Arxius Notícies Festa Major: 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

L’Ajuntament solsoní lliura 990 euros en premis del Concurs de flors als balcons i 2.615 entre els guanyadors de les convocatòries de Festa Major

Totes les obres presentades als concursos s’exposen a la biblioteca fins al 6 d’octubre

Divendres passat la sala de plens municipal de Solsona es va omplir en l’acte de lliurament de premis dels concursos de l’estiu convocats per l’Ajuntament: el de flors als balcons, en el qual es van repartir 990 euros; el 3r Concurs de fotografia de la Festa Major, el 37è de pintura ràpida i el del disseny del programa de la festa, per als quals es van lliurar un total de 2.615 euros. L’acte va ser presidit per l’alcalde, David Rodríguez, amb la presència de la regidora de Cultura, Sara Alarcón.

Membres del Centre Excursionista del Solsonès han fet de jurat enguany per valorar l’ornamentació floral dels balcons de 22 persones. Pilar Casals s’ha endut el premi especial façana, i Ramona Serra, el primer premi dels balcons. S’han reconegut també els balcons de Salvador Borés, Lourdes Bajona, Francesca Carceller, Teresa Mujal, Pilar Vila, M. Àngels Vilaseca, Montserrat Colilles, M. Claustre Pinell, Montserrat Puig, Roser Cardona, Pilar Guals i M. Pilar Roure.

La jove moianesa Aida Mauri s’ha endut el primer premi del Concurs de pintura ràpida, seguida d’Antonio Mariscal, amb el segon, i Josep Manel Aznar, amb el tercer. El pintor Sebastià Mauri ha guanyat per segon any el premi aquarel·la, mentre que Aleix Albareda s’ha endut, també un any més, l’especial local. Un total de 15 artistes van prendre part en aquesta convocatòria de Festa Major.

Els mateixos autors del 2017

Pel que fa al Concurs de fotografia, els guanyadors han estat exactament els mateixos de l’any passat: Antonio Chaparro ha revalidat el seu primer lloc amb “El Drac treu foc” i Víctor Pisa el segon, amb “Contrapicat cordial”. En la categoria infantil, Georgina Marsal ha firmat la millor foto amb “Escates i espurnes”.

En l’acte de divendres, també es va oficialitzar el lliurament del premi a la guanyadora del concurs per escollir el disseny del programa de la Festa Major, Natàlia Catalan. Igualment, com és costum, es va reconèixer amb una petita figura els infants que han passat pel ball de bastons i els cavallets.

Totes les pintures i fotografies presentades als concursos poden veure’s exposades a partir d’avui i fins al 6 d’octubre al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató en l’horari d’obertura de l’equipament: dimarts, divendres i dissabte, de deu a dos quarts de dues, i de dilluns a divendres, de quatre a vuit.

 

 

 

Solsona, 24 de setembre de 2018

Solsona viu una de les festes majors més participades dels últims anys

El clam a la llibertat i la reivindicació de
les dones en la tradició festiva marquen
l’edició d’enguany

El fet que les jornades centrals de la Festa Major solsonina s’hagin escaigut en cap de setmana ha contribuït clarament a celebrar-ne una de les edicions més participades dels darrers anys. Prop d’un miler de veïns i visitants s’han aplegat en una plaça Major pletòrica tant dissabte com diumenge al moment dels ballets tradicionals. “Feia temps que no es veia tanta gent a la festa”, assenyala la regidora de Cultura, Sara Alarcón, que es mostra molt satisfeta dels tres primers dies.

Els dies previs a la Diada, l’ambientació de la plaça amb pancartes grogues en favor de la República i rètols amb els rostres dels presos polítics i exiliats han fet d’aquesta Festa Major també una de les més reivindicatives. El moment culminant el va presenciar el president del Parlament, Roger Torrent, que va presidir la comitiva d’autoritats en els actes de dissabte al matí. Just en finalitzar les danses, la plaça va convertir-se en un clam a la llibertat i a la República. Igualment, centenars de ciutadans van traslladar el seu suport a la segona autoritat del país amb aplaudiments espontanis al llarg del recorregut.

La paritat de gènere, així mateix, ha estat un dels temes en els quals s’ha posat l’accent. Coincidint amb el vintè aniversari de la incorporació de les nenes al ball de bastons, enguany per primera vegada quatre noies s’han posat sota les faldilles dels quatre gegants al moment de ballar la final, davant l’Ajuntament: Sarai Masdenpinós, Rut Jounou, Alba Fernández i Tània Bonillo.

 

Foto: Agrupació de Geganters

 

Laia Ribalta, la cinquantena pubilla

Una altra mostra de normalització de la paritat, des de l’any passat, és l’elecció de l’hereu i el fadrí, juntament amb la pubilla i la donzella. Ricard Llutart, presentat a títol individual, és l’hereu d’enguany, acompanyat de Ferran Castells, en representació del Centre Excursionista del Solsonès, com a fadrí. La nova pubilla, la cinquantena que suma Solsona, és Laia Ribalta, també a títol individual, mentre que la donzella és Mercè Freixas, candidata del Futbol Sala Solsona. El blau de les faldilles, precisament, evoca al color de la jaqueta de l’abanderat del ball de bastons.

Les primeres convocatòries nocturnes de la Festa Major també han estat ben acollides, especialment el concert de Zoo, que, com ja es preveia, va arribar al 100 per cent de l’aforament màxim permès a la Sala Xelsa amb 1.400 persones, mentre que uns 400 ciutadans van assistir al ball amb l’Orquestra Metropol, i la plaça de Sant Joan va omplir-se divendres en el concert d’havaneres a càrrec de Les Anxovetes.

Solsona, 9 de setembre de 2018

David Rodríguez té un record per als presos polítics i
exiliats en l’obertura de la Festa Major de Solsona

Avui participarà als actes del vespre Joan Reñé i demà
presidirà la comitiva d’autoritats Roger Torrent

Solsona és una ciutat compromesa amb el patrimoni festiu, però també en els afers socials, polítics i de país. Ho ha destacat aquets migdia l’alcalde, David Rodríguez, en l’acte que dona el tret de sortida a la Festa Major. Ha recordat que serà la primera Festa Major de la democràcia amb l’existència de presos polítics a Catalunya, “uns presos a qui la tardor els depara un judici injust”. Per tant, “farem festa sense oblidar els presos i exiliats, especialment les dones”, ha asseverat.

I és que, per a Rodríguez, Solsona no pot ser un municipi neutral, “perquè no hi ha neutralitat possible, ja que la neutralitat és complicitat amb la injustícia”. En aquesta ciutat, ha continuat, “sempre ens hem caracteritzat per la militància en la defensa dels valors democràtics i en els anhels legítims del país”.

En el decurs de la salutació, l’alcalde també ha recordat el desè aniversari de l’obtenció del títol de Festa patrimonial d’interès nacional, i ha animat a celebrar-ho tenint ben present “la dimensió històrica escrita per voluntat popular” de les festes en honor a la patrona.

Com és costum des de fa cinc anys, la Festa Major arrenca amb una trabucada protagonitzada, també des d’un dels balcons consistorials, per l’integrant més veterà de la colla. Enguany ha estat el torn de Josep Solé, “el Mallola”, de 69 anys, que va ingressar en el grup fa 25 anys.

Però a Solsona sense gegants no hi ha festa. En finalitzar la seva salutació el primer edil solsoní, el pregoner, Ivan Vilaseca, ha iniciat la crida pels carrers del nucli antic a la celebració de prop de cinc dies de festa grossa. Ho ha fet amb la primera cercavila de la imatgeria festiva al so de la música de l’Orquestra Patinfanjàs.

La Festa Major continuarà aquesta tarda i al vespre amb l’acte de comiat dels representants del pubillatge solsoní del 2017 i proclamació dels seus successors, i la primera baixada d’autoritats fins a la catedral per assistir al cant de la Salve, abans del castell de focs. Al vespre hi prendrà part també el president de la Diputació, Joan Reñé, amb motiu de la inauguració de les obres de rehabilitació de la capella del Claustre, que es durà a terme just abans del cant de la Salve. Demà, dissabte, serà el president del Parlament, Roger Torrent, qui visitarà Solsona per presidir els actes centrals de la festa durant tot el matí.

Solsona, 7 de setembre de 2018

Les jornades de portes obertes al Pou de Gel de Solsona
permetran veure’n la museïtzació renovada

Es completa, així, una millora que va començar al maig amb audiovisual

En el marc de la Festa Major, aquest cap de setmana el Pou de Gel de Solsona s’obrirà gratuïtament perquè tothom pugui veure’n la museïtzació renovada, prop de 14 anys després de la seva inauguració. S’hi han col·locat nous blocs de gel simulats i una nova biga, elements que permeten entendre el procés de producció d’aquest producte de primera necessitat entre els segles XVII i XIX. Aquest divendres se n’enllestiran els treballs.

El pou de gel de Solsona, ubicat a tocar del portal del Pont, és considerat pels experts un dels més ben conservats del país. Amb els anys, però, alguns elements s’han anat embrutant i malmetent, fent-ne necessària una renovació. A més, la biga que sosté la politja per explicar com s’acabaven de dipositar els blocs de glaç al pou, va desprendre’s fa uns quants mesos a causa del deteriorament provocat per la humitat de l’espai. La nova estructura l’ha arranjat la brigada municipal, mentre que els blocs simulats, de resina de polièster i fibra de vidre, han estat creats per l’empresa Trama, projectes museogràfics, per un import de 4.690 euros.

Amb aquesta intervenció es completa una millora de la visita interpretativa al Pou de Gel que va començar al maig amb l’estrena d’un audiovisual que explica com es construïen aquests pous per garantir la conservació del glaç, com s’aconseguia i es transportava a Catalunya i quins eren els usos d’aquesta matèria, entre altres aspectes.

A Solsona, aquesta estructura de planta circular, de 8 metres de diàmetre i 9,30 d’alçada, es va utilitzar entre els segles XVII i XIX. El gel s’obtenia del riu Negre o del forat de la Bòfia, un avenc proper al Port del Comte, s’hi emmagatzemava durant l’hivern i es comercialitzava enter l’abril i principi de novembre. El 2004, després d’un llarg procés de recuperació i restauració, aquest punt es va incorporar en la xarxa d’espais museïtzats de la ciutat.

Els horaris de les jornades de portes obertes, aquest cap de setmana, seran dissabte d’onze a una i de cinc a set i diumenge d’onze a una. Durant l’any, s’hi pot accedir els dissabtes d’onze a dos quarts d’una i de cinc a dos quarts de set i els diumenges i festius d’onze a dos quarts d’una. Les visites guiades es fan a dos quarts d’una els dissabtes i diumenges i a dos quarts de set els dissabtes.

Solsona, 6 de setembre de 2018

Amb 240 participants la Caminada popular al Vinyet de Solsona bat el rècord dels últims cinc anys

La majoria de caminants opta per l’itinerari llarg,
de 17,4 quilòmetres

237 persones van ser matineres aquest diumenge per participar a la vint-i-unena Caminada popular al Vinyet de Solsona, una de les cites prèvies més concorregudes de la Festa Major. Amb aquesta xifra, l’activitat ha batut el rècord dels últims cinc anys. La majoria de caminants van aventurar-se a fer el recorregut llarg, de 17,4 quilòmetres, que va discórrer per les quatre capelles de l’àmbit rural solsoní.

Els caminants van fer una parada per esmorzar a l’exterior de la capella de Sant Bernat, si bé també van tenir avituallaments al llarg de l’itinerari. Entre el segon i el tercer control, a l’altura de l’estació depuradora, els participants que van preferir escurçar la caminada van tornar al punt de sortida. Aquesta activitat, totalment gratuïta, ha estat coorganitzada per la regidoria de Cultura i el Centre Excursionista del Solsonès.

 

Solsona, 3 de setembre de 2018

Bases del 6è Concurs fotogràfic de
la Festa Major a Instagram

Aquí podeu descarregar les bases del 6è Concurs fotogràfic de la Festa Major a Instagram (Descarregueu les bases)

La Caminada popular al Vinyet de Solsona, un clàssic abans de Festa Major

L’itinerari llarg, com és habitual, recorre les quatre capelles de l’àmbit rural del municipi

190 persones van participar a l’edició de l’any passat, fins al serrat Sant Bartomeu

Aquest diumenge a les vuit del matí tindrà lloc la vint-i-unena Caminada popular al Vinyet de Solsona, una de les cites clàssiques prèvies a la Festa Major, que s’enceta oficialment el dia 7. L’itinerari llarg, com és habitual, recorrerà les quatre capelles de l’àmbit rural solsoní, començant per Sant Pere Màrtir i continuant per Sant Bernat, on s’esmorzarà, Santa Llúcia i Sant Honorat, abans de tornar al mateix punt de sortida, que serà la plaça del Camp.

Aquest recorregut, que discorre per camins i corriols en la gran major part, té una distància de 17,4 quilòmetres, al llarg dels quals els caminants podran gaudir del mosaic agroforestal de la Solsona més paisatgística. El tram comprès entre el parc de la Mare de la Font i Sant Bernat, passant per les costes del Castellvell, és un dels més interessants.

També hi ha l’opció d’escurçar la caminada i fer-ne un recorregut d’11,8 quilòmetres. En aquest cas, els caminants es desviaran entre el segon i el tercer control, per l’estació depuradora. La Caminada popular és coorganitzada per la regidoria de Cultura i el Centre Excursionista del Solsonès i la participació és gratuïta. Com sempre, s’oferirà a tothom esmorzar, avituallaments i un obsequi en finalitzar la sortida. L’any passat hi van prendre part 190 persones.

Acte: 21a Caminada popular al Vinyet de Solsona
Dia: diumenge 2 de setembre
Hora: 8 h
Lloc: plaça del Camp

Solsona, 29 d’agost de 2018

 

Espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda per la Festa Major de Solsona el diumenge 9

L’OAC municipal n’obre avui les
inscripcions fins al dia 4

Amb el lema “Una Festa Major per a tothom!”, l’Ajuntament de Solsona reservarà un espai a la plaça Major perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin assistir als ballets tradicionals, un dels actes centrals de la celebració, que comencen a quarts d’una del migdia. Enguany l’entarimat estarà disponible per a aquest col·lectiu el diumenge 9 de setembre. Les persones que vulguin acollir-se a aquesta opció, han de fer la reserva a l’OAC municipal entre avui i el dimarts 4. Com sempre, s’ofereixen un màxim de vuit places. Hi col·labora Creu Roja del Solsonès amb voluntaris per assistir els usuaris d’aquest espai. És el cinquè any que l’Ajuntament ofereix aquesta possibilitat per tal de fer més accessible una de les cites més populars de la Festa Major.

 

 

 

 


Solsona, 23 d’agost de 2018

Solsona programa una Festa Major popular ideada per a tots els públics

El disseny del cartell s’inspira en els vint anys de la incorporació de les nenes al ball de bastons

- Zoo, el dia 8, i Buhos, el 9, encapçalen l’oferta musical nocturna
- Tots els balls i concerts de tarda i nit seran gratuïts
- Roger Torrent presidirà els actes centrals del 8 de setembre

Més d’una cinquantena d’actes farciran el programa de la 365a Festa Major de Solsona, del 7 a l’11 de setembre, que enguany manté l’aposta per al públic juvenil i el familiar accentuada l’any passat. Alhora, se n’incrementa la paritat de gènere en l’oferta d’espectacles. Aquesta tarda ha presentat els trets principals del programa la regidora de Cultura, Sara Alarcón, acompanyada de l’autora del disseny gràfic del cartell i del programa en format paper, Natàlia Catalan.

El plat fort de la programació per als joves que l’any passat va veure’s anul·lat a causa de la pluja, el concert del col·lectiu gandià Zoo, es recupera enguany per a la nit del 8 de setembre, aquesta vegada a la Sala Xelsa, juntament amb DJ Sendo –se’n podrà recollir la invitació al Bar El Castell i a la Tasketa de la Núria a partir del dia 1. L’endemà, dia 9, la plaça del Camp serà l’escenari d’un altre cap de cartell en l’actual escena festiva dels Països Catalans, Buhos, seguit de la Banda Neon (en cas de pluja, la Xelsa en serà el pla B). Són les propostes organitzades per Joventut Solsonina amb la col·laboració de l’Ajuntament. El pressupost d’aquestes dues nits per al jovent, de 23.460 euros, és lleugerament superior al de l’any passat. L’oferta del dia 7 la protagonitza una formació local, la Quinta del Barrio, a la plaça de Sant Pere, sota l’organització del Consell Municipal d’Adolescents.

Sara Alarcón parla d’una “Festa Major popular”, pensada per a tots els públics, i destaca la gratuïtat de tots els concerts i balls, excepte el concert solidari del 2 de setembre a càrrec de Maria del Mar Bonet i Joan Isaac, organitzat pel Solsonès Obert al Món. Se’n destinarà la recaptació a la plataforma Stop Mare Mortum i al Fons d’emergència social.

El trasllat dels balls a la Sala Polivalent, que l’any passat es va plantejar com a prova pilot per esquivar el risc de cancel·lació per pluja, es mantindrà enguany després de la bona acollida del canvi. Els amenitzaran l’Orquestra Metropol (dia 8), l’Orquestra Montgrins (dia 9) i La Chata (dia 10). Així, a la plaça del Camp l’única cita nocturna serà la del concert jove a càrrec de Buhos el dia 9.

Més paritat de gènere als escenaris

Aquest any, d’acord amb el compromís plenari adoptat el març passat arran d’una moció d’ApS-CUP, s’ha intentat aconseguir una major paritat de gènere en la contractació de grups i companyies: el concert d’havaneres del dia 7 a la nit anirà a càrrec de Les Anxovetes, un conjunt format per veus femenines, i els espectacles infantils, Danses esbojarrades, de la Sal dels Mars, el dia 9, i Koselig, de la Companyia Capicua, el dia 10, també seran protagonitzats per dones. Així mateix, Lacetània Teatre estrenarà On són les dones, amb nou actrius damunt l’escenari.

El fet que el gruix central de la festa s’escaigui en cap de setmana és una conjuntura favorable per a la celebració en honor a la patrona i fa preveure un major èxit de convocatòria, tant en els actes tradicionals de la Festa patrimonial d’interès nacional com en la resta de cites que integren el programa.

Una de les personalitats que hi participaran enguany serà la segona autoritat del país, Roger Torrent. El president del Parlament presidirà els actes oficials de la festa el dissabte 8. D’altra banda, el dia 10, Sor Lucía Caram, Creu de Sant Jordi d’aquest any, serà l’encarregada de pronunciar el parlament de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya.

Una de les novetats fa referència al pubillatge. Així, el dia 7 a dos quarts de cinc, la plaça de Sant Joan acollirà l’acte de comiat de la pubilla, l’hereu, les donzelles i els fadrins de l’any passat, al mateix temps que es donarà a conèixer el nom dels seus successors, que a partir d’ara seran quatre en total, en lloc de sis.

Vuit dissenys al concurs

Pel que fa a la imatge gràfica de la 365a Festa Major de Solsona, la proposta de Natàlia Catalan i Tasies ha resultat l’escollida d’entre els vuit treballs presentats al concurs del disseny de la portada del programa d’actes. El jurat el van integrar representants dels grups municipals, un artista i representants de mitjans de comunicació locals.

L’autora guanyadora, que ha concorregut a la convocatòria per primera vegada, és una barcelonina d’ascendència solsonina de 22 anys, estudiant de doble grau en Enginyeria de Disseny industrial i Disseny de producte a Elisava. La seva proposta, amb un disseny assistit per ordinador, s’inspira en el ball de bastons i el vintè aniversari de la incorporació de les nenes al grup. Així, una balladora constitueix l’element central de la portada i el cartell, amb un fons que representa l’estampat de la jaqueta de domàs blava de l’abanderat del grup.

Pel que fa a les pàgines de separació internes, presenten elements de la imatgeria gegantera i un dibuix de la Mare de Déu del Claustre, sobre una textura característica de la ciutat. S’hi pot veure, per exemple, la imatge de la patrona de la ciutat sobre un fons creat amb el dibuix de la seva corona; l’àliga sobre el sol del portal del Pont; la mulassa amb les fonts del nucli antic; o els ossos amb els esgrafiats de Cal Font, els més antics de la ciutat.

 

 

Història local en els articles

Un dels trets singulars del programa de la Festa Major cada any és l’apartat d’articles d’entitats i ciutadans a títol particular que també aporten un valor afegit a la publicació. Aquest any aquesta secció és especialment extensa, amb cinc escrits de temàtica ben diversa i, en la majoria de casos, sobre la història local.

La Comissió del 50è aniversari de Setelsis obre l’apartat amb un article sobre el mig segle de vida de la primera escola pública de Solsona. El següent és de mossèn Enric Bartrina, director de l’Arxiu Diocesà, i versa sobre els 425 anys de la creació del bisbat. Un altre el signa mossèn Lluís Grifell, president del Capítol de la Catedral, per parlar de la futura restauració de l’orgue de la catedral, considerat un dels més monumentals de Catalunya, i per a la qual el bisbat ha demanat dos pressupostos. L’historiador Jordi Tasies també hi participa amb un text sobre un element que l’àliga havia dut al bec durant una època del segle XVIII i la desapareguda figura del voltejador. Finalment, l’arqueòleg Pere Cascante hi resumeix la informació que ha tret a la llum la intervenció arqueològica del tram inferior del carrer de Sant Miquel. Sara Alarcón ha agraït l’aportació divulgativa de tots ells.

Enguany l’Ajuntament editarà 2.500 exemplars del programa –un centenar menys que l’any passat. Se n’oferirà un per família empadronada o titular d’un habitatge al municipi i es podrà recollir gratuïtament a partir de final de mes a l’Oficina d’Atenció Ciutadana municipal. A partir de dilluns al migdia també es podrà consultar en línia al web www.solsonalafesta.net.

Solsona, 10 d’agost de 2018

S’obre el termini de reserva d’espai als ballets del Corpus per a persones amb mobilitat reduïda

Igual que els darrers anys, s’ofereixen vuit llocs i, en cas que sigui necessari, es prioritzaran els infants

El diumenge de Corpus, el 3 de juny, l’Ajuntament de Solsona reserva un entarimat a la plaça Major per facilitar l’assistència als ballets tradicionals a les persones amb mobilitat reduïda. Les limitacions d’espai obliguen a regular aquesta reserva mitjançant la inscripció prèvia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori. El termini s’obre avui i es tancarà el dimecres 30 demaig a la una del migdia.

Igual que ens els darrers anys, l’Ajuntament ofereix vuit places en aquesta tarima, motiu pel qual les persones que hi estiguin interessades s’han d’inscriure amb antelació. En cas que la demanda sigui superior, es prioritzarà l’assignació de lloc als infants. Amb tot, aquesta és una circumstància que no s’ha produït mai des que va començar a habilitar-se un espai per a aquests col·lectiu.

Aquesta iniciativa es duu a terme des del 2014 per Corpus i Festa Major amb la col·laboració de Creu Roja del Solsonès, que hi aporta voluntaris per assistir el públic amb cadires de rodes.

Solsona, 17 de maig de 2018

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada