L'àliga                                                                                 

La nostra àliga és una de les poques que a Catalunya conserva la seva funció primordial, rendir homenatge a aquelles persones que en considerem mereixedores, com ara altes autoritats que visiten la ciutat o quan algun bisbe pren possessió del bisbat de Solsona. Aquesta figura només és present en les poblacions amb el títol de "ciutat".

Regularment, l'àliga balla tres cops durant la Festa Major, els dies 8 i 9 de setembre, en els ballets del migdia, i el dia 8 també a la tarda, a la processó que es fa en honor a la Mare de Déu a la plaça Major. La peça actual data de 1956, tot i que és una de les primeres figures que sorgiren a la processó del Claustre. El seu ball és solemne i majestuós i conserva compassos de la música original. Anys enrera, anava acompanyada de dos aligons.

Ball de l'Àliga a la Plaça Major

Salutació de l'Àliga 

 El Bou - La Mulassa - Els Óssos - Els Cavallets - El Drac - El Ball de bastons - Els Nans - L'Àliga - Els Gegants - El flabiolaire - Els Trabucaires - Tronada - La Roda de foc - L'obra de Manel Casserras - Mare de Déu del Claustre