Arxius Notícies Festa Major: Tornar / 2017 / 2016 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

El Corpus de Solsona apareix en un llibre sobre les festes amb pirotècnia del país

L’obra parla de la tronada, els trabucaires i la roda de foc

El Corpus de Solsona és una de les festes destacades que apareixen en el Calendari de festes amb pirotècnia, un llibre de 250 pàgines que recull totes les celebracions festives populars catalanes que tenen la combustió de pólvora com a protagonista. Concretament, dedica un article de sis pàgines i nombroses fotografies a la celebració solsonina. Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi Soldevila
Aquest llibre, que es pot adquirir per internet, és el segon volum d’una sèrie dedicada al foc festiu i és obra de Manel Carrera i Escudé, fotògraf, divulgador de la cultura popular catalana i director del web Festes.org (http://www.festes.org). Aquest portal és l'espai virtual de referència sobre festes populars i tradicionals, que, després de 15 anys a la pantalla, ha decidit començar una col•lecció de llibres en paper.

Calendari de festes amb pirotècnia recull informacions que inclouen des de pràctiques pirotècniques individuals, com el llançament de coets a l’aire i petards de la Nit de Sant Joan, fins a les grans i complexes piromàquies de festa major que impliquen la participació de tot un poble. També recull una selecció de les principals modalitats de correfocs, així com les mascletàs, despertàs i cordàs valencianesFoto guanyadora de l'any passat, de Jordi Soldevila.

Del Corpus solsoní l’autor posa l’accent en les tronades, la roda de foc i els trabucaires, dels quals explica totes les peculiaritats, si bé també fa referència a la història de la festa, una de les pioneres a Catalunya i Europa –la primera referència data del segle XIV.

A mode de guia i seguint el calendari anual, el lector hi pot trobar un exhaustiu recorregut des de festes molt tradicionals i reconegudes, com la Patum de Berga o la Festa de les Falles de València, a d’altres de més noves i de menys ressò, com la Festa Major de les Borges del Camp, la Tupinada de Falset o la Llagastada d’Esparreguera.

El llibre es pot comprar per Internet des d’aquí:
http://www.festes.org/media.php?id_media=2010

Barcelona-Solsona, 22 d’octubre de 2015

Una foto del drac de Víctor Pisa guanya el tercer concurs a Instagram de la Festa Major

Participen a la convocatòria 600 imatges, un centenar més que l’any passat

El solsoní Víctor Pisa, aficionat a la fotografia, ha guanyat el tercer concurs a Instagram de la Festa Major de Solsona amb una imatge del drac. Aquest dilluns al vespre, el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Lluís-Xavier Gonzàlez, i el macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé, li han lliurat el premi a la sala de plens de l’Ajuntament.

Pisa s’ha endut un lot de productes de marxandatge de Solsona, un àpat per a dues persones i dues entrades per a l’espectacle Moulin Rouge!, que MTMrepresentarà al Teatre Comarcal aquest cap de setmana. La seva foto, una perspectiva del drac des del llom, ha estat la més votada pels usuaris d’Instagram d’entre les sis finalistes amb 261 likes.

Les altres fotos eren d’Albert Fontelles, Marc Ramonet, Xavier Segués, Marc Trilla i Albert Caelles. Enguany han participat a aquest concurs un total de 585 fotos, un centenar més que l’any passat.

Solsona, 29 de setembre de 2015

Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi SoldevilaLA REGIDORIA DE CULTURA LLIURA DIVENDRES 3.000 EUROS EN PREMIS DELS CONCURSOS DE LA FESTA MAJOR I FLORS ALS BALCONS

15/09/2015
Aquest divendres, 18 de setembre, a les vuit del vespre, la regidoria de Cultura convoca l'acte de lliurament de premis de dos dels concursos de la Festa Major, el XXXIV Concurs de Pintura Ràpida i el XXVII Ral•li Fotogràfic, i el de Flors als Balcons d'aquest estiu. En total es repartiran més de 3.000 euros entre els guardonats:

• 1.465 euros per a les millors obres del Concurs de Pintura Ràpida
• 660 euros entre els guanyadors del Ral•li Fotogràfic
• 900 euros entre els 15 millors balcons d'aquest estiu

L'acte tindrà lloc a la sala de plens consistorial. Abans de divendres, l'Ajuntament trucarà les persones guardonades en les proves de pintura i fotografia.

Exposició del 19 al 26

D'altra banda, del 19 al 26 de setembre la regidoria de Cultura muntarà una exposició dels quadres i les fotos participants. Es podrà visitar al saló de les Homilies d'Organyà de la Biblioteca Carles Morató els dimarts, divendres i dissabtes de deu a dos quarts de dues del migdia, i de dilluns a divendres de quatre a vuit del vespre.

Joan Rigol fa un clam a Solsona a la ‘dignitat’ del poble català en el marc de la Festa Major

L’Ajuntament vol fer balanç amb Joventut Solsonina de la primera nit jove arran de les queixes veïnals per soroll

L’expresident del Parlament Joan Rigol, convidat d’honor al segon dia central de la Festa Major solsonina, ha fet un clam avui a la “dignitat” de Catalunya davant de la corporació municipal i diversos alcaldes del Solsonès i comarques veïnes assistents als actes tradicionals. A la rebuda que se li ha fet a la sala de plens del consistori, Rigol –un dels darrers membres de la llista de Junts pel Sí per la circumscripció de Barcelona– ha sentenciat que el 27S “necessitem reivindicar la nostra dignitat, perquè no volem cap sotmetiment del nostre poble”. “Necessitem els 16.000 milions que paguem i no tornen per al futur dels nostres fills i néts”, ha reblat.

Joan Rigol ha elogiat l’arrelament del “sentiment de pertinença” dels solsonins i del conjunt de la comarca, que els “honora com a ciutadans”. Per a ell, “la Festa Major és un exemple del que passa amb la convivència” i que cal preservar a partir de la convocatòria a les urnes del dia 27 “per construir una Catalunya molt més humana”.

Avui, festivitat de la Mare de Déu del Claustre, també han participat en la comitiva d’autoritats el jutge, Joan Cardona, i prop d’una dotzena d’alcaldes del Solsonès i d’altres comarques, com els batlles de Llinars del Vallès, Cardona, Oliana i Torà.

Alcalde i regidors geganters per un dia

Una de les anècdotes de la jornada l’han protagonitzat avui l’alcalde, David Rodríguez; i els regidors Lluís-Xavier Gonzàlez (ERC), Marc Barbens (CiU) i Òscar Garcia (CUP), quan han fet ballar els quatre gegants davant la casa consistorial abans de l’execució de la final, convidats per l’Agrupació de Geganters. “És un gest simbòlic amb el qual la corporació s’implica amb la festa d’una altra manera”, expressa el macip major de l’entitat, Jordi Solé.

Quant al balanç de les cites nocturnes d’ahir, dimarts, la regidora de Cultura valora molt positivament el primer ball de la plaça del Camp, a càrrec de l’Oquestra La Chatta, que va congregar més de mig miler de persones. “La plaça feia goig”, afirma Sara Alarcón.

Per contra, l’Ajuntament farà balanç de la primera nit jove, a la plaça de Sant Joan, en una reunió amb JoventutSolsonina una vegada finalitzada la Festa Major. L’alcalde lamenta que “no es van respectar els horaris” –s’havien d’acabar les actuacions a dos quarts de cinc del matí– i “s’han rebut nombroses queixes de veïns per l’excessiu volum de la música”. No obstant això, abans de prendre cap decisió per a les properes edicions, el consistori prefereix tenir tota la informació i parlar amb l’organització.

Avui la Festa Major de Solsona continua amb un espectacle familiar a càrrec de l’il·lusionista Pere Rafart; el cinquè Concurs de Músics al Carrer; una ballada de sardanes; ball amb l’Orquestra Maravella i nit de discjòqueis a la Sala Polivalent. Demà dijous la programació s’omplirà amb diverses convocatòries, entre les quals destaquen la Pujada ciclista al pi de la Torregassa; l’Aplec Independentista del Castellvell, i la commemoració institucionals de la Diada. Totes aquestes activitats són d’accés lliure.

Solsona, 9 de setembre de 2015

Solsona supera amb nota el primer dia central de la Festa Major

L’expresident del Parlament Joan Rigol i una dotzena d’alcaldes participen demà a la comitiva

 

Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi SoldevilaCentenars de solsonins i visitants, malgrat escaure’s entre setmana, han participat avui en el primer dels dos dies centrals de la Festa Major de Solsona. L’organització, tant l’Ajuntament com l’Agrupació de Geganters, posa una nota alta al desenvolupament de l’esquema més tradicional de la celebració i a la resposta del públic.

L’elevada concurrència ha superat les expectatives dels geganters, tenint en compte que és dimarts. “Fins i tot hem tingut dificultats per fer la rotllana per als ballets”, explica el macip major de l’Agrupació, Jordi Solé. A més, el màxim responsable de l’entitat es mostra especialment satisfet de l’augment de joves geganters que enguany han passat a portar la imatgeria. Aquesta nova fornada evidencia que “puja una nova generació de portadors al nostre darrere”.

Avui ha estat el dia de la proclamació de la pubilla i les donzelles d’honor de Solsona, Sònia Codina –que ha encès la tronada juntament amb l’alcalde, David Rodríguez, i la presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón–, Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi SoldevilaAlba Clotet i Laia Farrés, respectivament. Entre els convidats hi ha hagut la pubilla de les comarques lleidatanes, Gisela Falcó; la pubilla i l’hereu de la Catalunya Central, Anna Rovira i Pau del Pozo, així com dames i fadrins del mateix àmbit territorial. Igualment, han pres part en la festa solsonina els trabucaires de Manresa, fruit d’un intercanvi amb la colla solsonina.

Els dos regidors d’Alternativa per Solsona-CUP han participat en la comitiva d’autoritats només en aquells trams en què no hi hagutrepresentants eclesiàstics –de l’Ajuntament fins a la catedral i de la plaça Major fins a la casa consistorial–, una fórmula que repetiran demà, dimecres, i amb la qual reclamen la laïcitat del seguici. Consideren que en una societat democràtica el fet religiós s’ha de circumscriure Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi Soldevilaúnicament en l’esfera privada i la comitiva de la corporació municipal ha d’estar integrada exclusivament per representants civils.

El bisbe, Xavier Novell, i el vicari judicial, Vicent Benedito, han acompanyat els representants municipals a les danses de la manifestació gegantera, un acte que els edils de la CUP han seguit entre el públic. Demà s’afegiran a la comitiva d’autoritats l’expresident del Parlament de Catalunya Joan Rigol, dotze alcaldes, entre els quals n’hi ha del Solsonès i comarques veïnes, i el jutge de Solsona, Joan Cardona.

D’altra banda, un dels ingredients de la festa que “s’ha aconseguit perfeccionar”, segons la regidora de Cultura, Sara Alarcón, és la tronada, que en les últimes ocasions “anava massa lenta”. “S’ha trobat la fórmula idònia amb la pólvora perquè cremi a un bon ritme i sense el rastre que deixava”, afirma.

Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi SoldevilaLa programació tradicional continua aquesta tarda amb l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre, la capta dels gegants, amb l’acompanyament de la banda de l’Escola Municipal de Música, i una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona.

Èxit de les convocatòries nocturnes

Les convocatòries nocturnes dels últims dies també satisfan l’organització. Així, en el concert solidari de dissabte, a càrrec de Blaumut, hi van assistir 475 persones, una xifra que celebra el Solsonès Obert al Món (SOM). Així mateix, uns 400 assistents van acudir a l’actuació d’havaneres amb la formació Port Bo. L’estabilitat del temps no fa preveure la necessitat de traslladar cap actuació musical a la Sala Polivalent aquesta Festa Major, tal com assenyala Sara Alarcón, la qual cosa “dóna una tranquil·litat”.

Aquesta nit, l’Orquestra La Chatta amenitzarà el primer ball de la plaça del Camp. Paral·lelament, a la plaça Major actuarà Marc Anglarill i, a la matinada, la plaça de Sant Joan acollirà el concert jove amb Itaca Band i el Dj OGT amb les primeres actuacions organitzades per Joventut Solsonina.

Solsona, 8 de setembre de 2015

Solsona dóna el tret de sortida a cinc dies de Festa Major

El trabucaire Ramon Vila protagonitza la trabucada des del balcó consistorial

Una trabucada des del balcó consistorial una vegada han sonat les campanades del punt del migdia; la primera tronada a la plaça Major; la salutació de l’alcalde; el pregó convidant a la festa i la cercavila dels gegants i el bestiari acompanyats per l’Orquestra Patinfanjàs. Amb aquest ordre mil•limètric i enmig dels primers baladreigs de la mainada, Solsona ha donat el tret de sortida avui a cinc dies de Festa Major. Enguany la trabucada l’ha protagonitzat Ramon Vila, conegut com el “Ramon de Gilibets”, un dels dos trabucaires més veterans de la colla solsonina.

Tal com ha explicat l’alcalde, David Rodríguez, des del balcó de l’Ajuntament, Ramon Vila va néixer a la casa Gilibets de Llanera l’octubre de 1934, d’on encara no ha marxat, tot i que fa vida social a Solsona. Havia estat pagès, però va optar per treballar en una fàbrica uns anys abans de jubilar-se.

Rodríguez ha destacat que la principal afecció de Vila ha estat la dels trabucaires, dels quals va ser cap de colla durant prop de quaranta anys. S’ha dedicat a una “tradició que a Solsona ja suma més de mig segle de vida i amb què s’ha contribuït decididament a exportar el nom de la ciutat arreu del país i de més enllà”. En els Trabucaires de Solsona s’han emmirallat nombroses colles catalanes i, “en part, ho devem al Ramon i al seu zel per fer perdurar la tradició”, ha afegit el batlle abans de cedir-li la paraula. El trabucaire ha dedicat una molt bona Festa Major a tots els solsonins en nom de tot el conjunt.

En la seva salutació, David Rodríguez ha posat èmfasi en el caràcter participatiu de la programació, amb “una cinquantena de propostes treballades des de l’Ajuntament, però, sobretot també des de la societat civil, entitats i persones que hi han abocat entusiasme i il·lusió”. L’alcalde defensa que la Festa Major, declarada Festa patrimonial d’interès nacional, “ens ha d’enorgullir els solsonins per diversos motius”. Primerament, per ser fruit d’aquest treball conjunt; però també pel seu vessant solidari, amb iniciatives destinades a recaptar fons per fins benèfics; “per la preservació de la tradició que tan singular la fa, i pel seu esforç d’arribar a tots els públics, grans i petits de totes les condicions”.

Referències al 27S

Igual com ha fet en la salutació del programa editat de la Festa Major, el batlle ha fet referència al context polític català a les envistes del 27S: “El país està a punt de protagonitzar un dels episodis més decisius de la seva història, en funció de la voluntat que els ciutadans expressem a les urnes”. Per això, en moments com aquest, Rodríguez emplaça els seus conciutadans a mantenir viu al carrer “allò que ens identifica amb uns valors i una manera de fer, com a solsonins i com a poble català”. “Fent Festa Major també fem país”.

Tot seguit, desenes de famílies han fet aquest migdia la primera sortida de Festa Major oficial per acompanyar la manifestació gegantera. El programa es reprendrà a dos quarts de nou del vespre amb la primera baixada d’autoritats fins a la capella del Claustre de la catedral, per assistir al cant de la Salve interpretat per l’Orfeó Nova Solsona, seguit del castell de focs a la zona de les escoles. Finalment, el públic podrà escollir avui entre una funció de la comèdia Els feréstecs, de Carlo Goldoni, a càrrec de Lacetània Teatre, a dos quarts d’onze al Teatre Comarcal; o bé el concert d’havaneres amb Port Bo a la plaça de Sant Joan a les onze.

Solsona, 7 de setembre de 2015

La Festa Major de Solsona convoca el tercer concurs a Instagram amb l’etiqueta #fmsolsona15

El premi consisteix en un lot de productes de la ciutat i la festa i en dues entrades per al musical ‘Moulin Rouge’

Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi SoldevilaCada any són més els solsonins i visitants que publiquen fotos de la Festa Major de Solsona a la xarxa social Instagram. Els ballets tradicionals, la cercavila, els escenaris dels concerts, les espardenyes de set brencs o la pólvora i el foc són sovint objecte de les imatges que es disparen actualment amb el mòbil. Per això, l’Agrupació de Geganters i la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme de Solsona convoquen el tercer concurs fotogràfic de la Festa Major a Instagram. Només cal ser seguidor dels perfils @geganters_solsona i @solsonaturisme i penjar les imatges amb l’etiqueta #fmsolsona15 entre el 6 i l’11 de setembre.

La persona guanyadora s’endurà un lot de productes de marxandatge de Solsona i la festa valorat en més de 100 euros, que inclou dues entrades per a l’espectacle Moulin Rouge, a càrrec de Manresa Teatre Musical, el 3 i 4 d’octubre. L’objectiu d’aquesta iniciativa, que s’afegeix als dos concursos tradicionals de la Festa Major, el Ral·li Fotogràfic i el Concurs de Pintura Ràpida, és popularitzar la celebració a través de la comunicació 2.0 i atraure l’interès de visitants potencials perquè s’animin a venir a la ciutat durant aquestes dates.

Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi SoldevilaÉs una convocatòria oberta a les persones majors de 16 anys i cada concursant pot penjar tantes fotos com vulgui. Tot i que s’han simplificat les bases respecte d’edicions anteriors i l’etiqueta imprescindible és una, l’organització també proposa als participants contribuir a fer més difusió de la festa i la ciutat amb els hashtags #festamajorsolsona i #solsonaturisme.

Votació popular del 18 al 23 de setembre

Un jurat integrat per tècnics i representants municipals i de l’Agrupació de Geganters seleccionarà algunes imatges finalistes, que es publicaran al compte @solsonaturisme a Instagram abans del dia 18 de setembre. A partir d’aquesta data i fins al dia 23 del mateix mes podran ser votades pels usuaris d’aquesta xarxa social. La foto guanyadora serà la que acumuli més likes. En cas que set dies després de la publicació del seu nom l’autor de la imatge seleccionada no reclami el premi, es proclamarà nou guanyador qui hagi realitzat la segona foto més votada.

Les bases completes del tercer concurs a Instagram de la Festa Major de Solsona es poden consultar a través dels webs www.solsonalafesta.net, www.solsonaturisme.com i www.gegantersdesolsona.com.
Bases Concurs

Solsona, 3 de setembre de 2015

Les persones amb mobilitat reduïda poden reservar el seu espai a la plaça per la Festa Major de Solsona fins al 3 de setembre

El col·lectiu disposa d’un entarimat el dimarts 8 al migdia

Per segon any, les persones amb mobilitat reduïda que vulguin assistir als ballets de la Festa Major disposaran d’un espai reservat a la plaça Major el dimarts 8 de setembre al migdia. Concretament, són vuit places a l’entarimat adjacent al de les autoritats locals. Les inscripcions es cursen a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament fins dijous vinent, dia 3.

L’any passat va ser el primer en què es va intentar acostar l’acte més emblemàtic de la Festa Major al col•lectiu de ciutadans que tenen més dificultats per assistir-hi de públic. Hi van participar quatre persones. Posterioment, enguany s’ha repetit per Corpus i es preveu continuar fent cada any per ambdues celebracions. En cas que la demanda superi el volum de places disponibles, es prioritzarà l’assignació de llocs als infants.

Aquesta reserva d’espai és una iniciativa de l’Ajuntament que s’emmiralla en una de similar que funciona a Berga per la Patum. Hi col·labora Creu Roja del Solsonès amb l’aportació de voluntaris. En el moment de la inscripció cal indicar si la persona interessada va amb acompanyant o sense.


Solsona, 27 d’agost de 2015

Arrenca la programació prèvia de la Festa Major de Solsona amb la 18a Caminada popular pel Vinyet

Es podrà escollir entre un itinerari curt, de 13,70 quilòmetres, i un altre de llarg, de 18

Aquest diumenge a les vuit del matí arrenca la programació prèvia de la Festa Major de Solsona (del 7 a l’11 de setembre) amb la Caminada popular pel Vinyet. Aquesta activitat, que arriba a la seva divuitena edició, brinda l’oportunitat a veïns i visitants de conèixer l’àmbit rural del municipi. Com sempre, és gratuïta i es podrà escollir entre un itinerari curt, que serà de 13,70 quilòmetres, i un de llarg, de 18.

La ruta més extensa resseguirà les capelles de les quatre partides del Vinyet, Sant Honorat, Sant Pere Màrtir, Sant Bernat i Santa Llúcia, per aquest ordre. Tots els participants compartiran el moment de l’esmorzar, consistent en un entrepà de botifarra, al parc de la Mare de la Font, on s’ubicarà el segon control. Al llarg de la caminada, a més, s’oferiran avituallaments en tots els controls.

La sortida serà a les vuit del matí de la plaça del Camp. La Caminada popular pel Vinyet és organitzada per la regidoria de Cultura amb la col•laboració del Centre Excursionista del Solsonès. L’any passat hi van prendre part 206 caminants.

Activitat: 18a Caminada popular pel Vinyet de Solsona
Dia: diumenge 30 d’agost
Hora: 8 h
Lloc: plaça del Camp
Preu: gratuïta

Solsona, 27 d’agost de 2015

A la venda les entrades d''Els feréstecs'

Ja s’han posat a la venda a l'Oficina de Turisme de Solsona (ctra. de Bassella, 1) les entrades per al muntatge que Lacetània Teatre estrena aquesta Festa Major, la comèdia Els feréstecs, de Carlo Goldoni, dirigida per Aleix Albareda.
L'obra Els feréstecs, escrita el 1760, situa l’acció a Venècia i retrata els canvis en el pensament d’una època que veuria esclatar la Revolució Francesa i la guerra de sexes en uns temps de masclisme asfixiant. En aquesta adaptació teatral, l’acció es trasllada en l’espai i en el temps i se situa a la Catalunya rural de la República espanyola (1873-1874). Moment en el qual es va fer especialment evident la confrontació entre les visions tradicionalista i modernitzadora de la societat. La darrera comèdia de la companyia solsonina ens porta accents, catalanitat... i farsa a dojo!

Lloc:
Teatre Comarcal
Dies i horaris:
Dissabte 5 (estrena) 22 h
Diumenge 6 18 h
Dilluns 7 22.30 h
Dissabte 12 22 h
Diumenge 13 18 h
Preu:
12 € (10 € els socis de Lacetània i menors de 16 anys)
Venda d'entrades a l'Oficina de Turisme i a taquilla a partir d'una hora abans de la funció.


Solsona fa una crida a la participació del jovent a la Festa Major

El programa presenta una cinquantena d’actes la primera quinzena
de setembre organitzats per una trentena d’entitats i institucions

La Festa Major de Solsona (del 7 a l’11 de setembre) reclama la participació de la població de tota la comarca i altres poblacions veïnes i, en especial, dels joves. Ho han destacat aquest matí la regidora de Cultura, Sara Alarcón, i un representant de Joventut Solsonina, Joan Parcerisa, en la roda de premsa de presentació del programa de la 362a edició de la festa, a la qual també ha participat el dissenyador de la línia gràfica d’enguany, Domènec Marmi.
Tot i que la programació ja es pot consultar en línia al web oficial de la celebració (www.solsonalafesta.net), la publicació en format paper es començarà a distribuir entre aquest divendres i dilluns vinent a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori.
El programa presenta una cinquantena d’actes tradicionals, culturals, lúdics i esportius, organitzats durant la primera quinzena de setembre per una trentena d’institucions i associacions i, la majoria, d’entrada gratuïta. Gràcies a entitats com Joventut Solsonina, el programa palesa “dinamisme i participació”, segons la regidora de Cultura. Aquest col·lectiu en especial hi aporta “el punt fresc, entusiasta, dinàmic i actiu”, a més de maldar per convertir-se en un altaveu de la festa a poblacions veïnes i en l’àmbit nacional.
El pressupost que l’Ajuntament destina a Joventut Solsonina pels actes específicament adreçats als joves ha augmentat aquest any un 20 per cent, donant resposta a una reclamació de la mateixa entitat, i se situa en 6.000 euros. Parcerisa en destaca el concert a càrrec d’Itaca Band, formació que es troba “en el millor moment de la seva carrera”, seguit del discjòquei OGT, el dimarts 8 a la nit a la plaça de Sant Joan; el cinquè Concurs de Músics al Carrer, el dimecres 9 a la plaça de Sant Pere a partir de les sis de la tarda, que es clourà amb l’actuació d’Amaika; i la nit de dj’s, el mateix dia a la Sala Polivalent, amb un “marcat accent solsoní”.
Joventut Solsonina aposta perquè “la Festa Major deixi de ser considerada una festa secundària” i que la població de Solsona, però també de la resta del Solsonès i de comarques veïnes s’adonin que “és una gran festa de dia i de nit, se la sentin seva i se l’anotin a l’agenda”, sosté Parcerisa. Per això són del parer què “ha de tenir molt més ressò, sobretot pel que fa als actes nocturns”.
Un altre objectiu de l’entitat és consolidar la plaça de Sant Joan com a espai de la festa jove. En aquest sentit, s’ha intentat resoldre les mancances detectades l’any passat i, per exemple, la regidoria de Joventut instal·larà lavabos portàtils al carrer.
Així mateix, s’ha volgut donar “un salt qualitatiu” al Concurs de Músics de Carrer, motiu pel qual s’ha fet més atractiu el premi, l’enregistrament d’un disc EP en un estudi professional. Joventut Solsonina posa de relleu que les inscripcions es van haver de tancar en poc temps perquè “les places disponibles es van esgotar ràpidament”.

‘Qualitat i pluralitat’

A banda de la programació juvenil, Sara Alarcón ha subratllat la “qualitat i pluralitat” de la Festa Major, amb les orquestres La Chatta (dia 8), Maravella (dia 9) i Metropol (dia 10); el concert solidari organitzat pel SOM a càrrec de Blaumut (dia 5); l’actuació d’havaneres amb una de les formacions de més renom de Catalunya en aquest gènere, Port Bo (dia 7), i l’estrena de l’obra Els feréstecs, de Carlo Goldoni, representada pel Grup de Teatre Lacetània i dirigida per Aleix Albareda. L’oferta teatral és, per a la regidora, “una de les cites cada any més esperades i amb més prestigi”.
Com a novetat que amplia l’oferta musical del programa, hi ha l’actuació de Manel Camp Quartet i Lídia Pujol amb l’espectacle Ressorgir 2014 (dia 12), organitzada per Fènix i l’AECC.

Disseny dedicat al taller del Manelet

Avui s’ha desvelat també un de les incògnites que més expectació generen al voltant del programa de la Festa Major, el disseny gràfic de la portada, enguany obra del solsoní Domènec Marmi. En aquest aspecte, aquesta és l’edició que més explícitament es dedica a l’artista Manel Casserras, “Manelet”, finat l’abril passat.
Inspirat en el procés de creació dels vestits nous dels gegants, estrenats per Corpus, Domènec Marmi ha volgut posar èmfasi en el rol dels artistes de Solsona en la història de la ciutat i reflexionar sobre la figura del Manelet. La portada i cartell d’aquest any representen la mirilla de l’estola del gegant jove, construïda amb gemmes, “per reflectir l’elegància i l’antiguitat de la festa”. Aquesta icona és envoltada d’elements florals que evoquen els esbossos realitzats per l’artista. El disseny també simula la textura del domàs, un altre símbol identitari.
Les pàgines interiors del programa presenten una exposició de fotos del procés creatiu de Casserras en el seu darrer treball, des de l’elaboració dels esbossos, fins a la realització de plantilles, la selecció de teles, puntes i pedres i, finalment, la construcció i muntatge de les robes. Marmi agraeix a la família Casserras Moreno que li hagin obert les portes del taller.

Quatre articles sobre la festa, l’escoltisme i la ràdio

Una de les peculiaritats per les quals el programa de la Festa Major guanya valor afegit i que en diferencien la publicació d’altres de similars són els textos finals d’autors locals, de temàtica diversa. Aquest any n’hi ha un d’històric del músic Albert Fontelles sobre un concert de Festa Major organitzat per l’Orfeó Nova Solsona el 1921 a càrrec de dos dels músics més prestigiosos de la Catalunya de l’època: el pianista Blai Net i el tenor Emili Vendrell.
Un altre, més breu i de caràcter emotiu, és de l’Agrupació de Geganters, i parla del carrer de Sant Miquel, els gegants i Manel Casserras. El tercer és de la directora de Solsona FM, Roser Clotet, i es dedica als deu anys de la ràdio solsonina. Finalment, s’hi publica un escrit més vivencial sobre els 50 anys de l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret.

Solsona, 25 d’agost de 2015

Agustí Alcoberro pronunciarà el parlament de la Diada a Solsona el 10 de setembre

L’Ajuntament, el Consell Comarcal, Òmnium Cultural i l’ANC
coorganitzen un acte conjunt a la plaça Major

Agustí Alcoberro, doctor en Història, professor i escriptor, serà l’encarregat de pronunciar enguany el parlament de l’acte central de la commemoració comarcal de la Diada Nacional de Catalunya a Solsona el pròxim dijous 10 de setembre. Coorganitzen la celebració l’Ajuntament, el Consell Comarcal, Òmnium Cultural del Solsonès i la delegació territorial de l’Assemblea Nacional Catalana.
Per tercer any consecutiu, el consistori i l’ens comarcal unifiquen sengles actes institucionals, i ho fan juntament amb les dues principals entitats protagonistes del procés sobiranista català. La commemoració, a la qual se sumen tots els ajuntaments del Solsonès, tindrà lloc la vigília de l’Onze de Setembre a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Major.

Any Morera

Enguany es vincularà aquesta convocatòria a l’Any Morera, amb motiu dels 150 anys del naixement del compositor, director i pedagog català Enric Morera i Viura. La cita començarà amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona durant una hora i, a dos quarts de nou, el conjunt interpretarà “La Santa Espina”, amb música de Morera i lletra d’Àngel Guimerà, considerada la cançó més emblemàtica del repertori sardanístic.
Per primera vegada, amb la col·laboració de l’Agrupació Sardanista, s’integren en un mateix acte l’audició de sardanes i la celebració de la Diada per tal que ambdues cites no se solapin en el temps i se’n vegin reforçades.
Tot seguit, oferirà el seu parlament Agustí Alcoberro. Exdirector del Museu d’Història de Catalunya (2008-2014), entre altres projectes, va impulsar la creació d’una col•lecció pròpia i d’un fons de documentació sobre la Catalunya actual. Té una àmplia i reconeguda trajectòria en la recerca i la divulgació històriques i, en especial, s’ha centrat en el temps de l’edat moderna i els dos grans conflictes bèl·lics de Catalunya d’aquest període, les guerres dels Segadors i de Successió. També ha col•laborat amb diversos mitjans de comunicació, entre els quals hi ha El Temps, Sàpiens, TV3 i Catalunya Ràdio.
La commemoració continuarà amb el cant d’“Els Segadors” per part de l’Orfeó Nova Solsona, una galejada dels trabucaires, una actuació dels Castellers de Solsona i la interpretació de “La sardana de Solsona” per part de la cobla solsonina.
Fa tres anys que a Solsona se celebra un acte conjunt per commemorar l’Onze de Setembre i s’avança a la vigília per tal de facilitar la participació de la població del Solsonès a la Via Lliure, enguany a la Meridiana de Barcelona. Aquest any la plataforma formada per l’ANC i Òmnium Cultural, “Ara és l’hora”, impulsa la creació d’un gran mosaic de col·lectius socials en aquesta avinguda barcelonina que dibuixi un punter gegant en direcció al Parlament.

Solsona, 20 d’agost de 2015

Sònia Codina, candidata de l’Orfeó, serà la nova pubilla de Solsona,
acompanyada de les donzelles Alba Clotet i Laia Farrés

En el seu acte de comiat les seves predecessores emplacen l’Ajuntament a apostar pel pubillatge


Sònia Codina i Serra, de 16 anys –en complirà 17 a l’agost–, candidata presentada per l’Orfeó Nova Solsona, serà la nova pubilla de Solsona. L’acompanyaran Alba Clotet i Gómez, de la mateixa edat, en representació d’Arran Solsonès, com a primera donzella d’honor, i Laia Farrés i Aynés, de 17 anys, com a segona donzella, que va concórrer al procés d’elecció a títol individual.
Totes tres seran proclamades oficialment el 8 de setembre en el marc de la Festa Major. Amb tot, els seus noms es van desvelar dissabte a la tarda en el decurs de l’acte de comiat de les seves predecessores, Anna Segués, Clàudia Cases i Núria Cardona, i unes hores després d’haver superat les proves convocades per la regidoria de Cultura.
La nova pubilla estudiarà segon de batxillerat social a l’Escola Arrels el curs vinent. Afirma que sempre li ha fet “il·lusió” aspirar a representar aquesta figura del patrimoni festiu solsoní i català, i es mostra molt disposada a participar en tantes sortides del pubillatge com pugui “per conèixer gent, festes populars i tradicions d’arreu del país i exportar el nom de la ciutat de Solsona allà on vagi”. També tindran l’oportunitat de fer-ho Alba Clotet, que el setembre començarà segon de batxillerat científic a l’Institut Francesc Ribalta, i Laia Farrés, alumna de segon de batxillerat tecnològic al mateix centre.
Les fins ara representants locals del pubillatge tornaran a dur la banda el 7 de setembre, el primer dia de la Festa Major i vigília de la proclamació oficial de les seves successores. Així mateix, Anna Segués participarà en el certamen d’elecció de la pubilla i l’hereu de Catalunya, que Foment de les Tradicions Catalanes organitzarà el pròxim octubre.
No obstant això, dissabte passat una cinquantena de pubilles i hereus d’arreu del país van assistir a Solsona al comiat de la pubilla i les donzelles de Solsona de l’any passat, organitzat per l’Associació del Pubillatge Solsoní amb la col·laboració de l’Ajuntament. Hi van participar, entre d’altres, l’alcalde, David Rodríguez, la pubilla de la Catalunya Central, Anna Rovira, i l’hereu de les Comarques Lleidatanes, Joel Morell, a més d’assistir-hi diversos regidors.
En el moment de les intervencions, les fins ara representants solsonines i la delegada a Lleida de Foment de les Tradicions Catalanes, la solsonina Montse Auguets, van emplaçar el consistori a vetllar per la pervivència d’aquesta tradició i pel seu creixement: “apostar pel pubillatge és apostar pel futur de la ciutat i dels seus joves”, va dir Auguets. Per a Segués, “només coneixent les nostres tradicions i arrels podrem estimar el nostre país”.
En l’acte de dissabte hi van prendre part també Joan Boix, amb intervencions musicals de piano, i Pere Cuadrench, amb una performance durant la qual va pintar un quadre amb motius de la Festa Major per a la pubilla i cadascuna de les donzelles sortints. També hi van col·laborar Marga Torres, Maite Viladrich i Ramon Montraveta amb lectures d’Enric Prat de la Riba, Eugeni d’Ors i Miquel Martí i Pol. La cloenda va anar a càrrec de l’alcalde, David Rodríguez, mentre que la darrera nota musical la hi van posar Anna Segués i Núria Cardona interpretant l’arxiconeguda cançó “Imagine”, de John Lennon.

Solsona, 15 de juliol de 2015

Aquest dissabte s’elegeix la nova pubilla de Solsona d’entre tres aspirants
Els noms d’ella i les donzelles d’honor es desvelaran en el decurs d’un acte públic
a dos quarts de vuit del vespre a la plaça de Sant Pere

Com és tradició, el 8 de setembre, en el decurs de la Festa Major, Solsona proclamarà la nova pubilla i les donzelles d’honor de la ciutat. Abans d’arribar-hi, però, es realitzen les proves de selecció, convocades per la regidoria de Cultura, que tenen lloc a l’Ajuntament demà, dissabte, al migdia. Enguany hi concorren tres candidates, una presentada per Arran Solsonès, una altra en representació de l’Orfeó Nova Solsona i una altra a títol individual.
Les proves constaran d’una part escrita de cultura local, catalana i general i una entrevista personal. Els noms de la pubilla i les donzelles d’honor d’aquest any es donaran a conèixer demà mateix en el decurs de l’acte de comiat de les fins ara representants del pubillatge solsoní, Anna Segués –que a l’octubre participarà al certamen d’elecció de la pubilla i l’hereu de Catalunya–, Clàudia Cases i Núria Cardona. Es durà a terme a dos quarts de vuit del vespre a la plaça de Sant Pere i l’organitza l’Associació del Pubillatge Solsoní amb la col·laboració de la regidoria de Cultura.
A més de l’alcalde i diversos regidors, han confirmat l’assistència a l’acte solsoní una cinquantena llarga de pubilles i hereus de Catalunya, entre els quals hi haurà la de la Catalunya Central, Anna Rovira, i el de les Comarques Lleidatanes, Joel Morell. També hi prendran part diversos acompanyants d’aquest àmbit cultural vinguts d’arreu del país. Tots els visitants seran rebuts prèviament al consistori i seran convidats a una visita guiada pel nucli antic.

Solsona, 10 de juliol de 2015

L’Ajuntament solsoní encarrega a l’il•lustrador Domènec Marmi el disseny del programa de la Festa Major

El concurs es declara desert després de ser prorrogat i amb una única proposta presentada

El jove il•lustrador solsoní Domènec Marmi serà l’encarregat de dissenyar la portada i l’interior del programa de la Festa Major de Solsona, que se celebrarà del 7 a l’11 de setembre. Ha acceptat l’encàrrec de la regidoria de Cultura després que el jurat hagi declarat desert el concurs convocat per Nadal i prorrogat el seu termini un mes fins a final de maig. I és que tan sols s’hi va presentar una única obra.

En el treball presentat al concurs, segons explica la fins ara regidora de Cultura, que repetirà en el càrrec, Sara Alarcón, “el jurat no hi ha vist reflectit el caràcter històric, tradicional i festiu de la Festa Major”. Per aquest motiu s’ha considerat oportú declarar deserta la convocatòria i fer-li l’oferiment a Domènec Marmi per un import de 300 euros, la mateixa dotació del premi del concurs. Una de les premisses amb què es planteja cada any la confecció del programa imprès de la Festa Major és la de convertir la publicació en una plataforma per donar a conèixer i promocionar joves talents del camp de l’art i el disseny gràfic.

Domènec Marmi va finalitzar el 2014 la carrera d’Arts i Disseny de l’Escola Massana, ha treballat de dissenyador gràfic a Barcelona, ha col•laborat com a vinyetaire en una revista digital i, actualment, com a professional freelance, il•lustra contes i material pedagògic. El 2013 va guanyar el concurs de Postals de Nadal convocat per l’Ajuntament.

Solsona, 18 de juny de 2015

Solsona viu el Corpus de l’estrena de vestits i
de record per a l’artista Manel Casserras

L’organització valora positivament la modificació d’horari de la roda de foc de dissabte a la nit

El Corpus 2015 que Solsona clou avui serà recordat com el de l’estrena dels nous vestits dels gegants, l’obra pòstuma de l’artista Manel Casserras i Solé, el record del qual també ha estat present en els actes centrals de la festa. Tant ahir, quan es van presentar les noves vestidures, amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, trenta anys després que les quatre figures vestissin les velles, com avui en el decurs dels ballets de la manifestació folklòrica, s’ha tingut unes paraules de reconeixement pel fins ara responsable del taller d’escultura Casserras.

Els nous vestits, que han estat possibles gràcies a un conveni entre les tres parts responsables del protocol geganter amb el suport econòmic de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura, mantenen, òbviament, el disseny i els colors de les robes anteriors. Però “l’autor va voler aportar-hi un plus de treball amb alguns tocs diferencials” que contribueixen a embellir les figures amb detalls que n’eleven la qualitat, segons explica el macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé. Es refereix bàsicament al tipus de teixits, tots nobles, i a algunes modificacions en les sanefes ornamentals de les gegantes i el gegant jove.

A banda d’això, el temps plenament estiuenc també ha acompanyat la festa cada dia i ha permès desenvolupar els actes amb completa normalitat. En acabar la pujada i la final davant la casa consistorial, tant l’alcalde, David Rodríguez, com el macip major han fet un balanç excel·lent del Corpus. Tot i que tant l’Ajuntament com l’Agrupació de Geganters i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre valoraran conjuntament el canvi introduït el dissabte a la nit amb l’endarreriment de l’horari de la roda de foc, inicialment és previst que continuï celebrant-se a les onze de la nit, tal com s’ha fet enguany per primera vegada, a fi d’aconseguir una major concurrència.

Simbòlica encesa de la tronada

Aquest Corpus també ha estat de comiat per a vuit dels tretze regidors de la corporació, alguns dels quals no han pogut dissimular l’emoció. David Rodríguez ha convidat els més veterans de cada partit, Salvi Nofrarias (ERC), Francesc Azorín (CiU) i Encarna Tarifa (PSC), a participar en la simbòlica encesa de la tronada.
Pel que fa a la catifa de flors de la plaça de Palau, un dels elements més característics del Corpus solsoní, ha tingut un disseny de Marc Garcia dedicat al 50è aniversari de l’Agrupament Escolta Pare Claret, entitat responsable de la seva confecció.


Visita de periodistes

Tot plegat ho han viscut de prop periodistes catalans i francesos convidats per la regidoria de Turisme en el marc d’un press trip promogut dins la campanya “Engegant Solsona!”. A més de viure la jornada central d’aquesta petita festa major, han realitzat una visita guiada pel nucli antic, una altra al Museu Diocesà i Comarcal i han visitat els gegants del Carnaval.


Solsona, 7 de juny de 2015

Solsona obre les inscripcions per a les persones amb mobilitat reduïda que vulguin un espai a la plaça per Corpus

Hi ha vuit places disponibles i, en cas que sigui necessari, es prioritzaran els infants 

Tal com es va fer, per primera vegada, per la Festa Major, per Corpus l’Ajuntament de Solsona instal·larà un entarimat a la plaça Major reservat per a persones amb mobilitat reduïda que vulguin assistir als ballets tradicionals, que tindran lloc el diumenge 7 de juny al migdia. Les limitacions d’espai obliguen el consistori a regular aquesta reserva mitjançant inscripcions, que s’obren aquesta setmana fins al pròxim dimarts 2 de juny.

Tothom que hi estigui interessat pot adreçar-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana municipal. En cas que la demanda superi l’oferta de places, que es calcula en nou, es prioritzarà l’assignació de lloc als infants –si bé l’any passat per la Festa Major l’entarimat no va arribar a ocupar-se enterament. Aquesta iniciativa, que s’emmiralla en la Patum de Berga, té la col·laboració a Solsona de Creu Roja del Solsonès, que hi aporta voluntaris per assistir els assistents amb cadires de rodes.

Solsona, 25 de maig de 2015

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada