Arxius Notícies Festa Major: Tornar / 2017 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

El consistori solsoní rep 17 aportacions ciutadanes
en la consulta sobre la Festa Major

Els grups de l’oposició també participen en el debat amb noves propostes

L'Ajuntament de Solsona ha recollit un total de 17 aportacions sobre la Festa Major en el marc del procés participatiu realitzat per correu electrònic entre els dies 15 i 21. D'aquestes, dues corresponen a entitats, una a un grup de música i la resta són expressades a títol individual.

El govern municipal agraeix la participació i es compromet a estudiar els propers dies cadascuna de les observacions recollides, alhora que es reunirà amb entitats estretament vinculades a la programació.

Paral·lelament, el grup municipal de CDC ha presentat avui prop d'una desena de propostes de millora de la festa sorgides d'un procés participatiu realitzat per la formació l'any passat. Alternativa per Solsona - CUP, per la seva banda, preveu traslladar aquesta tardor a l'executiu les aportacions que està madurant per mitjà d'un grup de treball específic sobre aquesta temàtica.

Solsona, 22 de setembre de 2016

A votació les fotos finalistes del quart Concurs de la Festa Major de Solsona a Instagram

El termini per escollir la millor imatge es tancarà diumenge

A partir d’avui ja hi ha publicades al compte de Solsona Turisme a Instagram les cinc imatges finalistes del quart Concurs fotogràfic de la Festa Major a aquesta xarxa social. Els usuaris d’aquesta aplicació poden participar a la votació popular per escollir la foto guanyadora fins diumenge, dia 25.

Han participat al concurs un total de 463 fotografies, que durant la darrera Festa Major van identificar-se amb l’etiqueta #fmsolsona16. És una iniciativa de la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme i l’Agrupació de Geganters de Solsona per promocionar la ciutat i la festa a través de les xarxes socials.

La imatge que acumuli més likes serà premiada amb un lot de productes de marxandatge de Solsona i de la Festa Major i un parell d’entrades per a l’espectacle que Manresa Teatre Musical oferirà a Solsona a l’octubre, Hello Dolly.

 

 

Solsona, 19 de setembre de 2016

L’Ajuntament solsoní consulta l’opinió ciutadana per
introduir novetats en la propera Festa Major

Qui vulgui pot fer aportacions per correu electrònic fins al dia 21

Què hi trobem a faltar, què hi sobra o què modificaríem de la Festa Major de Solsona? Aquestes són les preguntes que l’Ajuntament formula a la ciutadania durant una setmana, una vegada tancada l’edició d’enguany, a fi d’estudiar la introducció de novetats a partir de l’any que ve. L’equip de govern ha fet un primer balanç de la celebració, però “la valoració definitiva” l’acabarà de perfilar “una vegada s’hagin recollit les aportacions

Miquel del Roig va fer el ple en el concert jove del dia 8 (AUTOR: Marc Ramonet)

ciutadanes i s’hagin dut a terme algunes reunions a nivell intern i amb entitats”, apunta l’alcalde, David Rodríguez.

Aquest procés participatiu es vehicularà a través del correu electrònic participa@ajsolsona.cat. Qui vulgui fer aportacions sobre la Festa Major pot fer-ho fent constar el nom i cognoms i DNI. El termini es tancarà dimecres vinent, dia 21, de manera que a final de mes el consistori pugui disposar d’una valoració més àmplia.

Es potenciarà la programació per al jovent

Després d’un primer balanç de l’última edició, l’executiu municipal és conscient que “cal potenciar la programació adreçada al jovent” i, per tant, serà necessari “destinar-hi un major esforç pressupostari per incloure-hi més concerts”, segons l’alcalde. Enguany s’ha organitzat per a aquest col·lectiu, a través de Joventut Solsonina, una nit de concerts, el dia 8, i el Concurs de Músics al Carrer, el dia 9, si bé el concert solidari del SOM del dia 2 i el del Casal Popular La Fura, el 10, també es consideraven cites atractives per a aquest públic.

Properament, les regidories de Cultura i Joventut mantindran reunions amb Joventut Solsonina i altres associacions per parlar-ne. Una altra de les conclusions és la necessitat de replantejar el format de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya per tal de fer-lo més lluït.

Solsona, 15 de setembre de 2016

L’acte de lliurament dels premis de la Festa Major s’avança una hora

L’Ajuntament repartirà 3.605 euros entre els guanyadors dels concursos de flors als balcons, pintura ràpida, fotografia i disseny del programa

L’acte de lliurament dels premis dels concursos de l’estiu i la Festa Major de Solsona, programat per aquest divendres, s’avançarà una hora i tindrà lloc a les set de la tarda a la sala de plens del consistori. La regidora de Cultura, Sara Alarcón, presidirà l’entrega de premis. En total, es repartiran 3.605 euros entre els guanyadors del XXVIII Concurs de flors als balcons, el XXXV de pintura ràpida, el I Concurs de fotografia de la Festa Major i el del disseny gràfic del programa. També es lliuraran els obsequis als infants que s’acomiaden del ball de bastons i els cavallets.

El Concurs de flors als balcons és el quin presenta més novetats, ja que per primera vegada hi haurà un primer i un segon premis, dotats amb 120 i 90 euros cadascun, a més de tretze guardons més de 60 euros cadascun. Pilar Casals s’endu el màxim reconeixement, seguida de Teresa Mujal. El jurat l’han integrat membres de Viles Florides de Catalunya.

L’artista solsoní Aleix Albareda, per la seva banda, rebrà 500 euros pel disseny seleccionat per a la línia gràfica de la Festa Major d’aquesta edició. El veredicte dels altres certàmens es farà públic el mateix divendres.

Exposició a la Biblioteca Carles Morató

Enguany s’han presentat un total de 16 obres al Concurs de pintura ràpida i 20 treballs al primer Concurs de fotografia de la Festa Major, que substitueix el Ral·li fotogràfic. Tant les pintures com les imatges es podran veure exposades a partir de dilluns, dia 19, fins al 2 d’octubre al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató. L’horari de visita serà dimarts, divendres i dissabtes els matins de deu a dos quarts de dues, i de dilluns a divendres les tardes de quatre a vuit.

Solsona, 14 de setembre de 2016

Amisol retorna els diners de l’abonament per a dret a cadira
dels balls de Festa Major corresponents al dia 10

Es poden recuperar a l’OAC de l’Ajuntament entre els dies 19 i 30 d’aquest mes

Es va haver d’anul·lar l’actuació de l’orquestra Montgrins abans de començar després que un ruixat d’última hora mullés l’equip de so (AUTOR: Marc Ramonet)

Amisol, entitat que gestiona el servei de bar i de taules i cadires dels balls de la Festa Major de Solsona, retornarà els diners de l’abonament per a dret a cadira proporcionals a un dia, després que s’hagués d’anul·lar l’actuació de dissabte. En total es van vendre una cinquantena d’abonaments. Qui vulgui recuperar 3,30 euros pot adreçar-se a l’OAC de l’Ajuntament entre els dies 19 i 30 d’aquest mes els matins de nou a dues.

El ball a càrrec de l’orquestra Montgrins es va haver d’anul·lar a l’últim moment per seguretat després que un breu però intens ruixat mullés l’equip de so. D’aquí que Amisol i la regidoria de Cultura hagin consensuat la devolució dels diners corresponents al dret a cadira per una nit –el preu de l’abonament era de 10 euros per als tres dies–. Qui ja no disposi de les butlletes pot recuperar igualment els diners, ja que se’n conserven les matrius amb el nom de tothom que les va adquirir. L’organització aprofita per agrair al públic l’assistència als balls, el primer dels quals va tenir lloc a la plaça del Camp i el segon a la Sala Polivalent per les previsions de pluja.

Solsona, 14 de setembre de 2016

El conseller Comín apel·la als valors de la Festa Major solsonina
per encetar el curs ‘amb valentia i fermesa’

Es traslladen el Concurs de Músics al Carrer i el ball amb la Maravella pel pronòstic de pluja

El conseller de Salut, Toni Comín, un dels protagonistes de la jornada central de la Festa Major de Solsona, ha afirmat que la celebració “és una demostració de vitalitat tan fabulosa que és un goig poder-la viure” i ha apel·lat als “valors de valentia i fermesa” dels seus elements tradicionals, com els gegants i el bestiari, “perquè ens inspirin per encetar el curs, i no només el polític”, sinó en tots els àmbits. “És molt important que ballem el camí que haurem de fer amb els valors que representen els gegants de la Festa Major”, ha expressat.

L’alcalde amb el conseller en l’encesa de la tronada d’avui (AUTOR: Marc Ramonet)

En la diada de la Mare de Déu del Claustre, tot i que es temia per les previsions de pluja, el temps ha permès desplegar els actes tradicionals sense moure un mil·límetre el protocol. Avui a la plaça també hi han assistit el bisbe, Xavier Novell; diversos alcaldes de la comarca; la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Marta Chandre; el rector, Mn. Lluís Tollar, així com la representant de la Vint-i-quatrena, Eulàlia Rius, i els priors dels quatre castells.

Precisament Alternativa per Solsona-CUP manté obert el debat sobre la participació del bisbe i altres representants eclesiàstics a la comitiva d’autoritats. En aquest sentit, l’alcalde, David Rodríguez, reitera que és un assumpte que no es vol qüestionar durant el seu mandat i assegura que continuarà convidant-los a la festa en honor a la patrona, en tant que “simbolitza la suma de voluntats del poble i l’Església per fer possible la celebració”. “A mi no m’incomoden els representants religiosos, perquè, a més, és evident l’origen de la festa. Igualment, tothom té clara la separació de poders”, sentencia.

Reconeixement a Anna Segués, que a l’octubre deixa la banda de pubilla de les comarques lleidatanes (AUTOR: Marc Ramonet)

Avui a la plaça el batlle també ha tingut un reconeixement per a la solsonina Anna Segués, pubilla de les comarques lleidatanes i quarta dama de Catalunya, en tant que el mes vinent tindrà lloc el relleu de bandes en el certamen d’elecció de la pubilla i l’hereu de Catalunya. “Ens consta que l’Anna ha sabut assumir la representativitat inherent a aquesta figura, una eina més d’arrelament a la terra i reivindicació nacional del nostre patrimoni cultural i les tradicions”, ha destacat Rodríguez. “En la cruïlla històrica de construcció del nou país en què ens trobem, és fonamental comptar amb joves que es mouen per fermes conviccions catalanistes”, ha afegit. En representació de la ciutat, l’alcalde li ha lliurat a pubilla sortint un bust de la geganta jove. Segués continuarà vinculada a aquesta tradició a través de l’Associació del Pubillatge Solsoní.

Si bé el temps ha estat indolent durant tot el matí i fins ben entrada la tarda, a causa dels pronòstics meteorològics la regidora de Cultura ha optat per traslladar el Concurs de Músics al Carrer, d’aquesta tarda, i el ball de l’Orquestra Meravella, de la nit, sota cobert, el primer a les instal·lacions de l’antic Club Sant Jordi i el segon a la Sala Polivalent. El xou familiar a càrrec de l’il·lusionista Pere Rafart i les sardanes del vespre mantenen les ubicacions programades.

La programació de la Festa Major continuarà fins diumenge, Onze de Setembre. Entre altres cites, demà dissabte hi ha l’Aplec Independentista del Castellvell, organitzat pel Casal Popular La Fura, i l’acte institucional de la Diada, amb un parlament a càrrec del periodista i escriptor Vicenç Villatoro, organitzat per l’Ajuntament, el Consell Comarcal, Òmnium Cultural del Solsonès i l’ANC.

Solsona, 9 de setembre de 2016

Solsona puja nota el segon dia de Festa Major amb més concurrència

Aquest divendres el conseller Toni Comín presidirà la jornada central de la celebració

Aquest migdia la plaça Major s’ha fet petita al moment dels ballets tradicionals del segon dia de Festa Major. La concurrència ha remuntat notablement respecte ahir, quan va començar amb menys públic de l’esperat. També ha estat el dia de la proclamació de la nova pubilla, Anna Montraveta, en representació d’Òmnium Cultural del Solsonès, i les donzelles d’honor, Maria Gilibets, del Jove Ballet Solsoní, i Marta Vila, en nom d’Amisol. No s’han perdut aquesta jornada sis representants del pubillatge del país, entre els quals hi havia la pubilla i l’hereu de Catalunya, Marta Serran i Josep van Gorkom.

La comitiva d’autoritats l’han integrat exclusivament l’Ajuntament en ple i el jutge de Solsona. A la plaça no hi ha assistit avui cap representant eclesiàstic –el bisbe, Xavier Novell, es trobava fora de la ciutat–, motiu pel qual els regidors de la CUP també s’han sumat a l’entarimat.

L’alcalde, David Rodríguez, ha convidat avui la solsonina Anna Segués, pubilla de les comarques lleidatanes i quarta dama de Catalunya fins a l’octubre, a compartir amb ell l’encesa de la tronada, que culmina els actes de la plaça Major. Anna Montraveta, per la seva banda, ha expressat la il·lusió que dipositen ella i les donzelles en el nou rol que se’ls assigna: “lluirem la banda amb honor, perquè portem Solsona al cor”. Ho ha fet en el decurs de l’aperitiu que aplega la corporació municipal, l’Agrupació de Geganters, l’Orquestra Patinfanjàs i els trabucaires.

Aquest divendres, dia central de la Festa Major, presidirà els actes del matí el conseller de Salut, Toni Comín, i hi participaran també diversos alcaldes de la comarca. El pronòstic del temps fa témer a l’organització algun canvi d’última hora en el protocol, ja que es preveuen ruixats a partir d’última hora del matí. L’Agrupació de Geganters esperarà fins a l’últim moment per valorar què fer amb el desplegament de la imatgeria en cas de pluja.

Pel que fa a la primera nit de Festa Major, la regidora de Cultura, Sara Alarcón, es mostra molt satisfeta del balanç, ja que el concert d’havaneres de la plaça de Sant Joan va congregar ahir mig miler d’assistents. Avui la festa continua amb l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre, una ballada de sardanes i la capta amb els gegants joves. La programació nocturna la protagonitzaran la música de l’Orquestra Venus, Marc Anglarill, la Trinxaranga, Miquel del Roig i la Banda Biruji.

 
Anna Montraveta rep la banda de pubilla de mans de l’alcalde (AUTOR: Marc Ramonet)  

 

Tota la programació de la Festa Major de Solsona es pot consultar a http://www.solsonalafesta.net/festamajor

Solsona, 8 de setembre de 2016

Tret de sortida a la 363a Festa Major de Solsona
amb un reconeixement al trabucaire Ignasi Vila

L’alcalde fa menció de Joan Isanta, ‘el pregoner de referència’,
que ha estat substituït per jubilació per Ivan Vilaseca

Aquest migdia Solsona ha donat el tret de sortida a cinc dies de Festa Major, la 363a edició, amb la primera tronada a la plaça Major i un reconeixement al trabucaire Ignasi Vila, que amb 88 anys és un dels més veterans. Ha estat l’autor de la trabucada inicial des del balcó consistorial al moment de la salutació de l’alcalde, David Rodríguez.

Des del 2014, en aquest primer acte del programa es dóna protagonisme a un dels membres dels Trabucaires de Solsona, la colla més antiga del país. L’alcalde ha fet un breu repàs de la biografia d’Ignasi Vila, més conegut com el Nasi, i n’ha destacat la seva dedicació al camp i les aficions, totes “en contacte directe amb la terra: la caça, caminar, anar a buscar bolets i cuidar l’hort fins no fa pas gaire”. Amb aquest perfil, “no és d’estranyar que als anys setanta tingués interès a fer-se trabucaire, i des d’aleshores ha estat un dels seus integrants més actius”.

Davant del públic que s’ha congregat davant l’Ajuntament per participar a la primera cercavila de la Festa Major, David Rodríguez, també ha fet menció de Joan Isanta, “el nostre pregoner de referència”, jubilat recentment, per a qui ha demanat un aplaudiment. Isanta va posar veu al pregó d’inici de festa durant més de 30 anys. Des del Corpus passat el substitueix el músic Ivan Vilaseca, que, com és tradició, en el decurs del passacarrers convida els solsonins a participar a la celebració i a engalanar els balcons amb domassos i senyeres.

En la salutació, el batlle ha posat de relleu les “desenes d’institucions i entitats” que fan que la celebració en honor a la patrona “sigui grossa de veritat”. De fet, “la vasta col·lectivitat que hi ha darrere la Festa Major”, declarada Festa patrimonial d’interès nacional, n’és el seu “principal actiu”.


Al vespre, cant de la Salve i castell de focs

Els actes es reprendran aquest vespre amb la primera baixada d’autoritats des del consistori fins a la catedral per assistir al cant de la Salve, a càrrec de l’Orfeó Nova Solsona, i, posteriorment, el castell de focs. Quant a la programació nocturna d’avui, hi ha una nova funció de l’obra Game over Shakespeare, a càrrec de Lacetània Teatre, i un concert d’havaneres amb el grup Port Bo a la plaça de Sant Joan.

Tota la programació de la Festa Major de Solsona es pot consultar a
http://www.solsonalafesta.net/festamajor

Vila i Rodríguez al balcó consistorial (AUTOR: Marc Ramonet) Públic familiar i joves han participat a la primera cercavila (AUTOR: Marc Ramonet)

 

Solsona, 7 de setembre de 2016

Noves incorporacions en el programa de la Diada a Solsona el 10 de setembre

Hi haurà, entre d’altres, una cercavila de gegants, un parlament a càrrec de Vicenç Villatoro i una marxa de torxes

Solsona concentra des de fa anys la major part d’actes reivindicatius de l’Onze de Setembre a la vigília. Enguany, a més, s’hi han incorporat actes organitzats al darrer moment i que no apareixen en el programa imprès de la Festa Major, que es tanca el mateix dia 11. Entre altres convocatòries, hi ha una plantada i cercavila de gegants, a partir de dos quarts de set de la tarda, l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, a dos quarts de nou del vespre a la plaça Major, i una marxa de torxes, a continuació.

Així, el programa de la Diada començarà el dia 10 a les cinc de la tarda amb el vint-i-quatrè Aplec Independentista del Castellvell, organitzat pel Casal Popular La Fura. Continuarà amb una plantada de gegants sota la Torre de les Hores a partir de dos quarts de set de la tarda en el marc de l’acte d’estrena de la geganta Cecília Regàs, parella del gegant del General Moragues, confeccionada pel jove solsoní Jan Reig i propietat dels Gegants del Tros.

A partir d’un quart de vuit, els Gegants del Tros organitzen una cercavila pels carrers del nucli antic amb set colles geganteres convidades d’altres punts del país fins a la plaça Major, on finalitzarà el recorregut abans de començar l’acte institucional de la Diada.

“Per un país modern” és el títol del parlament que a dos quarts de nou del vespre pronunciarà el periodista i escriptor Vicenç Villatoro en l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament, el Consell Comarcal, Òmnium Cultural del Solsonès i l’ANC.

Actual director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i de la Fundació Ramon Llull, en la seva dilatada trajectòria, Villatoro ha estat director del diari Avui; director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió; cap de la secció de cultura de TV3; director i presentador de diversos programes televisius; professor a la UAB; ha treballat en diferents mitjans de comunicació, i ha publicat una dotzena de novel·les, a més de diversos llibres memorialístics, de poesia i de divulgació i assaig polític. En l’àmbit polític, ha estat director general de Promoció Cultural de la Generalitat entre els anys 1997 i 2000 i diputat al Parlament de Catalunya per CiU entre el 1999 i el 2002.

El parlament de Vicenç Villatoro a la plaça Major culminarà amb el cant d’Els Segadors a càrrec de l’Orfeó Nova Solsona i una galejada dels Trabucaires. A continuació, el Casal Popular La Fura i l’ANC organitzaran una marxa de torxes. Se’n repartiran un centenar a la plaça Major per continuar la marxa per la plaça de la Catedral, el carrer dels Dominics i plaça del Consell Comarcal, el carrer de la Regata, la plaça de Sant Joan, el carrer del Castell, la travessia de Sant Isidre i fins a la plaça de Sant Pere. Davant del Casal Popular La Fura s’hi durà a terme la lectura d’un manifest i un breu recital poètic abans de cloure els actes de l’Aplec Independentista del Castellvell amb un concert del cantautor Cesk Freixas a partir de les onze de la nit.

Trobada de Claustres el 9 d’octubre

D’altra banda, l’Ajuntament informa d’una errada en el programa de la Festa Major. La trobada de Claustres i l’àpat de commemoració del 60è aniversari de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre tindrà lloc el diumenge 9 d’octubre, i no el dia 10, tal com consta en la publicació impresa.

 

PROGRAMA D’ACTES DEFINITIU DEL DISSABTE 10 DE SETEMBRE

Matí i migdia
De 9 a 2/4 de 2, XXXV CONCURS DE PINTURA RÀPIDA sobre Solsona i el seu entorn
 
A les 10, a la catedral, MISSA DE DIFUNTS
 
A les 10, XXXII PUJADA CICLISTA AL PI DE LA TORREGASSA. Concentració a 2/4 de 10 a la plaça del Camp. El tret de sortida es donarà al carrer del Parc (adjacent al pati de l’escola Setelsis). Hi haurà esmorzar per a tothom i es lliurarà un diploma commemoratiu a tots els participants al punt d’arribada, que també serà a la plaça del Camp
Organització: Penya Ciclista l’Esforç i Ajuntament de Solsona
 
D’11 a 2, a la plaça del Camp, TALLER DE BOMBOLLES a càrrec d’Ares Espais Lúdics
*En cas de pluja el taller es traslladarà al vestíbul de la Sala Polivalent.
 
A les 12, a la plaça de la Catedral, EXHIBICIÓ DE SWING amb música en directe
Organització: Boncop de Swing
 
Tarda
A les 5, PUJADA A PEU AL CASTELLVELL amb l’estelada gegant. Punt de partida al passeig del Pare Claret
Organització: Casal Popular La Fura
Col·laboració: Ajuntament de Solsona
 
A 2/4 de 6, a la torre del Castellvell, ESTESA DE L’ESTELADA i XERRADA-DEBAT “Com fer créixer l’independentisme?”, amb Gerard Horta, Josep Comajoan i un altre ponent pendent de confirmar. Tot seguit, lectura del manifest del Correllengua i cant d’“Els Segadors”. Hi haurà coca i xocolata per a tothom.
Organització: Casal Popular La Fura
Col·laboració: Ajuntament de Solsona
 
A 2/4 de 6 a la plaça de Sant Joan, CONCERT a càrrec de l’orquestra Montgrins i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona
 
A 2/4 de 7, sota la Torre de les Hores, PLANTADA DE GEGANTS en el marc de l’acte d’estrena de la geganta Cecília Regàs (parella del gegant Moragues), dels Gegants del Tros
 
A ¼ de 8, des de sota la Torre de les Hores, inici de la CERCAVILA de gegants de diverses colles convidades de Catalunya en el marc de l’estrena de la geganta Cecília Regàs, dels Gegants del Tros (amb l’arribada prevista a la plaça Major a ¼ de 9)
Organització: Gegants del Tros
Col·laboració: Ajuntament de Solsona, Xarcuteria Can Solvi, Begudes Delfí, Batxaranga
 
A 2/4 de 8, a la plaça Major, SARDANES a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona i la Cobla Montgrins
 
Vespre i nit
 A 2/4 de 9, a la plaça Major, ACTE INSTITUCIONAL de la DIADA NACIONAL DE CATALUNYA amb un parlament a càrrec del Sr. Vicenç Villatoro i Lamolla, periodista i escriptor, i cant d’”Els Segadors” amb l’Orfeó Nova Solsona. També hi participaran els Trabucaires de Solsona.
Organització: Ajuntament de Solsona, Consell Comarcal del Solsonès, Òmnium Cultural del Solsonès i ANC Solsona
Col·laboració: Orfeó Nova Solsona i Trabucaires de Solsona
 
Tot seguit, marxa de torxes amb el recorregut següent: plaça Major, plaça de la Catedral, carrer dels Dominics, plaça del Consell Comarcal, carrer de la Regata, plaça de Sant Joan, carrer del Castell, travessia de Sant Isidre, carrer Estret i plaça de Sant Pere, on es llegirà un manifest i es durà a terme un breu recital poètic.
Organització: Casal Popular La Fura i ANC Solsona

A les 10, al Teatre Comarcal de Solsona, TEATRE amb la representació de Game over Shakespeare, un aiguabarreig de diferents obres del dramaturg anglès, a càrrec de Lacetània Teatre
Organització: Lacetània Teatre
Col·laboració: Ajuntament de Solsona
 
A les 11, a la plaça del Camp, BALL de Festa Major amb l’orquestra Montgrins
 
A les 11, a la plaça de Sant Pere, CONCERT a càrrec del cantautor CESK FREIXAS
Organització: Casal Popular La Fura
Patrocini: Ajuntament de Solsona

Solsona, 1 de setembre de 2016

Solsona obre fins al dia 31 les reserves d’espai a la plaça per a persones amb mobilitat reduïda per la Festa Major

El col·lectiu disposa d’un entarimat el 8 de setembre al migdia

Les persones amb mobilitat reduïda que vulguin assistir als ballets tradicionals de la Festa Major de Solsona poden reservar una plaça a l’entarimat municipal. L’Ajuntament ha obert a l’OAC les inscripcions finsdimecres vinent, dia 31. Per tercer any consecutiu, aquest espaiestarà disponibleel dia 8 al migdia amb un màxim de vuit places.

Tenint en compte la limitació de places disponibles, es fa necessari controlar-hi l’accés amb un procés de reserva. Inicialment es prioritzarà l’assignació de llocs als infants, si la demanda és superior al volum de places. També és previst que enguany facin ús d’aquesta possibilitat alguns usuaris d’Amisol.

Creu Roja del Solsonès col·labora en aquesta iniciativa de l’Ajuntament amb l’aportació d’algun voluntari. Amb aquest servei, s’intenta fer arribar l’acte més emblemàtic de la Festa Major a aquells col·lectius amb dificultats per acudir a la plaça.

Solsona, 24 d’agost de 2016

La 363a Festa Major de Solsona recuperarà dues obres musicals del 1891

L’artista Aleix Albareda és l’autor de la imatge gràfica d’enguany

  • Del 7 a l’11 de setembre es concentraran prop d’una cinquantena d’actes tradicionals, divulgatius, musicals, teatrals, familiars i esportius

  • El Ral·li Fotogràfic és substituït pel primer Concurs de Fotografia, amb un tema general i més temps per als participants


La Festa Major de Solsona, que assoleix la 363a edició del 7 a l’11 de setembre, continua enguany recuperant patrimoni musical. L’Orquestra Patinfanjàs reestrenarà dues peces del 1891 de possible atribució a l’organista Francesc Miró i Morera. Aquesta és una de les novetats exposades avui per la regidora de Cultura, Sara Alarcón, en la presentació del programa. L’ha acompanyat l’artista solsoní Aleix Albareda, guanyador del concurs del disseny de la imatge gràfica de la festa amb una sèrie d’elements de la imatgeria festiva que evoquen “fractalitat i moviment”.



Gràcies a la investigació realitzada pel músic solsoní vinculat a la festa Albert Fontelles, enguany es recuperen la “Marxa de processó” i “Pasdoble 1891”, ambdues atribuïdes possiblement al targarí Francesc Miró i Morera (1867-1936), que fou organista titular de la catedral entre el 1888 i 1896.

L’Orquestra Patinfanjàs interpretarà la primera el dia 8 de setembre a la tarda en el marc de l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre i la segona l’endemà, dia 9, al migdia en la pujada de la comitiva des de la catedral fins a la plaça Major per assistir als ballets. Aquestes dues peces, que a partir d’enguany entraran a formar part del patrimoni immaterial de la Festa Major i el Corpus, es van estrenar justament fa 125 anys i Fontelles les ha reconstruït a partir de particel·les conservades a l’Arxiu Diocesà. La regidora de Cultura ha destacat el fet que “la Festa Major de Solsona porta més de 10 anys recuperant el patrimoni immaterial de la festa”.

Una altra novetat és la substitució del Ral·li Fotogràfic pel primer Concurs de Fotografia de la Festa Major, un canvi per al qual ha apostat la regidoria de Cultura amb l’assessorament dels fotògrafs professionals de la ciutat. Tal com ha explicat Sara Alarcón, s’havia constatat una tendència a la baixa en la participació al ral·li. Amb el nou format, els participants tindran més temps per realitzar les fotos i podran fer-ho amb un sol tema, que és la Festa Major, en lloc d’estar condicionats pels temes específics que se’ls proposava.

Pel que fa a l’oferta musical, la regidora ha destacat el concert solidari de l’ONG SOM, el dia 2, amb Ebri Knight i Bluestime, la recaptació del qual es destinarà a col·laborar amb Stop Mare Mortum per pal·liar la situació dels refugiats a Grècia. Altres músics i formacions que presenta la cartellera són el grup d’havaneres Port Bo, el dia 7, i Miquel del Roig i la Banda Biruji, el dia 8, a més de les orquestres Venus, el dia 8, Maravella, el 9, i Montgrins, el 10, entre d’altres que s’han d’acabar de concretar.

Així mateix, Alarcón ha posat de relleu “el rol cada vegada més actiu dins la nostra societat del Museu Diocesà i Comarcal, un dels agents que farceixen l’agenda d’aquests dies”. En el marc de la festa, aquest equipament inaugurarà una exposició sobre l’arquitecte Bernardí Martorell i el centenari del cementiri d’Olius que va projectar i una altra sobre el megalitisme a Catalunya. A més, el museu organitza una jornada de conferències el dia 6 sobre aquesta commemoració del cementiri modernista.

El rol fonamental de les entitats

Les aportacions del teixit associatiu són fonamentals per configurar el programa de la Festa Major. “Es treballa conjuntament amb les entitats, sense les quals seria impossible portar la festa endavant”, assegura Alarcón. El pressupost d’enguany ascendeix a uns 94.500 euros, aproximadament, si bé la xifra definitiva es tancarà una vegada hagi finalitzat la celebració.

Pel que fa al disseny gràfic del programa, Aleix Albareda presenta una portada protagonitzada per l’àliga disposada repetidament de forma fractal amb un fons integrat pel sol del portal del Pont de la ciutat. Aquesta idea, inspirada, segons el propi autor, en el moviment d’un xumet, té la seva continuïtat en l’interior de la publicació amb onze dissenys més que prenen com a fil conductor la imatgeria de la festa i altres elements identificatius de Solsona. Albareda ha utilitzat dibuixos realitzats fa tres anys i hi ha jugat a través del disseny assistit per ordinador a fi de confegir-los moviment i evocar la dansa dels elements folklòrics a la plaça. Un dels objectius d’Albareda era la integració de la portada amb l’interior.



La regidora ha explicat que es van presentar al concurs per escollir el disseny un total de sis propostes, més que en edicions anteriors, i ha qualificat la guanyadora de “petita joia” que s’afegeix a la història de la festa. Un altre element del programa que li aporta “valor afegit” són els textos signats per col·laboradors. Aquest any s’hi publica un escrit del director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner, sobre la vinculació de l’escriptor Anton Busquets amb la comarca, un altre d’Albert Fontelles sobre el patrimoni musical del 1891 i un altre d’antics caps escoltes en recordança de l’alcalde Ramon Llumà, traspassat el maig.

Cada any l’Ajuntament convida alguna autoritat del govern de la Generalitat de Catalunya. El dia 9 de setembre ha confirmat la seva assistència als actes centrals de la Festa Major el conseller de Salut, Toni Comín.


Solsona, 11 d’agost de 2016

Òmnium, el Jove Ballet Solsoní i Amisol, representats en el pubillatge solsoní

Anna Montraveta, Maria Gilibets i Marta Vila rebran la banda el 8 de setembre

 

La modista ja els ha pres mides per al vestit tradicional que estrenaran el 8 de setembre en la seva primera baixada com a integrants de la comitiva d’autoritats de la Festa Major. Són la nova pubilla de Solsona, Anna Montraveta i Riu, en representació d’Òmnium Cultural del Solsonès, i les donzelles d’honor Maria Gilibets i Fernández, del Jove Ballet Solsoní, i Marta Vila i Ibarbia, candidata d’Amisol. Van ser seleccionades en les proves realitzades per la regidoria de Cultura el mes passat entre les sis aspirants.

Anna Montraveta, de 17 anys, estudiarà segon de batxillerat social el proper curs. El seu interès per convertir-se en pubilla es va gestar ja de petita. “Em fa il·lusió poder conèixer la cultura de Catalunya i les tradicions de la resta de poblacions i, al mateix temps, donar a conèixer les de Solsona de primera mà”, explica.

La primera donzella, Maria Gilibets, de 16 anys, cursarà segon de batxillerat, molt probablement humanístic. Igual que la seva companya, té ganes d’entrar en el pubillatge “per tenir l’oportunitat de viure les tradicions populars catalanes en primera persona”. Marta Vila, que complirà els 16 a l’octubre, estudiarà primer de batxillerat científic. Ella també va decidir provar sort en aquest món “per conèixer cultures i representar la ciutat arreu on anem”.

Tant l’Anna com la Marta de segur rebran algun consell de les seves ties, Montse riu i Rosa Vila, respectivament, que anys enrere també van dur la banda. En qualsevol cas, les tres joves solsonines que seran proclamades per Festa Major tenen el suport i l’assessorament de l’Associació del Pubillatge Solsoní.

En tots els actes de la celebració també les acompanyarà Anna Segués, pubilla de Solsona el 2014 i actualment representant del pubillatge de les comarques lleidatanes i quarta dama d’honor de Catalunya. El primer dia de la Festa Major, el 7 de setembre, serà el darrer en què sortiran la pubilla i les donzelles elegides l’any passat, Sònia Codina, Alba Clotet i Laia Farrés.

Solsona, 2 d’agost de 2016

La catifa del Corpus solsoní empatitza amb els refugiats

La ciutat supera amb nota la festa malgrat cancel·lar la roda de foc de la nit de dissabte per la pluja

Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi SoldevilaFidel a les referències a l’actualitat de cada any, la catifa de flors que confecciona el diumenge de Corpus a Solsona l’Agrupament Escolta Pare Claret a la plaça de Palau s’ha dedicat enguany a la crisi dels refugiats. Un clam inequívoc ocupava el centre del mosaic: “La llibertat no coneix fronteres”. Dissenyada per la cap escolta Raquel Estany, la catifa no ha deixat indiferent el públic, ja que ha consistit en una instal·lació que s’ha servit d’altres elements que acompanyaven els habituals, entre els quals hi havia murs aixecats amb caixes de cartró.

“Que el Corpus ens ajudi a tots a empatitzar amb aquells que fugen de la guerra i no aixequem murs”, ha pregonat el bisbe, Xavier Novell, en finalitzar la processó. La regidora de Cultura, Sara Alarcón, que ha fet un bon balanç de la celebració per l’ambient festiu que es respirava al carrer, també ha felicitat l’Agrupament Escolta per apostar per una catifa “diferent, amb una proposta més arriscada, que ha fet un pas més enllà”.

Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi SoldevilaLa jornada central del Corpus a Solsona s’ha celebrat sense incidències i amb la vènia del temps, després que aquest dissabte a la nit s’hagués de cancel·lar la roda de foc per la pluja. La manifestació gegantera, com sempre, ha estat l’atracció principal per a un públic eminentment familiar. En la cita tradicional que marca l’avantsala de l’estiu, els gegants i improperis han tornat a senyorejar l’espina dorsal del nucli antic per fer viure la festa a tot estrop entre centenars de veïns i turistes i sacsejar l’habitual calma solsonina. La ciutat ha dedicat els ballets de la manifestació gegantera a la memòria de l’exalcalde Ramon Llumà, traspassat aquesta setmana.

El macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé, ha destacat “el bon desenvolupament” dels actes. Malgrat no disposar del tradicional mestre de cerimònies a la plaça, per motius circumstancials, “els ballets s’han pogut executar de manera molt fluïda”. Solé ha destacat, però, l’elevada afluència de persones en la cercavila de dissabte al migdia: “feia anys que no ho vèiem”, afirma.

Amb una regidora menys

En l’àmbit estrictament polític, la comitiva d’autoritats ha estat integrada avui per dotze representants municipals en lloc dels tretze que integren la corporació, després que en el Ple de divendres renunciés al càrrec la regidora convergent Sílvia Torra, a l’Ajuntament des del 2011, per motius personals.

Foto guanyadora de l'any passat, de Jordi SoldevilaD’altra banda, dos dies després del darrer Ple, ha planat sobre la celebració el debat reobert per Alternativa per Solsona-CUP sobre la participació de l’Ajuntament a la processó –un any més hi han assistit les dues formacions del govern municipal, ERC i PSC, i CDC. A través de les xarxes socials, la CUP ha tornat a reclamar aquest migdia “la separació dels actes populars d’aquells que són estrictament privats”.

Per a l’alcalde, David Rodríguez, “en el temps que vivim ningú no té cap dubte que les institucions públiques no estan barrejades amb les religioses” i, des de la funció de representativitat, considera que els edils que participen en actes religiosos també representen els ciutadans que professen aquella fe. “Jo, com a alcalde, hi assistiré sempre”, sentencia.

La regidora socialista, Yasmina Valderrama, està disposada a debatre els criteris amb què l’Ajuntament s’implica en els actes de l’Església. Amb tot, argumenta que hi participa “com a representant del poble, no a títol personal”. El portaveu de Convergència, Marc Barbens, per la seva banda, defensa “la llibertat de cada regidor” a l’hora de decidir la seva presència activa en aquest tipus d’aplecs i recorda que el protocol “no obliga ningú” a prendre-hi part.

Solsona, 29 de maig de 2016

Solsona viu la primer sortida dels gegants de la temporada amb l’inici del Corpus

La jornada central se celebrarà
aquest diumenge al migdia

El pregoner ha recorregut aquest migdia carrers i places del nucli antic de Solsona per convidar tothom a la festa del Corpus, una de les més antigues del país, i emplaçar els veïns a engalanar els balcons per fer lluir la ciutat. Desenes de famílies amb la mainada i visitants han coincidit sota un sol de justícia per flanquejar els gegants al compàs de l’Orquestra Patinfanjàs en la primera sortida de la temporada.

El programa continuarà aquesta tarda amb sardanes a la plaça Major i, a partir del vespre, amb un concert de l’Orfeó Nova Solsona i l’italià Ecce Coro a la catedral; la comèdia de Lacetània Moltes desgràcies després al Tatrau Teatre, i la baixada del bestiari de foc per al ball del drac i la roda de foc a la plaça Major.
Tots els horaris es poden consultar al web www.solsonalafesta.net.

Amb tot, la jornada central del Corpus es reserva per demà, diumenge, al llarg del matí, amb la cercavila dels trabucaires, la baixada de la corporació municipal, la missa i la processó i els ballets tradicionals de la imatgeria festiva a la plaça Major, que culminaran amb la darrera tronada. El disseny de la catifa de flors que confecciona l’Agrupament Escolta Pare Claret a la plaça de Palau es dedica enguany a la crisi dels refugiats.

Aquesta edició de la festa ve marcada pel debat plantejat per Alternativa per Solsona-CUP sobre la participació dels representants municipals en els actes estrictament religiosos com la processó. Amb els vots contraris d’ERC i CDC i l’abstenció del PSC, el Ple d’ahir va rebutjar una moció d’aquest grup que reclamava a l’Ajuntament no estar representat a la processó, en tant que es tracta d’un acte privat i confessional, i fixar uns criteris per establir qui es convida a les comitives municipals.


Solsona, 28 de maig de 2016

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada