Arxius Notícies Festa Major: 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

L’Ajuntament de Solsona reparteix avui 1.465 euros en les obres de pintura premiades de la Festa Major

El barceloní Abel Florido rep el primer premi amb una aquarel·la de la plaça de Sant Joan

Aquest vespre la regidoria de Cultura de Solsona repartirà els 1.465 euros en premis en metàl·lic del 42è Concurs de pintura ràpida de la Festa Major, com sempre sobre Solsona i el seu entorn. El primer premi (500 euros) el rebrà una aquarel·la d’Abel Florido (Barcelona, 1963) de la plaça de Sant Joan.

Aquarel·la de la plaça de Sant Joan d’Abel Florido, primer premi d’enguany

El segon premi (400 euros) serà per a l’artista Lluís Puiggrós (Sant Joan de Vilatorrada, 1970), guardonat també l’any passat, per una pintura acrílica del carrer dels Dominics; el tercer (315 euros), per a una aquarel·la pintada des del Molí dels Capellans de Yolanda Urango (Pont de Vilomara, 1964), mentre que el quart premi (250 euros) reconeix l’acrílic d’Aleix Albareda (Solsona, 1973), una obra titulada “Les cinc bugades de Terceries” –el solsoní és cada any un dels favorits de la convocatòria.

 

 

Les bases del Concurs de pintura ràpida de la Festa Major de Solsona s’han modificat, a petició d’alguns artistes participants l’any passat, després que quedessin desertes algunes categories. Així, enguany s’han eliminat els reconeixements especials d’aquarel·la i local –per la baixa participació de pintors solsonins– i s’han agrupat en quatre únics premis. El jurat, integrat per artistes que no concorren a la convocatòria, ha fet noves propostes per a properes edicions per reduir el nombre de premis i augmentar-ne la dotació.

(Foto de Resol Fotografia) Han concorregut al concurs un total de disset obres

 

 

 

 

 

 


 

Exposició fins al 7 d’octubre

Aquest any ha incrementat la participació al concurs respecte l’any passat amb un total de disset artistes. El conjunt de les obres es pot veure exposat al saló de les Homilies d’Organyà de la biblioteca Carles Morató fins al 7 d’octubre en l’horari d’obertura de l’equipament.


Solsona, 22 de setembre de 2023

Antoni Chaparro, Aleix Albareda, Miquel Pérez i Maria Cuadrench, premiats en els concursos fotogràfics de la Festa Major solsonina

El lliurament de premis es farà aquest divendres al vespre a la sala de plens municipal


Per Festa Major, la imatgeria festiva continua sent el blanc amb més poder d’atracció per a l’objectiu de les càmeres. Per això no és estrany que centralitzi el tema de les imatges participants als dos concursos de fotografia convocats a Solsona en el marc de la festa. Els solsonins Antoni Chaparro, Aleix Albareda, Miquel Pérez i Maria Cuadrench són els guanyadors de les edicions d’enguany.

“Ballant a l’ombra”, un pla zenital del ball del nans, d’Antoni Chaparro, és la imatge guanyadora del primer premi (300 euros) del vuitè Concurs de fotografia de la Festa Major, convocat per la regidoria de Cultura. Miquel Pérez firma el segon premi (200 euros) amb un retrat de la geganta vella titulat “V(b)ellesa”. En la categoria infantil (150 euros), Maria Cuadrench Badia és l’autora de la foto escollida pel jurat, titulada “Ja ho tinc!”, que capta un moment de joc d’un infant amb la geganta jove.

En total van participar a aquesta convocatòria 25 fotografies, que es poden veure exposades al saló de les Homilies d’Organyà fins al 7 d’octubre en l’horari de la biblioteca.

També és un pla zenital la imatge guanyadora de l’onzè Concurs fotogràfic de la Festa Major a Instagram, disparada per Aleix Albareda (@aleix_albareda). Una foto del bou durant la roda de foc s’ha imposat en la categoria “El bou fa 250 anys” –l’altra categoria, relativa a la indumentària de la festa, ha quedat deserta. Albareda serà premiat amb unes espardenyes de set brencs i un sopar per a dues persones al restaurant El Solsonès. Han participat a aquest concurs, convocat per Solsona Turisme i l’Agrupació de Geganters, un total de 184 fotos publicades a Instagram.

El lliurament de tots els premis es durà a terme aquest divendres a les vuit del vespre a la sala de plens de l’ajuntament.

 

Solsona, 21 de setembre de 2023

Emotiu reconeixement a Jaume Subirà en la ballada final de la Festa Major de Solsona

L’Ajuntament també s’acomiada públicament de l’hereu de les comarques lleidatanes, Marc Vilà

La d’avui ha estat la darrera sortida per Festa Major de Solsona de Jaume Subirà i Cambray com a director de l’Orquestra Patinfanjàs, la formació que posa música a la major part dels actes tradicionals de la Festa Major, així com del Carnaval i altres cites del calendari. Tot i que es mantindrà dins la banda com a trompetista, deixa voluntàriament la responsabilitat que ha assumit des del 2001. Per això l’alcaldessa, Judit Gisbert, li ha fet un reconeixement des del balcó consistorial just en acabar la ballada final i la plaça ha dedicat al músic una llarga ovació.

El Jaume és un agent cultural clau per al patrimoni festiu de la ciutat”, ha posat de relleu l’alcaldessa. Fill del fundador i primer director de la Patinfanjàs, Joan Subirà, “Joan de la Rossa”, “ara ha pres la decisió de facilitar el relleu generacional i viure una mica més alliberat, tot i que continuarà aportant el seu talent musical a la festa”, ha afegit. Gisbert li ha agraït la seva “inestimable dedicació” durant tots aquests anys. També per això avui Subirà ha participat en l’encesa de la darrera tronada de la Festa Major. Igualment, l’Agrupació de Geganters s’ha afegit al reconeixement lliurant-li un dels rams de les gegantes.

Així, l’emotivitat ha imperat en la cloenda de l’esquema ancestral de la Festa Major solsonina. Ha estat després d’una de les jornades més concorregudes dels darrers anys, coincidint amb un dissabte vestit amb unes temperatures plenament estiuenques. Més de mig miler de persones s’han concentrat aquest migdia al voltant dels ballets tradicionals en una plaça enxiquida. Tot i que inicialment la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, havia d’acompanyar en aquests actes la corporació i els alcaldes de comarca, finalment ha excusat l’assistència amb motiu de la seva assistència al comiat, aquet matí a Masquefa, de la lingüista Carme Junyent.

També avui la màxima representant de l’Ajuntament ha reconegut a la plaça Major, just abans de començar les danses, la tasca del solsoní Marc Vilà i Riba com a hereu de les comarques lleidatanes. Ell ha estat la divuitena persona de la ciutat a representar la tradició del pubillatge arreu de Catalunya i a l’estranger en nom de la demarcació de Lleida.

La nova capta, un encert

La principal novetat de la 370a Festa Major ha estat el canvi de dia i format de la capta dels gegants joves, coorganitzada per l’Agrupació de Geganters i Joventut Solsonina. El regidor de Cultura, Albert Colell, considera que “ha estat un dels grans encerts de la Festa Major” i aposta fermament per mantenir en les properes edicions el nou plantejament, el dia 7, després d’un sopar popular i seguit d’un concert.

La primera nit de Festa Major solia ser força fluixa, després del castell de focs, i amb poc atractiu per als joves i, a més, la capta, l’endemà, anava a la baixa”, afirma Colell. Aquest any, en canvi, amb els tiquets venuts del sopar popular es calcula que van participar-hi més de 300 persones. “S’ha revitalitzat la capta, ha millorat l’ambient nocturn del primer dia i hem aconseguit fer ballar els gegants d’una manera més distesa i amb molt bona acollida de les melodies per part del públic”, afegeix el regidor. “La gent s’hi va abocar d’una forma espectacular”, certifica el macip major dels geganters, Roger Davins, que també fa un balanç excel·lent de la resta de convocatòries amb la imatgeria festiva.

La Festa Major de Solsona continua fins dilluns. Tota la programació es pot consultar aquí: http://www.solsonalafesta.net/festamajor/programacio.html


Solsona, 9 de setembre de 2023


El Concurs de la Festa Major de Solsona a Instagram premiarà les millors fotos sobre el bou i la indumentària

Es poden fer publicacions amb l’etiqueta #FMSolsona2023 a partir de dissabte i fins al dia 11

El Concurs fotogràfic de la Festa Major de Solsona a Instagram en la seva onzena edició premiarà les millors fotos sobre el bou, amb motiu del seu 250è aniversari, i la indumentària de la festa. Aquestes són les dues categories sota les quals es poden fer publicacions amb l’etiqueta #FMSolsona2023. Es valoraran totes les fotos penjades a la xarxa social entre el 2 i l’11 de setembre.

Fotos guanyadores de l’edició passada, d’Albert Caelles i Roger Serra

 

La foto més ben valorada en la categoria del bou es premiarà amb un sopar per a dues persones al restaurant El Solsonès i un val per a unes espardenyes de set brencs, mentre que la imatge que el jurat consideri que millor plasma la indumentària festiva s’endurà vals de compra per valor de 100 euros en establiments solsonins.

Aquest concurs és convocat per Solsona Turisme i l’Agrupació de Geganters i és obert a tothom major de 16 anys i que segueixi els comptes @geganters_solsona, @solsonaturisme i @ajsolsona a Instagram. Cada concursant pot publicar tantes fotografies com desitgi, sempre que siguin de la Festa Major d’enguany, s’identifiquin amb l’etiqueta i el compte sigui obert. No es valoraran les imatges efímeres de les històries.

L’any passat van guanyar aquest concurs el solsoní Albert Caelles (@albertcaelles) en la categoria “La festa per a tothom” i el vilanoví Roger Serra (@flabiol76) en la d’“El calçat de la Festa Major”. En total, es van participar al concurs 222 fotografies. Les bases completes de la convocatòria d’enguany es poden descarregar aquí: https://solsonaturisme.com/wp-content/uploads/2023/08/Bases-concurs-Insta-FM23.pdf.


Solsona, 31 d’agost de 2023

Un concert de melodies de la festa amb Guinovart i la Cobla solsonina obre aquest divendres la Festa Major de Solsona

Actuaran a dos quarts de deu del vespre a la plaça del Consell Comarcal amb entrada lliure

La Festa Major de Solsona s’obrirà aquest divendres, primer de setembre, amb les seves músiques. El prestigiós compositor i pianista Albert Guinovart serà l’artista convidat per a revisitar les músiques de la Festa Major en el primer Concert de vigília, juntament amb la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. És una de les novetats de la programació d’enguany, coorganitzada per la Cobla i la regidoria de Cultura amb la col·laboració de l’Agrupació de Geganters. La cita és a dos quarts de deu del vespre a la plaça del Consell Comarcal i l’entrada és lliure.

En una primera part actuarà Albert Guinovart, que estrenarà una suite per a piano inspirada en les melodies de la Festa Major, algunes de populars i d’altres de Joan Roure i Jané. En una segona part, actuarà la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, que interpretarà alguns dels ballets actuals, juntament amb altres danses que havien format part de la festa en el passat, com les que s’havien creat per les festes de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre, i que potser part del públic recordarà.

Finalment, el pianista barceloní i el conjunt solsoní dues peces tocaran conjuntament, d’entre les quals hi ha la glosa del Ball de Gegants de Solsona de Josep Sancho i Marraco (1919), rescatada de l’oblit fa deu anys per iniciativa de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona.

Reivindicar el patrimoni musical festiu

Tal com manifesta el director de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, Albert Fontelles-Ramonet, “el Concert de vigília vol reivindicar el coneixement del patrimoni musical festiu de Solsona, potenciar els joves intèrprets solsonins, promoure la recuperació de composicions oblidades i fomentar l’experimentació i la nova creació”.

La regidoria de Cultura té la voluntat de donar continuïtat, any rere any, a aquesta nova convocatòria en el programa de la Festa Major, seguint l’exemple d’altres municipis catalans, i convidar-hi intèrprets de renom de diferents gèneres musicals. “Segur que les versions i els arranjaments a què pot derivar el nostre valuós patrimoni enriqueixen encara més la festa i contribueixen a popularitzar-la i mantenir-la al dia”, apunta el regidor de Cultura, Albert Colell.

Albert Guinovart (Barcelona, 1962), que va tocar a Solsona juntament amb la Cobla Marinada l’estiu del 2017, és considerat un dels músics catalans més polifacètics. És compositor, pianista de repertori i docent. Ha tocat per tota Europa, Sud-amèrica, els Estats Units, Canadà, Japó, Austràlia i Nova Zelanda. Ha col·laborat amb artistes com Victòria dels Àngels, Barbara Hendricks, Juan Diego Flórez i Nacho Duato. Han premiat diversos dels seus musicals, com Mar i Cel, Flor de Nit, Gaudí, el musical de Barcelona, La Vampira del Raval i Scaramouche.

També ha compost òperes, música simfònica, coral i cambrística i, com a artista resident del Palau de la Música Catalana, va estrenar el seu Rèquiem el 2018. Així mateix, és popular per les seves incursions en la televisió i el cinema, i un dels nombrosos reconeixements que acumula va ser l’Oscar el 2012 a la millor banda sonora per The Artist, de la qual va ser autor de gran part dels arranjaments.

A banda d’això, Guinovart és professor d’orquestració i composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts i de Sant Jordi. Té tres premis Butaca i dos Max, així com el Premi Ciutat de Barcelona.

Si bé la 370a Festa Major de Solsona s’obre oficialment el dia 7 al migdia, aquest concert serà el tret de sortida a la programació prèvia, que omple aquest proper cap de setmana. Tots els actes es poden consultar en línia aquí: http://www.solsonalafesta.net/festamajor/programacio.html. El programa en format paper es pot recollir a l’OAC municipal des d’aquesta setmana cada dia de dilluns a divendres de dos quarts de nou del matí a dos quarts de tres de la tarda.

Acte: ‘Concert de vigília’, a càrrec d’Albert Guinovart i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona
Dia: divendres primer de setembre
Hora: 21.30 h
Lloc: plaça del Consell Comarcal del Solsonès
Entrada: gratuïta

Solsona, 29 d’agost de 2023

La 370a Festa Major de Solsona incorpora novetats amb més concerts

Les actuacions, que comencen el primer de setembre, són pràcticament totes d’entrada lliure

En la seva 370a edició, les festes en honor a la patrona de Solsona, del 7 a l’11 de setembre, incorporen novetats i amplien la cartellera musical. Aquest migdia han presentat el programa de la Festa Major, que s’estrena amb actes previs a partir del primer de mes, l’alcaldessa, Judit Gisbert, el regidor de Cultura, Albert Colell, i l’autora del disseny de la imatge gràfica d’enguany, Kàtia Prat. Ho han fet a la plaça del Camp, un dels espais centrals de la festa, que acollirà actes per a tots els públics.

La Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins presenta enguany un programa que aglutina prop d’una cinquantena d’actes a partir del primer de setembre i fins a mig mes amb algunes novetats. En la seva 370a edició, la Festa Major ofereix dos concerts més respecte de les edicions anteriors i incorpora alguns canvis, a petició de l’Agrupació de Geganters, per captar més públic jove.

Una de les novetats serà el Concert de vigília, el primer de setembre a dos quarts de deu del vespre a la plaça del Consell Comarcal. El prestigiós compositor i pianista Albert Guinovart i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona revisitaran les músiques de la Festa Major, una iniciativa que podria repetir-se cada any amb artistes convidats.

L’altre concert que s’afegeix a la cartellera és el de La Zarigüella, el dijous 7 a la matinada a la plaça Major. És una de les propostes que coorganitzen Joventut Solsonina i l’Agrupació de Geganters per completar una nit que, just després del castell de focs, començarà amb un sopar popular i la capta dels gegants joves. Per primera vegada, ambdues entitats uneixen esforços per afavorir l’assistència de participants.

De fet, el canvi de dia de la capta amb els gegants joves és una de les alteracions en el programa pensada per atraure públic juvenil. “Enguany s’avança, com a prova, a instàncies dels geganters, i, si funciona, a partir de l’any que ve obligarà a revisar el protocol del folklore”, ha explicat l’alcaldessa, Judit Gisbert. D’altra banda, s’avança l’horari del tret de sortida de la festa, el dijous 7, amb la trabucada, la tronada, la salutació de l’alcaldessa des del balcó consistorial i el primer passa carrers, que passa a un quart d’una del migdia. Tot i que és una hora en què els infants encara són a classe, “en sortir, tenen temps de participar al passa carrers i dinar abans de tornar a l’escola”.

També és una de les novetats d’aquesta edició el retorn de la Tractorada popular per la Diada a partir de dos quarts de dotze del migdia, organitzada per l’Associació d’Amics del Tractor d’Època després d’un parèntesi de sis anys.

Aquesta serà la primera Festa Major d’Albert Colell com a regidor de Cultura, si bé hi ha estat vinculat des de sempre com a geganter, membre de Joventut Solsonina i primer hereu de la ciutat, el 2017. En aquest sentit, admet que “la il·lusió i la responsabilitat es barregen a parts iguals”. També vol deixar clar el seu concepte de festa, “un patrimoni immaterial i una tradició que s’han transmès generació rere generació des de fa segles”. Però és conscient que requereix de ser gestionada amb visió de futur: “no se’ns ha llegat com un fòssil inamovible, sinó que tenim el deure de fer-la créixer i renovar-la de manera curosa”.

Colell ha subratllat el caràcter popular de la festa. D’aquí que es consideri fonamental mantenir la gratuïtat de pràcticament totes les propostes. Només caldrà pagar entrada per al concert solidari del SOM, a càrrec de Camerata Bacasis, que enguany col·labora amb un projecte de la Fundació Natura i Joventut a Tororo (Uganda), i per l’obra que estrena Lacetània Teatre, Dos minuts infinits.

“Complicitat creixent de les entitats”

L’alcaldessa ha volgut remarcar “la complicitat creixent de les entitats locals en l’organització d’activitats”. Així, per segon any, l’Associació de Dones del Solsonès programa un concert el dissabte 2 al migdia, a càrrec de Calcetes Tradis, i el Club d’escacs L’Elefant aprofita el dia 10 a la tarda per organitzar un torneig de partides ràpides al passeig. Igualment, posa l’accent en l’entesa entre l’Agrupació de Geganters i Joventut Solsonina per potenciar alguns actes. En aquest sentit, anima el conjunt de l’entramat associatiu a sentir-se seu el calendari de la Festa Major i a seguir aquests exemples.

Pel que fa a les nits musicals, hi haurà balls a la sala polivalent amb l’orquestra Junior’s (dia 7), La Chata (dia 8) i La Principal de la Bisbal (dia 9); havaneres amb Port Bo a la plaça del Camp(dia 10); concerts a càrrec de La Zarigüella a la plaça Major (dia 7), Akelarre i La Tropial a la plaça del Camp (dia 9) i concert jove amb Buhos, caps de cartell d’aquesta edició, La Quinta i DJ Arzzett a la sala polivalent (dia 10).

Rajoles amb reminiscències folklòriques

Avui també s’ha desvelat el disseny de la portada del programa de la Festa Major. El concurs convocat per la regidoria de Cultura, al qual es van presentar quatre treballs, va quedar desert i la regidoria va decidir donar sortida a l’obra finalista de l’any passat. Es tracta d’un muntatge de rajoles hidràuliques amb els colors i ornaments dels vestits dels gegants. La seva autora, la fotògrafa i creativa Kàtia Prat (Solsona, 1983), l’ha titulat “L’esplendor”.

Segons ella, el cartell representa la fusió de dos conceptes: “el primer es troba en moltes de les cases del nucli antic de Solsona i el segon, en les teles dels vestits dels nostres gegants”. Per a Prat les rajoles representen el poble, a través de les cases del nucli antic, “on es respira amor per al folklore i la tradició, i on es comparteixen vivències i s’han gestat idees, projectes i somnis”. Aquest disseny “vol donar valor a aquest espai alhora que, amb els detalls dels gegants, uneix la vida popular a la tradició de la ciutat”.

A banda de la seva faceta com a fotògrafa, Kàtia Prat busca “oferir una perspectiva i una estructura úniques mitjançant el disseny gràfic, en tant que dissenyar consisteix a buscar la bellesa amb un propòsit”.

250 anys del bou

Un dels trets distintius del programa en format paper de la Festa Major solsonina són les col·laboracions escrites. Aquest any l’Agrupació de Geganters hi parla dels 250 anys del bou; la Penya Barcelonista de Solsona i Comarca, del seu 40è aniversari; l’Esplai Riallera, dels cinquanta anys dels seus campaments, i el SOM, del seu primer quart de segle. Així mateix, s’hi publica un article del Museu de Solsona i la tècnica municipal de Cultura sobre la història dels costums funeraris solsonins amb motiu d’una nova incorporació en la col·lecció etnogràfica municipal.

Aquesta publicació es podrà començar a recollir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament a partir de l’última setmana d’agost. De totes maneres, els actes es podran consultar a partir de les properes hores a www.solsonalafesta.net.

Solsona, 11 d’agost de 2023


Albert Caelles i Roger Serra fan les millors fotos a Instagram de la Festa Major de Solsona

El solsoní guanya en la categoria de “La festa per a tothom” i el vilanoví, en la
d’“El calçat de la Festa Mesta Major”

La imatge d’una usuària de l’Hospital Pere Màrtir Colomés aplaudint davant dels gegants del solsoní Albert Caelles (@albertcaelles) i un pla contrapicat dels cavallets en plena baixada de Roger Serra (@flabiol76), de Vilanova i la Geltrú, han estat les fotos seleccionades en el desè Concurs de la Festa Major de Solsona a Instagram.

La proposta d’Albert Caelles ha guanyat en la categoria “La festa per a tothom” i la de Roger Serra, en la d’“El calçat de la Festa Major de Solsona”. El jurat, format per tres professionals locals de la fotografia, ha escollit les seves fotos d’entre les 222 publicacions identificades amb l’etiqueta #FMSolsona2022. El premi de la primera categoria consisteix en vals de compra valorats en 100 euros per gastar als establiments de la UBIC i el de la segona, un sopar per a dues persones al restaurant El Solsonès i un val per a unes espardenyes de set brencs. Els premis es lliuraran aquest divendres a les vuit del vespre a la sala de plens del consistori en l’acte d’entrega de guardons de tots els concursos de la Festa Major i de les flors als balcons.

 

El Concurs fotogràfic de la Festa Major a Instagram és convocat per l’àrea de turisme de l’Ajuntament de Solsona i l’Agrupació de Geganters amb la finalitat de fer més difusió de la festa a les xarxes socials.

 

Solsona, 15 de setembre de 2022

Homenatge al Folc en el tret de sortida a la 369a Festa Major de Solsona

Judit Gisbert pronuncia la seva primera salutació com a alcaldessa

Aquesta Festa Major, Jordi Barcons i Mujal, “el Folc”, s’acomiada com a membre de la colla dels Trabucaires de Solsona després de quinze anys de formar-ne part. Per això avui ha protagonitzat la trabucada d’inici de festa des de l’ajuntament i l’alcaldessa, Judit Gisbert, li ha dedicat la primera part de la seva salutació. Ha estat just abans de la primera cercavila d’aquests dies.

“Estic convençuda que el Folc tanca una etapa orgullós d’haver participat activament a la tradició solsonina des de dins amb el trabuc, i feliç d’haver compartit aquests anys amb la resta de companys del grup”, ha expressat Gisbert. Nascut a Lloberola el 1944, Jordi Barcons va traslladar-se a viure a Solsona de petit. Va treballar de paleta fins a jubilar-se i va entrar al grup de trabucaires pel Corpus del 2007. “Formar part de la colla més antiga de Catalunya i contribuir a mantenir viva la tradició ha estat per ell un orgull”.

La resta de membres del grup recordaran el Folc com “un home arrelat a la terra i amb estima al país. Un trabucaire ferm que s’ha mantingut al peu del trabuc fins que les forces li ho han permès”, ha destacat l’alcaldessa, que li ha agraït la seva dedicació. El públic que s’ha reunit davant l’ajuntament per al primer acte oficial de la festa –més reduït que altres anys per l’absència d’infants i joves que encara eren als centres educatius–, ha dedicat un aplaudiment a Jordi Barcons.

Judit Gisbert, en la seva primera salutació de Festa Major com a alcaldessa, també ha aprofitat per felicitar públicament l’Agrupació de Geganters amb motiu del seu quarantè aniversari. “El Corpus i la Festa Major no serien el que són avui sense la seva activitat per recuperar, vetllar i revaloritzar el patrimoni festiu”. A banda d’això, ha celebrat el retorn a la normalitat. “La festa recupera la seva essència en tots els sentits, i això ha de suposar un esperó per a tots nosaltres”. L’alcaldessa ha constatat que “es respira ganes de festa”, tal com es va demostrar ahir al vespre a l’assaig general dels ballets, que va congregar centenars de persones a la plaça del Consell Comarcal.

“Enguany podem reviure aquelles festes majors que es van aturar el 2019 amb els passa carrers, els ballets sense límit d’aforament, els balls i concerts, i totes les cites d’aquests dies programades per entitats, associacions i institucions. Aprofitem-ho!”, ha exhortat la batllessa. Els actes de la Festa Major, que continuaran aquesta tarda i vespre amb el relleu en el pubillatge solsoní, el cant de la Salve i el castell de focs. s’allargaran fins al dia 11.

Solsona, 7 de setembre de 2022

La Caminada popular al Vinyet de Solsona arriba diumenge a la 25a edició

L’Ajuntament recupera l’esmorzar i els avituallaments d’abans de la pandèmia

Una de les convocatòries prèvies de la Festa Major de Solsona més participades i que permeten familiaritzar-se amb l’àmbit rural del municipi és la Caminada popular al Vinyet, que diumenge arriba a la vint-i-cinquena edició. Enguany el recorregut llarg, de 17,8 quilòmetres, passarà per tres partides i el curt, de 12,9, per dues.

La caminada llarga inclou en l’itinerari les capelles de Santa Llúcia, Sant Bernat i Sant Pere Màrtir, mentre que la curta passa només per les dues primeres –l’itinerari es bifurcarà sota el Castellvell. És una activitat gratuïta organitzada per la regidoria de Cultura amb la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès. La inscripció es fa el mateix dia just abans de la sortida, que serà entre les vuit i dos quarts de nou del matí a la plaça del Camp.

Enguany es recupera l’esmorzar, que es farà a l’exterior de la capella de Sant Bernat, i els avituallaments d’abans de la pandèmia. Tot i això, no es lliuraran ampolles d’aigua, per evitar generar residu, motiu pel qual es recomana dur cantimplora per reomplir. L’any passat van prendre-hi part un total de 217 participants.

Solsona, 30 d’agost de 2022

Un sopar, espardenyes de set brencs i vals de compra per a les millors fotos de la Festa Major de Solsona a Instagram

L’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters convoquen la desena edició del
concurs entre el 3 i l’11 de setembre

Per tal de fer difusió de la festa en una de les xarxes socials més populars, l’Ajuntament de Solsona i l’Agrupació de Geganters convoquen la desena edició del Concurs fotogràfic de la Festa Major a Instagram. Hi ha en joc dos premis: d’una banda, un sopar per a dues persones al restaurant El Solsonès i un val per a unes espardenyes de set brencs, i, de l’altra, 100 euros en vals de compra per gastar en establiments de la ciutat.

 

Una de les imatges guanyadores l’any passat, de David Bonillo

Hi pot participar tothom major de 16 anys que tingui el perfil obert i que segueixi els comptes @geganters_solsona, @solsonaturisme i @ajsolsona. Enguany es valoraran les fotos que es publiquin entre el 3 i l’11 de setembre amb l’etiqueta #FMSolsona2022 sobre dues categories temàtiques: “El calçat de la Festa Major de Solsona” i “La festa per a tothom”. Tot i que no és un requisit per concursar, també es proposa utilitzar les etiquetes #FestaMajorSolsona, #SolsonaTurisme i #CiutatsambCaràcter per contribuir a donar més visibilitat a la festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins.

El jurat l’integraran fotògrafs professionals. Les bases del concurs es poden consultar aquí: https://solsonaturisme.com/wp-content/uploads/2022/08/Concurs-Instagram-FMSolsona22.pdf. L’any passat es van premiar una foto de l’encesa de la tronada de David Bonillo (@daboto_3) i una altra de l’àliga entrant a la catedral de Litus Vilaseca (@litusvp).


Solsona, 25 d’agost de 2022

Espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda a la
Festa Major de Solsona el divendres 9

L’OAC municipal n’obre les inscripcions aquest dimecres fins al dia 5 de setembre

Amb el lema “Una Festa Major per a tothom!”, l’Ajuntament de Solsona reservarà un espai a la plaça Major perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin assistir als ballets tradicionals, un dels actes centrals de la celebració, que comencen a quarts d’una del migdia. Enguany l’entarimat estarà disponible per a aquest col·lectiu el divendres 9 de setembre.

Com sempre, s’ofereixen un màxim de vuit places i, si és necessari, es prioritzaran els infants. Hi col·labora Creu Roja del Solsonès amb voluntaris per assistir els usuaris d’aquest espai. És el novè any que s’ofereix aquesta possibilitat per tal de fer més accessible una de les cites més populars de la Festa Major.

Per regular aquesta reserva cal inscriure’s prèviament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori entre aquest dimecres i el dilluns 5 de setembre a la una del migdia. Es pot fer presencialment, per telèfon (973480050 –ext. 104) o per correu electrònic (ajuntament@ajsolsona.cat).

Solsona, 23 d’agost de 2022

Solsona es prepara per a una Festa Major de prepandèmia amb
una quarantena llarga de cites

L’avançament del calendari escolar no altera el programa, que únicament endarrereix una hora l’inici de festa del dia 7 al migdia

La festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins torna entre els dies 7 i 11 de setembre amb un programa propi de prepandèmia. En la seva 369a edició, la Festa Major consta d’una quarantena llarga d’actes, alguns dels quals ja comencen a final d’agost. Aquest migdia l’ha presentat en roda de premsa l’alcaldessa, Judit Gisbert, juntament amb l’autora del disseny de la portada i el cartell, Sofiya Kulyk, que ha centrat la imatge d’enguany en el ball de bastons.

 

Judit Gisbert manifesta la seva satisfacció davant d’una edició que, després de dos anys excepcionals, “recupera l’essència de la Festa Major en tots els sentits”, tant pel que fa a l’esquema tradicional de la celebració com pel que fa als concerts i balls i altres activitats que es veien limitades per les restriccions anticovid.

Els actes previs s’enceten aquest aquesta setmana amb els assajos dels ballets tradicionals, oberts al públic, els vespres a partir de les set de dilluns a divendres a la plaça del Consell Comarcal. Però serà el primer cap de setmana de setembre quan es concentraran més cites prèvies. Entre d’altres, en destaca un concert vermut a càrrec d’Alidé Sans, una de les novetats d’enguany, organitzada per l’Associació de Dones del Solsonès (dia 3); la 39a Trobada d’acordionistes i un concert de Cao Laru organitzat pel Casal Popular La Fura (també el dia 3); la 25a Caminada popular al Vinyet (dia 4), i el concert solidari del Solsonès Obert al Món, protagonitzat pel trio vocal osonenc The Sey Sisters (dia 4).

L’avançament de la tornada a l’escola el dia 5 no altera la Festa Major de Solsona, ja que els dies 8 i 9 són festius locals i el dimecres 7 únicament s’endarrereix una hora, a la una del migdia, l’inici de festa amb la tronada, la salutació de l’alcaldessa des del balcó consistorial i el primer passacarrers. D’aquesta manera, tindrà l’oportunitat d’assistir-hi l’alumnat de primària. Així ho van acordar les tres parts responsables del protocol del folklore geganter, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, l’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters de Solsona.

L’eix central de la Festa Major tornarà a celebrar-se igual que el 2019, amb les tradicionals baixades i pujades de les autoritats, la imatgeria gegantera i l’Orquestra Patinfanjàs i els ballets a la plaça Major sense restriccions de capacitat.

Música cada dia

L’oferta musical o de ball també és un pilar de la Festa Major. Cada dia hi haurà com a mínim una convocatòria. A més de les formacions ja esmentades, enguany actuaran l’orquestra La Nova Blanes (dia 7); Les Anxovetes (dia 8); La Fúmiga, la Banda del Coche Rojo i DJ Marsal Ventura (dia 8); l’orquestra Montgrins (dia 9); La Patxanga (dia 9); Pop per Xics (dia 10); O Val das Mouras (dia 10) –cita ajornada del Cicle de concerts d’estiu–; DJ Pussil de Asalto i Strombers i Hey! Pachucos (dia 10). Com és habitual, els concerts joves són organitzats per Joventut Solsonina amb el suport de la regidoria de Cultura, igual que el Concurs de Músics al Carrer, que el dia 9 de setembre arriba a l’onzena edició. L’alcaldessa ha subratllat la “notable capacitat organitzativa i de mobilització de Joventut Solsonina”, tal com han demostrat en les darreres edicions.

Així mateix, Judit Gisbert remarca la recuperació, després de tres anys, del concert “+Jove”, organitzat pel Consell Municipal d’Adolescents per al públic a partir de 12 anys, el dia 9 a partir de dos quarts d’onze de la nit a la plaça de Sant Pere. Hi actuarà La Patxanga, formada per Mike Cande i Arnau Molet.

També és indissociable de la Festa Major l’obra de Lacetània Teatre. La companyia solsonina amplia el seu últim espectacle amb #Lodelbisbe 4.0. N’oferirà cinc funcions els dies 7, 10, 11, 17 i 18 de setembre al teatre comarcal.

Quant al públic familiar, enguany la companyia de circ catalano-aragonesa Capicua porta l’espectacle Nüshu a la plaça de l’U d’Octubre el dia 9 i Pop per Xics oferirà un concert d’Els superherois a la plaça del Camp el dia 10. Aquest any es recuperen també el castells inflables l’ 11 de setembre durant tot el matí al passeig.

La gratuïtat caracteritza pràcticament la totalitat d’actes. Només cal pagar entrada per al concert benèfic del SOM, la recaptació del qual es destinarà novament a l’associació Elín, que treballa per acompanyar, acollir i orientar les persones migrants que arriben a Ceuta; l’obra de teatre i el sopar popular de Joventut Solsonina del dia 10.

La Festa Major absorbeix la partida més elevada de la regidoria de Cultura de tot l’any. El pressupost torna als nivells de prepandèmia i se situa al voltant dels 115.000 euros, aproximadament. Quant al repartiment de la despesa, Judit Gisbert sosté que “s’intenta buscar l’equilibri econòmic entre l’oferta nocturna per als joves i per al públic general”.

D’altra banda, l’alcaldessa agraeix la participació del teixit associatiu en la programació d’actes, que contribueix a engrossir la popularitat de la festa dels solsonins. Posa d’exemple l’Associació de Dones del Solsonès, que s’estrena enguany en l’organització amb el concert vermut del dia 3.

Visita de la consellera Vilagrà i participació de Tatxo Benet

Enguany ha confirmat la seva participació a la festa la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el dia 8 de setembre. D’altra banda, l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, coorganitzat per l’Ajuntament, el Consell Comarcal, Òmnium del Solsonès i l’ANC el dia 10, consistirà en un parlament a càrrec del periodista, empresari i col·leccionista d’art Tatxo Benet i en una breu actuació musical de Roger Mas, amb la col·laboració, com sempre, de l’Orfeó Nova Solsona i els Trabucaires de Solsona per a la cloenda.

Un any més, la Festa Major disposarà d’un Punt Lila contra les agressions sexistes i LGBTIfòbiques els dies de concert jove. Així, el dijous 8, s’ubicarà a la sala polivalent entre dos quarts d’una i dos quarts de set del matí, i el dia 10, a la plaça del Camp d’una a cinc. Seran punts de referència que oferiran informació, assessorament i acompanyament en possibles casos de violències masclistes o LGBTIfòbiques. Les regidories de Cultura i Igualtat gestionaran aquest punt a través de l’Associació Antisida de Lleida i el projecte “Espacio propio”, de Creu Roja Joventut.

Disseny de Sofiya Kulyk

La imatge gràfica del programa d’enguany gravita al voltant del ball de bastons i els seus símbols. És una proposta acolorida, per transmetre la vitalitat de la festa, i dedicada als infants “per tal de mantenir viva la tradició i seguir gaudint d’aquest ball de la Festa Major”, explica l’autora, Sofiya Kulyk, que ha cursat 2n de Batxillerat científic. El seu disseny, guanyador del concurs convocat per la regidoria de Cultura, al qual s’han presentat nou treballs, consisteix en un conjunt d’il·lustracions digitals per a la portada, la contraportada i els separadors interiors. El barret, que és l’element més visible del grup folklòric, protagonitza la portada; una part de la bandera de l’abanderat serveix per il·lustrar el començament del programa d’actes; l’apartat dels concursos s’acompanya del dibuix de dos bastoners, i en les col·laboracions s’hi representa el colofó d’aquest ball. Són algunes de les il·lustracions que es poden veure al llarg de la publicació.

Pel que fa als textos del programa, n’hi ha un que resumeix els 25 anys del Centre d’Estudis Lacetans; un altre de l’Agrupació de Geganters sobre l’aportació a la festa del músic i compositor Joan Roure i Jané, coincidint amb l’Any Roure, i un altre de l’historiador local Albert Colell que documenta establiments comercials ja desapareguts i que es poden veure en fotografies instal·lades a diversos aparadors de la ciutat.

El programa de la Festa Major solsonina en format paper es podrà recollir gratuïtament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament a partir de la setmana que ve. Tot i això, els actes ja es podran consultar a partir d’aquest migdia al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 23 d’agost de 2022

Satisfacció a Solsona per l’acollida del primer Corpus després de tres anys

Els ballets tradicionals es dediquen a les persones que han defensat la comarca del foc

 

Després de tres anys sense un Corpus complet, els responsables de la festa s’han mostrat avui satisfets de l’edició que es tanca avui. “Es respiraven ganes de festa després d’aquest parèntesi forçat i tothom hi ha contribuït perquè rutllés”, ha destacat l’alcaldessa, Judit Gisbert. L’Agrupació de Geganters ha celebrat l’ambient del carrer i la concurrència de casa i de fora tant als actes d’avui com als d’ahir d’aquesta petita Festa Major. El macip major, Roger Davins, ha constatat que després d’aquest temps d’anormalitat, “hi ha hagut molta gent jove nova al voltant de la imatgeria i amb ganes de fer-la ballar”.

Les temperatures abrasives no han fet enrere els centenars de famílies que al migdia s’han aplegat a la plaça Major per assistir als ballets dels elements festius d’interès nacional dels solsonins, si bé la festa també s’ha pogut seguir des de casa gràcies al programa especial de Solsona FM transmès en directe des de la pròpia plaça. En un temps en què impera l’individualisme, les festes populars com el Corpus de Solsona es vesteixen d’una aurèola pròpia dels esdeveniments extraordinaris, malgrat que el protocol de la festa no deixi gaire marge a la improvisació.

Enguany les danses s’han dedicat a tothom qui ha treballat en l’extinció dels incendis d’aquests dies. Abans de començar l’execució dels ballets, els geganters han recordat totes les persones que “han lluitat per defensar i protegir la nostra comarca del foc”, amb un sentit aplaudiment del públic.

“Per un territori viu”

Precisament, la catifa de flors, herba i serradures que ha confeccionat l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret a la plaça de Palau aquest matí, un dels elements centrals del Corpus solsoní, duia per lema “Per un territori viu!”. L’entitat hi reivindica un model de territori centrat en les espècies que hi viuen i compatible amb les persones arrelades a la terra; on es fomenti l’economia circular, el consum de proximitat, un sector primari ben remunerat i una bona gestió dels recursos. Els escoltes, en la seva acció artística i reivindicativa, han palesat que els incendis evidencien “una gestió ineficient i allunyada del territori i les seves necessitats”. Igualment, han manifestat el seu desacord amb aspectes de la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern que “no oferien ni el respecte ni l’oxigenació que l’entorn natural es mereix”.


Solsona, 19 de maig de 2022

El Corpus solsoní recupera la normalitat prepandèmica

Tornaran a fer-se la cercavila i la roda de foc de dissabte i la baixada i pujada d’autoritats de diumenge

El 2020 Solsona va haver-se de conformar amb un Corpus virtual i el 2021, amb una festa de transició, que va haver de renunciar a diversos actes tradicionals, com la roda de foc i els passacarrers. Enguany, els dies 18 i 19 de juny la ciutat recupera la normalitat prepandèmica amb l’esquelet tradicional del Corpus al qual la ciutadania està avesada. Així, hi haurà cercavila del pregoner, gegants i l’Orquestra Patinfanjàs, dissabte al punt del migdia; roda de foc, dissabte a la nit, i baixada i pujada d’autoritats acompanyades de la manifestació gegantera, diumenge.

(ARXIU. Autoria: Petits Fotografia) Enguany es torna a fer la roda de foc de dissabte a la nit

Els elements festius més identificatius del Corpus, que és un dels més antics del país –documentat des del 1331–, actualment són la baixada del bestiari de foc, amb el ball del drac i la roda de foc, dissabte a la nit; la catifa de flors i serradures que cada any elabora l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret a la plaça de Palau amb algun missatge de reivindicació social, diumenge al matí, i els ballets tradicionals, el mateix dia després de la processó.

Però a banda dels actes propis de l’ADN de la festa, el programa, que es pot descarregar en línia aquí, inclou una vintena més de convocatòries lúdiques i culturals programades per entitats i institucions entre els dies 9 i 23 d’aquest mes. En destaquen l’obra #Lodelbisbe, de Lacetània Teatre al Tatrau, durant tres caps de setmana; el concert a la plaça de Sant Joan Autoretrat. Monogràfic de l’obra de Joan Roure i Jané (1921-1990), a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona amb la col·laboració de Montserrat Isanta, Marc Anglarill i l’Orfeó Nova Solsona, el dia 17 a les deu de la nit; un concert del Cor de Barcelona, amb set formacions dirigides per Miquel Àngel Arias i Soler, el dia 18 a les sis de la tarda a la catedral, i una jornada castellera amb els Castellers de Sabadell, els Tirallongues de Manresa i els Margeners de Guissona, el dia 19 a les cinc de la tarda davant l’ajuntament.

El programa del Corpus està disponible en línia, tot i que també se n’ha fet un tiratge molt reduït de 50 exemplars en format paper, que es podran recollir a partir de la setmana vinent a l’OAC municipal, per a qui no tingui recursos digitals per accedir-hi.


Solsona, 8 de juny de 2022

Obert el termini de reserva d’espai per a persones amb
mobilitat reduïda als ballets del Corpus de Solsona

La festa recupera la normalitat després de dues edicions de transició

Després de dues edicions de transició, a causa de la pandèmia, Solsona recupera la normalitat de la festa del Corpus, el cap de setmana del 18 i 19 de juny. Per això, un any més, les persones amb mobilitat reduïda també poden gaudir d’un dels actes centrals, que són els ballets tradicionals a la plaça Major, el diumenge al migdia. L’Ajuntament obre el termini de reserva d’espai per a l’entarimat que es posa a disposició d’aquest col·lectiu.

S’ofereixen un total de vuit places i, en cas que sigui necessari, es prioritzaran els infants. Per regular aquesta reserva cal inscriure’s prèviament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori entre avui i el dimecres 15 de juny a la una del migdia.

Aquesta iniciativa es duu a terme des del 2014 per Corpus i Festa Major amb la col·laboració de Creu Roja del Solsonès, que hi aporta voluntaris per assistir el públic amb cadires de rodes.

El programa del Corpus es publicarà els propers dies a les xarxes socials de l’Ajuntament de Solsona i al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 7 de juny de 2022

L’alcalde solsoní s’acomiada en la seva darrera salutació de Festa Major

Florenci Rosells, “el Castellana”, protagonitza la trabucada d’inici d’enguany

“És un orgull per a mi poder saludar-vos, per dotzena i última vegada, en el tret de sortida de la Festa Major de Solsona”. Així ha començat la salutació de l’alcalde, David Rodríguez, al punt del migdia en l’arrencada oficial de la 368a Festa Major, transmesa en directe per Instagram. Ha estat just després de la trabucada des de l’eixida de la casa consistorial, enguany protagonitzada pel pinellenc Florenci Rosells, “el Castellana”, i la primera tronada d’aquests dies a la plaça Major.

Com de costum, David Rodríguez ha fet un retrat del trabucaire encarregat de la primera salve de la festa grossa, membre de la colla solsonina des del 2007. “El seu perfil és el d’un home de terra i foc genuí, pagès de tota la vida”, ha destacat. “És una personal compromesa i, rere la timidesa, s’amaga un home de ferma personalitat. Aquells que han treballat amb ells i els companys de colla en remarquen la virtut de saber trobar solucions per a tot”. El Castellana és un home de pagès, hortolà, aficionat a la caça i boletaire. També va ser regidor de Pinell, tot i que ell no s’ha considerat mai un polític.

El batlle ha aprofitat aquest acte per acomiadar-se agraint la possibilitat que la població li ha brindat des del 2010. “Ha estat un enorme honor servir-vos des de la casa gran”, ha dit. “Deixo l’Ajuntament convençut que l’esforç compartit amb totes les persones amb qui he treballat colze a colze haurà valgut la pena”, ha afegit.

Rodríguez no ha obviat la situació de pandèmia. “Hem viscut un any i mig complicat i dolorós, amb conseqüències nefastes en diversos sectors i en les vides de moltes famílies. No ho oblidarem mai.” Però ha insistit que cal “anar normalitzant progressivament les nostres vides. I això passa també per recuperar festes i tradicions, i les trobades socials amb els nostres”.

Paral·lelament, a la plaça Major els més curiosos han pogut veure els quatre gegants ballar dos primers pasdobles improvisats. Els propers actes seran a la tarda, amb el relleu en el pubillatge, a les sis de la tarda a la plaça de Sant Joan; una audició de sardanes, a les set a la plaça Major; i el cant de la Salve, a un quart de nou del vespre, seguit del castell de focs. Strombers i Vizuri obren la cartellera a les nou del vespre a la plaça del Camp, mentre que a les deu Son de l’Havana amenitza el concert d’havaneres a la plaça de l’U d’Octubre.

La programació de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

Fotos: Petits Fotografia

 

Solsona, 7 de setembre de 2021

La Festa Major de Solsona oferirà, excepcionalment,
quatre passades dels ballets tradicionals

Es repartiran noves invitacions exclusivament entre les
380 persones inscrites
a la llista d’espera, tancada des de divendres


CaminadaVa ser excepcional l’any passat, sense ballets tradicionals, i ho serà enguany, amb més ballets que mai. Atesa l’elevada demanda de la població per assistir a l’acte amb més expectativa de l’esquema tradicional de la Festa Major de Solsona, enguany se n’oferiran fins a quatre passades entre els dies 8 i 9 de setembre. D’aquesta manera, es podrà donar cabuda a les 380 persones que la setmana passada van quedar-se sense entrada i es van inscriure a la llista d’espera.

Aquest cap de setmana han consensuat aquesta nova fórmula l’Ajuntament, l’Agrupament de Geganters i la Confraria de la Mare de la Mare de Déu del Claustre, els tres estaments responsables del Protocol del folklore geganter del Corpus i la Festa Major. Així, de forma excepcional, dimecres la imatgeria tornarà a ballar a la plaça Major a continuació de l’homenatge a la Mare de Déu, aproximadament entre les set de la tarda i dos quarts de vuit del vespre, i dijous la segona passada de la jornada començarà quan acabi el primer torn dels ballets, que es farà en l’horari habitual.

A més, a banda de les dues passades noves, la capacitat de la plaça Major s’ha ampliat fins a les 190 localitats. D’aquesta manera, es calcula que no caldrà excloure ningú inscrit a la llista d’espera, que es va tancar divendres. És indispensable, però, recollir-ne la invitació al vestíbul de l’ajuntament. Es podrà fer avui de cinc a set de la tarda i demà, dimarts, de nou a una del migdia. El dia i l’horari dels ballets s’assignarà en funció de l’ordre d’inscripció.

Per motius organitzatius i de seguretat, els accessos a la plaça per assistir a les danses ambdós dies seran pel carrer del Castell i la plaça de Palau, mentre que les sortides es faran pel carrer de Sant Miquel.

Sardanes, dimarts a la tarda

Amb aquesta novetat, es fa necessari canviar el dia i l’hora de l’audició de sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. La cita s’avança a dimarts a les set de la tarda, en lloc de dimecres, a la plaça Major.

La programació de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

 

 

Solsona, 6 de setembre de 2021


La Festa Major de Solsona recupera el
format habitual de la Caminada popular

Enguany en varien els itineraris, que faran passar
els caminants per dues capelles del Vinyet

CaminadaUna de les convocatòries sine qua non de la Festa Major de Solsona és la Caminada popular al Vinyet, que aquest diumenge arriba a la vint-i-quatrena edició. A diferència de l’any passat, en què es va proposar una ruta per fer per lliure durant uns quants dies per evitar la concentració de persones, enguany se’n recupera el format, però sense els avituallaments habituals, a causa de les mesures sanitàries.

La sortida serà a les vuit del matí des de la plaça del Camp i es podrà escollir entre dos recorreguts, un de llarg de 14,72 quilòmetres, i un de curt, de 10,38, ambdós dissenyats pel Centre Excursionista del Solsonès. Aquest any no es passarà per les capelles de les quatre partides del Vinyet, sinó per dues, Sant Pere Màrtir i Sant Bernat.

L’Ajuntament oferirà un petit esmorzar individualitzat de coca i xocolata i una peça de fruita al final de l’activitat, però es recomana als participants que es proveeixin de menjar, ja que no es farà l’entrepà de botifarra de cada edició.

La programació de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

 

Solsona, 3 de setembre de 2021

“Viure la tronada des de dins el perímetre serà el moment
més màgic de la Festa Major”

Núria Algué i Rius, primera noia trabucaire de Solsona

El dia 7 de setembre de 2021 serà una data històrica per als annals dels Trabucaires de Solsona i del patrimoni festiu solsoní. S’hi estrenarà la primera dona del grup, Núria Algué i Rius. Té 19 anys, estudiarà segon curs del Grau de Mestre d’Educació Primària a la Universitat de Barcelona i des de petita ha tingut una flaca per la tronada del Corpus i la Festa Major. “Sempre m’han atret el soroll i l’olor de pólvora cremada i quan vaig complir els 18 anys em vaig moure per poder entrar a la colla de trabucaires”, explica.

Les armes no li agraden especialment, però ella concep el trabuc com un símbol festiu. Ja n’ha disparat un de prova, tot i que no serà fins a aquesta Festa Major que assumirà el rol de trabucaire. Per arribar fins aquí, la Núria Algué ha obtingut el permís d’armes i ha superat una formació per manipular el trabuc i la pólvora i conèixer la normativa vigent en aquest àmbit.

La primera a sol·licitar l’ingrés

“Al principi em feia respecte disparar el trabuc, sobretot per aguantar el retrocés, perquè no n’havia utilitzat mai cap, però l’Estevet i l’Eudald m’ho van explicar i m’han ajudat molt”. Es refereix al cap de colla, Josep Vendrell, “Estevet”, i un dels integrants més veterans, Eudald Auguets, ambdós satisfets d’ampliar la família fins als 18 membres amb una dona. No n’hi ha hagut cap abans, per molt que costi de creure en ple segle XXI, perquè cap no ho havia sol·licitat. Sembla que hi ha una altra noia que pot estar-hi interessada, però cal que assoleixi la majoria d’edat.

La Núria atribueix aquesta manca d’interès per part de les dones al desconeixement general de la funció dels trabucaires. “Som una part del folklore que no es visibilitza tant com altres”. Al conjunt del país, una cinquena part dels trabucaires són dones, si bé algunes colles fins i tot arriben a la paritat de gènere. “Al curset que vaig fer n’hi vaig veure moltes”, assegura la Núria. Per això ella llença un missatge a les noies: “Aquesta és una tradició molt bonica, que permet participar a la festa d’una altra manera i amb molt bon ambient”. La relació amb la resta de trabucaires solsonins, tots més grans que ella, és excel·lent. “Són molt simpàtics i amables amb mi i em van ajudant amb tots els dubtes”.

Aquesta dona de terra i foc, a qui li han fet la indumentària a mida, participarà en tots els actes de Festa Major amb presència d’aquest element festiu patrimonial d’interès nacional: les tronades de la plaça Major, les galejades de les circumval·lacions de la ciutat, l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre i la Diada Nacional de Catalunya. “Ja soc cent per cent una d’ells”, sosté orgullosa. Però el moment culminant per a ella serà a la plaça. “Sempre he hagut de veure la tronada des de darrere la corda, i ara podré viure-la des de dins el perímetre, tot preparant-la. Serà màgic”.

Els Trabucaires de Solsona, considerats els més antics i prestigiosos de Catalunya, enguany han celebrat el 450è aniversari de la primera referència d’aquesta expressió festiva al país, per bé que les primeres referències documentades en la dimensió folklòrica daten del segle XVII. La colla com a grup organitzat, creat per l’Ajuntament de Solsona, té 56 anys.

 

Solsona, primer de setembre de 2021

L’Ajuntament solsoní obre la llista d’espera per assistir als ballets de la Festa Major

Un 20% d’invitacions s’han reservat per dispensar a la tarda a la biblioteca

Abans de començar el lliurament d’invitacions per assistir als ballets de la Festa Major de Solsona, aquest matí a l’ajuntament, ja hi havia cua al carrer del Castell. I en una hora i mitja s’han exhaurit totes les que es podien entregar en horari de matí, tant per al dia 8 de setembre com per al dia 9. Amb tot, n’hi ha un 20% de reservades per a la població que només pot recollir-les en horari de tarda, en aquest cas a la Biblioteca Carles Morató a partir de les cinc. Així mateix, s’ha obert una llista d’espera, amb 220 persones inscrites de moment, per a possibles baixes o en cas que s’aconsegueixi organitzar algun torn més de ballets a banda dels previstos.

L’elevada expectació per aconseguir una localitat per als ballets tradicionals, un dels actes centrals de la Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins, s’ha evidenciat amb la cua formada a primera hora. S’estableix un màxim de cinc invitacions per persona, tot i que els infants que s’asseguin a la falda no caldrà comptabilitzar-los. Aquest sistema de distribució d’invitacions, no preveu la possibilitat de reserves per telèfon o correu electrònic. Tal com es va fer per Corpus, els ballets de la Festa Major es faran amb capacitat restringida i amb el públic assegut. Les localitats no són numerades. L’accés a la plaça Major s’obrirà tant el dia 8 com el dia 9 a partir de tres quarts de dotze del migdia. Els accessos seran pel carrer del Castell, la plaça de Palau i el carrer de Sant Cristòfol.

També avui s’han començat a fer reserves per a persones amb mobilitat reduïda i a dispensar invitacions per als concerts nocturns de la Sala Polivalent, el de l’Orquestra Junior’s, el dia 8, i el de La Principal de la Bisbal, el 9. Fins al migdia se n’han distribuït 141.

La programació de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

Solsona, primer de setembre de 2021

L’OAC municipal de Solsona comença a distribuir el programa de la Festa Major

Se’n pot recollir un exemplar gratuït per unitat familiar empadronada o amb comptador d’aigua

A partir d’avui, es pot recollir el programa de la Festa Major de Solsona en format paper a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’ajuntament. L’horari és de dilluns a divendres de nou del matí a dues de la tarda. Amb un tiratge de 2.000 exemplars, n’hi ha un de gratuït per unitat familiar empadronada al municipi o amb comptador d’aigua.

El programa de la Festa Major, que se celebra del 7 al 10 de setembre, inclou els actes previs, com la inauguració d’una exposició de Perejaume, aquest dijous, al Museu de Solsona; l’espectacle de dansa El cor quiet, a càrrec de Raquel Anguita, divendres; la Trobada d’Acordionistes i la presentació del llibre Una finestra al món, dissabte, i la Caminada popular al Vinyet i el concert solidari de Roger Mas, diumenge. En total, s’hi recullen una trentena d’actes culturals, lúdics i esportius, la gran majoria en exteriors i d’entrada lliure.

La publicació es complementa amb un text sobre els 125 anys del Museu Diocesà i Comarcal, firmat per l’equip de l’equipament, i un altre de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona amb motiu del seu 25è aniversari, en què es recull el testimoni de músics i altres persones vinculades a la història de la formació.

En la seva dotzena i darrera salutació com a alcalde de Solsona, David Rodríguez aprofita aquestes pàgines per acomiadar-se dels solsonins, tenint present que el 15 de setembre se celebra un Ple extraordinari en què renuncia a l’alcaldia. “No és casual que el relleu es produeixi just després de la festa en honor a la patrona de la ciutat. Sempre he cregut en la insondable virtut cohesionadora i la força simbòlica de la Festa per a la població. Així, a més, també hem pogut invertir aquests mesos d’estiu en cuinar el relleu amb la Judit Gisbert en les millors condicions”, hi escriu.

El programa d’enguany ha estat dissenyat per la dibuixant i estudiant d’il·lustració Sònia Genestar, i l’ha maquetat i imprès Gràfiques Muval. A més d’aquesta publicació, a partir de dimecres i fins divendres, es podran recollir a l’ajuntament les invitacions per assistir als ballets tradicionals dels dies 8 i 9 i als concerts nocturns dels mateixos dies a la Sala Polivalent, a càrrec de l’Orquestra Junior’s i La Principal de la Bisbal. També entre dimecres i divendres es pot reservar espai als ballets per a persones amb mobilitat reduïda.

La programació completa de la 368a Festa Major de Solsona també es pot consultar en línia a www.solsonalafesta.net/festamajor.

 

Solsona, 30 d’agost de 2021

Les invitacions per assistir als ballets de Festa Major i als concerts de la Sala Polivalent s’hauran de recollir entre l’1 i el 3 de setembre

La regidoria de Cultura també obre la reserva de places per a persones amb mobilitat reduïda

La regidoria de Cultura de Solsona ha fixat els tres primers dies de setembre, entre dimecres i divendres de la setmana que ve, per recollir les invitacions per assistir als ballets tradicionals de la imatgeria festiva a la plaça Major els dies 8 i 9. Caldrà recollir-les al vestíbul de l’ajuntament de dimecres a divendres els matins de deu a una del migdia, o bé a la Biblioteca Carles Morató dimecres i dijous de cinc de la tarda a vuit del vespre.

 

El primer de setembre, tant al matí com a la tarda, només podran reservar lloc les persones empadronades a Solsona, mentre que els dies 2 i el 3 ho podrà fer tothom qui ho vulgui. S’estableix un màxim de cinc invitacions per persona i caldrà facilitar el nom i el telèfon de tothom que ocupi una localitat per al seu registre –en canvi, els infants que s’asseguin a la falda no caldrà comptabilitzar-los. Aquest sistema de distribució d’invitacions, no preveu a possibilitat de reserves per telèfon o correu electrònic. Tal com es va fer per Corpus, els ballets de la Festa Major es faran amb capacitat restringida i amb el públic assegut. En cas que s’exhaureixin les entrades, s’obrirà una llista d’espera per cobrir les baixes d’última hora.

La regidora de Cultura, Judit Gisbert, demana un compromís a les persones que tinguin invitació per evitar que quedin llocs buits i per solidaritat amb la gent que es quedi sense invitació una vegada s’exhaureixin. Igualment, a fi de facilitar que el màxim nombre de persones pugui veure les danses, es demana a les famílies anar-hi un sol dia dels dos possibles.

Les localitats no estaran numerades. L’accés a la plaça Major s’obrirà tant el dia 8 com el dia 9 a partir de tres quarts de dotze del migdia. Els accessos seran pel carrer del Castell, la plaça de Palau i el carrer de Sant Cristòfol.

Com ja és habitual de cada any des del 2014, l’Ajuntament de Solsona reserva un espai a la plaça Major per facilitar l’assistència als ballets tradicionals a les persones amb mobilitat reduïda. Les limitacions d’espai obliguen a regular aquesta reserva mitjançant la inscripció prèvia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori entre l’1 i el 3 de setembre. En cas que la demanda sigui superior, es prioritzarà l’assignació de lloc als infants. Hi col·labora Creu Roja del Solsonès amb voluntaris per assistir el públic amb cadires de rodes.

També els dies 1, 2, i 3 de setembre el vestíbul de l’ajuntament dispensarà les entrades gratuïtes per assistir als concerts de nit dels dies 8 i 9 de setembre a la Sala Polivalent. El primer estarà amenitzat per l’Orquestra Junior’s i el segon, per La Principal de la Bisbal.

La programació completa de la 368a Festa Major de Solsona es pot consultar a www.solsonalafesta.net/festamajor.

 

Solsona, 25 d’agost de 2021

La 368a Festa Major de Solsona recupera els ballets tradicionals

Per assistir a la plaça caldrà recollir l’entrada amb antelació a l’ajuntament

Entre el 7 i el 10 de setembre, Solsona viurà enguany una Festa Major a mig camí del programa excepcional de l’any passat i una edició normal, fidel a l’esquema tradicional de la festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins. Una de les novetats de la 368a edició respecte de l’any passat serà la recuperació dels ballets a la plaça Major els dies 8 i 9, si bé seran amb capacitat restringida i el públic assegut. Avui n’ha presentat el programa en roda de premsa la regidora de Cultura i alcaldessa accidental, Judit Gisbert, acompanyada de l’autora del disseny de la portada i el cartell, Sònia Genestar.

“Intentarem fer una festa força normalitzada, tot i que encara ens trobem entre la que voldríem i la que la pandèmia ens permet”, expressa Judit Gisbert. La Festa Major presenta una trentena d’actes culturals, lúdics i esportius, la gran majoria en exteriors i amb la plaça del Camp com un dels espais centrals per la seva capacitat –s’hi encabiran 200 localitats–, que facilita el compliment de les distàncies de seguretat. Tot i que la normativa encara no permet recuperar les baixades i pujades i les cercaviles, sí que enguany, a diferència de l’any passat, tornaran els ballets tradicionals de la imatgeria festiva a la plaça Major els dies 8 i 9. Es faran amb capacitat restringida i amb el públic assegut, igual com es va fer per Corpus. S’hi habilitaran 170 cadires. Per poder assistir-hi, caldrà recollir les invitacions anticipadament a l’ajuntament amb un màxim de cinc llocs per família.

La regidoria de Cultura valora positivament l’experiència del Corpus, tot i que aquesta vegada les cadires no s’assignaran per sorteig. De totes maneres, Judit Gisbert demana un compromís a les persones que tinguin invitació per evitar que quedin llocs buits i per solidaritat amb la gent que es quedi sense entrada una vegada s’exhaureixin. Igualment, a fi de facilitar que el màxim nombre de persones pugui veure les danses, es demana a les famílies anar-hi un sol dia dels dos possibles.

L’alcaldessa accidental es mostra satisfeta del programa, tenint en compte les limitacions encara vigents. “Hem tingut més d’un any per aprendre a oferir cultura de manera segura i amb les adaptacions i les mesures que facin falta sense haver de renunciar a la festa, que ens resulta tan necessària”.

La cartellera presenta Roger Mas, el dia 5 de setembre en el marc del concert solidari del SOM; Son de l’Havana, Strombers i Vizuri, el dia 7; l’Orquestra Junior’s i El Pony Pisador, el dia 8, i La Principal de la Bisbal i Banda Neón, el dia 9. També hi ha programat el Concurs de músics al carrer de Joventut Solsonina, el dia 8; un espectacle infantil de clown a càrrec de la companyia Anna Confetti, el 9, i un concert amb Xiula, el 10.

Gratuïtat de la majoria de propostes

Lacetània Teatre estrenarà una obra, com és habitual per Festa Major, titulada Molta merda, adaptada i dirigida per Aleix Albareda a partir del film Monty Phyton and the Holy Grail. La gran majoria de convocatòries són d’entrada lliure, excepte el concert solidari, que destinarà la recaptació a l’Associació Elín, de Ceuta, dedicada a acollir i integrar persones migrants i refugiats; i l’obra de teatre de Lacetània.

Judit Gisbert ha deixat clar que hi ha actes amb horari i format provisionals, que s’acabaran de perfilar a partir d’aquest divendres, 20 d’agost, en funció de la possible flexibilització de mesures anticovid per part del govern català. D’això dependran l’horari d’alguns concerts de nit, així com el format de les sardanes i de les actuacions de l’Orquestra Junior’s i de La Principal de la Bisbal. D’altra banda, els concerts de la Sala Polivalent requeriran disposar de la invitació, que s’haurà de recollir presencialment a les oficines municipals. “Tot és susceptible de ser alterat fins a l’últim moment”, adverteix la regidora.

Gisbert també agraeix la l’esforç de “totes les persones i entitats que dediquen el seu temps a col·laborar en els actes i organitzar tot el ventall d’activitats”. Cal reconèixer la tasca d’aquelles “persones incansables que, malgrat circumstàncies adverses, sempre busquen la drecera per seguir endavant i aconseguir l’objectiu proposat amb la millor solució possible”.

Documentació d’aniversaris

Els textos divulgatius de la part final del programa en format paper d’aquest any documenten dos aniversaris: d’una banda, els 125 anys del Museu Diocesà i Comarcal, amb un article i fotografies d’arxiu facilitats pel propi equip que treballa a l’equipament; i de l’altra, el primer quart de segle de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, amb un escrit signat per l’historiador Jordi Tasies que recull la veu de diversos testimonis.

El disseny del cartell i la portada del programa és de Sònia Genestar, veïna de Sant Llorenç de Morunys. El seu treball es va imposar entre els set presentats al concurs convocat per la regidoria de Cultura. Dibuixant i estudiant d’il·lustració a l’Escola Massana, Genestar signa una il·lustració digital que “representa la felicitat i l’alegria que evoquen les músiques compostes per Joan Roure en honor al centenari del seu naixement”, segons explica ella. L’autora ha volgut simbolitzar “la sonoritat de la festa amb alguns dels protagonistes dels ballets” i amb una composició dinàmica i amb colors basats en actes diürns.

Després d’un any i mig de pandèmia, el jurat ha valorat també d’aquest disseny la vivacitat dels colors i els traços. “La població ara necessita missatges associats a la gresca i la vitalitat, més que no pas la solemnitat i la serietat, que, òbviament, són valors intrínsecs a la Festa Major”, afegeix l’alcaldessa accidental.

La programació de la Festa Major es podrà consultar en línia a partir de les properes hores al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 17 d’agost de 2021

Solsona dona el tret de sortida a un altre Corpus diferent

251 persones entraran al sorteig per assistir als ballets de diumenge

A la una del migdia a la plaça Major, l’estrèpit de la tronada dels trabucaires de Solsona ha anunciat a la ciutat l’inici del Corpus, una festa que enguany les restriccions obliguen també a viure en condicions excepcionals. A banda d’haver de renunciar a diversos actes establerts en el protocol festiu, els ballets del diumenge tindran la capacitat limitada i amb cadires prèviament assignades.

Aquest divendres al matí l’Ajuntament realitzarà el sorteig dels 113 llocs disponibles –tot i que inicialment eren un centenar, se n’ha pogut incrementar la quantitat per diverses renúncies– entre les 251 persones que s’hi han inscrit. Tal com es va anunciar, es prioritza l’assignació de localitats als infants (i a les persones adultes que els acompanyin, que han de ser una per unitat familiar). Des de l’Ajuntament aquest divendres s’enviarà un correu electrònic a tothom inscrit per informar del resultat del sorteig.

Des de casa o la Sala Polivalent

Qui no pugui ser a la plaça podrà veure la transmissió en directe de les danses tradicionals a través de Televisió del Berguedà i el canal de l’Ajuntament de Solsona a Youtube a partir de dos quarts d’una del migdia. Aquestes imatges també es projectaran a la Sala Polivalent. En aquest cas, cal reservar lloc gratuïtament a la plataforma d’entrades de Turisme Solsonès. Qui ho decideixi a última hora el mateix diumenge també podrà acudir-hi, ja que es farà un registre previ a l’entrada de l’equipament.

Torna la catifa dels escoltes

Enguany també es recupera la catifa de flors que l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret confecciona diumenge al matí a la plaça de Palau. L’entitat fa una crida a tothom que vulgui col·laborar-hi aportant pètals de roses i gespa acabada de tallar. Ho pot fer dissabte a les quatre o les sis de la tarda al cau o el mateix diumenge a primera hora a la plaça. A diferència dels altres anys, la processó no trepitjarà la catifa, perquè es durà a terme dins la catedral, una vegada acabi la missa de les onze.

El programa cultural d’aquests dies festius inclou dos espectacles, dues actuacions musicals, dues exposicions i una projecció cinematogràfica. El divendres a les vuit del vespre, la plaça de Ramon Llumà serà l’escenari del recital poètic La boca descosida, a càrrec d’Alba Mascarella (reserva de lloc a la Biblioteca Carles Morató). Dissabte a les sis de la tarda, la companyia La Bleda representa l’espectacle familiar Les vacances de Madame Roulotte a la plaça de l’U d’Octubre. El mateix dia a dos quarts de set, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona oferirà una audició de sardanes a la plaça Major.

Una altra cita musical serà la de diumenge a les set a l’auditori de la Sala Polivalent: Txell Riera i Martina Marsal, del Conservatori de Cervera, interpretaran un recital de violí i flauta (reserva d’entrades a l’Escola Municipal de Música). També diumenge a les set al Teatre Comarcal, tindrà lloc la projecció de dues cintes del festival de cinema Torelló Mountain Film, organitzada a la ciutat pel Centre Excursionista del Solsonès.

Exposició de Joma

Pel que fa a exposicions, a partir d’aquest divendres i fins al 20 de juny l’artista Joma porta al Celler de Ca l’Aguilar una mostra de nou composicions titulada “Nou nius nous (per a espècies humanes no tan noves)”, mentre que la biblioteca acull el muntatge itinerant “Canvia el xip. Recicla’ls” fins dilluns que ve.

El programa del Corpus es pot consultar al web www.solsonalafesta.net i a l’agenda del portal www.ajsolsona.cat. Aquelles persones que col·leccionin la publicació de cada any en poden recollir un exemplar en paper a l’OAC, ja que el consistori n’ha fet un tiratge molt reduït.

Solsona, 3 de juny de 2021

Solsona celebrarà un Corpus de petit format amb capacitat limitada als ballets

El 4 de juny es realitzarà un sorteig per assignar les localitats disponibles entre qui hagi fet la reserva

Després del parèntesi de l’any passat, quan la festa es va traslladar a les llars amb una alternativa virtual, enguany Solsona vol retornar el Corpus al carrer amb un format reduït i adaptat a les mesures sanitàries a què encara obliga la pandèmia. La principal novetat seran els ballets del diumenge 6 de juny, que es desplegaran a la plaça Major però amb capacitat limitada i cadires, i per als quals caldrà fer assignació dels llocs per sorteig.

No hi haurà encara la roda de foc ni cercaviles, però la imatgeria sí que sortirà al carrer. Tal com expressa l’alcalde, David Rodríguez, en la seva salutació al programa que es difondrà principalment en línia, “les condicions no ens permeten celebrar els ballets com voldríem, però hem buscat una fórmula que compatibilitzi les restriccions amb la tradició”. Així, gegants i bestiari tornaran a dansar al so de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona en una rotllana a la plaça Major envoltada per 140 cadires, una quarantena de les quals es reserven per a persones amb mobilitat reduïda –tindran més localitats que els altres anys– i acompanyants, autoritats i representants de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. A fi de disposar del màxim espai possible, aquest any no s’instal·larà la tarima d’autoritats.

Inscripcions fins al dia 2

Qui vulgui reservar lloc pot fer-ho fins al dimecres 2 de juny presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) municipal, o bé per correu electrònic a ajuntament@ajsolsona.cat. La regidoria de Cultura realitzarà un sorteig per assignar els llocs disponibles. Les persones amb mobilitat reduïda també poden fer la reserva abans del dia 2 a l’OAC.

Per al conjunt de la ciutadania, s’oferirà la transmissió en directe de les danses a través de Televisió del Berguedà i el canal de l’Ajuntament de Solsona a Youtube. Aquestes imatges també es projectaran a la Sala Polivalent. En aquest cas, cal reservar l’entrada, que és gratuïta, a la plataforma d’entrades de Turisme Solsonès.

Torna la catifa dels escoltes

Una altra de les tradicions del Corpus solsoní que es recuperen enguany és la catifa de flors de l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret diumenge al matí a la plaça de Palau. Infants i joves de les diferents branques s’organitzaran esglaonadament. L’entitat fa una crida a tothom que vulgui col·laborar-hi aportant pètals de roses i gespa acabada de tallar. Ho pot fer el dissabte 5 a les quatre o les sis de la tarda o el mateix diumenge a la plaça que s’embellirà. A diferència dels altres anys, la processó no trepitjarà la catifa, perquè es durà a terme dins la catedral, una vegada acabi la missa de les onze.

Uns personatges de l’elenc festiu solsoní que també tornaran a deixar-se veure seran els trabucaires. Diumenge a dos quarts de deu despertaran els veïns més ensonyats amb una galejada als quatre portals en commemoració del 450è aniversari de la primera que es va fer a la ciutat en honor a la victòria de la batalla de Lepant.

D’altra banda, el programa cultural d’aquests dies festius inclou dos espectacles, dues actuacions musicals, dues exposicions i una projecció cinematogràfica. El divendres 4 a les vuit del vespre, la plaça de Ramon Llumà serà l’escenari del recital poètic La boca descosida, a càrrec d’Alba Mascarella (reserva de lloc a la Biblioteca Carles Morató). El dissabte 5 a les sis de la tarda, la companyia La Bleda representa l’espectacle familiar Les vacances de Madame Roulotte a la plaça de l’U d’Octubre. El mateix dia a dos quarts de set, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona oferirà una audició de sardanes a la plaça Major.

Una altra cita musical serà la de diumenge a les set a l’auditori de la Sala Polivalent: Txell Riera i Martina Marsal, del Conservatori de Cervera, interpretaran un recital de violí i flauta (reserva d’entrades a l’Escola Municipal de Música). També diumenge a les set al Teatre Comarcal, tindrà lloc la projecció de dues cintes del festival de cinema Torelló Mountain Film, organitzada a la ciutat pel Centre Excursionista del Solsonès. Pel que fa a exposicions, del 4 al 20 de juny l’artista Joma porta al Celler de Ca l’Aguilar una mostra de nou composicions titulada “Nou nius nous (per a espècies humanes no tan noves)”, mentre que la biblioteca acull el muntatge itinerant “Canvia el xip. Recicla’ls” entre el 2 i 7 de juny.

El programa del Corpus es pot consultar al web www.solsonalafesta.net i a l’agenda del portal www.ajsolsona.cat. Aquelles persones que col·leccionin la publicació de cada any en podran recollir un exemplar en paper a l’OAC, ja que el consistori n’ha fet un tiratge molt reduït.

Solsona, 25 de maig de 2021

Es convoca el concurs per escollir el disseny gràfic del programa
de la Festa Major de Solsona

Enguany es valorarà la referència a les músiques coincidint amb el
centenari del naixement de Joan Roure

La regidoria de Cultura de Solsona obre el termini de presentació de propostes per escollir el disseny gràfic del programa i el cartell de la Festa Major de Solsona 2021. La pandèmia no condiciona aquesta convocatòria, de la mateixa manera que l’any passat es va mantenir el programa, malgrat l’alteració del format de la major part d’actes i la supressió d’altres. Les bases del concurs són gairebé idèntiques a les de les edicions anteriors, si bé enguany fan referència al centenari del naixement del músic Joan Roure i Jané.

Es pot utilitzar qualsevol tècnica (dibuix, pintura, disseny assistit per ordinador, fotografia, collage...) i les dimensions han d’oscil·lar entre els 22 i els 30 centímetres, tant d’amplada com de llargada. Com sempre, es valorarà la inclusió en el disseny d’algun motiu al·lusiu als elements tradicionals de la festa, a més de la creativitat i l’originalitat i, enguany, tot i que no és un requisit, es tindrà en compte l’al·lusió a les músiques de la festa coincidint amb la commemoració del centenari del naixement de Joan Roure i Jané (Solsona, 1921-Andorra la Vella, 1990). A més de compondre nombroses obres per a corals, pasdobles per a banda i sardanes, Joan Roure va arranjar per a cobla els ballets tradicionals de la Festa Major i en va crear de nous, així com pasdobles per a cercaviles i la majoria de balls del Carnaval.

500 euros de premi

El disseny seleccionat serà premiat amb 500 euros. El termini de lliurament de treballs es tancarà el 30 d’abril. Cal presentar la sol·licitud al registre general d’entrades de l’Ajuntament amb les propostes –un màxim de dues obres per persona– i un sobre tancat que contingui les dades de contacte. Integraran el jurat d’aquest concurs l’alcalde; la regidora de Cultura; els portaveus dels grups municipals; una persona en representació dels mitjans de comunicació locals i un artista local vinculat al disseny, la fotografia o la publicitat que no participi en la convocatòria.

La imatge gràfica de la Festa Major de l’any passat va ser obra de l’il·lustrador i dissenyador navassenc Jaume Gubianas, centrada, com és habitual, en la imatgeria festiva. Les bases completes de la convocatòria es poden descarregar del web de l’Ajuntament de Solsona, dins l’apartat de “Concursos”.

Solsona, 8 de març de 2021

Víctor Pisa, Antoni Chaparro i Georgina Marsal, autors de les millors fotos analògiques de la Festa Major de Solsona

Marc Muntada i Pere Riu signen les imatges seleccionades en el concurs a Instagram

Imatges premiades de la plaça del Camp de Víctor Pisa i del nan Negre, de Marc Muntada

Aquest dissabte recolliran els premis del cinquè Concurs de fotografia de la Festa Major de Solsona tres solsonins aficionats a la càmera habituats al reconeixement dels seus treballs. El primer premi recau en Víctor Pisa per una imatge de la plaça del Camp de la inèdita audició dels ballets titulada “No tot canvia”. El segon és per a la foto “Trabucaires”, d’Antoni Chaparro, mentre que en la categoria infantil és premiada “Gegant enclaustrat”, una captura del gegant vell exposat al claustre de la catedral de Georgina Marsal.

El primer premi s’emporta 300 euros, el segon, 200 i l’infantil, 150. L’acte de lliurament tindrà lloc aquest dissabte a la tarda a la plaça de Ramon Llumà. Enguany s’han presentat al concurs de fotografia analògica que convoca la regidoria de Cultura un total de setze treballs. Tots es podran veure exposats a partir de dilluns i fins al 3 d’octubre al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató, juntament amb les obres participants al Concurs de pintura ràpida.

Pel que fa al vuitè Concurs de la Festa Major a Instagram, convocat per l’àrea municipal de Turisme i per l’Agrupació de Geganters, han estat seleccionades pel jurat la foto del nan Negre “Retrat”, de Marc Muntada (@muntadafotografia), en la categoria de folklore i tradicions, i una altra de la plaça del Camp de Pere Riu (@perejordi_riu) en la categoria de guarniment de la ciutat per Festa Major. S’ha declarat deserta la categoria d’actes culturals. En aquest cas, els autors rebran 60 euros en vals de compra per gastar als establiments de la UBIC, i la foto d’aquestes dues que rebi més likes a les xarxes de l’Ajuntament, Solsona Turisme i l’Agrupació de Geganters serà premiada, a més, amb un lot de productes locals.



Solsona, 18 de setembre de 2020

Solsona dona el tret de sortida a la seva Festa Major amb
una trabucada d’Eudald Auguets

L’alcalde reivindica la cultura amb seguretat, tal com s’ha demostrat “al llarg de l’estiu”

 

No serà la Festa Major que la ciutadania esperaria en condicions normals, però a Solsona hi haurà festa des d’avui i fins al dia 10. Aquest migdia, a través d’Instagram s’ha pogut veure i escoltar la trabucada, enguany a càrrec d’Eudald Auguets, “l’Andal”, i la salutació de l’alcalde, David Rodríguez, enregistrades des de l’eixida de la casa consistorial.

Des de fa set anys, s’atribueix als Trabucaires de Solsona el protagonisme simbòlic de l’inici oficial de la festa. Eudald Augets (Solsona, 1955), que va entrar al grup l’any 2002, n’és un dels membres més veterans. Tal com ha destacat l’alcalde, “era la seva manera de viure des de dins el món de la cultura popular i, alhora, reivindicar la pagesia i l’arrelament a la terra”. L’Andal, per iniciativa pròpia, també és el responsable de documentar en un dietari cadascuna de les sortides dels trabucaires solsonins i s’encarrega de reparar els trabucs. “De tarannà honest, tranquil, afable, inquiet, àvid de recuperar elements antics, especialment vinculats a l’àmbit rural, l’Eudald és un trabucaire exemplar”, ha subratllat David Rodríguez.

En la salutació que dona el tret de sortida a quatre dies de festa en honor a la patrona, l’alcalde ha remarcat que els solsonins saben reivindicar i viure “la cultura amb seguretat”.”Entitats, institucions i ciutadania ho hem demostrat al llarg de l’estiu i, aquests dies, hi tornarem”. Rodríguez ha reiterat que cal ser “tan escrupolosos amb la prevenció del contagi de la malaltia com sensibles amb el sector de la cultura, un dels més damnificats dels darrers mesos”. També ha lamentat que enguany no es pugui fer lluir els gegants i el bestiari, si bé “encara que sigui discretament, també hi seran”. Rodríguez ha anunciat la novetat introduïda a última hora d’organitzar una audició dels ballets a la plaça del Camp aquest dimarts a dos quarts d’una del migdia.

 

 

La programació de la Festa Major de Solsona es pot consultar al web www.solsonalafesta.net

Solsona, 7 de setembre de 2020

La Festa Major incorpora a darrera hora una audició dels ballets a la plaça del Camp

La Cobla Juvenil Ciutat de Solsona interpretarà les danses aquest dimarts
a dos quarts d’una del migdia

Aquest any, les mesures de seguretat per la COVID-19 han obligat a prescindir del desplegament dels gegants de la Festa Major de Solsona. Els ballets no es podran veure, però sí que es podran escoltar. A última hora, a proposta d’un ciutadà, l’Ajuntament ha consensuat amb les formacions musicals de la festa la incorporació en el programa d’una audició dels ballets. Tindrà lloc demà, dia 8, a dos quarts d’una del migdia a la plaça del Camp, un espai prou ampli per respectar les distàncies físiques interpersonals.

(AUTORIA: Núria Bonet) La Cobla Juvenil Ciutat de Solsona interpretant les danses l’any passat

Com sempre, interpretarà les partitures dels ballets la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. També hi participarà amb pasdobles de la Festa Major l’Orquestra Patinfanjàs a l’inici i al final de l’acte. Així mateix, els infants del ball de bastons compartiran amb el públic els seus versos. L’aforament serà de 200 persones i s’hi podrà accedir mentre hi hagi localitats lliures.

També per als avis

Aquest acte no es podrà repetir el dia 9, perquè al matí la regidoria de Cultura ha organitzat una audició dels ballets a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona per als avis de l’Hospital Pere Màrtir Colomés als jardins de l’equipament. Demà a la tarda els mateixos usuaris podran gaudir d’una actuació de l’acordionista Irene Augé.

Acte: audició dels ballets de la Festa Major a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona amb la participació de l’Orquestra Patinfanjàs i el ball de bastons
Dia: dimarts 8 de setembre
Hora: 12.30 h
Lloc: pl. del Camp

Solsona, 7 de setembre de 2020

La Festa Major de Solsona repartirà premis valorats en
900 euros amb els dos concursos de fotografia

La convocatòria d’Instagram, que s’obre dissabte, tindrà tres categories
i premiarà les millors fotos amb vals de compra a la UBIC

 

Enguany es mantenen tots els concursos vinculats a la Festa Major de Solsona. Per als aficionats a la fotografia, la regidoria de Desenvolupament Local i l’Agrupació de Geganters convoquen el vuitè Concurs fotogràfic de la Festa Major a Instagram, mentre que la regidoria de Cultura organitza el cinquè Concurs de fotografia de la Festa Major, de temàtica lliure. Les tres millors imatges de la xarxa social rebran un val de 60 euros per gastar a establiments de la UBIC i optaran a un lot de productes locals, mentre que les fotos analògiques podran guanyar un primer premi de 300 euros, un segon de 200 i un de 150 euros en la categoria infantil.

L’obra titulada “Tret d’inici”, d’Antoni Chaparro, va rebre el primer premi del Concurs de fotografia l’any passat

El concurs d’Instagram s’obre aquest dissabte, dia 5, i hi pot participar tothom major de 16 anys i que segueixi els comptes @geganters_solsona, @solsonaturisme i @ajsolsona. Cal etiquetar les fotos #FMSolsona2020 i, tot i que no és una condició, es demana que s’utilitzin també les etiquetes #FestaMajorSolsona #SolsonaTurisme i @CiutatAmbCaràcter. Es proposen tres categories temàtiques: folklore i tradicions, actes culturals i el guarniment de la ciutat per Festa Major. Un jurat format per membres de l’organització i professionals de la fotografia escollirà una imatge guanyadora per a cada categoria i que s’endurà un val de compra. Així mateix, una vegada finalitzada la Festa Major, es publicaran les tres fotos seleccionades a les xarxes socials per determinar, per votació popular, qui dels tres guanyadors s’emporta també el lot de productes.

En el cas del concurs de fotografia analògica, la temàtica és lliure. Cada concursant pot participar amb un màxim de dues imatges de 20x30 presentades damunt d’un suport rígid de 30x40. La recepció d’obres finalitzarà el 14 de setembre a les dues del migdia a l’OAC municipal, tot i que també s’han d’enviar digitalment per correu electrònic a cultura@ajsolsona.cat. El jurat, integrat per professionals d’aquest àmbit, avaluarà les fotos en funció de la qualitat tècnica, l’originalitat i l’adequació a la temàtica. Totes les imatges participants s’exposaran al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató del 21 de setembre al 3 d’octubre juntament amb les obres que es presentin al Concurs de pintura ràpida.

Aquest concurs arriba a la 39a edició els dies 9 i 10 de setembre. En aquest cas, la regidoria de Cultura repartirà un primer premi de 365 euros, un segon de 305, un tercer de 245, l’especial aquarel·la, de 305 i l’especial local, de 245. El tema, com sempre, serà Solsona en sentit ampli (nucli antic, rodalia o Vinyet) i el procediment i les tècniques seran lliures. Qui hi participi haurà de presentar-se al Punt d’Informació de la Festa Major, ubicat a l’Oficina de Turisme, on se’ls segellarà les teles, i quan comenci a pintar haurà d’enviar la ubicació via WhatsApp.

El programa complet de la Festa Major, on també es recullen les bases dels concursos, es pot consultar digitalment aquí: https://bit.ly/2YKPnq0.

Solsona, 1 de setembre de 2020

L’Ajuntament solsoní modifica novament el programa de
la Festa Major per extremar les precaucions

Se suprimeixen els castells de focs, les tronades, les sortides de la
imatgeria festiva i el Concurs de músics al carrer

Davant l’alt risc de rebrot de coronavirus a tot Catalunya, l’Ajuntament de Solsona ha introduït noves modificacions al programa de la Festa Major inicialment previst per extremar les precaucions. Per evitar la concentració de persones, se suprimeixen aquells actes dels quals no es pot controlar l’aforament, tots aquells que són a peu dret. En aquest sentit, es cancel·len els castells de focs del dia 7, les tronades, les sortides de la imatgeria festiva i el Concurs de músics al carrer. En altres casos, es modifica l’horari o l’emplaçament de la convocatòria.

L’alcalde, David Rodríguez, ha publicat avui un vídeo a les xarxes socials per parlar d’aquestes mesures i apel·lar a la celebració de la Festa Major “amb responsabilitat i solidaritat”. Admet que el consistori es va plantejar suspendre la festa atenent a les circumstàncies actuals i al fet que ens trobem a les portes del començament del curs escolar. Però “hem apostat per no perjudicar més la cultura i mantenir aquells actes que ens permeten un control absolut de l’aforament i de les distàncies mínimes”. En canvi, es prescindeix d’aquelles convocatòries que “propicien un efecte crida de públic a peu dret”, segons el batlle.

El dia 7, no sortirà el ball de bastons a la plaça de la Catedral abans del cant de la Salve, i els dies 8 i 9, no hi haurà ni cavallets ni gegants en aquest mateix indret abans de l’ofici religiós. Tothom que vulgui veure gegants i bestiari podrà fer-ho als claustres de la catedral, on hi haurà instal·lada l’exposició “Anem de festa” del 5 al 13 de setembre.

Pel que fa a canvis d’emplaçament, l’espectacle familiar de circ del dia 8 a les set de la tarda es durà a terme a la plaça de l’U d’Octubre i l’audició de sardanes de dos quarts de vuit, a la plaça del Consell Comarcal. Quant a horaris, el concert jove amb The Aguateques i La Zarigüella, el dia 8 a la plaça del Camp, s’avança a dos quarts de deu del vespre i el del dia 10, a càrrec de The Tyets i Dalton Bang a la plaça de l’U d’Octubre, a les deu de la nit.

Aquestes modificacions s’han incorporat al programa en format digital, que ja es pot consultar a la plataforma Issuu. També quedaran recollides en uns fulls inserits dins la publicació en paper, que es podrà començar a recollir a l’OAC municipal a partir d’aquest dimecres.

Mossos i Policia Local ‘a l’aguait’

Aquest migdia, precisament, s’ha dut a terme a l’Ajuntament una reunió de coordinació de seguretat de la Festa Major amb la participació l’alcalde, la regidora de Cultura, Judit Gisbert, representants dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local i tècnics municipals. David Rodríguez assegura que “els cossos de seguretat estaran a l’aguait i no es tolerarà cap comportament incívic o insolidari”. Tot i això, “des del respecte a les mesures que requereix el moment”, l’alcalde desitja a tothom que gaudeixi “tant com es pugui” de la festa de la ciutat.

El programa, amb els canvis incorporats, es pot consultar digitalment aquí: https://bit.ly/2YKPnq0.


Solsona, 31 d’agost de 2020

La 367a Festa Major de Solsona esquiva la situació d’excepcionalitat amb canvis en la programació

Per controlar l’aforament caldrà inscriure’s amb antelació a diverses convocatòries, com el cant de la Salve, l’homenatge a la Mare de Déu i el concerts de la Sala Polivalent

- Enguany salten del programa els ballets, les baixades i els passacarrers
- Signa el disseny de la imatge gràfica d’aquest any l’il·lustrador i dissenyador navassenc Jaume Gubianas


Solsona no renuncia a la seva 367a Festa Major, que se celebrarà, com sempre, del 7 al 10 de setembre. Malgrat el context d’incertesa i excepcionalitat, l’Ajuntament presenta un programa similar al dels anys anteriors, tot i que en suprimeix els actes centrals amb imatgeria festiva per complir les mesures de seguretat que requereix la pandèmia. Aquest migdia ha avançat el programa en roda de premsa la regidora de Cultura, Judit Gisbert, que també ha donat a conèixer el disseny gràfic escollit per a la portada, obra de l’artista navassenc Jaume Gubianas.

Una trentena d’actes culturals, lúdics i esportius organitzats per l’Ajuntament, entitats i particulars integren el programa d’aquest any, des del 4 fins al 10 de setembre. “No volem llançar la tovallola malgrat la situació, ens fa il·lusió fer festa grossa si podem garantir les mesures de seguretat necessàries amb les adaptacions que facin falta”, ha ponderat Judit Gisbert. Aquest any es potencien els espais exteriors i les places que permeten un major aforament, com la del Camp, que pot acollir 200 persones.

La cartellera inclou una dotzena d’actuacions musicals, entre les quals una correspon al concert solidari del SOM (dia 6), a càrrec d’Anna Roig i Àlex Cassanyes Big Band Project, i tres són organitzades per Joventut Solsonina; cinc funcions de l’obra que estrena Lacetània Teatre, La nostra ciutat, i dos espectacles familiars. Cap actuació, per normativa, serà a peu dret i els balls s’han transformat en concerts.

L’esquema festiu tradicional de la Festa Major és el que es veurà més afectat per les mesures que obliga a adoptar la COVID-19. No hi haurà passacarrers, ni baixades i pujades, ni ballets a la plaça Major, ni capta dels geganters. “Ens ha costat prendre aquesta decisió, però no podem propiciar aglomeracions”, assenyala la regidora. Es van estudiar totes les possibilitats conjuntament entre la regidoria de Cultura, l’Agrupació de Geganters i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. Es va sospesar l’opció de mantenir els ballets amb accés restringit, “però era massa complicat controlar les entrades i evitar que el públic es concentrés als extrems dels carrers que conflueixen a la plaça”. Cal tenir en compte, a més, que l’aforament permès en aquest punt seria tan sols de 56 persones de públic.

 

Un tast de gegants

Per no despullar completament la Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins dels seus elements més icònics, s’ha optat per buscar fórmules que en suposen “un petit tast”, en paraules de la regidora. Així, per exemple, per al tret de sortida de la festa, el 7 de setembre al migdia, hi haurà els quatre gegants plantats a la plaça Major durant la tronada, acompanyats de l’Orquestra Patinfanjàs; el mateix dia al vespre, abans del cant de la Salve, el ball de bastons rebrà la corporació municipal i la resta d’assistents a la plaça de la Catedral, i els dies 8 i 9 al matí, abans de la missa, faran la rebuda els quatre gegants i els cavallets, musicalment acompanyats de la Patinfanjàs.

Enguany, seguint les indicacions de Foment de les Tradicions Catalanes, no hi haurà proclamació de nous representants del pubillatge local, i prorrogaran la seva vigència un any més Maria Ramonet i Ferran Castells, com a pubilla i hereu, i Clàudia Rafart i Darío Rafael Romero, com a donzella d’honor i fadrí.

Una de les novetats d’aquest any, necessària per controlar l’aforament, serà el requisit d’inscripció prèvia per a diverses convocatòries en espais tancats. Serà el cas, entre d’altres, del cant de la Salve (dia 7), l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre a la catedral (dia 8), el concert de La Chatta a la Sala Polivalent (dia 8) i el de la Cobla-Orquestra Montgrins al mateix lloc (dia 9). Les reserves es podran fer fins al 4 de setembre presencialment a l’OAC municipal, o bé per correu electrònic a cultura@ajsolsona.cat.

 

Tres castells de focs

També es modifica el castell de focs. A fi d’evitar la concentració de públic en un sol punt, s’organitzaran focs artificials simultanis des de tres emplaçaments: el Camp del Serra i el sector de la Cabana del Màrtir (al costat del cementiri) s’afegeixen al del pati de l’Escola Arrels II. Es recomana a la ciutadania que vulgui assistir-hi que es dirigeixi al punt més proper al seu domicili.

Aquest any Solsona celebrarà una Festa Major diferent, com era d’esperar. Des del consistori es fa una crida a la població: “Hem fet tot el que hem pogut per tenir festa, però és fonamental que els ciutadans hi participem amb sentit comú i vetllem entre tots perquè es respectin les mesures de seguretat, com les distàncies físiques, que han d’evitar la propagació del coronavirus”. Judit Gisbert es mostra convençuda que “la ciutadania valorarà aquest esforç i hi posarà de la seva part”.

La Festa Major veurà reduït el pressupost entre un 25 i un 30 per cent respecte de l’any passat, que va ser de 114.000 euros. Tots els actes són gratuïts, excepte el concert solidari del SOM, que és benèfic i destinarà la recaptació a l’Associació Elín, dedicada a l’acollida i integració de persones migrants a Ceuta, i l’obra de Lacetània Teatre, que col·laborarà amb el Fons d’emergència social de Solsona amb una part de la recaptació.

La imatge de la Festa Major d’enguany és de l’il·lustrador i dissenyador gràfic Jaume Gubianas i Escudé (Navàs, 1966), guanyador del Concurs per escollir el disseny de la portada del programa. Gubianas es dedica a il·lustrar llibres de text i de literatura infantil per a editorials com SM, Edebé o Santillana i publica il·lustracions a les revistes Cavall Fort i El Pou de la Gallina. La seva afició per la cultura popular l’ha portat a escriure i il·lustrar llibres de divulgació infantil amb títols com Vine a la Festa! (Barcanova, 2019).

El disseny escollit enguany se centra, com és habitual, en la imatgeria, que Jaume Gubianas qualifica d’”excepcional”. “La personalitat i la riquesa de detalls dels diferents elements són tan potents que funcionen sols per explicar la festa”, destaca. L’autor ha procurat crear una gamma de colors pròpia tot respectant els trets originals i amb “un estil d’il·lustració molt simple”, amb tintes planes, “amb l’objectiu de retratar els protagonistes que, agrupant-los, criden a la festa”.

El programa en format paper de la 367a Festa Major serà més auster. “En reduïm costos, sense perdre’n l’essència”, afirma la regidora de Cultura. Però atès el volum d’actes que finalment s’organitzen, s’ha volgut mantenir l’edició impresa, ja que “aquesta publicació és esperada per molts ciutadans i és un ingredient més de la festa”. No obstant això, el fet que s’hagin tancat actes més tard de l’habitual i s’hagin anul·lat contractacions inicialment emparaulades ha endarrerit el procés d’elaboració del programa i n’ha condicionat el format.

 

Homenatge a Francesc Viadiu

Una de les peculiaritats del publicació de la Festa Major de la capital del Solsonès, que li aporten valor afegit, són els textos divulgatius de la part final. Aquest any n’incorpora un sobre la història dels 150 anys de l’establiment Casa Adroguer Nou, redactat des de l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, i un altre sobre el polític i escriptor solsoní Francesc Viadiu (Solsona, 1900-Sant Llorenç de Morunys, 1992), de Joan-Marc Passada. Aquest darrer article va ser un encàrrec de l’Ajuntament amb motiu del 120è aniversari
del naixement de Viadiu, una figura que, tot i despertar controvèrsia entre un sector de la població local, va ser condecorada pels Estats Units, Anglaterra i, finalment, la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.

Tota la programació de la Festa Major es podrà consultar en línia a partir de les properes hores al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 14 d’agost de 2020

S’obren les inscripcions per formar part del ball de bastons i
dels cavallets de la Festa Major solsonina

És una convocatòria oberta als infants nascuts entre el 2006 i el 2013 i
empadronats a la ciutat

Tot i la incògnita que plana encara sobre com afectarà la celebració de la Festa Major –del 7 al 10 de setembre– la COVID-19, l’Agrupació de Geganters de Solsona, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura, obre les inscripcions per als infants interessats a entrar a formar part del ball de bastons i els cavallets. Les condicions són les mateixes que els darrers anys i, en cas que el nombre de sol·licitants sigui superior al de places vacants, es durà a terme una selecció mitjançant sorteig. És una convocatòria oberta als infants nascuts entre el 2006 i el 2013 i empadronats al municipi.

Imatge del ball dels cavallets de Víctor Pisa, 2n premi del Concurs de Fotografia de la Festa Major del 2018

El ball de bastons accepta mainada que durant aquest any compleixi almenys 7 anys i no en tingui més de 10, mentre que per als cavallets es busquen nens nenes que enguany compleixin entre 11 i 14 anys. Es demana un temps mínim de permanència al grup de dos anys. Cada ball l’integren nou infants simultàniament, si bé sempre hi ha més balladors per fer rotació de grups.

Fins al 24 de juliol

Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a cultura@ajsolsona.cat, o bé presencialment a l’OAC de l’Ajuntament fins al 24 de juliol. La data fixada per al sorteig d’admissió de sol·licitants, en cas que no hi hagi suficients places lliures, serà el 31 de juliol també a la casa consistorial. Les persones que no hagin pogut accedir a la comparsa, un cop realitzat el sorteig, hauran de tornar-se a inscriure en futures convocatòries, ja que les llistes no es mantenen d’un any per l’altre.

Tant el ball de bastons com els cavallets estan catalogats com a elements patrimonials d’interès nacional des que el 2008 la Generalitat de Catalunya va declarar la Festa Major Festa patrimonial d’interès nacional. L’Agrupació de Geganters demana als membres del ball de bastons i els cavallets el compromís d’assistir als assaigs i qualsevol altra convocatòria de l’entitat, tenir cura dels vestits i mantenir un comportament adient en totes les actuacions.

Solsona, 30 de juny de 2020

El sabadellenc Oriol Creus guanya el primer Concurs del Corpus
de Solsona a Instagram

La roda de foc a la plaça Major és un dels actes més singulars del Corpus solsoní. No és d’estranyar, doncs, que la imatge guanyadora del primer Concurs del Corpus de Solsona a Instagram correspongui a aquest moment. La foto del sabadellenc Oriol Creus, protagonitzada pel drac, s’ha imposat a les altres tres finalistes durant el procés de votació popular amb un total de 1.451 “m’agrada”.

El drac en plena roda de foc protagonitza la foto guanyadora

Creus, que és aficionat a la fotografia i amant de les festes locals de Solsona, serà premiat amb 200 euros en vals de compra per bescanviar als establiments de la UBIC. La segona foto amb més vots (1.333) ha estat la de Ferran Castells, que mostra la galejada dels trabucaires a la plaça de Palau. També van ser finalistes Pep Dalmau i Jors del Tros, curiosament també amb captures del drac. Tots ells seran premiats amb un lot de productes locals i el llibre Casserras. Escultors de gegants.

El Concurs del Corpus de Solsona a Instagram va ser convocat per l’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters amb l’objectiu de crear ambient festiu a les xarxes socials, especialment enguany, en què l’estat d’alarma va obligar a celebrar la festa de forma virtual. Hi han participat més d’un centenar de fotos d’edicions passades del Corpus, tal com s’establia a les bases. Fotògrafs professionals de la ciutat, així com tècniques municipals i representants de l’Agrupació de Geganters han format el jurat que va seleccionar les fotos finalistes.

Solsona, 29 de juny de 2020

Solsona suspèn la festa del Corpus, però prepara un programa alternatiu

Els propers dies es donaran a conèixer les activitats que es podran seguir telemàticament

Aquest any, de forma excepcional, se suspèn la festa del Corpus a Solsona a causa de l’alerta sanitària per la COVID-19. Ho va anunciar la regidora de Cultura, Judit Gisbert, en el darrer Ple municipal, una vegada consensuada la decisió amb la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters. Amb tot, s’està cuinant un programa alternatiu, que es donarà a conèixer els propers dies, per seguir la festivitat des de casa entre els dies 11 i 14 de juny.

Els tres estaments responsables del protocol del folklore del Corpus i la Festa Major han convingut en la necessitat d’anul·lar la festivitat tal com està concebuda, i així s’ha comunicat a les entitats que hi participen directament, l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret, els Trabucaires de Solsona, l’Orquestra Patinfanjàs i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. De totes maneres, “s’està treballant des de diferents entitats i la regidoria per dissenyar un Corpus diferent, que es pugui seguir a través de les xarxes socials i que mantingui l’ambient festiu a les llars solsonines”, avança Judit Gisbert.

S’ajorna el relleu en el pubillatge

Paral·lelament, s’ha decidit ajornar un any el relleu en el pubillatge local, seguint les recomanacions del Foment de les Tradicions Catalanes. Aquest dilluns la regidoria de Cultura s’ha reunit telemàticament amb la pubilla, l’hereu, la donzella d’honor i el fadrí proclamats l’estiu passat, i representants de l’Associació del Pubillatge Solsoní i Foment de les Tradicions Catalanes per acabar-ho de consensuar.

D’aquesta manera, el calendari del pubillatge solsoní s’alinearà amb el nacional, ja que l’elecció de la pubilla i l’hereu de Catalunya es posposa fins a l’any que ve “per garantir una vigència plena d’experiències, oportunitats i aprenentatges als membres vigents”. Així doncs, Maria Ramonet, Ferran Castells, Clàudia Rafart i Darío Rafael Romero continuaran lluint les bandes i faixes la propera Festa Major i el Corpus del 2021.

Solsona, 12 de maig de 2020

L’alcalde solsoní defensa l’arrelament i l’adaptació del patrimoni
festiu en la salutació d’inici de la Festa Major

Dilluns presidirà la comitiva Quim Torra i demà, diumenge, hi participarà Joan Talarn

“Preservar la tradició i el patrimoni que ens identifica i, al mateix temps, intentar innovar per mantenir viu l’interès del conjunt de la ciutadania és la premissa que ens guia cada any en la programació”. Ho ha destacat l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, en la salutació que ha pronunciat aquest migdia des del balcó consistorial per donar el tret de sortida a la 366a Festa Major, que s’allargarà fins al dia 11.

David Rodríguez ha recordat que aquest any la ciutat ha rebut el segell de Ciutat amb caràcter, una distinció que en bona mesura es fonamenta en “el potencial historicocultural de Solsona, que es manifesta especialment en el seu patrimoni cultural popular”. Per al batlle, reconeixements com aquest posicionen la ciutat en el mapa català.

Així mateix, David Rodríguez ha animat la ciutadania a assistir, “avui més que mai”, al cant de la Salve del centenari de l’Orfeó Nova Solsona, a tres quarts de nou del vespre a la capella del Claustre. Fa cent anys, cantava la seva primera Salve Regina. “Naixia, així, una entitat que ha esdevingut referent a casa nostra i que ha contribuït com poques a fer ciutat”, ha subratllat. L’alcalde també ha posat de relleu la celebració dels 60 anys de recuperació dels gegants vells, que “fa palesa la capacitat de la ciutat i les entitats de preservar el patrimoni festiu, símbol de la nostra identitat”.

Un any més, l’alcalde de Solsona no ha desaprofitat l’ocasió per fer referència als presos polítics, amb prop de dos anys de presó preventiva, i la imminent sentència del Suprem. “Ens sentim decebuts de no haver vist encara corresposta la nostra legítima aspiració, i del tracte que reben els líders independentistes. Però no podem defallir, ara no podem renunciar a la mobilització, perquè els nostres anhels d’autodeterminació han de continuar mostrant múscul a l’estat i al món”. David Rodríguez ha conclòs que “amb els presos i preses ben presents, i la seva il·lusió de tornar-ho a fer cada dia, fem pinya i fem festa. La nostra força personal és la col·lectiva”.

Estevet, protagonista d’avui

Des de fa sis anys, el protagonisme simbòlic del començament de la Festa Major s’atribueix als trabucaires que, a més d’encendre la tronada de la plaça Major, també s’encarreguen de la trabucada des del balcó de l’Ajuntament. Cada any la duu a terme el més veterà de la colla i enguany li ha correspost a Josep Vendrell, “Estevet”.

Nascut el 1961, pare de dues filles, és veí de la partida de Santa Llúcia, al Vinyet, i s’ha dedicat sempre a les feines del camp. Es va incorporar al grup el 31 d’agost del 1997, coincidint amb l’homenatge de la ciutat a Manel Casserras i Boix, i fa deu anys va convertir-se en el cap de colla.

Normalitzar la tradició

Els darrers anys ha vist com la regularització de l’ús de la pólvora ha fet més complexa la gestió de permisos i ha complicat l’activitat dels trabucaires. Però l’alcalde en el seu pregó li ha assegurat que “una entitat amb el pes, el fonament i l’arrelament popular dels trabucaires no ha de témer la seva continuïtat”. D’altra banda, Rodríguez ha celebrat que l’Estevet vegi de bons ulls l’entrada de dones al grup, un aspecte que s’haurà de debatre amb els estatuts a davant. “És un fet que normalitzaria aquesta tradició a casa nostra”.

El primer passacarrers amb el pregoner convidant a la festa, l’Orquestra Patinfanjàs i els gegants, la màxima atracció per a desenes de famílies solsonines i visitants, han fet tota la resta aquest migdia. Demà, diumenge, participarà en la comitiva d’autoritats el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident primer, Jordi Latorre, i el diputat provincial Albert Bajona. Finalment no hi assistirà la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, tot i que estava previst inicialment.

Dilluns serà el president de la Generalitat, Quim Torra, qui signarà el llibre d’honor de l’Ajuntament de Solsona i coneixerà de primera mà aquesta Festa patrimonial d’interès nacional. Torra arribarà abans a l’Ajuntament, on serà rebut per la corporació municipal i alcaldes de comarca, prendrà part en tots els actes tradicionals del matí i participarà en el dinar institucional del consistori. També l’acompanyarà la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps.

Tota la programació de la Festa Major es pot consultar al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 7 de setembre de 2019

La Festa Major de Solsona repartirà novament
2.115 euros entre les millors pintures i fotografies

Els pintors poden participar-hi els dies 9 i 10 i els aficionats a la fotografia, durant tota la festa

La Festa Major i la ciutat de Solsona són motius recurrents de pintures i fotos pel seu caràcter pintoresc. I més si el resultat pot ser premiat.

Tots els treballs s’exposaran entre el 23 de setembre i el 5 d’octubre a la biblioteca

La regidoria de Cultura convoca un any més els concursos de pintura ràpida, que arriba a la trenta-vuitena edició, i de fotografia, en la seva quarta edició. Entre ambdues convocatòries es repartiran 2.115 euros, igual que l’any passat.

El Concurs de pintura ràpida es durà a terme el dilluns 9 de setembre a la tarda i el dimarts 10 al matí. Els artistes hauran de presentar-se al Punt d’Informació de la Festa Major, ubicat a l’Oficina de Turisme, on se’ls segellarà la tela. La temàtica, com cada any, serà Solsona en qualsevol aspecte, que tant pot ser el nucli antic, com els entorns i el Vinyet. Es repartirà un primer premi de 365 euros, un segon de 305 i un tercer de 245, a més de l’especial aquarel·la, de 305 euros, i el local, de 245. L’any passat van participar a aquest certamen un total de 15 artistes, entre els quals es van premiar Aida Mauri, Antoni Mariscal, Josep Manel Aznar, Sebastià Mauri i Aleix Albareda.

Foto guanyadora de l’any passat, d’Antoni Chaparro

El quart Concurs de fotografia, per la seva banda, ha de centrar-se en la Festa Major i s’hi podrà participar en la

categoria general i la infantil, per als menors de 14 anys. El termini de recepció de les imatges finalitzarà el 13 de setembre a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament. S’han de presentar en paper fotogràfic damunt d’un suport rígid de 30x40 i en format digital per correu electrònic a cultura@ajsolsona.cat.

El primer premi serà de 300 euros, el segon de 200 i la millor foto infantil rebrà 150 euros. El jurat, format per professionals de la fotografia i vinculats al món artístic local, valorarà la qualitat tècnica de les obres, la seva originalitat i l’adequació a la temàtica. L’any passat van guanyar aquesta convocatòria Antoni Chaparro, Víctor Pisa i Georgina Marsal.

Exposició a la biblioteca

El 20 de setembre a les vuit del vespre a la sala de plens consistorial tindrà lloc l’acte conjunt de lliurament de premis. Posteriorment, tots els treballs que hagin participat als concursos es podran veure en una exposició col·lectiva que s’instal·larà al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató del 23 de setembre al 5 d’octubre.

Les bases dels concursos es poden consultar íntegrament al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 3 de setembre de 2019

El Concurs de la Festa Major de Solsona a Instagram premiarà la
millor foto amb un salt a la Llosa del Cavall

Els participants poden publicar del 6 a l’11 de setembre amb l’etiqueta #fmsolsona19

En la seva setena edició, el Concurs de la Festa Major de Solsona a Instagram fa el salt al buit. La principal novetat serà el premi, consistent en un salt amb corda elàstica a la plataforma de Bungee.cat, una de les més altes del món en una presa, situada a l’embassament de la Llosa del Cavall. Aquest certamen, convocat conjuntament per la regidoria de Desenvolupament Local de l’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters, manté les bases molt similars a les dels últims anys.

El concurs és obert a tothom a partir de 16 anys. Per participar-hi cal etiquetar les fotos #fmsolsona19, tenir el perfil d’usuari públic i ser seguidor dels comptes @geganters_solsona i @solsonaturisme a Instagram. Tot i que no serà un requisit imprescindible, també es proposa acompanyar les imatges de les etiquetes #festamajorsolsona, #solsonaturisme, #ciutatambcaracter i #425anysciutatSolsona. No es tindran en compte les fotografies efímeres penjades a la història ni els vídeos. En cas d’agrupar fotos en un mateix post, només se’n valorarà la primera.

Un cop passada la Festa Major, el jurat, integrat per representants de l’Agrupació de Geganters i de l’Ajuntament de Solsona, escollirà les fotos finalistes, que es publicaran als comptes @solsonaturisme i @geganters_solsona per tal que puguin ser votades pels usuaris de la xarxa fins al 22 de setembre. El premi per a la persona que aconsegueixi més likes serà una experiència a Bungee.cat. També hi ha com a premi un parell de samarretes dels geganters. Així mateix, els finalistes seran obsequiats amb un petit lot de productes locals. Les bases completes del concurs es poden consultar als webs www.solsonalafesta.net, www.solsonaturisme.com i www.geganterssolsona.cat.


Solsona, 3 de setembre de 2019

Reserva d’espai per a persones amb mobilitat reduïda
a la plaça per la Festa Major de Solsona el diumenge 8


Qui hi estigui interessat pot trucar a
l’OAC municipal a partir d’avui i
fins al 3 de setembre

Avui l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Solsona obre les inscripcions per reservar un espai per a persones amb mobilitat reduïda per assistir als ballets de Festa Major. Hi ha disponibles un màxim de vuit places el diumenge 8 de setembre al migdia en un dels entarimats instal·lats a la plaça Major.

Amb el lema “Una Festa Major per a tothom!”, un any més el consistori ofereix aquesta possibilitat per tal de fer més accessible un dels actes més icònics de la festa. Aquesta vegada s’estrenarà un sistema que donarà ombra a l’espai per fer-lo més agradable mentre duren les danses. Com sempre, hi col·labora Creu Roja del Solsonès amb persones voluntàries que assisteixen els usuaris d’aquest servei.

Qui hi estigui interessat ha de fer la reserva a l’OAC municipal entre avui i el dimarts 3 a la una del migdia. Pot fer-ho per telèfon, trucant al 973480050, per correu electrònic a comunicacio@ajsolsona.cat, o bé presencialment a les oficines.

Solsona, 20 d’agost de 2019

 

Solsona presenta una Festa Major popular amb una
seixantena d’actes per a tots els públics

Prop de la meitat del pressupost es destina als públics jove i familiar

- La solsonina Júlia Xandri signa el disseny de la imatge d’enguany, que fusiona el simbolisme festiu dels quatre gegants amb la natura representada en flors.
- Quim Torra presidirà els actes centrals del 9 de setembre.
- Cesk Freixas, Itaca Band, El Pot Petit i La Principal de la Bisbal són alguns dels reclams de la cartellera

La 366a Festa Major de Solsona està concebuda com “la festa de tots, una veritable festa popular”. A prop d’un mes de la primera tronada, ho ha destacat avui la regidora de Cultura, Judit Gisbert, en la presentació en roda de premsa del programa, que inclou prop d’una seixantena d’actes culturals, lúdics i esportius organitzats per l’Ajuntament, entitats i altres agents culturals entre final d’agost i mitjan mes de setembre. També hi ha participat Júlia Xandri, autora del disseny gràfic del programa.

El cantautor Cesk Freixas, en el concert solidari del SOM del dia 1 de setembre a la plaça de Sant Joan; Itaca Band, com a cap de cartell del concert jove del diumenge 8 a la nit a la Sala Xelsa; El Pot Petit, en l’espectacle estrella per al públic familiar, el divendres 6 a la plaça del Camp, i La Principal de la Bisbal per al concert de tarda i el ball de nit del dilluns 9, són alguns dels principals reclams de la Festa Major d’enguany.

Aquest any la Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins es veurà enaltida amb la participació en els actes centrals del president de la Generalitat, Quim Torra, el dilluns 9 durant tot el matí i fins a primera hora de la tarda. Torra serà rebut a la sala de plens municipal abans de presidir la baixada d’autoritats fins a la catedral; presenciarà els ballets de la imatgeria gegantera a la plaça Major, encendrà la tronada i tornarà a pujar fins a l’Ajuntament. També hi ha la possibilitat que un altre membre del govern català hi assisteixi el dia abans, tot i que està pendent de confirmació.

Amb un pressupost de poc més de 100.000 euros, Judit Gisbert ha posat de relleu que “la Festa Major és l’esdeveniment cultural de més envergadura per a l’Ajuntament al cap de l’any”. Pensant en tots els públics, ha recordat que entre els 38.000 euros destinats als joves i els 7.500 de les propostes per a la mainada, aquests sectors de la població es veuen reflectits en més del 45 per cent del pressupost total. Tots els actes són gratuïts, excepte el concert solidari del SOM del dia 1, que és benèfic, i l’obra de Lacetània Teatre.

Aquest any es consolida la festa per als adolescents, per tercer any consecutiu, amb una proposta consensuada amb al Consell d’Adolescents. El dilluns 9 es programa l’actuació del DJ Monty i la Confetti Led Party d’Adolescents.cat a la plaça de Sant Pere.

D’altra banda, la regidora ha subratllat la “creixent col·laboració de Joventut Solsonina en la programació de la Festa Major”. Així, no només organitzen el Concurs de Músics al Carrer, el dia 9, i els concerts joves, sinó que també participen en el muntatge del concert per a adolescents i en l’espectacle d’El Pot Petit.

Una de les novetats d’aquest any servirà per remullar petits i grans. Es tracta d’un tobogan aquàtic de cinquanta metres, que s’instal·larà el dia 10 al matí al carrer d’Antoni Gaudí. S’hi podrà accedir a partir dels 6 anys, tot i que no tindrà una edat límit.

Pel que fa a la paritat de gènere en la contractació de grups i companyies, un compromís adquirit pel consistori l’any passat, la regidora assegura que s’intenta treballar-hi, “tot i que continua sent un repte, especialment quan es tracta de formacions per al públic juvenil”. “És un aspecte molt complicat, si bé hi estem a sobre”. De totes maneres, aquest any Les Anxovetes, un conjunt format per veus femenines, torna a amenitzar el concert d’havaneres del dia 7; totes les orquestres de ball són mixtes en la seva composició, igual com El Pot Petit, del dia 6, que és la principal aposta per al públic familiar. Així mateix, el dia 9 a la tarda hi haurà tallers infantils conduïts exclusivament per dones solsonines.

Flors festives

El disseny de la imatge gràfica de la 366a Festa Major és obra de la solsonina Júlia Xandri. Graduada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Pompeu Fabra, Xandri ha guanyat el concurs convocat per la regidoria de Cultura, al qual van concórrer vuit participants. La seva proposta es titula “Flors de Festa Major” i consisteix en un conjunt de flors pintades amb aquarel·la que s’inspira en la festa i el color de les teles brodades dels quatre gegants. “Es tracta d’una fusió entre un element molt natural, com la flor, i el simbolisme central de la festa, com són els gegants, a través del seu vestit”, explica l’autora. El disseny juga amb la metàfora de la naturalesa i “el retorn a la mare Terra” i “el naixement de la festa”.

Sobre un fons blanc se situa una composició amb quatre flors, cadascuna de les quals conté en el centre el símbol que llueixen els gegants en el seu vestit. La naturalitat i la puresa, sense artificialitat, la frescor i el dinamisme són valors que Júlia Xandri vol plasmar tant en la composició, com la tipografia i el paper reciclat que ha escollit per al programa.

Un dels trets diferencials de la publicació que edita l’Ajuntament per la Festa Major són els articles divulgatius que incorpora i que “hi aporten un innegable valor afegit, que fa que molts ciutadans la col·leccionin”. Aquest any s’hi pot llegir un extens treball de caràcter bibliogràfic sobre els 425 anys del títol de ciutat, signat pel Centre d’Estudis Lacetans, un text del mestre orguener Albert Blancafort sobre l’orgue de la catedral amb motiu de la seva imminent restauració, i un altre de Rosa M. Vila i Nil Boix que versa sobre el centenari de l’Orfeó Nova Solsona.

Tota la programació de la Festa Major es pot consultar en línia al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 6 d’agost de 2019

Solsona entra a l’estiu amb un Corpus feminista

Per primer cop dues regidores han fet ballar els gegants a la final, davant l’Ajuntament

L’Agrupament Escolta Pare Claret ha dedicat enguany el disseny de la catifa de flors del Corpus de Solsona al feminisme. A la plaça de Palau s’hi podia llegir el fragment d’una cita de Rosa Luxemburg: “Socialment iguals, humanament diferents, totalment lliures”. I avui, per primera vegada, dues regidores, Judit Gisbert (ERC) i Pilar Viladrich (CUP), ambdues noves al consistori, s’han ficat sota les faldilles dels gegants per ballar la final, davant la casa de la ciutat. Una estona abans, una gegantera, Anna Tàpia, havia desplegat solemnement el ball de l’àliga igual com ho havia fet, per primer cop, a la Festa Major de fa nou anys.

Aquest migdia centenars de solsonins i visitants han desafiat les altes temperatures, que al punt del migdia fregaven els trenta graus, per no faltar a la cita fidel amb la festa popular més antiga de la ciutat. Com sempre, l’al·licient que atrau més públic són els ballets de la imatgeria gegantera a la plaça Major, al ritme de la música interpretada per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. La tronada, en finalitzar les danses, ha estat encesa a tres bandes per l’alcalde, David Rodríguez, i la pubilla i l’hereu de Catalunya, els solsonins Laura Algué i Albert Colell.

Avui ha viscut la seva primera festa del Corpus la nova corporació sorgida de les urnes el mes passat. D’aquí que l’Agrupació de Geganters hagi demanat a alguns dels flamants regidors que es posessin a la seva pell durant una estona. A part de Gisbert i Viladrich també ho han fet Joan Parcerisa (ERC) i, tot i que repeteix mandat, Marc Barbens (JxS). Tots quatre han superat la prova.

Solsona, 23 de juny de 2019


Foto: Petits Fotografia Foto: Petits Fotografia
Foto: Petits Fotografia Foto: Petits Fotografia
Foto: Petits Fotografia  

 

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada