Pubilla de les comarques lleidatanes  / Dimarts, 11 de setembre / Diumenge 9 de setembre /
Dissabte 8 de setembre / Exposició Josep M. Gort / Art japonès "Ikebana" / Concursos /
Celebració Institucional de l'11 de setembre / Els actes / Assaig del Ball de bastons i Cavallets  /
Nova Pubilla i  donzelles d'honor  / Punt d'informació Presentació del llibre: Solsona. La Festa Major  /
Jornades de Portes Obertes / Flors als balcons / IX Ral.li fotogràfic / XXV Concurs de Pintura ràpida /  
Mostra FolkArt

Arxius Notícies Festa Major: Tornar / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008

La pubilla de Solsona obté el títol de les comarques lleidatanes
per tercer any consecutiu

Laia Gilibets traspassa la seva banda a Marta Auguets en la 50a Proclamació
de l’hereu i la pubilla de Catalunya

Marta Auguets, acompanyada per les donzelles d’honor, després de la proclamacióLa jove solsonina Marta Auguets ha estat proclamada pubilla de les comarques lleidatanes 2007 i tercera dama en la cinquantena edició de la Proclamació de l’hereu i la pubilla de Catalunya, celebrada el cap de setmana passat a Llançà (Alt Empordà). D’aquesta manera, Solsona representarà el pubillatge de les terres de ponent per tercer any consecutiu –després de fer-ho a través de Laia Gilibets (2006) i Maria Moscoso (2005). Pilar Molas, de Puig-reig, i el gironellenc David Saborido van ser escollits pubilla i hereu de Catalunya, respectivament.
Acompanyada de les donzelles d’honor, Sílvia Castellà i Maria Vilar, així com de la seva predecessora, Laia Gilibets, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Solsona, Sara Alarcón; Marta Auguets es va sotmetre a una prova escrita tipus test de literatura, història i geografia catalanes i a una exposició oral davant del jurat. La puntuació obtinguda en l’examen escrit va ser decisiva, amb 16 encerts sobre 20, si bé la pubilla solsonina va superar amb bona nota la part oral, en què també es valorava el saber estar.
 La pubilla de les comarques lleidatanes entrant i la sortint, juntament amb els hereus“No m’ho esperava de cap manera”, assegura Marta Auguets en referir-se a la proclamació, de la qual recorda especialment emotiu el moment en què Laia Gilibets li va traspassar la banda. Durant els propers 12 mesos, la nova pubilla de les comarques de Lleida intentarà “fer país tot representant la cultura popular catalana i exportant el nom de Solsona”. Estudiant de segon de batxillerat tecnològic, Auguets considera que el món del pubillatge encara és molt desconegut, però “a dins, te n’adones que hi ha molt bona gent, que té l’estima cap a la cultura del país en comú”, i per a la qual “l’amistat prima per damunt de tot”.
En aquest certamen, organitzat pel Foment de les Tradicions Catalanes, s’hi van presentar 27 hereus i prop d’una cinquantena de pubilles de prop de 60 municipis d’arreu de Catalunya. Sara Alarcón, que va formar part del jurat, ha felicitat l’actitud i els resultats obtinguts per la pubilla i ha agraït el suport de les donzelles d’honor solsonines, que “li van fer costat en tot moment”. I és que el fet que les representants solsonines assoleixin aquest rol per tercer any consecutiu deu voler dir que “Solsona sap deixar el llistó molt alt”, destaca Alarcón.

Pujar

Dimarts, 11 de setembre

Manifest institucional, música i castells fan sortir els solsonins al carrer per celebrar la Diada Nacional

Centenars de solsonins i visitants s’han aplegat aquest migdia davant de l’Ajuntament de Solsona en la commemoració institucional de l’Onze de Setembre organitzada pel consistori. Feia més de quinze anys des de l’última celebració festiva i reivindicativa que organitzava l’Ajuntament amb motiu de la Diada. La llibertat col.lectiva dels pobles ha estat el tema sobre el qual ha versat el manifest llegit per l’alcalde, Xavier Jounou. Han vestit l’acte les actuacions castelleres de les colles dels Nens del Vendrell i els Bordegassos de Vilanova i la música de Vox Musici i l’Orfeó Nova Solsona.
“És repetitiu el dilema sobre si aquesta celebració ha de ser més festiva o bé ha de prioritzar el vessant reivindicatiu”, deia el manifest, “potser aquesta jornada ha de ser totes dues coses alhora; entenent que podem galejar tot el que hem recuperat i, alhora, reclamar tot el que encara ens falta aconseguir”. Però, segons ha declarat l’alcalde, “hi ha una cosa a la qual, qui es diu demòcrata, no pot claudicar”, que és la llibertat, “pedra angular de tot”.
El manifest de l’Ajuntament ha estat explícitament nacionalista i reivindicatiu, en tant que ha denunciat la manca de llibertat de “les diferents realitats nacionals”. “Amb l’argument que la sobirania rau en la totalitat del poble espanyol, països com el nostre mai no podran acollir-se al dret d’autodeterminar-se, a no ser que ens plantem”. Així mateix, ha fet una crida a treballar per aconseguir la llibertat plena dels pobles “per poder decidir sense cap tutela cap on volen anar i amb qui hi volen anar”.
En la seva part final, l’escrit pronunciat per l’alcalde ha tingut un record per Lluís Maria Xirinacs, al qual “un veritable demòcrata mai li podrà retreure que no fos fidel i estimés la llibertat per sobre de tot”. “Va estar al costat dels febles sempre”, ha continuat. “I els febles, en aquest estat, som els pobles als quals no se’ns deixa exercir la llibertat plena”. El cant d’Els Segadors, corejat pel públic, ha posat el punt i final al manifest.
Prèviament, el grup vocal Vox Musici ha interpretat una cançó tradicional del Solsonès titulada “Al voltant d’aquesta casa”, i l’ha seguit l’Orfeó Nova Solsona, amb la cançó popular catalana “Rossinyol que vas a França”. Finalment, per cloure la celebració, durant una hora han actuat els Nens del Vendrell, identificats per la camisa vermella, i els Bordegassos de Vilanova, amb la camisa groga terrosa, en el que ha esdevingut el principal reclam de la jornada. Oimés, tenint en compte que era la segona vegada que Solsona presenciava una actuació castellera.
El carrer del Castell s’ha fet petit per veure les torres humanes que s’aixecaven davant de la casa consistorial. Un quatre de set, un tres de set, una torre de sis i un quatre de set de germanor han fet les delícies del públic. Al final, dos pilars de cint i tres de quatre han tancat l’actuació.
Amb motiu de la Diada, al llarg del matí l’Ajuntament també ha ofert una jornada de portes obertes, en la qual han pres part diferents regidors, que han explicat al públic el funcionament i l’estructura interna del consistori. Al despatx d’alcaldia, el llibre d’honor del consistori, datat del 1956, s’ha convertit en el principal focus d’interès.

Pujar 

Diumenge, 9 de setembre

El bon temps i el cap de setmana afavoreixen una Festa Major massiva a Solsona
Les actuacions nocturnes registren un “èxit de públic”, tant les revetlles com els concerts joves

El fet que el dia de la Mare de Déu del Claustre, jornada central de la Festa Major de Solsona, s’hagi escaigut en diumenge i l’hagi acompanyat el bon temps, ha convertit aquesta celebració en una de les més lluïdes dels darrers anys. Ajuntament i Agrupació de Geganters també atribueixen la gran afluència de públic a l’ambient popular que s’arrossega del Cinquantenari de la Coronació. Paral·lelament, els actes lúdics que completen el programa de la festa també estan registrant una bona resposta.
Aquest migdia, a l’igual que ahir a la tarda per celebrar l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre, una gernació s’ha arremolinat a la plaça Major de Solsona per fer rotllana al voltant de la manifestació gegantera. El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha presidit la festa, en el que ha estat “una jornada rodona”, tal com l’ha qualificat l’alcalde, Xavier Jounou. “Una festa que té sentit, profunditat i història i que se m’ha fet curta”, ha expressat el conseller.
L’execució de la final per part dels quatre gegants, davant l’Ajuntament, de 28 minuts, contínuament ovacionats, ha coronat una celebració amb tots els ingredients per ser declarada d’interès nacional per part de la Generalitat. I així ho ha deixat entreveure el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, que també ha pres part de la festa. Ha afirmat que, amb tota probabilitat, la propera edició ja disposarà d’aquest reconeixement oficial, ja que “la Festa Major de Solsona és un exemple al país de tradició, innovació i cohesió social”. Així mateix, l’Agrupació de Geganters s’ha mostrat molt satisfeta del desenvolupament dels actes centrals de la festa gran solsonina. El macip major, Pere Cuadrench, ha assegurat que avui fins i tot ha s’ha incrementat la concurrència, en part gràcies al bon temps i el fet que sigui cap de setmana, “condicions òptimes per a una festa major molt lluïda”. Cuadrench també ha volgut destacar com a factor positiu en el folklore geganter el fet que s’ha intentat, des de l’Agrupació, que les danses de la plaça fossin ballades per noves incorporacions als geganters. D’altra banda, un altre motiu de celebració per a l’entitat és que aquesta Festa Major hagi arribat a lliurar el carnet de soci número 500.

Entrades exhaurides
A banda dels actes tradicionals de la festa, també les convocatòries paral·leles tenen una bona resposta del públic. Ho assenyala la regidora de Cultura, Sara Alarcón, que ha destacat, entre d’altres, el concert solidari d’Els Pets, organitzat conjuntament amb l’ONG Solsonès Obert al Món. Les entrades per a l’actuació, que va tenir lloc ahir (dissabte) a la sala Xelsa, es van exhaurir. A més, segons comenta Alarcón, “es va aconseguir que la sala saltés a l’uníson” amb la música del grup de Constantí.
Igualment, la revetlla de la plaça del Camp, a càrrec de l’Orquestra Cristian & Domènech, va aplegar prop de 700 persones. Aquesta nit, el programa de la Festa Major proposa una nova vetllada musical, amb la Troba Kung-Fú i Pell de Serp, a la plaça de Sant Joan, i ball amenitzat per l’Orquestra Maravella, a la plaça del Camp.

Pujar

Dissabte, 8 de setembre

Solsona enceta una Festa Major amb una popularitat creixent
Preveuen superar el miler de persones a la plaça Major demà al migdia

Les danses del folklore geganter s’han tornat a convertir, aquest migdia, en el focus central de la Festa Major de Solsona, que es manté fidel a l’esquema festiu tradicional. A la plaça Major no hi cabia ni una agulla.  Tant l’Ajuntament com l’Agrupació de Geganters han detectat la creixent popularitat entre els propis solsonins que van guanyant les festes en honor a la patrona de la ciutat, que enguany, a més, tenen el bon temps i les dates, de cap de setmana, a favor.    
Al voltant d’un miler de persones s’han congregat aquest migdia a la plaça Major per veure dansar la imatgeria, una xifra que l’alcalde, Xavier Jounou, preveu que s’engruixirà demà, diumenge, festivitat de la Mare de Déu del Claustre. L’inici de la festa gran solsonina –des d’ahir al migdia, amb el pregó i el passacarrers pel nucli antic– s’està desenvolupant amb unes previsions excel·lents per part dels organitzadors.
Prèviament als ballets, però, s’han proclamat oficialment la pubilla, Marta Auguets, representant del Club Patinatge Solsonès, i les donzelles d’honor, Sílvia Castellà i Maria Vilar, de l’Agrupació de Geganters i de l’Agrupament Escolta Pare Claret, respectivament. Les ha acompanyat Laia Gilibets, pubilla de Solsona la passada edició i de les comarques lleidatanes.
Un dels pocs canvis introduïts a la festa s’ha pogut visualitzar a la comitiva, on per primer cop han deixat de participar-hi les forces de seguretat. En aquest sentit, l’alcalde considera que la gent ho ha vist amb total normalitat i segurament moltes persones ni se n’han adonat”. Per a Xavier Jounou, “els ciutadans poden entendre-ho, ja que aquesta decisió s’ha pres serenament i de manera consensuada”.
D’altra banda, avui també s’ha pogut veure el jutge de Solsona, Joan Cardona, dins la comitiva, desfilant juntament amb l’alcalde. Feia 13 anys que aquest càrrec no s’integrava en les autoritats, malgrat que cada any se l’ha convidat des del consistori. Jounou ha valorat molt positivament aquest gest, que coincideix amb el relleu del jutge. “Hi ha contribuït la seva manera de ser, molt propera i amb voluntat d’integrar-se en el teixit social de Solsona.  
Demà presidirà la comitiva d’autoritats el conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, Joan Puigcercós. També hi participaran el coordinador territorial del Departament a la Catalunya Central, Antoni Casassas, i el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila. Així mateix, acompanyaran la corporació local alcaldes de la comarca i les pubilles i hereus de Catalunya i les quatre demarcacions.
Jounou, que per primer cop presideix la Festa Major com a alcalde, ha expressat la seva satisfacció pel desenvolupament dels actes, especialment els de caràcter tradicional. “Poder-hi assistir des d’un lloc preeminent és molt emotiu i especial”, ha afirmat. A més, "s’ha demostrat que els petits temors infundats que hi havia sobre el perill de la festa i el folklore si hi havia canvi de color polític al govern municipal no tenien sentit”, ha comentat l’alcalde.   
Pere Cuadrench, macip major dels geganters, ha destacat el nombrós públic local i foraster que s’ha concentrat al nucli antic al voltant de la manifestació gegantera. “Cada any la festa va guanyant un plus de vitalitat i popularitat”, ha exclamat Cuadrench, que assenyala, com a fet molt positiu, els treballs que s’estan generant entorn les festes de la patrona: “hi ha una implicació important de la població des de diferents nivells i això ajuda a fer la festa més gran”. S’ha referit a la recuperació dels pasdobles en un CD per part de l’Orquestra Patinfanjàs i a l’edició d’un llibre de la Festa Major, entre altres accions.  
El responsable de la manifestació gegantera és del parer que la proximitat del títol de festa nacional per part de la Generalitat per a la festa gran solsonina contribueix a la seva difusió a l’exterior i a què la població de Solsona “s’hi esmerci el màxim possible” per fer-la lluïda. Amb tot, Pere Cuadrench remarca que aquest reconeixement “no ens ha d’influir en la manera de celebrar la festa tal com ho hem vingut fent fins ara”.  
Aquesta tarda, es realitzarà l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre a la plaça Major, amb el ball de l’àliga, la cantada de goigs a càrrec de l’Escolania i la Capella de Música del Claustre i l’ofrena floral de les pubilles i donzelles d’honor. Al vespre, els actes tradicionals es tancaran amb la capta dels gegants.
A més, avui també hi ha programat un concert de tarda, a la plaça de Sant Joan, amb l’Orquestra Cristian & Domènech i sardanes a la plaça Major. La vetllada també serà musical i per a tots els públics, amb una revetlla a amenitzada per la mateixa orquestra, a la plaça del Camp, i un concert solidari a càrrec d’Els Pets, a la sala Xelsa.
 
Pujar

Solsona acull una mostra de pintura surrealista del reusenc Josep M. Gort

Larreula, Gort, Jounou i Alarcón, a la inauguració de la mostra, ahir al vespreDes d’ahir i fins al proper dia 15 de setembre, la sala cultural de l’Ajuntament de Solsona acull l’exposició d’olis “Gort, una visió surrealista sota el sol de Solsona”, de l’artista reusenc Josep M. Gort. El crític i escriptor Enric Larreula va participar a la inauguració de la mostra, ahir al vespre, juntament amb l’alcalde, Xavier Jounou, i la regidora de Cultura, Sara Alarcón.

“Estem davant d’un personatge extraordinari, amb una saviesa complexa i enormes coneixements”. Amb aquests qualificatius Larreula va elogiar ahir l’autor de les obres, algunes de les quals estan inspirades en indrets i elements simbòlics de la capital del Solsonès. “Tot això que porta a dins i que ha après amb anys d’estudi i observació ho expressa amb les pintures”, va comentar l’escriptor. Tal com va expressar Larreula, els quadres de Gort que es poden veure a l’Ajuntament són una mostra d’una pintura “absolutament compromesa amb la forma, però que va més enllà de la realitat aparent, i per això és surrealista”.
La mostra es pot visitar fins a mitjan setembreAmb poques paraules, el mateix artista, que ha exposat la seva obra en ciutats com Londres, La Haia i Nova York, va emplaçar el públic a dedicar més temps de l’habitual a observar els seus quadres, “per descobrir-hi detalls que no es veuen a primer cop d’ull”. L’alcalde també va tenir unes paraules d’encomi per al pintor reusenc: “exposicions com aquesta dignifiquen aquesta sala cultural, que és la de tots”. Així mateix, Xavier Jounou va destacar el fet que amb aquesta mostra l’artista comparteixi amb els solsonins “una visió molt particular de la ciutat, surrealista, acolorida, misteriosa i també divertida”.
La Torre de les Hores en la seva dimensió carnavalesca, els porxos de la plaça Major, la imatge de la Mare de Déu del Claustre, l’hotel Sant Roc o l’exterior de la catedral són alguns dels temes sobre Solsona exposats per Josep M. Gort. Aquests comparteixen espai amb altres obres de temàtica diversa.

Pujar

La Festa Major de Solsona ofereix una demostració i un taller de l’art tradicional japonès "ikebana"
Continua l’intercanvi cultural amb Kamisihoro a través d’una mostra de figures de pela de blat de moro

Mostra d’arranjament floral mitjançant l’ikebanaDes de fa quatre anys, Solsona aprofita el marc de la Festa Major per apropar-se a la cultura tradicional japonesa, a través de les iniciatives organitzades per l’empresa d’intercanvis culturals Ken Office, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Enguany, aquesta aproximació als costums nipons serà doble, a través d’una exposició i un taller d’ikebana, l’art d’arranjament de flors naturals, i d’una demostració d’elaboració de figures amb peles de blat de moro.
L’ikebana és una pràctica tradicional molt arrelada al Japó, “un exercici espiritual que passa de generació en generació i del qual hi ha moltes escoles”, segons explica Ken Sano, responsable de l’organització d’aquesta activitat a Solsona. Prop d’una vintena de professionals de l’associació Shofu Kado Kai, una escola que compta amb uns 5.000 membres arreu del Japó, Taiwan i els Estats Units, participaran a la demostració que tindrà lloc als claustres de la catedral de Solsona, “amb la intenció de captar la sintonia entre l’estructura floral japonesa i les pedres del claustre”.
Però “la fusió cultural real entre Orient i Occident”, comenta Sano, es realitzarà amb la participació del públic mitjançant un taller d’arranjament de flors vives, que tindrà lloc el dia 7 a les 4 de la tarda al mateix lloc. “D’aquesta manera, hi haurà un intercanvi actiu”. Els treballs realitzats pels participants també seran exposats. La mostra d’ikebana s’inaugurarà, dijous, a les 8 del vespre i romandrà oberta fins al dia 11 de setembre. Es podrà visitar de 12 a 2 i de 5 a 8.

Figures elaborades a Kamisihoro-Cho
Figura feta per la japonesa Reiko EbatoParal·lelament, Ken Office també duu a Solsona una mostra dels treballs que Reiko Ebato, una japonesa de Kamisihoro-Cho, realitza amb peles de blat de moro. “Mitjançant el reciclatge de les restes del pinso que en aquest poble agrícola es produeix per als animals, Ebato crea unes obres amb les quals expressa la naturalesa del seu entorn”, explica Ken Sano. Amb aquesta afició, Ebato ha recuperat una tradició de la seva àvia per crear nines. “I ara realitza figures molt originals que han estat premiades en diversos concursos al Japó”.
En aquest cas, el públic de totes les edats també podrà participar en un taller, el dia 8 a les 5 de la tarda, i endur-se les pròpies figures a casa. Aquesta exposició es podrà veure al Celler de Ca l’Aguilar, a la plaça Major, del dia 7 a l’11 de setembre, de 12 a 2 i de 5 a 8. La inauguració tindrà lloc el dia 7 a les 7 de la tarda.  

Pujar

Els concursos de pintura i fotos de la Festa Major de Solsona repartiran 2.125 euros en premis
La convocatòria de pintura ràpida arriba a la vint-i-cinquena edició

Com és tradicional per la Festa Major de Solsona, l’Ajuntament convoca el Concurs de Pintura Ràpida, que enguany arriba a la vint-i-cinquena edició, i el novè Ral·li Fotogràfic. En total, es repartiran 2.125 euros en premis per a les millors obres. Així mateix, el consistori exposarà tots els treballs participants a la sala cultural de l’Ajuntament entre el 22 de setembre i el 7 d’octubre.
El Concurs de Pintura Ràpida, al qual poden participar tots els artistes que ho desitgin, tindrà com a tema la ciutat de Solsona –tant el nucli antic, com els entorns i el vinyet. Les tècniques i el procediment són lliures, si bé les mides dels quadres han de ser, com a mínim, del 12 universal, i de 50x50 cm les aquarel·les. Per prendre-hi part, caldrà adreçar-se al Punt d’Informació de la Festa Major, ubicat al vestíbul de Cal Metge Solé, entre el dia 10, de 3 a 4 de la tarda, o el dia 11, de 9 a 11 del matí.
La millor pintura serà premiada amb 365 euros; el segon premi s’endurà 305 euros i el tercer, 245. També es concedirà un premi de 305 euros per a la millor obra en la categoria d’aquarel·les i 245, per a l’especial local. Els quadres premiats quedaran en propietat de l’Ajuntament, mentre que la resta es podran adquirir a l’exposició posterior.
Quant al Ral·li Fotogràfic, al qual tenen cabuda tant les fotos analògiques com digitals, la participació també és oberta a tothom. Tanmateix els temes es faran públics al mateix moment de començar l’activitat. Per poder optar als premis cal tenir una foto de cada tema. Es lliurarà un rodet de 400 ISO 135/36, per a les fotos analògiques, i un CD als fotògrafs amb càmeres digitals.  
El termini d’inscripcions per aquest concurs s’obre aquesta setmana i s’acaba el dia 8 a les 9 del matí. Les persones interessades poden adreçar-se a qualsevol dels laboratoris fotogràfics de la ciutat o bé al Punt d’Informació de la Festa Major. El Ral·li s’iniciarà el dia 8, de 9 a 10 del matí, i es tancarà el mateix dia a les 8 del vespre.
En aquest cas, es premiarà la millor col·lecció, amb 240 euros, i es repartiran sis premis de 60 euros per a cada tema. Així mateix, l’Ajuntament guardonarà la millor col·lecció infantil, presentada per menors de 12 anys, amb un premi de 60 euros.
El lliurament dels premis del Concurs de Pintura Ràpida i del Ral·li Fotogràfic es durà a terme el dia 22 de setembre, a les 7 de la tarda, a la sala de plens de l’Ajuntament. Les bases per participar a totes dues convocatòries es poden extreure d'aquesta webr (www.solsonalafesta.net), al de l’Ajuntament de Solsona o bé del programa de la celebració.

Pujar

L’Ajuntament de Solsona recupera la celebració institucional de l’Onze de Setembre
Els actes festius i reivindicatius tindran lloc davant de la casa consistorial

Per commemorar la Diada Nacional de Catalunya, l’11 de setembre, l’Ajuntament de Solsona ha programat enguany una celebració institucional davant del consistori, una de les principals novetats que presenta la Festa Major. D’aquesta manera, es recupera una celebració que s’havia organitzat als anys vuitanta al parc de la Mare de la Font, però que va deixar-se de fer el 1990, quan el Consell Comarcal va començar a oferir una recepció oficial al Palau Llobera.
Els actes, que s’iniciaran a la 1 del migdia, consistiran en una actuació musical a càrrec del grup vocal Vox Musici i de l’Orfeó Nova Solsona, seguida d’un parlament institucional pronunciat per l’alcalde, Xavier Jounou, del cant d’Els Segadors i, per cloure la convocatòria, l’actuació castellera de les colles dels Nens del Vendrell i els Bordegassos de Vilanova. A més, al matí, d’11 a 2, es podran visitar totes les dependències de la casa consistorial en una jornada de portes obertes, amb la participació dels membres de la corporació.
Segons ha explicat l’alcalde, el parlament serà consensuat per tots els grups municipals, en tant que “ha de representar la veu de l’Ajuntament”. Es dóna resposta, amb aquests actes, a una demanda reiterada en anteriors legislatures pel grup d’ERC, aleshores a l’oposició. Com a portaveu dels republicans i president comarcal del partit, Xavier Jounou ja havia demanat la participació activa del consistori en l’organització de la festa nacional.   
Jounou ha volgut remarcar que aquest acte institucional no ha d’interpretar-se com a un contrapunt a la recepció oficial que ofereix el Consell Comarcal del Solsonès el mateix dia a la tarda. “S’ha d’assumir com un fet normal que cada institució organitzi els seus propis programes i els representants institucionals ens convidem mútuament”.  
Cal assenyalar que s’ha modificat l’horari d’aquests actes que apareix publicat en el programa de la Festa Major, que sortirà al carrer la setmana entrant. En lloc de 2/4 d’1, s’encetaran a la 1 del migdia.

Pujar

Varietat d’oferta i gratuïtat, trets centrals de la Festa Major de Solsona
Una de les novetats és el canvi d’ubicació de les revetlles, que es faran a la plaça del Camp

Sara Alarcón organitza per primer any la festa gran com a regidoraUna quarantena d’actes tradicionals, culturals, lúdics i esportius configuren el programa de la Festa Major de Solsona d’enguany, que es defineix per la varietat d’oferta i la gratuïtat de la major part de les propostes. El concert solidari a càrrec d’Els Pets, la celebració institucional de l’Onze de Setembre per part de l’Ajuntament i el canvi d’ubicació dels balls de nit són algunes de les novetats més destacades d’aquesta edició, que marcarà un abans i un després en la Festa Major, un cop la Generalitat la declari Festa Tradicional d’Interès Patrimonial, un pas previst abans d’acabar l’any.  
El repic de campanes, el pregó de l’alcalde i la tradicional cercavila dels gegants i el bestiari pels carrers del nucli antic obriran, el dia 7 de setembre al migdia, la 354 edició de la Festa Major de Solsona, que s’allargarà fins al dia 11. La varietat d’oferta per a tots els públics, organitzada per l’Ajuntament i diverses entitats culturals, cíviques i esportives de la ciutat, és la principal característica de la festa gran de Solsona que, a més, permet l’entrada lliure gairebé a tots els actes.
“El programa està pensat perquè tothom pugui assistir lliurement a tots els actes previstos, sense cap condicionant econòmic”, afirma Sara Alarcón, regidora de Cultura –aquesta és la primera festa major de la qual es fa responsable. Tot i això, “és complicat poder assistir a totes les propostes, ja que hi ha molta oferta”. Alarcón considera que el programa s’ajusta a la demanda del conjunt de la població: “hi ha activitats per a la gent jove, el públic adult, la gent gran i la població infantil”.
El pal de paller de les festes del Claustre, però, no pot ser altre que el folklore geganter, que es mantindrà inalterable. Així, les danses tradicionals dels dies 8 i 9, a les 12 del migdia a la plaça Major, tornaran a convertir-se en un dels al.licients principals, a més de les baixades i pujades de la corporació, acompanyada de la imatgeria, i l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre, el dia 8 a la tarda, entre d’altres elements històrics que confereixen solemnitat a la celebració. El diumenge de Festa Major el conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, presidirà la comitiva, en la qual també participarà Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
Sardanes, espectacles infantils, teatre –el Grup de Teatre Lacetània  celebra el seu 25è aniversari amb l’estrena de l’obra de David Mamet “Perversitats sexuals a Xicago”–, concerts de tarda i nit, exposicions a totes les sales de la ciutat i activitats esportives acaben de vestir el programa, per al qual el consistori compta amb la col.laboració activa del teixit associatiu de la ciutat. Tal com explica la regidora de Cultura, “molts actes són fruit de la iniciativa de les entitats, a partir de la qual l’Ajuntament participa o bé amb l’organització, la col.laboració o el patrocini”.     

Concert solidari a càrrec d’Els Pets

Sara Alarcón destaca, com a novetat, la commemoració de la Diada Nacional que organitza el consistori, amb un parlament institucional, actuacions musicals i la participació de dues colles castelleres. Així mateix, el trasllat de les revetlles –dies 8, 9 i 10– a la plaça del Camp comportarà la gratuïtat de les entrades. D’altra banda, una de les convocatòries més destacades d’aquesta edició és el concert solidari, el dia 8 a la sala Xelsa, a càrrec d’Els Pets. Els beneficis recaptats en aquesta actuació, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i l’organització El Solsonès Obert al Món (SOM), es destinaran a la Casa Alberg Comunitària de San Ramon, al departament nicaragüenc de Matagalpa.
És previst que el cap de setmana que aglutina l’eix central de la festa grossa de Solsona tècnics del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional visitin d’incògnit la ciutat per comprovar l’arrelament popular de la festa, un dels últims tràmits que resten perquè la Generalitat la reconegui oficialment com a Festa Tradicional d’Interès Patrimonial.
L’Ajuntament es mostra convençut que la de Solsona serà una de les primeres manifestacions populars del país a ser proclamades d’interès d’acord amb el nou decret que ho regula, molt probablement abans de final d’any. Per a la regidora de Cultura, “aquest pas serà molt positiu, perquè la Festa Major de Solsona té una idiosincràsia singular i aquesta serà una manera de reconèixer el fet que s’hagi sabut preservar tan bé tot el ritual”.

Pujar

PUNT D’INFORMACIÓ DE LA FESTA MAJOR 

Els serveis que ofereix aquest Punt d’Informació són els següents:

  • Explicació de la Festa Major
  • Informació dels actes
  • Venda d’entrades anticipades
  • Venda d’objectes relacionats amb el folklore solsoní
  • Gestió del Ral·li Fotogràfic
  • Gestió del Concurs de Pintura Ràpida

Lloc: vestíbul de cal Metge Solé, carrer del Castell, 15
Horari: de l’1 a l’11 de setembre
festius, d’11 a 14 h i de 18 a 20 h
laborables, de 18 a 20 h

Organització: Agrupació de Geganters de Solsona.
Col·laboració: Ajuntament de Solsona

Pujar

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ‘SOLSONA, LA FESTA MAJOR’
Diumenge 2 de setembre de 2007 - Sala cultural de l’Ajuntament - 8 del vespre

La periodista Noemí Vilaseca i el fotògraf Marc Trilla presenten el llibre Solsona, la Festa Major, coeditat per l’Ajuntament de Solsona i Lunwerg Editores. L’acte comptarà amb la participació de l’alcalde, Xavier Jounou, i el tècnic especialista en cultura popular i tradicional Jan Grau, del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Albert Fontelles clourà l’acte amb una actuació al piano.
“Es podria viure aquesta festa tot lliscant en el temps a través d'una seqüència d'imatges en blanc i negre. Però ens deixaríem el color tan solsoní del vermell grana. El dels domassos amb què s'engalanen els balcons, el de la capa del majestuós Gegant Vell, el dels bombatxos de l'Àliga...
Si a la vistositat de la celebració per excel·lència d'aquesta ciutat històrica hi afegim l'olor de pólvora, el so dels pasdobles i la mescla de sentiments de pertinença, identitat i orgull d'un poble de ser com s'és, tot amanit amb elegància i solemnitat, aconseguim cuinar una de les festes majors més antigues del país, que millor ha sabut preservar el seu patrimoni festiu.
Aquesta obra us convida a endinsar-vos a la festa i prendre-hi part sensorialment. Entreu dins el recinte emmurallat de la ciutat, a través d'un dels tres portals, i deixeu-vos captivar. Dels dies 7 a l'11 de setembre, la Festa Major es viu a Solsona”
.

Pujar

JORNADES DE PORTES OBERTES                              

Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Plaça de Palau, 1 - 9 de setembre - Horari: de 10 a 14 h

Museu del Ganivet i Eines de Tall
Travessera de Sant Josep, 9 - 9 de setembre - Horari: de 10 a 14 h i de 17 a 19 h

Pou de Gel
Portal del Pont - 9 de setembre - Horari: d’11 a 13 h

Diada Nacional de Catalunya – Portes obertes a l’Ajuntament de Solsona
11 de setembre
Enguany, per la Diada, l’Ajuntament de Solsona obrirà les portes a tots els ciutadans que vulguin conèixer per dins les dependències de la casa gran de la ciutat.
Horari: d’11 a 14 h

Pujar

FLORS ALS BALCONS

Relació dels concursants guardonats:

El nombre de concursants ha estat enguany de 50. El jurat ha estat format pels membres del Centre Excursionista del Solsonès i la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Solsona.

Andreu Vila, Carla - Martínez Miquela, M. Rosa -  Besora Canal, Claustre - Pujol Gualdo, Natàlia - Cardona Albets, Roser - Pujol Muntada, Josefina - Carol Costa, Núria - Sánchez Cano, Regina - Casals Muntada, Pilar - Sánchez López, Pepita - Colilles Solé, Montserrat - Serra Serra, Ramona - Comella Ruiz, Conxita - Solé, Mujal, Carme - Gangolells Pujol, Rosa M.  - Vila Vilardell, Montserrat - Gangolells Torra, Lluís  - Vilardell Serra, Maria - Guals Molner, Pilar - Xixons Vendrell, Roser

El lliurament de premis es farà el dissabte 22 de setembre, a les 7 de la tarda, a la sala de plens de l’Ajuntament de Solsona.

Pujar

IX RAL·LI FOTOGRÀFIC FESTA MAJOR 2007   

Participants
El IX Ral·li Fotogràfic és obert a tothom qui desitgi participar-hi, sense cap limitació.

Temes
Els temes de les fotografies es coneixeran en el moment de començar el Ral·li. Hi haurà 6 temes obligatoris marcats per l'organització.
Es lliurarà un rodet de 400 ISO 135/36 exp. degudament numerat i un CD per als participants amb càmera digital.
Es positivaran tots els negatius exposats, corresponents a les fotos que serviran per al concurs, de les quals el jurat seleccionarà la millor de cada tema.
Per poder optar als premis és necessari tenir una foto de cada tema, obligatòriament.

Inscripcions
Personalment a:     
FOTO-ART, c/ Castell, 23
LABORATORI FOTOGRÀFIC RESOL, c/ Sant Nicolau, 4
LLÀTZER FOTÒGRAF, c/ Sant Miquel Petit, 8
LLUMINÀRIA FOTOGRAFIA, c/ Escolapis, 2 (al costat del Teatre)

El preu de la inscripció és de 6 € i inclou:
rodet de 36 fotos o CD - esmorzar - foto de grup

El termini d'inscripcions finalitza el dissabte dia 8, a les 9 del matí, al Punt d’Informació de la Festa Major.

Premis
6 premis de 60 euros  per cada tema.
1 premi de 240 euros a la millor col·lecció.
1 premi de 60  euros a la millor col·lecció infantil (menors de 12 anys).

El guanyador a la millor col·lecció no optarà als premis per tema.
El jurat podrà declarar un premi desert si així ho creu convenient.

Concurs
L'horari establert per l'organització és el següent:
Inici del Ral·li el dissabte dia 8, de 9 a 10 del matí, al Punt d’Informació de la Festa Major (vestíbul de cal Metge Solé, carrer del Castell, 15), amb l'entrega del material i els temes del Ral·li.
Foto de grup a 2/4 de 10 del matí del dia 8 a la plaça Major i esmorzar al bar La Criolla.
Finalització a les 8 del vespre del dia 8 i entrega del material, al Punt d’Informació de la Festa Major.
Des del dia 12 al matí fins al dia 15 a la tarda, cada participant està obligat a fer la selecció de les millors fotografies per tema. Cal adreçar-se a Llàtzer fotògraf, al carrer de Sant Miquel Petit, 8.
El fet de prendre part en aquest Ral·li Fotogràfic obliga tots els participants a complir estrictament les bases i els horaris establerts.
L'organització es reserva el dret d'alterar el programa si causes de força major així ho exigeixen. En cas de pluja o mal temps el Ral·li se celebrarà igualment.
Durant el transcurs del Ral·li està permès l'ús de tota mena de material i accessoris fotogràfics, com filtres, objectius, trespeus...
Amb les obres guanyadores es farà una exposició del 22 de setembre al 7 d’octubre a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Solsona; les hores de visita seran els dies festius de les 12 a les 14 h i de les 18 a les 20 h.

El lliurament de premis tindrà lloc el dia 22, a les 7 del vespre, a la sala de plens de l'Ajuntament de Solsona. El veredicte del jurat serà inapel·lable.

Les fotografies guanyadores passaran a ser propietat de l'Ajuntament. En el cas que siguin publicades, es farà constar el nom de l'autor.

Les fotografies participants podran ser utiltizades en l’edició de diversos materials de difusió que es publiquin des de l’Ajuntament de Solsona.

Descarregar les bases en pdf

Pujar

XXV CONCURS DE PINTURA RÀPIDA
Dies 10 i 11 de setembre de 2007

BASES

1.Poden participar en aquest concurs tots els artistes que ho desitgin mitjançant la inscripció, que serà gratuïta.

2.El tema és Solsona, en qualsevol aspecte: el nucli antic, els seus encontorns i el vinyet.

3.El procediment i les tècniques són lliures. Quant a les mides dels quadres, hauran de ser com a mínim del 12 universal, i de  50 x 50 cm per a les aquarel·les.

4.Cada artista podrà presentar les obres que desitgi, sense emmarcar.

5.Els participants hauran de presentar-se al Punt d’Informació de la Festa Major (vestíbul de cal Metge Solé, carrer del Castell, 15), on serà segellada la tela dins l’horari següent: el dilluns 10, de les 15 a les 16 h, i el dimarts 11, de les 9 a les 11 h.

6.El lliurament de les obres a concurs s’efectuarà al mateix Punt d’Informació de la Festa Major, fins a les 20 h del dilluns i fins a les 13.30 h del dimarts i s’estendrà un rebut acreditatiu, que servirà als autors com a resguard i per a poder retirar les obres no premiades una vegada celebrada l’exposició, que tindrà lloc a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Solsona

7.El mateix dilluns el jurat es reunirà per decidir els guanyadors; el lliurament de premis es farà el dia 22, a les 7 del vespre, a la sala de plens de l’Ajuntament de Solsona.

8.L’exposició romandrà oberta del 22 de setembre al 7 d’octubre; les hores de visita seran els dies festius de les 12 a les 14 h i de les 18 a les 20 h a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Solsona.

9.Els premis quedaran en propietat de l’Ajuntament de Solsona. Les obres no premiades hauran d’ésser retirades pels seus autors, a partir del 8 d’octubre i fins al 28 de desembre de 2007, amb la presentació prèvia del resguard esmentat en la base 6. A partir d’aquesta data l’Ajuntament no es farà responsable de les obres que encara restin per recollir.

10.Les obres no premiades podran ser adquirides al preu fixat pels seus autors. L’Ajuntament es reservarà el 20% de la venda de les obres.

11.Els premis no podran declarar-se deserts, a excepció del local si és que aquest coincideix en un dels altres quatre premis. El jurat es reserva el dret d’admissió i la resolució de qualsevol cas no previst en aquestes bases. Les decisions del jurat seran inapel·lables.

12.La inclemència del temps no serà motiu de suspensió del concurs.

13.Els organitzadors del concurs no es faran responsables dels desperfectes que puguin succeir a les obres exposades, per causes imprevistes i involuntàries.

PREMIS
Primer: 365 euros
Segon: 305 euros
Tercer: 245 euros
Especial aquarel·la: 305 euros
Especial local: 245 euros

Descarregar les bases en pdf

Pujar

Mostra artística - FolkArt
Cliqueu aquí per descarregar-te les BASES per participar a la mostra FolkArt.

Pujar

El dia 27 comencen els assaigs del Ball de Bastons i els Cavallets

L'última setmana d'agost s'iniciaran a Solsona els assaigs del Ball de Bastons i els Cavallets per preparar la Festa Major. El dilluns 27 a les 7 de la tarda començaran els bastoners, mentre que els Cavallets ho faran una hora més tard. En tots dos casos, aquestes sessions es duran a terme a la plaça del Consell Comarcal, com cada any.

El sorteig dels nens i nenes i joves candidats a participar per primer cop a aquests dos elements del folklore geganter es farà el proper dia 17, a les 8 del vespre, a l'Ajuntament. L'Agrupació de Geganters, responsable dels balladors, recorda que és obligatori assistir a totes les convocatòries i que només es permeten tres faltes, que han de ser justificades. L'assaig general tindrà lloc el dia 6 de setembre al mateix indret.

Pujar

Solsona escull la nova pubilla i les donzelles d'honor, representants de l'esport, el folklore i l'escoltisme

Marta Auguets (al centre), amb Sílvia Castellà (a l'esquerra) i Maria Vilar (a la dreta) Solsona ha renovat la seva pubilla i les donzelles d'honor, que seran proclamades oficialment el dia 8 de setembre en el marc dels actes centrals de la Festa Major. Marta Auguets i Ribera (17 anys), presentada pel Club Patinatge Solsonès, serà la nova pubilla solsonina, que anirà acompanyada de Sílvia Castellà i Colilles (18 anys), de l'Agrupació de Geganters, com a primera donzella d'honor, i Maria Vilar i Colilles (17 anys), en representació de l'Agrupament Escolta Pare Claret, que serà la segona donzella.
Elles tres van ser les més ben puntuades en les proves escrites i orals que va organitzar el passat dia 21 de juliol la regidoria de Cultura de l'Ajuntament. Enguany hi han participat quatre candidates. L'elecció es va fer mitjançant un test escrit de trenta preguntes de cultura general, catalana i de Solsona, l'exposició oral d'un tema, en aquest cas la immigració, i una entrevista amb el jurat –integrat per l'alcalde, Xavier Jounou, la regidora de Cultura, Sara Alarcón, representants de les entitats que van proposar una candidata i la fins ara pubilla, Laia Gilibets. L'alcalde es va mostrar "sorprès del nivell que hi ha i sap molt greu que una noia s'hagi de quedar fora".
Marta Auguets, estudiant de batxillerat tecnològic, adoptarà el nou rol  amb el convenciment que això li permetrà "sentir la màgia de la Festa Major des d'una perspectiva diferent i especial, tot formant part directament de la festa". Entre els elements que més valora de la celebració, hi ha el Drac i el Gegant Vell, tot i que afirma no tenir paraules per descriure la significació de la festa gran solsonina. De la ciutat, Marta Auguets en destaca l'"equilibri entre el progrés i el folklore, la història i la identitat".
També Sílvia Castellà creu que podrà sentir que forma part "més directament de la tradició festiva", principal motiu pel qual es va presentar a les proves. De la festa en posa de relleu "els gegants i la devoció que hi ha tant per part dels grans com dels petits". La Sílvia ha acabat enguany el segon curs de batxillerat i començarà els estudis de Farmàcia. Per la seva banda, Maria Vilar, que també ha acabat segon de batxillerat, opina que en convertir-se en donzella d'honor podrà "gaudir de Festa Major d'una manera diferent" i que aquesta "serà una forma més de l'Agrupament Escolta Pare Claret de participar en els actes populars de la ciutat".  
Per la Festa Major, totes tres representants del pubillatge encapçalaran la comitiva d'autoritats juntament amb Laia Gilibets, proclamada l'any passat pubilla de les comarques lleidatanes. A més, a l'igual que en l'última edició de la festa, també participaran en el seguici les pubilles i hereus de les quatre demarcacions catalanes i de Catalunya.

Pujar

 

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada