que pot acollir 200 persones.

La cartellera inclou una dotzena d’actuacions musicals, entre les quals una correspon al concert solidari del SOM (dia 6), a càrrec d’Anna Roig i Àlex Cassanyes Big Band Project, i tres són organitzades per Joventut Solsonina; cinc funcions de l’obra que estrena Lacetània Teatre, La nostra ciutat, i dos espectacles familiars. Cap actuació, per normativa, serà a peu dret i els balls s’han transformat en concerts.

L’esquema festiu tradicional de la Festa Major és el que es veurà més afectat per les mesures que obliga a adoptar la COVID-19. No hi haurà passacarrers, ni baixades i pujades, ni ballets a la plaça Major, ni capta dels geganters. “Ens ha costat prendre aquesta decisió, però no podem propiciar aglomeracions”, assenyala la regidora. Es van estudiar totes les possibilitats conjuntament entre la regidoria de Cultura, l’Agrupació de Geganters i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. Es va sospesar l’opció de mantenir els ballets amb accés restringit, “però era massa complicat controlar les entrades i evitar que el públic es concentrés als extrems dels carrers que conflueixen a la plaça”. Cal tenir en compte, a més, que l’aforament permès en aquest punt seria tan sols de 56 persones de públic.

 

Un tast de gegants

Per no despullar completament la Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins dels seus elements més icònics, s’ha optat per buscar fórmules que en suposen “un petit tast”, en paraules de la regidora. Així, per exemple, per al tret de sortida de la festa, el 7 de setembre al migdia, hi haurà els quatre gegants plantats a la plaça Major durant la tronada, acompanyats de l’Orquestra Patinfanjàs; el mateix dia al vespre, abans del cant de la Salve, el ball de bastons rebrà la corporació municipal i la resta d’assistents a la plaça de la Catedral, i els dies 8 i 9 al matí, abans de la missa, faran la rebuda els quatre gegants i els cavallets, musicalment acompanyats de la Patinfanjàs.

Enguany, seguint les indicacions de Foment de les Tradicions Catalanes, no hi haurà proclamació de nous representants del pubillatge local, i prorrogaran la seva vigència un any més Maria Ramonet i Ferran Castells, com a pubilla i hereu, i Clàudia Rafart i Darío Rafael Romero, com a donzella d’honor i fadrí.

Una de les novetats d’aquest any, necessària per controlar l’aforament, serà el requisit d’inscripció prèvia per a diverses convocatòries en espais tancats. Serà el cas, entre d’altres, del cant de la Salve (dia 7), l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre a la catedral (dia 8), el concert de La Chatta a la Sala Polivalent (dia 8) i el de la Cobla-Orquestra Montgrins al mateix lloc (dia 9). Les reserves es podran fer fins al 4 de setembre presencialment a l’OAC municipal, o bé per correu electrònic a cultura@ajsolsona.cat.

 

Tres castells de focs

També es modifica el castell de focs. A fi d’evitar la concentració de públic en un sol punt, s’organitzaran focs artificials simultanis des de tres emplaçaments: el Camp del Serra i el sector de la Cabana del Màrtir (al costat del cementiri) s’afegeixen al del pati de l’Escola Arrels II. Es recomana a la ciutadania que vulgui assistir-hi que es dirigeixi al punt més proper al seu domicili.

Aquest any Solsona celebrarà una Festa Major diferent, com era d’esperar. Des del consistori es fa una crida a la població: “Hem fet tot el que hem pogut per tenir festa, però és fonamental que els ciutadans hi participem amb sentit comú i vetllem entre tots perquè es respectin les mesures de seguretat, com les distàncies físiques, que han d’evitar la propagació del coronavirus”. Judit Gisbert es mostra convençuda que “la ciutadania valorarà aquest esforç i hi posarà de la seva part”.

La Festa Major veurà reduït el pressupost entre un 25 i un 30 per cent respecte de l’any passat, que va ser de 114.000 euros. Tots els actes són gratuïts, excepte el concert solidari del SOM, que és benèfic i destinarà la recaptació a l’Associació Elín, dedicada a l’acollida i integració de persones migrants a Ceuta, i l’obra de Lacetània Teatre, que col·laborarà amb el Fons d’emergència social de Solsona amb una part de la recaptació.

La imatge de la Festa Major d’enguany és de l’il·lustrador i dissenyador gràfic Jaume Gubianas i Escudé (Navàs, 1966), guanyador del Concurs per escollir el disseny de la portada del programa. Gubianas es dedica a il·lustrar llibres de text i de literatura infantil per a editorials com SM, Edebé o Santillana i publica il·lustracions a les revistes Cavall Fort i El Pou de la Gallina. La seva afició per la cultura popular l’ha portat a escriure i il·lustrar llibres de divulgació infantil amb títols com Vine a la Festa! (Barcanova, 2019).

El disseny escollit enguany se centra, com és habitual, en la imatgeria, que Jaume Gubianas qualifica d’”excepcional”. “La personalitat i la riquesa de detalls dels diferents elements són tan potents que funcionen sols per explicar la festa”, destaca. L’autor ha procurat crear una gamma de colors pròpia tot respectant els trets originals i amb “un estil d’il·lustració molt simple”, amb tintes planes, “amb l’objectiu de retratar els protagonistes que, agrupant-los, criden a la festa”.

El programa en format paper de la 367a Festa Major serà més auster. “En reduïm costos, sense perdre’n l’essència”, afirma la regidora de Cultura. Però atès el volum d’actes que finalment s’organitzen, s’ha volgut mantenir l’edició impresa, ja que “aquesta publicació és esperada per molts ciutadans i és un ingredient més de la festa”. No obstant això, el fet que s’hagin tancat actes més tard de l’habitual i s’hagin anul·lat contractacions inicialment emparaulades ha endarrerit el procés d’elaboració del programa i n’ha condicionat el format.

 

Homenatge a Francesc Viadiu

Una de les peculiaritats del publicació de la Festa Major de la capital del Solsonès, que li aporten valor afegit, són els textos divulgatius de la part final. Aquest any n’incorpora un sobre la història dels 150 anys de l’establiment Casa Adroguer Nou, redactat des de l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, i un altre sobre el polític i escriptor solsoní Francesc Viadiu (Solsona, 1900-Sant Llorenç de Morunys, 1992), de Joan-Marc Passada. Aquest darrer article va ser un encàrrec de l’Ajuntament amb motiu del 120è aniversari
del naixement de Viadiu, una figura que, tot i despertar controvèrsia entre un sector de la població local, va ser condecorada pels Estats Units, Anglaterra i, finalment, la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.

Tota la programació de la Festa Major es podrà consultar en línia a partir de les properes hores al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 14 d’agost de 2020

S’obren les inscripcions per formar part del ball de bastons i
dels cavallets de la Festa Major solsonina

És una convocatòria oberta als infants nascuts entre el 2006 i el 2013 i
empadronats a la ciutat

Tot i la incògnita que plana encara sobre com afectarà la celebració de la Festa Major –del 7 al 10 de setembre– la COVID-19, l’Agrupació de Geganters de Solsona, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura, obre les inscripcions per als infants interessats a entrar a formar part del ball de bastons i els cavallets. Les condicions són les mateixes que els darrers anys i, en cas que el nombre de sol·licitants sigui superior al de places vacants, es durà a terme una selecció mitjançant sorteig. És una convocatòria oberta als infants nascuts entre el 2006 i el 2013 i empadronats al municipi.

Imatge del ball dels cavallets de Víctor Pisa, 2n premi del Concurs de Fotografia de la Festa Major del 2018

El ball de bastons accepta mainada que durant aquest any compleixi almenys 7 anys i no en tingui més de 10, mentre que per als cavallets es busquen nens nenes que enguany compleixin entre 11 i 14 anys. Es demana un temps mínim de permanència al grup de dos anys. Cada ball l’integren nou infants simultàniament, si bé sempre hi ha més balladors per fer rotació de grups.

Fins al 24 de juliol

Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a cultura@ajsolsona.cat, o bé presencialment a l’OAC de l’Ajuntament fins al 24 de juliol. La data fixada per al sorteig d’admissió de sol·licitants, en cas que no hi hagi suficients places lliures, serà el 31 de juliol també a la casa consistorial. Les persones que no hagin pogut accedir a la comparsa, un cop realitzat el sorteig, hauran de tornar-se a inscriure en futures convocatòries, ja que les llistes no es mantenen d’un any per l’altre.

Tant el ball de bastons com els cavallets estan catalogats com a elements patrimonials d’interès nacional des que el 2008 la Generalitat de Catalunya va declarar la Festa Major Festa patrimonial d’interès nacional. L’Agrupació de Geganters demana als membres del ball de bastons i els cavallets el compromís d’assistir als assaigs i qualsevol altra convocatòria de l’entitat, tenir cura dels vestits i mantenir un comportament adient en totes les actuacions.

Solsona, 30 de juny de 2020

El sabadellenc Oriol Creus guanya el primer Concurs del Corpus
de Solsona a Instagram

La roda de foc a la plaça Major és un dels actes més singulars del Corpus solsoní. No és d’estranyar, doncs, que la imatge guanyadora del primer Concurs del Corpus de Solsona a Instagram correspongui a aquest moment. La foto del sabadellenc Oriol Creus, protagonitzada pel drac, s’ha imposat a les altres tres finalistes durant el procés de votació popular amb un total de 1.451 “m’agrada”.

El drac en plena roda de foc protagonitza la foto guanyadora

Creus, que és aficionat a la fotografia i amant de les festes locals de Solsona, serà premiat amb 200 euros en vals de compra per bescanviar als establiments de la UBIC. La segona foto amb més vots (1.333) ha estat la de Ferran Castells, que mostra la galejada dels trabucaires a la plaça de Palau. També van ser finalistes Pep Dalmau i Jors del Tros, curiosament també amb captures del drac. Tots ells seran premiats amb un lot de productes locals i el llibre Casserras. Escultors de gegants.

El Concurs del Corpus de Solsona a Instagram va ser convocat per l’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters amb l’objectiu de crear ambient festiu a les xarxes socials, especialment enguany, en què l’estat d’alarma va obligar a celebrar la festa de forma virtual. Hi han participat més d’un centenar de fotos d’edicions passades del Corpus, tal com s’establia a les bases. Fotògrafs professionals de la ciutat, així com tècniques municipals i representants de l’Agrupació de Geganters han format el jurat que va seleccionar les fotos finalistes.

Solsona, 29 de juny de 2020

Solsona suspèn la festa del Corpus, però prepara un programa alternatiu

Els propers dies es donaran a conèixer les activitats que es podran seguir telemàticament

Aquest any, de forma excepcional, se suspèn la festa del Corpus a Solsona a causa de l’alerta sanitària per la COVID-19. Ho va anunciar la regidora de Cultura, Judit Gisbert, en el darrer Ple municipal, una vegada consensuada la decisió amb la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters. Amb tot, s’està cuinant un programa alternatiu, que es donarà a conèixer els propers dies, per seguir la festivitat des de casa entre els dies 11 i 14 de juny.

Els tres estaments responsables del protocol del folklore del Corpus i la Festa Major han convingut en la necessitat d’anul·lar la festivitat tal com està concebuda, i així s’ha comunicat a les entitats que hi participen directament, l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret, els Trabucaires de Solsona, l’Orquestra Patinfanjàs i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. De totes maneres, “s’està treballant des de diferents entitats i la regidoria per dissenyar un Corpus diferent, que es pugui seguir a través de les xarxes socials i que mantingui l’ambient festiu a les llars solsonines”, avança Judit Gisbert.

S’ajorna el relleu en el pubillatge

Paral·lelament, s’ha decidit ajornar un any el relleu en el pubillatge local, seguint les recomanacions del Foment de les Tradicions Catalanes. Aquest dilluns la regidoria de Cultura s’ha reunit telemàticament amb la pubilla, l’hereu, la donzella d’honor i el fadrí proclamats l’estiu passat, i representants de l’Associació del Pubillatge Solsoní i Foment de les Tradicions Catalanes per acabar-ho de consensuar.

D’aquesta manera, el calendari del pubillatge solsoní s’alinearà amb el nacional, ja que l’elecció de la pubilla i l’hereu de Catalunya es posposa fins a l’any que ve “per garantir una vigència plena d’experiències, oportunitats i aprenentatges als membres vigents”. Així doncs, Maria Ramonet, Ferran Castells, Clàudia Rafart i Darío Rafael Romero continuaran lluint les bandes i faixes la propera Festa Major i el Corpus del 2021.

Solsona, 12 de maig de 2020

L’alcalde solsoní defensa l’arrelament i l’adaptació del patrimoni
festiu en la salutació d’inici de la Festa Major

Dilluns presidirà la comitiva Quim Torra i demà, diumenge, hi participarà Joan Talarn

“Preservar la tradició i el patrimoni que ens identifica i, al mateix temps, intentar innovar per mantenir viu l’interès del conjunt de la ciutadania és la premissa que ens guia cada any en la programació”. Ho ha destacat l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, en la salutació que ha pronunciat aquest migdia des del balcó consistorial per donar el tret de sortida a la 366a Festa Major, que s’allargarà fins al dia 11.

David Rodríguez ha recordat que aquest any la ciutat ha rebut el segell de Ciutat amb caràcter, una distinció que en bona mesura es fonamenta en “el potencial historicocultural de Solsona, que es manifesta especialment en el seu patrimoni cultural popular”. Per al batlle, reconeixements com aquest posicionen la ciutat en el mapa català.

Així mateix, David Rodríguez ha animat la ciutadania a assistir, “avui més que mai”, al cant de la Salve del centenari de l’Orfeó Nova Solsona, a tres quarts de nou del vespre a la capella del Claustre. Fa cent anys, cantava la seva primera Salve Regina. “Naixia, així, una entitat que ha esdevingut referent a casa nostra i que ha contribuït com poques a fer ciutat”, ha subratllat. L’alcalde també ha posat de relleu la celebració dels 60 anys de recuperació dels gegants vells, que “fa palesa la capacitat de la ciutat i les entitats de preservar el patrimoni festiu, símbol de la nostra identitat”.

Un any més, l’alcalde de Solsona no ha desaprofitat l’ocasió per fer referència als presos polítics, amb prop de dos anys de presó preventiva, i la imminent sentència del Suprem. “Ens sentim decebuts de no haver vist encara corresposta la nostra legítima aspiració, i del tracte que reben els líders independentistes. Però no podem defallir, ara no podem renunciar a la mobilització, perquè els nostres anhels d’autodeterminació han de continuar mostrant múscul a l’estat i al món”. David Rodríguez ha conclòs que “amb els presos i preses ben presents, i la seva il·lusió de tornar-ho a fer cada dia, fem pinya i fem festa. La nostra força personal és la col·lectiva”.

Estevet, protagonista d’avui

Des de fa sis anys, el protagonisme simbòlic del començament de la Festa Major s’atribueix als trabucaires que, a més d’encendre la tronada de la plaça Major, també s’encarreguen de la trabucada des del balcó de l’Ajuntament. Cada any la duu a terme el més veterà de la colla i enguany li ha correspost a Josep Vendrell, “Estevet”.

Nascut el 1961, pare de dues filles, és veí de la partida de Santa Llúcia, al Vinyet, i s’ha dedicat sempre a les feines del camp. Es va incorporar al grup el 31 d’agost del 1997, coincidint amb l’homenatge de la ciutat a Manel Casserras i Boix, i fa deu anys va convertir-se en el cap de colla.

Normalitzar la tradició

Els darrers anys ha vist com la regularització de l’ús de la pólvora ha fet més complexa la gestió de permisos i ha complicat l’activitat dels trabucaires. Però l’alcalde en el seu pregó li ha assegurat que “una entitat amb el pes, el fonament i l’arrelament popular dels trabucaires no ha de témer la seva continuïtat”. D’altra banda, Rodríguez ha celebrat que l’Estevet vegi de bons ulls l’entrada de dones al grup, un aspecte que s’haurà de debatre amb els estatuts a davant. “És un fet que normalitzaria aquesta tradició a casa nostra”.

El primer passacarrers amb el pregoner convidant a la festa, l’Orquestra Patinfanjàs i els gegants, la màxima atracció per a desenes de famílies solsonines i visitants, han fet tota la resta aquest migdia. Demà, diumenge, participarà en la comitiva d’autoritats el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident primer, Jordi Latorre, i el diputat provincial Albert Bajona. Finalment no hi assistirà la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, tot i que estava previst inicialment.

Dilluns serà el president de la Generalitat, Quim Torra, qui signarà el llibre d’honor de l’Ajuntament de Solsona i coneixerà de primera mà aquesta Festa patrimonial d’interès nacional. Torra arribarà abans a l’Ajuntament, on serà rebut per la corporació municipal i alcaldes de comarca, prendrà part en tots els actes tradicionals del matí i participarà en el dinar institucional del consistori. També l’acompanyarà la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps.

Tota la programació de la Festa Major es pot consultar al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 7 de setembre de 2019

La Festa Major de Solsona repartirà novament
2.115 euros entre les millors pintures i fotografies

Els pintors poden participar-hi els dies 9 i 10 i els aficionats a la fotografia, durant tota la festa

La Festa Major i la ciutat de Solsona són motius recurrents de pintures i fotos pel seu caràcter pintoresc. I més si el resultat pot ser premiat.

Tots els treballs s’exposaran entre el 23 de setembre i el 5 d’octubre a la biblioteca

La regidoria de Cultura convoca un any més els concursos de pintura ràpida, que arriba a la trenta-vuitena edició, i de fotografia, en la seva quarta edició. Entre ambdues convocatòries es repartiran 2.115 euros, igual que l’any passat.

El Concurs de pintura ràpida es durà a terme el dilluns 9 de setembre a la tarda i el dimarts 10 al matí. Els artistes hauran de presentar-se al Punt d’Informació de la Festa Major, ubicat a l’Oficina de Turisme, on se’ls segellarà la tela. La temàtica, com cada any, serà Solsona en qualsevol aspecte, que tant pot ser el nucli antic, com els entorns i el Vinyet. Es repartirà un primer premi de 365 euros, un segon de 305 i un tercer de 245, a més de l’especial aquarel·la, de 305 euros, i el local, de 245. L’any passat van participar a aquest certamen un total de 15 artistes, entre els quals es van premiar Aida Mauri, Antoni Mariscal, Josep Manel Aznar, Sebastià Mauri i Aleix Albareda.

Foto guanyadora de l’any passat, d’Antoni Chaparro

El quart Concurs de fotografia, per la seva banda, ha de centrar-se en la Festa Major i s’hi podrà participar en la

categoria general i la infantil, per als menors de 14 anys. El termini de recepció de les imatges finalitzarà el 13 de setembre a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament. S’han de presentar en paper fotogràfic damunt d’un suport rígid de 30x40 i en format digital per correu electrònic a cultura@ajsolsona.cat.

El primer premi serà de 300 euros, el segon de 200 i la millor foto infantil rebrà 150 euros. El jurat, format per professionals de la fotografia i vinculats al món artístic local, valorarà la qualitat tècnica de les obres, la seva originalitat i l’adequació a la temàtica. L’any passat van guanyar aquesta convocatòria Antoni Chaparro, Víctor Pisa i Georgina Marsal.

Exposició a la biblioteca

El 20 de setembre a les vuit del vespre a la sala de plens consistorial tindrà lloc l’acte conjunt de lliurament de premis. Posteriorment, tots els treballs que hagin participat als concursos es podran veure en una exposició col·lectiva que s’instal·larà al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató del 23 de setembre al 5 d’octubre.

Les bases dels concursos es poden consultar íntegrament al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 3 de setembre de 2019

El Concurs de la Festa Major de Solsona a Instagram premiarà la
millor foto amb un salt a la Llosa del Cavall

Els participants poden publicar del 6 a l’11 de setembre amb l’etiqueta #fmsolsona19

En la seva setena edició, el Concurs de la Festa Major de Solsona a Instagram fa el salt al buit. La principal novetat serà el premi, consistent en un salt amb corda elàstica a la plataforma de Bungee.cat, una de les més altes del món en una presa, situada a l’embassament de la Llosa del Cavall. Aquest certamen, convocat conjuntament per la regidoria de Desenvolupament Local de l’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters, manté les bases molt similars a les dels últims anys.

El concurs és obert a tothom a partir de 16 anys. Per participar-hi cal etiquetar les fotos #fmsolsona19, tenir el perfil d’usuari públic i ser seguidor dels comptes @geganters_solsona i @solsonaturisme a Instagram. Tot i que no serà un requisit imprescindible, també es proposa acompanyar les imatges de les etiquetes #festamajorsolsona, #solsonaturisme, #ciutatambcaracter i #425anysciutatSolsona. No es tindran en compte les fotografies efímeres penjades a la història ni els vídeos. En cas d’agrupar fotos en un mateix post, només se’n valorarà la primera.

Un cop passada la Festa Major, el jurat, integrat per representants de l’Agrupació de Geganters i de l’Ajuntament de Solsona, escollirà les fotos finalistes, que es publicaran als comptes @solsonaturisme i @geganters_solsona per tal que puguin ser votades pels usuaris de la xarxa fins al 22 de setembre. El premi per a la persona que aconsegueixi més likes serà una experiència a Bungee.cat. També hi ha com a premi un parell de samarretes dels geganters. Així mateix, els finalistes seran obsequiats amb un petit lot de productes locals. Les bases completes del concurs es poden consultar als webs www.solsonalafesta.net, www.solsonaturisme.com i www.geganterssolsona.cat.


Solsona, 3 de setembre de 2019

Reserva d’espai per a persones amb mobilitat reduïda
a la plaça per la Festa Major de Solsona el diumenge 8


Qui hi estigui interessat pot trucar a
l’OAC municipal a partir d’avui i
fins al 3 de setembre

Avui l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Solsona obre les inscripcions per reservar un espai per a persones amb mobilitat reduïda per assistir als ballets de Festa Major. Hi ha disponibles un màxim de vuit places el diumenge 8 de setembre al migdia en un dels entarimats instal·lats a la plaça Major.

Amb el lema “Una Festa Major per a tothom!”, un any més el consistori ofereix aquesta possibilitat per tal de fer més accessible un dels actes més icònics de la festa. Aquesta vegada s’estrenarà un sistema que donarà ombra a l’espai per fer-lo més agradable mentre duren les danses. Com sempre, hi col·labora Creu Roja del Solsonès amb persones voluntàries que assisteixen els usuaris d’aquest servei.

Qui hi estigui interessat ha de fer la reserva a l’OAC municipal entre avui i el dimarts 3 a la una del migdia. Pot fer-ho per telèfon, trucant al 973480050, per correu electrònic a comunicacio@ajsolsona.cat, o bé presencialment a les oficines.

Solsona, 20 d’agost de 2019

 

Solsona presenta una Festa Major popular amb una
seixantena d’actes per a tots els públics

Prop de la meitat del pressupost es destina als públics jove i familiar

- La solsonina Júlia Xandri signa el disseny de la imatge d’enguany, que fusiona el simbolisme festiu dels quatre gegants amb la natura representada en flors.
- Quim Torra presidirà els actes centrals del 9 de setembre.
- Cesk Freixas, Itaca Band, El Pot Petit i La Principal de la Bisbal són alguns dels reclams de la cartellera

La 366a Festa Major de Solsona està concebuda com “la festa de tots, una veritable festa popular”. A prop d’un mes de la primera tronada, ho ha destacat avui la regidora de Cultura, Judit Gisbert, en la presentació en roda de premsa del programa, que inclou prop d’una seixantena d’actes culturals, lúdics i esportius organitzats per l’Ajuntament, entitats i altres agents culturals entre final d’agost i mitjan mes de setembre. També hi ha participat Júlia Xandri, autora del disseny gràfic del programa.

El cantautor Cesk Freixas, en el concert solidari del SOM del dia 1 de setembre a la plaça de Sant Joan; Itaca Band, com a cap de cartell del concert jove del diumenge 8 a la nit a la Sala Xelsa; El Pot Petit, en l’espectacle estrella per al públic familiar, el divendres 6 a la plaça del Camp, i La Principal de la Bisbal per al concert de tarda i el ball de nit del dilluns 9, són alguns dels principals reclams de la Festa Major d’enguany.

Aquest any la Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins es veurà enaltida amb la participació en els actes centrals del president de la Generalitat, Quim Torra, el dilluns 9 durant tot el matí i fins a primera hora de la tarda. Torra serà rebut a la sala de plens municipal abans de presidir la baixada d’autoritats fins a la catedral; presenciarà els ballets de la imatgeria gegantera a la plaça Major, encendrà la tronada i tornarà a pujar fins a l’Ajuntament. També hi ha la possibilitat que un altre membre del govern català hi assisteixi el dia abans, tot i que està pendent de confirmació.

Amb un pressupost de poc més de 100.000 euros, Judit Gisbert ha posat de relleu que “la Festa Major és l’esdeveniment cultural de més envergadura per a l’Ajuntament al cap de l’any”. Pensant en tots els públics, ha recordat que entre els 38.000 euros destinats als joves i els 7.500 de les propostes per a la mainada, aquests sectors de la població es veuen reflectits en més del 45 per cent del pressupost total. Tots els actes són gratuïts, excepte el concert solidari del SOM del dia 1, que és benèfic, i l’obra de Lacetània Teatre.

Aquest any es consolida la festa per als adolescents, per tercer any consecutiu, amb una proposta consensuada amb al Consell d’Adolescents. El dilluns 9 es programa l’actuació del DJ Monty i la Confetti Led Party d’Adolescents.cat a la plaça de Sant Pere.

D’altra banda, la regidora ha subratllat la “creixent col·laboració de Joventut Solsonina en la programació de la Festa Major”. Així, no només organitzen el Concurs de Músics al Carrer, el dia 9, i els concerts joves, sinó que també participen en el muntatge del concert per a adolescents i en l’espectacle d’El Pot Petit.

Una de les novetats d’aquest any servirà per remullar petits i grans. Es tracta d’un tobogan aquàtic de cinquanta metres, que s’instal·larà el dia 10 al matí al carrer d’Antoni Gaudí. S’hi podrà accedir a partir dels 6 anys, tot i que no tindrà una edat límit.

Pel que fa a la paritat de gènere en la contractació de grups i companyies, un compromís adquirit pel consistori l’any passat, la regidora assegura que s’intenta treballar-hi, “tot i que continua sent un repte, especialment quan es tracta de formacions per al públic juvenil”. “És un aspecte molt complicat, si bé hi estem a sobre”. De totes maneres, aquest any Les Anxovetes, un conjunt format per veus femenines, torna a amenitzar el concert d’havaneres del dia 7; totes les orquestres de ball són mixtes en la seva composició, igual com El Pot Petit, del dia 6, que és la principal aposta per al públic familiar. Així mateix, el dia 9 a la tarda hi haurà tallers infantils conduïts exclusivament per dones solsonines.

Flors festives

El disseny de la imatge gràfica de la 366a Festa Major és obra de la solsonina Júlia Xandri. Graduada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Pompeu Fabra, Xandri ha guanyat el concurs convocat per la regidoria de Cultura, al qual van concórrer vuit participants. La seva proposta es titula “Flors de Festa Major” i consisteix en un conjunt de flors pintades amb aquarel·la que s’inspira en la festa i el color de les teles brodades dels quatre gegants. “Es tracta d’una fusió entre un element molt natural, com la flor, i el simbolisme central de la festa, com són els gegants, a través del seu vestit”, explica l’autora. El disseny juga amb la metàfora de la naturalesa i “el retorn a la mare Terra” i “el naixement de la festa”.

Sobre un fons blanc se situa una composició amb quatre flors, cadascuna de les quals conté en el centre el símbol que llueixen els gegants en el seu vestit. La naturalitat i la puresa, sense artificialitat, la frescor i el dinamisme són valors que Júlia Xandri vol plasmar tant en la composició, com la tipografia i el paper reciclat que ha escollit per al programa.

Un dels trets diferencials de la publicació que edita l’Ajuntament per la Festa Major són els articles divulgatius que incorpora i que “hi aporten un innegable valor afegit, que fa que molts ciutadans la col·leccionin”. Aquest any s’hi pot llegir un extens treball de caràcter bibliogràfic sobre els 425 anys del títol de ciutat, signat pel Centre d’Estudis Lacetans, un text del mestre orguener Albert Blancafort sobre l’orgue de la catedral amb motiu de la seva imminent restauració, i un altre de Rosa M. Vila i Nil Boix que versa sobre el centenari de l’Orfeó Nova Solsona.

Tota la programació de la Festa Major es pot consultar en línia al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 6 d’agost de 2019

Solsona entra a l’estiu amb un Corpus feminista

Per primer cop dues regidores han fet ballar els gegants a la final, davant l’Ajuntament

L’Agrupament Escolta Pare Claret ha dedicat enguany el disseny de la catifa de flors del Corpus de Solsona al feminisme. A la plaça de Palau s’hi podia llegir el fragment d’una cita de Rosa Luxemburg: “Socialment iguals, humanament diferents, totalment lliures”. I avui, per primera vegada, dues regidores, Judit Gisbert (ERC) i Pilar Viladrich (CUP), ambdues noves al consistori, s’han ficat sota les faldilles dels gegants per ballar la final, davant la casa de la ciutat. Una estona abans, una gegantera, Anna Tàpia, havia desplegat solemnement el ball de l’àliga igual com ho havia fet, per primer cop, a la Festa Major de fa nou anys.

Aquest migdia centenars de solsonins i visitants han desafiat les altes temperatures, que al punt del migdia fregaven els trenta graus, per no faltar a la cita fidel amb la festa popular més antiga de la ciutat. Com sempre, l’al·licient que atrau més públic són els ballets de la imatgeria gegantera a la plaça Major, al ritme de la música interpretada per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. La tronada, en finalitzar les danses, ha estat encesa a tres bandes per l’alcalde, David Rodríguez, i la pubilla i l’hereu de Catalunya, els solsonins Laura Algué i Albert Colell.

Avui ha viscut la seva primera festa del Corpus la nova corporació sorgida de les urnes el mes passat. D’aquí que l’Agrupació de Geganters hagi demanat a alguns dels flamants regidors que es posessin a la seva pell durant una estona. A part de Gisbert i Viladrich també ho han fet Joan Parcerisa (ERC) i, tot i que repeteix mandat, Marc Barbens (JxS). Tots quatre han superat la prova.

Solsona, 23 de juny de 2019


Foto: Petits Fotografia Foto: Petits Fotografia
Foto: Petits Fotografia Foto: Petits Fotografia
Foto: Petits Fotografia  

 

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada