El rocòdrom i les pistes de tenis i pàdel, principals atractius en les portes obertes de les instal·lacions esportives municipals
Una vuitantena de ciclistes participen a la 33a Pujada al pi de la Torregassa

L'alcalde de Solsona centra el discurs de la Diada en un al·legat a favor de la independència

Durant la Festa Major de Solsona, Joan Reñé demana als polítics que assisteixin a la manifestació de la Diada
Els dies de cap de setmana i el bon temps s'alineen a favor de la Festa Major solsonina
L'Alcalde de Solsona emplaça la ciutadania a celebrar una festa en honor a la patrona de 'creients i no creients'
L'Ajuntament de Solsona realitza el primer manual d'actuació per la Festa Major dins el Pla de protecció civil
Solsona manté els premis del Ral.li Fotogràfic i el Concurs de Pintura Ràpida de la Festa Major
Sara Alarcón: ‘El programa de la 359a Festa Major aconsegueix no sacrificar cap acte malgrat la situació actual’
Tot a punt per a la Caminada popular pel Vinyet de Solsona

Solsona modifica la programació de la Diada Nacional per compatibilitzar-la amb la manifestació de Barcelona

Cristina Ribera, Raquel Anglarill i Núria Riu, noves cares del publillatge solsoní
El disseny d’Edgar Riu guanya el concurs del programa de la Festa Major de Solsona

Centenars de solsonins celebren un dels Corpus més lluïts
Solsona estrena un espai que li permet per primer cop divulgar la seva festa patrimonial d’interès nacional

Solsona reestrena el Quarto dels Gegants i l’incorpora a partir de l’estiu a les rutes turístiques
Obert fins al 25 de maig el termini de lliurament de propostes per al concurs del disseny de la catifa de flors del Corpus 2012

Es prorroga fins al 26 de maig el termini del concurs per dissenyar el programa de la Festa Major de Solsona

Arxius Notícies Festa Major: Tornar / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

El rocòdrom i les pistes de tenis i pàdel, principals atractius en les portes obertes de les instal·lacions esportives municipals

Festa Major 2012Prop d’un centenar de persones, majoritàriament infants i joves, van utilitzar lliurement les instal·lacions esportives municipals de Solsona, dilluns passat, durant el matí de portes obertes. Va ser una de les activitats organitzades per la regidoria d’Esports en el marc de la Festa Major.

El rocòdrom va ser un dels equipaments més sol·licitats. Inaugurat l’estiu de fa dos anys, aquesta estructura està ubicada a l’espai que ocupaven les escales de l’antic accés al primer pavelló. Té una superfície escalable de 110 metres quadrats. El bon temps de dilluns al matí va propiciar també que nombrosos solsonins aprofitessin l’ocasió per jugar a les pistes de tenis i pàdel municipals.

Durant la jornada de portes obertes també es va poder fer ús gratuïtament del camp de futbol, la pista de frontó i els pavellons. Aquest ha estat el tercer any que la regidoria d’Esports obre lliurement les instal·lacions a tots els públics per crear hàbits esportius.   

Solsona, 12 de setembre de 2012

Una vuitantena de ciclistes participen a la 33a Pujada al pi de la Torregassa

Festa Major de Solsona 2012Una vuitantena de persones d’entre 5 i 75 anys van participar dilluns, dia 10, a la 33a Pujada ciclista al pi de la Torregassa, la convocatòria esportiva més arrelada de la Festa Major de Solsona. La regidoria d’Esports, organitzadora de l’activitat amb la col·laboració de la Penya Ciclista L’Esforç, es mostra molt satisfeta de l’ambient popular de la trobada, caracteritzada per l’alta accessibilitat.

La concentració dels ciclistes va tenir lloc al complex esportiu municipal, tot i que un trabucaire va donar el tret de sortida de la prova a l’avinguda del Cardenal Tarancón. 10 minuts va ser la durada de la pujada per als corredors més ràpids, si bé molts participants van tardar, com sol ser habitual, una mitja hora fins arribar a la meta, situada en terme d’Olius, després d’un ascens tranquil per la carretera C-149a.  

Una vegada al punt d’arribada, situat a les mateixes instal·lacions esportives solsonines, l’alcalde, David Rodríguez, va lliurar un diploma commemoratiu a cadascun dels participants.

Solsona, 12 de setembre de 2012

Festa Major 2012L’alcalde de Solsona centra el discurs de la Diada en un al·legat a favor de la independència

L’Ajuntament tindrà penjada l’estelada al balcó ‘fins que aquest país sigui plenament lliure’

Mai abans l’Ajuntament de Solsona, membre de l’Associació de Municipis per la Independència, s’havia manifestat tan obertament independentista com avui, en la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, l’acte que culmina més simbòlicament la Festa Major solsonina. L’alcalde, David Rodríguez, ha convertit el discurs institucional en un al•legat a favor de la màxima aspiració nacional i el consistori ha penjat l’estelada al balcó. “No tenim per cor retirar-la’n fins que aquest país no sigui plenament lliure”, ha afirmat l’alcalde.

Sense ambigüitats ni eufemismes. Avui al migdia l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha fet un clam a favor de la independència: “Ara és el moment de prendre decisions fermes i inequívoques. És ara o mai. Per això, en aquest Onze de Setembre hem de deixar via lliure a la màxima aspiració nacional, sense limitacions de cap tipus”, ha dit. “Podem i volem ser responsables de les nostres decisions”, ha defensat el batlle, perquè, entre altres motius, “volem incrementar la riquesa i el benestar social de la nostra gent i els nostres fills”.

Festa Major 2012

 

‘Ningú no pot sentir-se ofès’

Rodríguez ha recordat que la via independentista no ésexcloent i no va contra ningú, sinó a favor de Catalunya i de tots els catalans. De fet, l’alcalde ha defensat que la senyera estelada és “l’ensenya de la llibertat d’un poble, integrat per les persones que viuen a Catalunya, tinguin la procedència que tinguin i duguin el cognom que duguin”. David Rodríguez advoca per maldar per un país amb “espai per a tots en un marc de convivència exemplar”. A més, ha assegurat que “ningú que visqui aquí no pot sentir-se ofès per defensar casa nostra amb una bandera que no s’enfronta a ningú”.

El moment més àlgid del discurs i amb el qual el públic assistent ha irromput en aplaudiments ha estat quan l’alcalde ha recordat que en edicions anteriors per la Diada el consistori havia deixat que altres pengessin l’estelada al balcó de l’Ajuntament, “però avui l’hem penjat nosaltres. I tenim per cor no retirar-la’n fins que aquest país no sigui plenament lliure”, ha asseverat.

David Rodríguez ha emplaçat els solsonins a fer pinya a la manifestació de Barcelona. “Com més siguem, més força tindrem davant la classe política catalana i espanyola, i més seriosament es prendran el nostre missatge en l’àmbit internacional”. Ha advertit que el lema és “Catalunya, nou estat d’Europa” i “si algú no ho vol entendre o vol tirar aigua al vi, que els ciutadans no li ho perdonin fàcilment”.

Festa Major 2012També ha participat en la commemoració de l’Onze deSetembre a Solsona l’Agrupació Local de l’Assemblea Nacional de Catalunya. El seu coordinador, JoanViladrich, ha llegit el manifest de la Marxa cap a la Independència. Com cada any, s’ha entonat El Cant dels Segadors amb l’Orfeó Nova Solsona, i s’ha tancat l’acte amb l’actuació castellera dels Castellers de Solsona i els Salats de Súria. Els solsonins han descarregat un 3 de 6 aixecat per sota i un 5 de 6, a més d’un 7 de 6 conjunt amb els suriencs.

 

119 tractors desfilant

Una de les convocatòries més singulars de Solsona per la Diada Nacional de Catalunya és la Tractorada Popular del Solsonès, que enguany ha arribat a la seva dinovena edició. 119 vehicles d’època de la comarca –i també alguns de procedents del Bages–, la majoria dels anys 50 i 60, han desfilat per la ciutat engalanats amb senyeres i estelades.

Discurs complet de l'alcalde (en pdf)

 

Solsona, 11 de setembre de 2012


Festa Major de Solsona 2012Durant la Festa Major de Solsona, Joan Reñé demana als polítics que assisteixin a la manifestació de la Diada

El president de la Diputació anuncia
l’adjudicació imminent de la millora de la carretera de Solsona a Lladurs

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit avui els actes centrals de la Festa Major de Solsona, en el decurs de la qual ha demanat als polítics dela comarca que assisteixin a la manifestació de l’Onze de Setembre a Barcelona, i ha desitjat que “sigui un clam massiu de participació”. Avui també hanestat rebuts a l’Ajuntament el director general de Cultura Popular i Tradicional, Lluís Puig; l’alcalde de Manresa,Valentí Junyent; el president del Consell Comarcal, Joan Solà, i el cap de Relacions amb el Món Local de la Diputació, Joan Eroles, a més d’alcaldes i regidors d’ajuntaments de la comarca i el jutge de Solsona.

En el seu discurs institucional a la sala de plens del consistori, Joan Reñé ha llançat un missatgeinequívoc en relació a l’objectiu de la convocatòria dedimarts a la capital catalana: “Els polítics no ens en sortirem si darrera no tenim un clam absolutament majoritari de la ciutadania per dir que ja n’hi ha prou”.

El president de la Diputació també ha aprofitat la seva visita a Solsona per anunciar que durant aquest mes s’adjudicarà l’obra de reforçament del ferm de la carretera Lv-4241, en el tram comprès entre Solsona i Lladurs. El pressupost de licitació ascendeix als 850.000 euros.

Festa Major de Solsona 2012No ha estat casual que en la Festa Major d’enguany hagin coincidit el màxim representant polític de la demarcació de Lleida i l’alcalde de Manresa. Talcomha explicat el batlle solsoní, David Rodríguez, “elSolsonès viu una dicotomia entre el vessant delCardener, pel qual tenim tirada a Manresa, i el vessant del Segre, cap a Lleida”. Ha manifestat la bona entesa que la ciutat i la comarca mantenen amb la Diputació a la qual pertanyen. Amb tot, Rodríguez ha expressat el seu desig que “un cop siguem independents i ens puguem organitzat territorialment segons el nostre propi model, Manresa es converteixi en la capital dels solsonins”.

Durant tot el matí d’avui s’ha ampliat la gernació que ahir va assistir als actes tradicionals de la festa i una munió s’ha ataquinat a l’artèria principal del nucli antic. La pluja que ahir va fer la guitza a la programació nocturna –va haver d’anul•lar-se el ball amenitzat per la Banda del Drac–, aquest matí ha donat unatreva fins aquest mateix vespre. Davant la previsió de noves pluges, avui la regidoria de Cultura ha decidit traslladar la revetlla a càrrec de l’orquestra Maravella alpavelló municipal d’esports (a les onze de la nit).

Berta Plans, la pubilla de Solsona de l’any passat i actual representant de les comarques lleidatanes, ha rebut un reconeixement avui per part de l’alcalde en el decurs de les danses de la plaça Major per la tasca desenvolupada el darrer any en el món del pubillatge. L’han acompanyada també vuit pubilles i hereus de títol nacional i la Catalunya central.

Festa Major de Solsona 2012Mai abans com aquest cap de setmana s’havien vist tants espectadors als balcons de la plaça Major durant els ballets del folklore, ni tampoc mai abans s’havien vist penjades tantes estelades, prop d’una desena en aquest mateix punt, que han tret el cap entre senyeres i domassos, en una de les edicions de la Festa Major més explícitament reivindicatives.

Solsona, 9 de setembre de 2012

Els dies de cap de setmana i el bon temps s’alineen a favor de la Festa Major solsonina

Festa Major 2012Aquest diumenge hi assistiran el president de la Diputació, el director general de Cultura Popular i Tradicional i l’alcalde de Manresa

Un aiguabarreig de solsonins i visitants de totes les edats s’han apoderat avui al matí i al migdia dels carrers del Castell i de Sant Miquel i la plaça Major de Solsona en una de les jornades centrals de la Festa Major. El fet que enguany s’escaigui en cap de setmana i les bones temperatures han afavorit una celebració lluïda, en què els solsonins han tornat a demostrar que tenen la mà destra en el desplegament de les seves tradicions i el patrimoni festiu secular.

La segona baixada de la corporació municipal, presidida per l’alcalde, David Rodríguez, i acompanyada de la pubilla i les donzelles d’honor, els trabucaires, els gegants i l’Orquestra Patinfanjàs, ha encetat els actes d’avui, Festa Major 2012que tenen la manifestació gegantera i la patrona, la Mare de Déu del Claustre, com a protagonistes.

La plaça Major, amb centenars de persones bo i atropades al voltant de la rotllana dels ballets i sota els porxos, també ha estat l’escenari de la proclamació de les noves representants del pubillatge solsoní. Cristina Ribera ha rebut, de mans de l’alcalde, la banda de pubilla, mentre que Raquel Anglarill i Núria Riu s’han convertit oficialment en les donzelles d’honor. Les acompanya en aquest edició la seva homòloga de les comarques lleidatanes, la solsonina Berta Plans.

La regidora de Cultura, Sara Alarcón, s’ha mostrat satisfeta del desenvolupament de la jornada i de la resposta del públic, de la ciutat i de comarques veïnes, tant en les convocatòries més tradicionals com en les cites lúdiques paral•leles. Així, per exemple, el concert gratuït a càrrec del grup Trams, ahir a la nit, va congregar mig miler de persones a la plaça de Sant Joan.

El cap de setmana també facilita que gent de col•lectius geganters d’altres contrades hagin acudit a Solsona per posar-se sota les faldilles dels gegants i complementar la tasca dels prop de 70 balladors que durant Festa Major 2012aquesta edició injectaran vida a les figures. Ho destaca Joan Boix, macip major de l’Agrupació de Geganters de Solsona, que assegura que han portat la comparseria solsonina visitants del Berguedà, Mataró i Sabadell.

Aquesta tarda els actes tradicionals continuaran amb l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre, en què la solemne àliga es vinclarà davant seu a la plaça Major. Com sempre, hi participaran l’Escolania i la Capella de Música de la Mare de Déu del Claustre amb la cantada de goigs. Tot seguit, hi haurà sardanes i la capta dels gegants joves amb la banda Pirineu de Berga.

Aquesta nit, Natxo Tarrés i Els Catarres

A la nit, s’imposarà la música, amb un concert organitzat per Joventut Solsonina a càrrec de Riu, la formació guanyadora del Concurs de Músics al Carrer de l’any passat; la primera revetlla de la Festa Major, a càrrec de la Banda del Drac; i el concert solidari del SOM, que presenta Natxo Tarrés i The Wireless, Els Catarres i un discjòquei.

Demà, diumenge, assistiran als actes centrals de la Festa Major de Solsona el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el director general de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat, Lluís Puig, i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Aquestes personalitats convidades per la corporació se sumaran a les que solen sumar-s’hi cada any el 9 de setembre, com el president del Consell Comarcal, Joan Solà, i alcaldes de la comarca.

Solsona, 8 de setembre de 2012

L’alcalde de Solsona emplaça la ciutadania a celebrar
una festa en honor a la patrona de ‘creients i no creients’

Aquest migdia, amb la salutació des del balcó consistorial i
el primer passacarrers, arrenquen cinc dies de Festa Major

Festa Major de Solsona 2012Fent al•lusió, implícitament, al malestar generat entre alguns sectors de la població per les declaracions d’una alta autoritat eclesiàstica, l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha emplaçat els solsonins a viure una Festa Major amb cohesió i sense divisions per motius religiosos. Ho ha fet aquest migdia en la salutació que ha pronunciat des del balcó consistorial per obrir oficialment la 359a Festa Major.

“Aquesta ha de ser la festa en honor a la Mare de Déu del Claustre entesa com una icona de tots els solsonins i solsonines, creients i no creients”, ha destacat el batlle solsoní. Rodríguez ha descrit la figura de la patrona com un “símbol de germanor i unió de tots aquells que estimem la ciutat”. A més, s’ha mostrat convençut que la Mare de Déu “valora més no pas que se l’homenatgi a ella, sinó que el poble a qui es deu sigui conformat de bones persones, de gent amb valors i principis, fins i tot més enllà de les seves creences”.

L’alcalde també ha fet referència a la capacitat dels “ressorts identitaris” per convertir-se en “motors per reflotar i superar les crisis econòmica, social, cultural i de valors per les qual ens toca navegar”. En aquest sentit, a Solsona “tenim en la Festa Major un dels màxims exponents d’aquests recursos”. És per això que, segons ell, “ni l’austeritat cada vegada més aguda, ni el pessimisme imperant no poden suposar un escull per celebrar la festa”.

El mateix pregó ha posat èmfasi en “la il•lusió, la dedicació i la voluntat de múltiples entitats i persones” que, a més del consistori, fan possible presentar un programa amb desenes de convocatòries lúdiques, culturals, esportives i reivindicatives. Enguany ha felicitat dues associacions en especial, l’Agrupació de Geganters de Solsona i el Grup de Teatre Lacetània, per sengles trentens aniversaris. “Solsona té la vitalitat que té gràcies a l’empenta d’entitats com aquestes, que no s’arronsen ni en els pitjors moments”, ha afegit. Per aquest motiu, “són exemples per a la societat civil i també per a les administracions”.
Centenars de solsonins, predominantment públic familiar delerós de tornar a envoltar la comparseria folklòrica, han recorregut aquest migdia alguns dels principals nervis del nucli antic en el primer passacarrers al ritme de l’Orquestra Patinfanjàs. El pregoner, amb la seva trompeta, ha convidat els veïns a celebrar la festa i engalanar els balcons amb domassos.

El programa es reprèn aquest vespre, a dos quarts de nou, amb la primera baixada d’autoritats de la casa consistorial fins a la catedral per assistir al cant de la Salve a la capella del Claustre. Serà el ritual previ a l’assistència al castell de focs que fa lluir tota festa grossa.


Solsona, 7 de setembre de 2012

L’Ajuntament de Solsona realitza el primer manual d’actuació per la Festa Major dins el Pla de protecció civil

L’Ajuntament solsoní, a través de la regidoria de Governació, s’ha dotat del primer manual d’actuació per la Festa Major, inclòs dins el Pla de protecció civil de la ciutat. Aquest document recull dades associades al risc, preveu els serveis preventius que hi haurà amb mitjans sanitaris i d’extinció d’incendis i estableix l’estructura i organització dels grups d’actuació, així com els procediments que s’han de seguir en cas d’una emergència.

Segons el manual d’actuació per la Festa Major, els principals llocs amb presència de serveis preventius amb mitjans sanitaris seran la sala polivalent, la zona del castell de focs i la plaça Major, és a dir, aquells espais tancats amb aglomeracions o bé on es manipularan elements pirotècnics. Quant als mitjans d’extensió d’incendis, seran presents al pati de l’escola Arrels Secundària en el moment del castell de focs de divendres.

D’altra banda, el personal que hi intervé s’estructura en un responsable municipal d’emergència, que recau en la figura de l’alcalde, David Rodríguez; en un comitè municipal de l’emergència; en un gabinet de comunicació, i en grups actuants d’intervenció, sanitari, logístic i d’acollida i d’ordre i avisos a la població. Dins el comitè municipal de l’emergència hi ha un consell assessor en què també hi són representats la regidoria de Governació, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, el cos de Bombers de Solsona, la brigada municipal i la regidoria de Cultura. A banda d’aquesta informació, aquest document preveu l’operativitat de cada grup, cartografia i un directori telefònic.

Fins ara l’Ajuntament organitzava els mateixos serveis preventius per la Festa Major, però sense disposar d’un protocol escrit d’actuació en cas d’emergència. Aquest pla d’actuació municipal, aprovat per la Junta de Govern Local a final d’agost, és el vuitè que realitza el consistori solsoní en matèria de protecció civil i s’actualitzarà anualment. Anteriorment, s’han aprovat plans per a nevades, inundacions, incendis forestals, emergències sísmiques, la festa de Sant Antoni, el Carnaval i la Fira de Sant Isidre.

Solsona, 6 de setembre de 2012

Solsona manté els premis del Ral·li Fotogràfic i el Concurs de Pintura Ràpida de la Festa Major

Aquarel·la guanyadora l’any passat, de l’artista Xavier GabrielLa prova fotogràfica es durà a terme dissabte i el certamen de pintura, dilluns i dimarts

La Festa Major de Solsona manté inalterables les bases dels seus concursos, el XIV Ral·li Fotogràfic i el XXXI Concurs de Pintura Ràpida de Solsona i el seu entorn. La primera prova repartirà 660 euros i la segona, un total de 1.465. Les inscripcions i la gestió de les dues convocatòries, organitzades per la regidoria de Cultura, se centralitzen des del Punt d’Informació de la Festa Major, ubicat a l’Oficina del Nucli Antic, al número 11 de la plaça Major.

El Ral·li Fotogràfic és obert a tothom i, de fet, és el que aplega més participants. L’any passat hi van prendre part 24 persones. Com sempre, els temes de les fotografies es coneixeran en el moment de començar l’activitat, el dissabte a partir de les deu del matí al Punt d’Informació de la Festa Major i finalitzarà el mateix dia a les vuit del vespre amb l’entrega del material. El preu de la inscripció és de 6 euros i inclou un CD i l’esmorzar posterior.

El Ral·li permet l’ús de tota mena de material i accessoris fotogràfics. Per poder optar als premis cal presentar almenys una foto de cada tema. Es positivaran tots els negatius exposats i el jurat seleccionarà la millor foto de cada tema. Es repartiran sis premis de 60 euros per cada tema, un premi de 240 euros per a la millor col•lecció i un altre de 60 euros per a la millor col·lecció infantil. Les fotografies guanyadores passaran a ser propietat municipal.

Quant al Concurs de Pintura Ràpida, cada artista participant podrà presentar les obres que desitgi, sense emmarcar. En aquest cas cal presentar-se al Punt d’Informació de la Festa Major entre dilluns de les tres a les quatre de la tarda i dimarts de les nou a les 11 del matí per segellar la tela. Les obres es lliuraran al mateix lloc dilluns fins a les vuit del vespre i dimarts fins a dos quarts de dues del migdia.

La tècnica és lliure. Pel que fa a les mides dels quadres, hauran de ser com a mínim de 12 universal i de 50 per 50 centímetres per a les aquarel·les. El tema és Solsona en qualsevol àmbit, que pot ser el nucli antic, els seus encontorns o bé el Vinyet.

El Concurs de Pintura Ràpida entregarà un primer premi de 365 euros; un segon de 305 euros; un tercer de 245; l’especial aquarel·la, de 305, i l’especial local, de 245. Les obres guardonades quedaran en propietat de l’Ajuntament. La resta, es podran adquirir al preu fixat pels seus autors i el consistori se’n reservarà el 20 per cent de la venda.

Lliurament de premis i exposició

El lliurament de premis d’ambdós concursos es durà a terme el pròxim 14 de setembre a les vuit del vespre a la sala de plens municipal. Els caps de setmana del 22 i 23 i 29 i 30 de setembre la regidoria de Cultura organitzarà una exposició amb totes les fotografies i les pintures participants a aquests concursos. Es podrà visitar de dotze a dues i de sis a vuit a la sala cultural de l’Ajuntament solsoní.

Solsona, 4 de setembre de 2012

Sara Alarcón: ‘El programa de la 359a Festa Major aconsegueix no sacrificar cap acte malgrat la situació actual’

La regidora de Cultura assegura que cada vegada es confia més en l’empenta de les entitats locals

Tot i que ja des de final de mes la Festa Major de Solsona comença a escalfar motors amb activitats lúdiques i esportives que la preludien, els actes de la 359 edició de les festes en honor a la Mare de Déu del Claustre s’obren oficialment el divendres 7 de setembre. Aquest matí n’ha presentat el programa la regidora de Cultura, Sara Alarcón, que s’ha mostrat satisfeta d’un programa que, “malgrat la situació econòmica extraordinària en la qual ens trobem, no sacrifica cap acte”. “La població no hi trobarà a faltar re s”, ha assegurat.

El pressupost d’enguany és d’uns 80.000 euros, un 20 per cent inferior al de l’edició passada. “Lògicament s’ha reduït el pressupost, perquè seria il•lògic i iressponsable no fer-ho”, ha afirmat Alarcón. “Totes les regidories han d’adaptar-se als imperatius socials i econòmics de cada moment i la Festa Major no en pot defugir”, ha recordat. En aquest sentit, la contenció es fa palesa sobretot en les contractacions dels conjunts musicals. Els balls aniran a càrrec de l’Orquestra Maravella (dia 9), la Banda del Drac (dia 8) i l’Orquestra Juniors (dia 10), mentre que la cartellera de concerts l’ocupen enguany Natxo Tarrés i The Wireless, Els Catarres i Marc Basullas (dia 8); Riu (dia 8); Trams (dia 7); Terratombats i Séptimo A (dia 9); i Kuissó, Kòdul i Ebri Knight (dia 10).

Però a Solsona fa cinc anys que fem els deures i això ens permet, avui, disposar de més marge de maniobra, sense haver de veure’ns obligats a escapçar res de manera substancial”, ha destacat la regidora de Cultura. Això fa que “es puguin mantenir caps de cartell com l’Orquestra Maravella”. En comparació amb altres poblacions, la festa solsonina aplica la contenció pressupostària des del 2007, fet que “ha contribuït a realitzar un programa tan ric i variat, per a tots els públics, com el primer dia que vaig assumir la regidoria”. Ho reflecteixen tant els actes com el programa en format paper, que “també manté la solemnitat, la serietat i l’elegància malgrat ser més modest”.

Aquesta també serà la Festa Major del trentè aniversari de dues entitats potents de la ciutat: l’Agrupació de Geganters de Solsona i el Grup de Teatre Lacetània. Això demostra, per Sara Alarcón, la seva consolidació en el teixit associatiu local i representa també “una garantia de la perdurabilitat d’uns ingredients fonamentals en el programa de la Festa Major”, com tot el desplegament de la manifestació gegantera, d’una banda, i l’estrena anual d’una obra de teatre que genera expectació entre la ciutadania.

I és que la Festa Major de Solsona no la forneix únicament l’Ajuntament, sinó que presenta una varietat d’actes a caramull, precisament, pel dinamisme associatiu. La regidora ha subratllat que la festa “cada vegada confiarà més en l’empenta i les possibilitats de les entitats locals”, ja que és una forma d’aconseguir contenir la despesa de les arques municipals, canalitzar la participació ciutadana. A més, “la conjuntura econòmica ens obliga a cooperar en tots els àmbits”.

Així mateix, Alarcón ha constatat que des de l’any passat està augmentant la participació activa dels joves a través de la Joventut Solsonina, responsable de l’organització del Concurs de Músics al Carrer i del concert nocturn del dia 9, a més de col•laborar en el concert solidari del SOM.

Entre les cites ineludibles de la festa grossa solsonina hi ha el gruix d’actes rituals i històrics, que “donen sentit a la titulació de Festa patrimonial d’interès nacional”, i que són organitzats conjuntament per l’Ajuntament, l’Agrupació de Geganters i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. Paral•lelament, la responsable de Cultura subratlla les convocatòries infantils, a càrrec d’artistes i entitats locals; els balls i els concerts, i la comèdia anglesa que enguany estrena el Grup de Teatre Lacetània, Casa & Jardí, “una proposta agosarada que corrobora la pràctica de sorprendre el públic a què ja ens té acostumats la companyia solsonina”. “Lacetània fa que la festa també sigui creativa i trencadora en l’àmbit teatral”, ha assenyalat Alarcón.

Quant al programa físic, una de les publicacions anuals més emblemàtiques de Solsona, la regidora ha agraït les aportacions desinteressades de l’Agrupació de Geganters, mossèn Enric Bartrina, arxiver diocesà, i Jordi Torner, director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, pels seus textos històrics. Aquests sempre són “un dels valors afegits de la publicació”, ha remarcat.

Un disseny clar i sobri, ‘en consonància amb el moment’

També avui s’ha desvelat el disseny de la línia gràfica de la 359a edició de les festes en honor a la patrona de Solsona, obra del dissenyador solsoní, Edgar Riu. La seva proposta va imposar-se entre les vuit que es van presentar al concurs convocat per la regidoria de Cultura.

La premissa seguida a l’hora de crear el disseny no ha tingut tant a veure amb el contingut com amb la forma. Segons ell, tal com ha exposat Alarcón, s’ha seguit una línia clara i sòbria, “en consonància amb el moment actual”. D’aquí que s’hagi apostat per “un model auster, de petit format i en dos colors”, el negre i el fúcsia.
L’autor de la imatge d’aquest any volia utilitzar un component representatiu de la celebració. Però considera que “no hi ha element central, perquè cada solsoní viu la Festa Major de manera diferent”. D’aquí que, tot i que a la portada es pot identificar l’àliga, la seva figura no hi aparegui explícitament. Edgar Riu juga amb el buit per deixar que cadascú l’ompli amb allò que troba més rellevant.

A l’interior del programa, el dissenyador ha seguit la mateixa línia de la portada i el cartell. Hi són insinuats altres elements del folklore solsoní. Això permet, alhora, “centra la rellevància no tant en les figures en si, sinó en els geganters, ja que les peces no ballen soles si dins seu no hi ha algú que les fa dansar”. Segons ha dit la regidora de Cultura, a Edgar Riu li sembla “just donar protagonisme a la part més humana del folklore”.

Sara Alarcón ha avançat que el dia 9 de setembre participaran en la comitiva d’autoritats el president de la Diputació, Joan Reñé; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig, i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Tota la programació i l’actualitat de la Festa Major es podrà seguir durant els dies festius a través del web municipal www.solsonalafesta.net.

Solsona, 30 d’agost de 2012

Tot a punt per a la Caminada popular pel Vinyet de Solsona

Les inscripcions són gratuïtes i es realitzen el mateix diumenge a les 8 del matí

Com és tradició des de fa quinze anys, una de les activitats lúdiques per a tots els públics que precedeixen la Festa Major de Solsona és la Caminada popular al Vinyet. Es durà a terme aquest diumenge, 2 de setembre, a partir de les vuit del matí amb sortida a la plaça del Camp. És una convocatòria organitzada per la regidoria de Cultura amb la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès.

Els participants poden escollir entre dos itineraris, un de dotze quilòmetres i un altre de disset, si bé ambdues opcions són aptes per a totes les edats. El recorregut en tots els casos és molt similar al de les edicions passades. Amb tot, enguany l’esmorzar es farà a la capella de Sant Bernat. Al llarg de tot l’itinerari hi haurà,com és habitual, controls d’avituallament.
Les inscripcions són gratuïtes i es realitzaran abans de la sortida, a partir de les vuit del matí a la plaça del Camp. L’any passat van participar a aquesta crida més de 300 persones.


Solsona, 29 d'agost de 2012

Solsona modifica la programació de la Diada Nacional per compatibilitzar-la amb la manifestació de Barcelona

Cada dia que passa més mobilitzada està la societat civil del país per participar a la manifestació de l’Onze de Setembre convocada per l’Assemblea Nacional Catalana. L’Ajuntament de Solsona, conscient del caràcter històric d’aquesta crida, que durà per lema “Catalunya, nou Estat d’Europa”, ha introduït canvis en l’horari de l’acte institucional que organitza el migdia i ha consensuat algunes modificacions amb les entitats que promouen convocatòries aquest dia per tal d'adaptar els horaris i facilitar l’assistència a la mobilització de Barcelona, que començarà a les cinc de la tarda.

Així, la programació definitiva de la celebració a Solsona de la Diada Nacional de Catalunya serà la següent:

9-13.30 h
XXXI Concurs de Pintura Ràpida

10.30 h
XIX Tractorada popular del Solsonès (desfilada i benedicció de tractors)

11-13 h
Matí de portes obertes a l’Ajuntament de Solsona

11.30 h
Acte institucional de la Diada davant l’Ajuntament de Solsona i actuació castellera a càrrec dels Castellers de Solsona

11-15 h
Cargolada solidària al Camp del Serra, organitzada per Petjades

NOTES:

- La recepció oficial del Solsonès organitzada pel Consell Comarcal del Solsonès s’avança al dia 10 de setembre a les 20.30 h.

- S’ajorna la ballada de sardanes prevista inicialment a les 18 h.

- S’ajorna la funció programada aquest dia de l’obra de teatre
Casa & Jardí, de Lacetània Teatre.

- Aquests canvis, consensuats per institucions i entitats, tenen l’objectiu d’incentivar i facilitar la participació dels solsonins a la manifestació per la independència convocada a Barcelona el dia 11 de Setembre a partir de les 17 h.

Cristina Ribera, Raquel Anglarill i Núria Riu, noves cares del pubillatge solsoní

Ribera, al centre, amb Anglarill, a l’esquerra, i Riu, a la dretaTotes tenen intenció de participar al màxim a les sortides que s’organitzen arreu del país durant l’any

El pròxim 8 de setembre a la plaça Major, just abans d’iniciar-se els ballets de la Festa Major, l’alcalde, David Rodríguez, col.locarà la banda a la nova pubilla, Cristina Ribera i Tarifa, a la primera donzella d’honor, Raquel Anglarill i Riu, i la segona donzella, Núria Riu i Caballol. Van ser les candidates que es van presentar a les proves realitzades per l’Ajuntament dissabte passat al migdia. Totes tres es mostren entusiastes dels valors del pubillatge en què acaben de fer una primera immersió i asseguren que assistiran al màxim nombre de sortides que s’organitzen dins d’aquesta tradició arreu del país.

Cristina Ribera, l’aspirant que va assolir una major puntuació a les proves escrites –amb preguntes de cultura general, catalana i local– i l’entrevista amb representants municipals (d’ERC i CiU) i de l’Associació del Pubillatge, va presentar la candidatura a títol personal. Raquel Anglarill ho va fer en representació del Club Esportiu Arrels, mentre que Núria Riu va ser la candidata del Club Bàsquet Solsona.

Totes tres s’han examinat enguany de la selectivitat, tot i que a partir del setembre seguiran rumbs diferents: la Cristina (17 anys) es matricula a Traducció i Interpretació d’Alemany i Rus; la Raquel (18 anys), a Dret, i la Núria (18), a INEFC.

La Cristina explica que de petita sempre havia sentit admiració per la pubilla i les donzelles, i l’any passat va començar a plantejar-se la possibilitat de inscriure’s a la convocatòria de la regidoria de Cultura. Tot i això, “vaig necessitar l’empenteta de la família per fer el pas”, admet la nova pubilla. “Sempre m’ha agradat participar activament a les festes de Solsona”, afegeix.

Igual que ella, la segona donzella sempre ha sentit simpatia per aquesta figura de la cultura tradicional solsonina. “Al principi em feia vergonya, però la meva germana, que va ser donzella fa dos anys, va obrir el camí”, explica. Per a la Núria, “participar-hi és una forma d’evitar que les tradicions populars s’arribin a perdre”. La primera donzella, per la seva banda, veu en el pubillatge una forma de creixement personal. “Sempre he viscut les festes des d’un punt de vista, i ara tinc l’oportunitat de viure-les des d’una altra perspectiva. Veure les coses des de diferents angles ens enriqueix”, afirma la Raquel.

Totes tres coincideixen a destacar el fet que el pubillatge és encara un fenomen desconegut, malgrat que a Solsona té més de 40 anys de bagatge. La Cristina afirma que “ha estat una sorpresa agradable saber que la pubilla i les donzelles no només surten per Corpus i la Festa Major”. A més, considera que “és una experiència molt enriquidora, ja que permet conèixer el nostre país i altres persones”.

Poder formar-ne part és com un regal, no una obligació!”, exclama Raquel Anglarill, que no entén per què no hi ha més candidates a Solsona. “Caldria fer més difusió del que és el pubillatge”, diu Cristina Ribera, si bé reconeix que la situació està canviant gràcies a la tasca que duu a terme l’Associació del Pubillatge Solsoní. Una de les opcions, segons la Raquel, passaria per proposar a cadascuna de les entitats de la ciutat que presentés una jove aspirant. Amb tot, “també cal que les noies tinguem més iniciativa”, afegeix la Cristina.

Per què no un hereu?

Tant la pubilla com les dues donzelles d’honor que participaran a les comitives d’autoritats a partir de la pròxima Festa Major estarien a favor d’incorporar a la tradició solsonina l’elecció d’un hereu i els fadrins d’honor. “No seria canviar la tradició, sinó ampliar-la”, argumenten. Creuen que hi ha nois joves amants del folklore local, de les Caramelles i dels Castellers de Solsona que reuneixen el perfil idoni per aquest paper.

Quant a l’oferta nocturna de la Festa Major per al jovent, un dels aspectes que els darrers anys ha estat tema de debat, la Cristina, la Raquel i la Núria són del parer que “últimament ha millorat molt”. Segons elles, “la Joventut Solsonina hi té un paper clau, perquè es mou”. No obstant això, lamenten la manca de resposta del públic amb què es troben sovint actes organitzats per aquesta entitat.

Falta un mes i mig per al seu debut, però aquesta setmana mateix totes tres han començat els preparatius per poder-se abillar a partir del dia 8 de setembre. Fins i tot ja han triat el color de les faldilles, però volen mantenir-lo en secret. Això sí, ja avancen que la seva opció “serà austera”.

Solsona, 18 de juliol de 2012

El disseny d’Edgar Riu guanya el concurs del programa de la Festa Major de Solsona

El dissenyador solsoní Edgar Riu ha estat el guanyador del concurs per al disseny de la portada del programa de la pròxima Festa Major de Solsona. La seva proposta ha estat la més ben valorada de les vuit que es van presentar a la convocatòria. La regidoria de Cultura no farà pública la imatge de l’edició d’enguany fins a la presentació del programa, a final d’agost, per mantenir el factor sorpresa.

Edgar Riu serà premiat amb 300 euros. El jurat del concurs, format per l’alcalde, la regidora de Cultura, els portaveus de tots els grups municipals, una representant dels mitjans de comunicació locals i una artista local vinculada al disseny, han valorat especialment l’originalitat, la creativitat i la inclusió d’un motiu al•lusiu a la imatgeria folklòrica. De totes maneres, han destacat la varietat de les propostes i el fet que els autors que hi participen siguin cada vegada més joves.

En el disseny d’Edgar Riu predomina el blanc i l’austeritat de línies, en consonància amb el context econòmic. “Tenia clar que no són temps per ostentar, volia defugir les parafernàlies i apostar per la sobrietat”, argumenta l’autor. Així mateix, hi representa una de les peces més simbòliques de la manifestació gegantera, només insinuant-la. “La gent hi veurà l’àliga, tot i que en realitat no hi és”. Riu centra el disseny en un element folklòric, però a la vegada juga amb el buit, “perquè cadascú acabi de completar el dibuix amb allò que considera més representatiu de la festa o amb allò en què se sent més identificat”. En aquest sentit, “per a algú serà el drac, però per a algú altre la Pujada al pi de la Torregassa, per exemple”.

Des que el consistori solsoní va obrir el disseny de la portada del programa de la Festa Major a la ciutadania amb la convocatòria d’un concurs anual, han signat la imatge gràfica de la celebració Anna Terricabras, Víctor Pallarès, Ton Casserras i, els dos últims anys, Pere Cuadrench. Anteriorment, ho havia fet desinteressadament Jaume Cuadrench.

Solsona, 12 de juny de 2012

Centenars de solsonins celebren un dels Corpus més lluïts

Quarto dels GegantsEnguany hi participen membres de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya

A Solsona tothom coneix la dita segons la qual a la ciutat els gegants només surten quan és festa. Aquest cap de setmana ho han fet per primer cop aquest any, en l’avantsala de la Festa Major del setembre, en un dels Corpus més lluïts que es recorden pel caramull de gent que s’ha arraïmat als carrers del Castell i de Sant Miquel i les places Major, de la Catedral i de Palau.

Els gegants i el bestiari són la manifestació central de la festa, però també en són senyals inequívocs els domassos als balcons, l’Orquestra Patinfanjàs i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, els trabucaires, la pubilla i les donzelles d’honor, les bandes i medalles que porten els membres de la corporació, la catifa de flors elaborada per l’Agrupament Escolta Pare Claret a la plaça de Palau, l’aroma de barballó als indrets per on passa la processó presidida pel bisbe, la remor de la mainada que trenca el silenci quotidià del nucli antic...

Quarto dels GegantsReconeixement a Ramon Vila

Aquest any també han format part de la comitiva set integrants de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, encapçalats pel seu president, Antoni Moliner. I és que en finalitzar els actes centrals del Corpus, una vegada al consistori, tant la Coordinadora com l’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters han fet un reconeixement al trabucaire Ramon Vila, que durant prop de quaranta anys va exercir de cap de colla del grup solsoní.

Fa trenta anys que va crear-se la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya i ho va fer amb els Trabucaires de Solsona, que van ser-ne el pal de paller”, ha manifestat Antoni Moliner, que ha qualificat els solsonins com “els pares de l’entitat i de tot una tradició”. El president de la Coordinadora ha expressat per a Ramon Vila “una especial estimació, perquè sempre hem tingut el seu suport”.

Simultàniament, Moliner i l’alcalde, David Rodríguez, han anunciat que el 2015 Solsona serà la seu de la trobada nacional de trabucaires de Catalunya coincidint amb el 50è aniversari de la colla solsonina. Per a la regidora de Cultura, Sara Alarcón, aquest gest de la Coordinadora és el colofó a la voluntat de l’Ajuntament, des del mandat passat, de “fer justícia a la tasca dels trabucaires per la seva contribució a la festa solsonina i a la cultura popular local i del país en general”. Això ha fet, segons la regidora, que aquest hagi estat “un Corpus especial pel reconeixement d’aquests valors”.

Quarto dels GegantsAvui els actes han començat amb la tradicional baixada d’autoritats des del consistori fins a la catedral i la missa, han continuat amb la processó, seguida dels ballets a la plaça, la tronada –encesa per l’alcalde, Antoni Moliner i Ramon Vila– la pujada i el ball de la final. Allò que fa diferent el Corpus és la processó, en la qual el bisbe és desplaça sota el tàlem. Centenars de persones han assistit a la plaça de Palau al voltant de la catifa de flors. Xavier Novell no ha desaprofitat l’ocasió per demanar als ciutadans que el Corpus els acosti més a l’eucaristia.

No hi havia color entre la gernació de fora la catedral i la que hi havia dins. Precisament la concurrència és el factor que més ha destacat Joan Boix, macip major de l’Agrupació de Geganters. “En el calendari festiu solsoní, el públic que assistia al Corpus era quantitativament poc rellevant, però s’està demostrant que cada vegada és més important”, ha dit Boix. També satisfà els geganters el públic que ahir va seguir la cercavila i va participar en la roda de foc de la nit, en coincidir amb dissabte. “Hem d’anar per aquest camí, perquè encara hi cap molta més gent”, ha afirmat el representant de l’Agrupació de Geganters.

Avui el drac ha tingut un petit incident i ha caigut a la plaça en una de les rodes de foc, però no ha patit cap desperfecte important.

Solsona, 10 de juny de 2012

Solsona estrena un espai que li permet per primer cop divulgar la seva festa patrimonial d’interès nacional

El macip major dels geganters agraeix ‘l’aportació col•lectiva de molts ciutadans’

El número 37 del carrer de Sant Llorenç de Solsona ja torna a lluir i es converteix en un nou pol turístic de la ciutat. La imatgeria del Corpus i la Festa Major ha reestrenat aquest migdia l’anomenat Quarto dels Gegants, datat del 1710, després de les obres de condicionament i museïtzació. Per primera vegada, la ciutat es dota d’un espai que li permet divulgar la seva festa patrimonial d’interès nacional qualsevol dia de l’any.

Després de la interpretació del Ball dels Nans per part de la Cobla Juvenil Cituat de Solsona i dels parlaments, l’alcalde, David Rodríguez; el president de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, mossèn Josep Torres; el macip major de l’Agrupació de Geganters, Joan Boix; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco, han estat els encarregats d’obrir simbòlicament la porta d’aquest equipament amb la clau que mossèn Torres –la Confraria és titular de l’immoble– s’ha tret de la butxaca.

A continuació, la més menuda que participa a la festa, Laura Ribó, actual protagonista de la catitomba del ball de bastons, i Ignasi Vila, el trabucaire més veterà, amb els seus vestits corresponents, han col•locat els rams a les gegantes jove i vella, mentre l’Orquestra Patinfanjàs interpretava des de l’exterior el pasdoble del Gegant Vell. Aquest gest venia a dir que el Quarto, igual que la festa, la fa el poble, des del més petit fins al més gran i sense distincions de cap tipus.

Quarto dels Gegants“El nucli antic s’enriqueix a partir d’avui amb un reclam turístic i un pol d’atracció de la ciutadania cap al centre. Per això es va incloure aquest projecte al Pla de barris”, ha dit l’alcalde en el seu parlament, que ha posat en relleu la bona entesa entre l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters, per fer-ho possible. “Tots, amants de la Festa Major i del Corpus, i també del Carnaval, ens n’hem d’alegrar moltíssim, igual com ho celebrarem quan tinguem també la fórmula per exposar els cosins esbojarrats”, ha expressat Rodríguez. “Perquè no té cap sentit l’antagonisme que alguns s’entesten a veure entre les dues famílies de gegants”, ha reblat fent al•lusió al debat present entre alguns sectors.

La política turística de l’Ajuntament, tal com es recull en el Pla director turístic, va en la línia de potenciar la visualització de la manifestació gegantera de totes les festes. “Ara hem aconseguit una primera fita, perquè s’han reunit les condicions necessàries per fer-la possible tenint molt present la situació econòmica que ens lliga gairebé de peus i mans”, ha afegit l’alcalde. “Serà desitjable que, en el moment que sigui possible, algun dia també puguem tenir un espai equiparable per als gegants del Carnaval”.

De fet, el condicionament d’un equipament que permetés conservar i alhora exposar la manifestació gegantera feia uns vint anys que estava damunt la taula. “Però finalment s’ha fet realitat”, ha expressat Joan Boix. I s’ha consolidat gràcies a “l’aportació col·lectiva de molts ciutadans”, a banda de les institucions i entitats. El macip major ha agraït especialment la dedicació que hi han abocat dels geganters Jaume Cuadrench, autor del projecte, Carles Freixes i Pere Cuadrench, per la seva “constància, eficàcia i encert”. Així mateix, ha destacat “les peces històriques que Manel Casserras ha conservat i que esdevenen un dels principals al•licients del Quarto”.

Quarto dels GegantsMossèn Torres també ha expressat la seva satisfacció per l’equipament inaugurat i ha fet una crida als responsables municipals i la ciutadania en general a mantenir l’origen cristià de les festes que van engendrar els improperis, el Corpus i la Festa Major.

‘Explicar la festa a la resta del món’

Lluís Puig ha remarcat el vessant divulgatiu d’aquest espai, que ha qualificat com “un museu de la cultura tradicional”, i ha subratllat el fet que “des d’ara Solsona té una oportunitat única per explicar la seva festa a la resta del món i transmetre-la de generació en generació”.

Tots els curiosos que vulguin conèixer el Quarto poden fer-ho en la jornada de portes obertes, avui de quatre a vuit del vespre, si bé des del carrer també es poden veure els inquilins del local. A partir del juliol, aquesta serà una parada de diverses rutes guiades pel nucli antic.

Solsona, 3 de juny de 2012

Pujar

Solsona reestrena el Quarto dels Gegants i l’incorpora a partir de l’estiu a les rutes turístiques
El públic podrà conèixer el nou espai en una jornada de portes obertes el 3 de juny

(ARXIU) Visita dels promotors de l’obra a l’espai l’octubre de l’any passat, abans de l’inici dels treballsA partir del 3 de juny, i després de prop de vint anys de donar-hi voltes, Solsona farà justícia al seu patrimoni festiu catalogat d’interès nacional des del setembre del 2008. La ciutat inaugura les obres d’adequació, ampliació i museïtzació de l’anomenat Quarto dels Gegants. La manifestació gegantera del Corpus i la Festa Major reestrenarà la casa on s’ha aixoplugat almenys des del 1710 i, per primera vegada, satisfarà la curiositat dels visitants àvids de conèixer qualsevol dia de l’any un dels principals atractius solsonins.

Una setmana abans del Corpus reobrirà les portes el número 37 del carrer de Sant Llorenç de Solsona, no només per tornar a custodiar els gegants i el bestiari del Corpus i la Festa Major en condicions òptimes, sinó per promocionar el fet festiu. L’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters de Solsona inauguraran les obres el diumenge 3 de juny a les dotze del migdia. El mateix dia, el gran públic podrà conèixer l’espai en una jornada de portes obertes d’una a dues i de quatre a vuit.

A l’acte inaugural han confirmat l’assistència, de moment, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig, i la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco.

És un espai de poc més de vuitanta metres quadrats de superfície, auster i coherent amb el context econòmic, però òptim per la funció que ha de complir. Així ho creuen els promotors de l’actuació, que tanca una llarga etapa de vint anys de debats, projectes i conjectures per obrir al nucli antic solsoní un espai dedicat als gegants i la festa que contribuís a revitalitzar el turisme. Ha requerit poc més de mig any d’obres, a partir d’un projecte redactat per l’arquitecte tècnic Jaume Cuadrench, i una inversió de 57.568 euros, finançats per l’Ajuntament, a través del Pla de barris i 10.000 euros més de fons propis, i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, propietària de l’immoble.

Al Quarto s’hi conservarà tota la comparseria. A més, s’hi podran veure una sèrie de peces d’un important valor històric i patrimonial i que fins ara s’han mostrat al públic en algunes exposicions temporals. L’element més antic és un cap de la mulassa datat del 1691, l’any abans de l’aparició del drac. Entre altres peces, també hi haurà exposat un model de fang d’un ós del 1727 i el cap de la geganta jove del 1940. Segons explica l’Agrupació de Geganters, aquest projecte ha servit per reunir material que, tot i tenir catalogat, estaven dispersades i que diverses famílies han cedit.

Del segle XIV al XXI

A banda d’això, divuit metres lineals de plafons amb textos i reproduccions fotogràfiques permetran endinsar el visitant en la història de la Festa Major i el Corpus a partir d’un eix cronològic que arrenca el 1331 i finalitza el 2008, amb l’obtenció del títol de Festa patrimonial d’interès nacional. En aquest sentit, s’ha dut a terme un remarcable esforç de compilació, restauració, tractament i ampliació de fotografies antigues procedents de diferents arxius –algunes fins i tot de final del segle XIX–, moltes de les quals són desconegudes pel gran públic.

Dins la ruta de la Solsona barroca

D’acord amb el Pla director turístic de Solsona, a partir del juliol el Quarto dels Gegants s’incorporarà a les visites guiades per la ciutat. Cada tres diumenges la Societat Municipal de Promoció Turística i el Patronat Comarcal de Turisme organitzaran conjuntament itineraris per la Solsona barroca, que inclouran una parada en aquest espai. Els altres dos, els visitants podran conèixer la ciutat romànica i la gòtica. Així mateix, s’estudia la inclusió del Quarto en les rutes dels dissabtes, però en aquest cas de forma més ràpida. A més, a partir del 29 de juny i tots els divendres de juliol, s’oferiran visites nocturnes que posaran èmfasi en el Quarto i les restes del fossat del Palau Episcopal.

El Quarto, ubicat a la Casa de la Mare de Déu, és el primer espai documentat que ha acollit històricament els entremesos del Corpus i la Festa Major. Tot i això, les condicions en què es trobava van fer que el 2006 totes les peces es traslladessin provisionalment a l’antiga sala d’exposicions La Quadra i, el 2009, al cambril del Claustre.

Solsona, 23 de maig de 2012

Pujar

Obert fins al 25 de maig el termini de lliurament de propostes per al concurs dl disseny de la catifa de flors del Corpus 2012

El motiu s’ha de dedicar a l’Any Internacional de l’Energia Sostenible

L’Agrupament Escolta Pare Claret ha convocat el concurs per escollir el disseny de la catifa de Corpus d’enguany. El termini de lliurament de propostes es tancarà el 25 de maig. El motiu del disseny es dedica a l’Any Internacional de l’Energia Sostenible.
Entre els requisits d’enguany hi ha la condició que la composició es pugui elaborar amb materials naturals (roses, serradures, terra, herba...), sense tints. Els originals s’han de presentar a l’Obrador del Marc (passeig del Pare Claret, 19).

BASES

- L’objecte del concurs és seleccionar el dibuix de la catifa de flors que es realitzarà a la plaça de Palau diumenge de Corpus, el dia 10 de juny.
- Hi poden participar totes les persones o els col·lectius que ho desitgin.
- Les obres presentades han de ser originals i inèdites. Els participants es responsabilitzen que no hi hagi drets de tercers i seran responsables de qualsevol reclamació per autoria o plagi.
- El tema del dibuix és l'Any Internacional de l'Energia Sostenible per a tothom.
- El dibuix podrà incloure els següents colors: verd, groc, marró, vermell i negre.
- Els elements que contingui el dibuix hauran de ser suficientment grans per poder realitzar-los després amb pètals i serradures a la plaça.
- El dibuix s'haurà de realitzar sobre la plantilla que s'ha penjat a la pàgina del Facebook per tal que l’obra s’adapti a les mides i característiques de la plaça. S’haurà de presentar en un DIN A4. Qui vulgui la plantilla en format Autocad, es pot posar en contacte amb l'Agrupament Pare Claret (
pareclaret@gmail.com).
- El disseny ha d'estar fet per ser vist des de l'edifici del bar Pau.
- Les obres es presentaran sense signar i hauran d’anar acompanyades d’un sobre tancat amb un pseudònim, que també haurà de constar a l’anvers de l’original. A l’interior del sobre juntament amb el nom i cognoms de l’autor, l’adreça, el telèfon, i el correu electrònic.
- L’autor/a de l’obra guanyadora es compromet, si s’escau, a fer les adaptacions que calguin.
- El premi serà la realització del dibuix en la catifa de la plaça del bisbe el diumenge de Corpus per part de l’AEIG Pare Claret.
- El jurat estarà format pels caps de l’AEIG Pare Claret.
- El jurat podrà declarar el premi desert si ho estima oportú.
- El veredicte del jurat serà inapel·lable.
- El dibuix guanyador quedarà en poder de l’AEIG Pare Claret, el qual es reserva tots els drets de reproducció i ús.
- Els originals s’hauran de lliurar a l’Obrador del Marc (Passeig P. Claret, 19 baixos) abans del dia 25 de maig.
- El fet de prendre part en aquest concurs significa l’acceptació d’aquestes bases.
- L’organització es reserva el dret de modificar aquestes bases si ho exigís una causa justificada.

Solsona, 16 de maig de 2012

Pujar

Es prorroga fins al 26 de maig el termini del concurs per dissenyar el programa de la Festa Major de Solsona

L’Ajuntament premiarà el millor treball amb 300 euros


Enguany era previst tancar a final d’abril el termini d’admissió de propostes per al concurs del disseny de la portada del programa d’actes de la Festa Major de Solsona. Amb tot, per ara no ha arribat cap treball a les oficines municipals, motiu pel qual la regidoria de Cultura ha decidit prorrogar el termini fins al dissabte 26 de maig a la una del migdia.

Les bases de la convocatòria, que es van publicar primerament a l’agenda d’actes de Nadal i que es poden consultar en línia clicant aquí, es mantenen pràcticament idèntiques a les de l’edició passada. Pot utilitzar-se qualsevol estil i tècnica i el disseny pot ser tant en sentit vertical com horitzontal, si bé les dimensions han d’oscil•lar entre els 22 i els 30 centímetres d’amplada i de llargada. Hi han de figurar com a mínim la inscripció “Festa Major 2012, Solsona” i els logotips de l’Ajuntament, el de Festa patrimonial d’interès nacional i el del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. L’obra seleccionada serà premiada amb 300 euros. Cada concursant pot presentar un màxim de dos treballs, que han de ser originals i inèdits. Per preservar l’anonimat, les dades identificatives han de lliurar-se en un sobre tancat. Les obres s’han de presentar al registre general d’entrades del consistori, a l’Oficina d’Atenció Cituadana, com a molt tard el 26 de maig. L’1 de juny el jurat notificarà la resolució del concurs a les persones participants. El jurat l’integraran l’alcalde; la regidora de Cultura; una persona en representació dels mitjans de comunicació locals; un artista local vinculat al disseny, la fotografia o la publicitat i els portaveus dels grups municipals. Es valorarà l’originalitat, la creativitat, la inclusió en el disseny d’algun motiu al•lusiu als elements tradicionals de la Festa Major i la qualitat de la presentació. La persona guanyadora del concurs rebrà l’encàrrec d’elaborar el disseny interior del programa de les Festes en honor a la patrona i la resta de la línia gràfica conjuntament amb la regidoria de Cultura. Els dos últims anys el solsoní Pere Cuadrench ha estat l’autor de la portada i la imatge interior del programa d’actes més esperat de l’any. En l’última edició van presentar-se al concurs quatre propostes.

Solsona, 17 d’abril de 2012

Pujar

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada