Arxius Notícies Festa Major: Tornar / 2017 / 2016 / 2015 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

S’inicia a Solsona el debat sobre les cases de la festa a Catalunya

L’alcalde anuncia que la ciutat treballa en dues campanyes
de promoció basades en el concepte ‘gegant’

Aquest matí s’ha donat el tret de sortida a Solsona a la segona jornada del Congrés nacional de gegants i imatgeria festiva de Catalunya, centrada en les cases de la festa. L’han inaugurat l’alcalde, David Rodríguez; el director general de Cultura Popular, Lluís Puig; el president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Amador Codina, i el macip major de l’Agrupació de Geganters de Solsona, Jordi Solé.
“La manifestació gegantera és un signe d’identitat dels solsonins”, ha recordat l’alcalde, que ha agraït la voluntat de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya de convertir Solsona en la seu del Congrés per un dia. “És de justícia per diversos motius”, ha destacat Rodríguez. Un d’ells, tal com ha subratllat també Jordi Solé, és la culminació de l’adequació del Quarto dels Gegants amb l’estrena d’un audiovisual sobre la festa aquest mateix vespre. Per al macip major és important poder debatre sobre les cases de la festa perquè “per a Solsona és un tema d’actualitat”.
“Esperem que puguem extreure unes conclusions de la jornada que ens ajudin als diversos municipis a treure més rendiment de les cases de la festa, a fer-ne més difusió i optimitzar-ne la divulgació i l’interès turístic”, ha expressat David Rodríguez.
El batlle solsoní ha avançat també avui que l’Ajuntament està dissenyant dues campanyes de promoció de la ciutat, una de portes endins i una altra de cara a l’exterior, a partir de la creació d’una marca que té com a fil conductor el concepte “gegant”. “És el nostre punt fort i l’hem d’explotar més per vendre Solsona. Fa anys que la ciutat treballa per posicionar-se en aquest sentit i ha arribat l’hora de donar-li una forma definitiva”, ha afirmat.

 

Pensant en les polítiques culturals de futur

 

Lluís Puig ha elogiat l’organització de la convocatòria, ja que “per primera vegada es fa el pas d’organitzar un congrés específic sobre gegants i imatgeria”. El director general de Cultura Popular ha assegurat que “és de vital importància” que els experts reunits en el congrés facin arribar a l’Administració les conclusions i directrius que es consensuïn. “Ho entomarem com a repte per generar polítiques culturals de futur”.
El tema que centra la jornada d’avui no és casual. Amador Codina ha assenyalat que des de País Gegant es va fer una primera recopilació de dades d’equipaments, com cases de la festa i altres espais expositius. I el catàleg s’està engruixint cada dia que passa amb les “aportacions addicionals de la gent”, fet que “demostra que és un tema que interessa”.
Al llarg de la jornada d’avui intervindran Albert Cendra, expert de la Direcció General de Cultura Popular; Albert Rumbo, gerent del Patronat de la Patum de Berga; Lídia Romeu i Àngel Hom, de la Casa de la Festa de Vilafranca del Penedès; Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos de Barcelona; Jan Grau, expert en cultura popular i patrimoni festiu, que parlarà de la casa dels gegants del municipi belga d’Ath; i els solsonins Carles Freixes, Pere Cuadrench i Jaume Cuadrench.
A tres quarts de cinc de la tarda, Carles Freixes i Pere Cuadrench pronunciaran conjuntament una ponència sobre els avantatges i els inconvenients pels valors turístics, identitaris i patrimonials de les figures. Posteriorment, Jaume Cuadrench, primer macip major de l’Agrupació de Geganters de Solsona i arquitecte tècnic responsable del projecte de restauració del Quarto dels Gegants, participarà en una taula rodona sobre el futur dels espais de la festa, a les sis, i conduirà una visita guiada per l’espai solsoní per cloure la jornada.

Solsona, 15 de novembre de 2014

Es culmina l’adequació del Quarto dels Gegants de Solsona amb l’estrena d’un audiovisual sobre la festa

És un treball enregistrat en el decurs de la Festa Major del 2013
S’ha materializat gràcies a un conveni de col•laboració entre el Departament de Cultura i l’Obra Social La Caixa

L’Ajuntament de Solsona, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters de la ciutat organitzen aquest dissabte, dia 15, la inauguració de l’audiovisual del Quarto dels Gegants, que tindrà lloc al mateix espai a dos quarts de vuit del vespre. Aquest treball significa la culminació de l’adequació del Quarto del Gegants de Solsona, reestrenat el juny del 2012 com a espai museïtzat sobre el patrimoni material del Corpus i la Festa Major.
D’aquesta manera, a través de l’audiovisual es vol complementar la informació gràfica ja present en aquestes instal•lacions, de manera que el visitant pugui viure i entendre de primera mà el funcionament de les festes de Solsona, la seva història, l’evolució a la qual s’han sotmès al llarg dels anys i la tradició.
Aquesta filmació que es projectarà a partir d’ara al Quarto dels Gegants va ser gravada per E2S Productora el dia 8 de setembre de 2013 en el decurs de la Festa Major de Solsona. La seva realització s’ha materialitzat gràcies a un conveni de col•laboració signat entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social La Caixa.
La projecció de l’audiovisual serà la cloenda de la segona sessió del Congrés nacional de gegants i imatgeria festiva a Catalunya, que la ciutat acull durant tot un dia. La jornada porta per títol “Cases de la festa. L’aparador del patrimoni festiu” i és organitzada per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya amb la col•laboració de l’Agrupació de Geganters de Solsona, l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre.
Un espai de custòdia i de promoció turística
El juny del 2012 l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters van inaugurar el condicionament de l’anomenat Quarto dels Gegants al número 37 del carrer de Sant Llorenç, al mateix lloc on des d’almenys el 1710 s’havia aixoplugat la manifestació gegantera del Corpus i la Festa Major –catalogada d’interès nacional des del 2008.
Després de prop de vint anys de plantejar la necessitat d’adequar unes instal•lacions que servissin per posar en valor aquest patrimoni festiu local durant tot l’any, el nucli antic es va dotar d’un petit espai museïtzat que compleix la doble funció de custodiar la comparseria, tal com ja feia des d’antic, i promoure turísticament el fet festiu i, per extensió, la ciutat. Si bé ja s’hi exposava l’evolució històrica de la festa a partir d’un eix cronològic explicat a través de plafons amb textos i fotografies, fins ara hi mancava un audiovisual que fes partícip el públic de la seva vivència. Amb la seva estrena es dóna per conclosa la intervenció en el Quarto dels Gegants.

Solsona, 12 de novembre de 2014

Jordi Soldevila recull el premi del segon concurs a
Instagram de la Festa Major solsonina

Li lliuren el guardó el regidor de Promoció Econòmica i Turisme
i el macip major de l’Agrupació de Geganters

Divendres a la tarda, el solsoní Jordi Soldevila va recollir el premi del segon concurs a Instagram de la Festa Major de Solsona. Van fer-li l’entrega del guardó el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Lluís-Xavier Gonzàlez, i el macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé, a l’Oficina de Turisme. Una foto de la plaça del Camp engalanada pels balls de nit ha estat la seleccionada en la convocatòria d’enguany.

El premi, valorat en més de 100 euros, consisteix en un lot d’articles de marxandatge de Solsona, l’Agrupació de Geganters i la Festa Major, a més d’un parell d’entrades per al concert que Txarango oferirà a Solsona el pròxim 21 de novembre.

Han participat al concurs a Instagram de la Festa Major d’aquest any prop de mig miler de fotos, algunes de les quals han hagut de ser descartades pel jurat pel fet de no complir tots els requisits de les bases. L’Agrupació de Geganters i la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme de Solsona, organitzadores del certamen, han avançat que a partir de la propera edició se’n simplificaran els requisits i es demanarà que s’identifiquin les fotos amb una única etiqueta.







Solsona, 13 d’octubre de 2014

Una foto de la plaça del Camp de Jordi Soldevila guanya el segon concurs a Instagram de la Festa Major de Solsona

A partir de la propera edició se simplificaran les bases i s’exigirà una única etiqueta a les imatges participants

Un pla general de la plaça del Camp engalanada els dies de Festa Major ha guanyat el segon concurs a Instagram de la Festa Major de Solsona. És obra del solsoní Jordi Soldevila (que signa com a @jordisolde) i ha estat seleccionada pel jurat, format per tècnics i representants de l’Ajuntament de Solsona i l’Agrupació de Geganters, entre les prop de 500 fotos participants.

El jurat n’ha valorat l’originalitat, la composició, la vivor dels colors i la seva evocació d’ambient festiu. Han quedat com a finalistes una imatge de l’ombra del drac fumejant, de Xavier Pisa (@pisulin); una altra del cap i el bescoll del drac des d’un pla zenital, de Jaume Cuadrench (@jaumecua); una presa en el moment l’encesa de la tronada, de Marc Santaeulària (@marc_santaeularia), i una altra sobre la cobla, de Marc Trilla (@marctrilla). Totes elles es podran veure publicades novament als comptes a Instagram de @solsonaturisme i @geganters_solsona.

El jurat ha valorat l’elevat valor artístic de totes les fotos finalistes i ha constatat que poques imatges complien al peu de la lletra les bases del concurs, ja que calia haver-les etiquetat amb tres etiquetes: #fmsolsona14, #festamajorsolsona i #solsonaturisme i haver-les publicat entre els dies 6 i 11 de setembre. Aquests requisits han obligat a descartar algunes fotos. Per aquest motiu, a partir de la propera edició del concurs, l’organització ha decidit simplificar les clàusules i es demanarà identificar les fotos amb una única etiqueta.

Jordi Soldevila ha guanyat un premi valorat en més de 100 euros amb material de marxandatge relacionat amb la Festa Major, la ciutat de Solsona i els geganters, a més d’un parell d’entrades per al concert de Txarango a Solsona, el pròxim 21 de novembre. Els pròxims dies faran entrega del guardó el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Lluís-Xavier Gonzàlez, i el macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé.

Solsona, 1 d’octubre de 2014

Els ballets de la Festa Major de Solsona donen suport al 9-N amb una estelada gegant i el cant d’‘Els Segadors’

Manel Casserras i Solé és distingit geganter d’honor a la plaça Major

En una plaça Major pletòrica, el ball de l’Àliga ha estat aquest migdia el punt culminant i més emotiu de la Festa Major solsonina. En un acte inaudit, i a dos dies de l’Onze de Setembre, una estelada gegant s’ha desplegat a la façana de l’entarimat de les autoritats mentre entrava la peça més solemne de la imatgeria i enmig d’una sentida ovació del públic. Crits d’independència han respost a aquesta iniciativa conjunta de l’Assemblea Nacional Catalana i l’Agrupació de Geganters. Avui han acompanyat la corporació local en els actes centrals el delegat del Govern a la Catalunya central, Juli Gendrau, el president del Consell Comarcal, Joan Solà, i alguns alcaldes del Solsonès, a més del bisbe, Xavier Novell.

En finalitzar els ballets, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona també ha posat la nota reivindicativa a aquesta cita tradicional de la festa grossa amb el cant d’“Els Segadors”, moment en què l’estelada s’ha tornat a desplegar. “El 9 de setembre romandrà a la memòria dels solsonins per aquest acte d’avui, que ha representat les ganes d’expressar la voluntat d’un poble”, ha destacat la regidora de Cultura, Sara Alarcón.

En la tercera jornada de Festa Major, avui a la plaça Major s’ha distingit l’escultor i constructor d’imatgeria festiva de Solsona Manel Casserras i Solé, “Manelet”, responsable del taller que duu el seu nom. L’Agrupació de Geganters l’ha nomenat geganter d’honor com a reconeixement al compromís amb la festa i la ciutat. “La dedicació i l’entusiasme que ha transmès amb el seu treball ens enorgulleix els solsonins de mantenir un dels conjunts festius més importants de Catalunya”, ha argumentat l’entitat responsable de la desimboltura de la manifestació. “I amb la seva tasca d’artista ha fet arribar el seu treball, la festa i el nom de Solsona en un bon nombre de ciutats i pobles”.

L’alcalde, David Rodríguez, ha destacat que fa onze anys el pare de “Manelet”, Manel Casserras i Boix, va ser un dels primers a rebre aquest reconeixement, juntament amb el compositor Joan Roure. “Era de justícia lliurar aquesta distinció a qui ha donat continuïtat a l’ofici i el saber fer del mestre geganter”.

Comiat de Cristina Ribera

Avui l’Ajuntament també s’ha acomiadat de la pubilla de les comarques lleidatanes, la solsonina Cristina Ribera, que serà rellevada el pròxim 5 d’octubre. Després d’haver lluït la banda de pubilla de Solsona, el 2012, i les de la Catalunya central i de les comarques lleidatanes el 2013, Ribera ha estat la solsonina que més temps s’ha mantingut en actiu dins el pubillatge. Amb tot, continuarà vinculada al moviment com a delegada de l’Associació del Pubillatge Solsoní, per la qual cosa acompanyarà a les sortides les representants de la ciutat. L’alcalde li ha lliurat un bust de la geganta jove.

Els actes reivindicatius continuaran demà, dia 10, amb el vint-i-tresè Aplec Independentista del Castellvell, organitzat pel Casal Popular La Fura, a partir de les cinc de la tarda, amb una sortida a peu des del passeig del Pare Claret; una concentració a favor de la consulta davant l’Ajuntament de Solsona, convocada per l’Assemblea Nacional Catalana a les vuit del vespre, i l’acte institucional conjunt d’Òmnium Cultural del Solsonès, l’Ajuntament i el Consell Comarcal a la plaça de la Catedral a dos quarts de nou. Pronunciarà el parlament d’enguany el sociòleg, periodista i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional Salvador Cardús.

Solsona, 9 de setembre de 2014

Solsonins i visitants omplen els carrers el segon dia de Festa Major

Roser Capdevila i M. Àngels Blasco, les dues convidades d’avui a l’entarimat

Malgrat les prediccions meteorològiques desfavorables i malgrat ser dilluns, el pinyol tradicional de la Festa Major de Solsona ha viscut aquest matí un dia rodó. Més de mig miler de persones, solsonins i visitants, s’han atropat als carrers del Castell i Sant Miquel i la plaça Major per seguir el desplegament de la manifestació gegantera.

Juntament amb la corporació municipal, la pubilla i les donzelles d’honor i els trabucaires, avui han participat en els actes centrals de la celebració la directora dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco, i la popular il·lustradora Roser Capdevila. Totes dues han pres part en l’encesa de la tronada posterior als ballets.
Abans d’iniciar les danses, i sota un imprevisible sol de justícia, l’alcalde, David Rodríguez, ha imposat la banda a la nova pubilla de Solsona, Anna Segués, representant d’Òmnium Cultural del Solsonès, i les donzelles d’honor, Clàudia Cases, presentada a títol individual, i Núria Cardona, en representació del Club Bàsquet Solsona. També les han acompanyat la pubilla de les comarques lleidatanes, la solsonina Cristina Ribera, i altres representants del pubillatge de títol nacional, entre els quals hi havia la pubilla de Catalunya, Maria Cambra.

“Ha estat una jornada molt familiar, però alhora la festa ha reunit molts visitants i la plaça feia goig”, expressa la regidora de Cultura, Sara Alarcón, que es mostra satisfeta de com ha arrencat la Festa Major aquest any. En la mateixa línia, el macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé, es manifesta “sorprès” per l’elevada concurrència en les convocatòries d’aquest matí, tenint en compte que és dilluns i que es tracta d’una setmana festiva que molts ciutadans han aprofitat per marxar del municipi. “Des de la baixada d’autoritats fins als ballets hi ha hagut molt públic, amb la dificultat de poder efectuar les danses sense interferències”, diu Solé. “Això vol dir que la gent s’estima la festa”.

Restauració del gegant vell

Enguany la restauració més a fons de la imatgeria folklòrica ha estat per al gegant vell, concretament en la cabellera i el casc. Tal com apunta el macip major dels geganters, “resta pendent restaurar els vestits dels gegants”, deures pels quals es buscarà remei abans de la propera edició. La vestimenta actual té uns trenta anys i el cost el va assumir el Departament de Cultura de la Generalitat. Per aquest motiu, l’entitat ha aprofitat la presència de la directora dels Serveis Territorials avui per sol·licitar-li la possibilitat de finançar la seva renovació.

Ahir a la nit el concert d’havaneres va haver de traslladar-se a la Sala Polivalent, “per prudència”, segons explica Sara Alarcón, ja que totes les prediccions apuntaven pluja i a la tarda tronava. “Va ser la manera d’evitar anul·lar l’actuació”, afirma.

Homenatge a la patrona

Aquesta tarda, el gruix d’actes tradicionals de la Festa Major continuarà amb l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre, a partir d’un quart de set de la tarda, seguit de la capta dels gegants amb la banda de l’Escola Municipal de Música. La plaça Major també serà l’escenari d’una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona i, a la nit, hi haurà oferta teatral i musical per a tots els públics.

A les deu, el Grup de Teatre Lacetània interpretarà una nova funció de L’inspector al Teatre Comarcal; mentre la plaça del Camp acollirà el primer ball de Festa Major, a càrrec de l’orquestra Junior’s, a partir de les onze, i la plaça Major, música amb el solsoní Marc Anglarill. Joventut Solsonina allargarà les propostes nocturnes al carrer amb un concert amb les formacions Kòdul i Tapeo Sound System fins a quarts de cinc de la matinada.

Demà al matí, dia central de la celebració, es repetirà el mateix esquema festiu que avui. Participaran en la comitiva d’autoritats el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, el president del Consell Comarcal, Joan Solà, i altres alcaldes de la comarca.


Solsona, 8 de setembre de 2014

L’alcalde de Solsona agraeix la ‘valentia’ de Xavier Novell
en la salutació d’inici de la Festa Major

La primera trabucada es dedica a Ramon Cases, el trabucaire en actiu més antic de Catalunya

L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha agraït públicament aquest migdia la el coratge del bisbe, Xavier Novell, en la defensa la legalitat del dret a decidir de la seva última glossa i que els últims dies ha generat debat més enllà dels confins de la diòcesi. El batlle ho ha fet en la salutació que pronuncia des del balcó de l’Ajuntament per donar el tret de sortida a cinc dies de Festa Major. L’ha seguit la primera cercavila dels gegants, acompanyats per l’Orquestra Patinfanjàs i el pregoner per convidar tothom a la celebració.

“Xavier Novell ha sabut estar a l’altura de les circumstàncies excepcionals en què es troba el país”, ha destacat Rodríguez. L’alcalde celebra la reflexió del prelat a favor d’un dret fonamental que és superior a l’ordenament jurídic vigent i la seva crida als fidels a participar en la consulta. “Aquesta valentia ens ha recordat les manifestacions públiques del nostre estimat bisbe Deig en les homilies de Festa Major, que molts de nosaltres esperàvem per escoltar els seus al·legats patriòtics”.

Una de les novetats d’enguany ha estat la substitució del tro previ a la salutació per una trabucada, arran de l’accident ocorregut l’any passat. A partir d’ara prendran més relleu els membres de la colla de Trabucaires de Solsona i cada any farà el tir un trabucaire diferent. Aquesta vegada s’ha dedicat a Ramon Cases i Guitart, “el Terradet”. És l’únic integrant del grup que ja hi era en els seus inicis, el 1964 –la seva primera sortida va ser el setembre del 1965 a Santiago de Compostel·la–, i es considera “el trabucaire en actiu més antic de Catalunya”. El públic de davant l’Ajuntament li ha dedicat un calorós aplaudiment.

Al vespre, castell de focs

Aquesta tarda el programa tradicional de la Festa Major es reprendrà dos quarts de nou del vespre amb la primera baixada de la corporació municipal del consistori fins a la catedral per assistir al cant de la Salve, interpretat per l’Orfeó Nova Solsona. Tot seguit, el focus d’atenció es traslladarà al peu del turó del Castellvell, on es durà a terme el castell de focs.

L’oferta nocturna de la Festa Major és sinònim de música i teatre. A les onze de la nit, la plaça de Sant Joan acollirà un concert de cançons populars i havaneres a càrrec del grup Trams i, simultàniament, al Teatre Comarcal, el Grup de Teatre Lacetània estrenarà la comèdia L’inspector, del rus Nikolai Gógol, dirigida per Aleix Albareda.

Demà, dilluns, en els actes centrals de la festa hi participaran també la directora dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco, i la popular il·lustradora Roser Capdevila, mare de les Tres Bessones.

Solsona, 7 de setembre de 2014

--------------------------------------------------------------------------------------------------

SALUTACIÓ DE L’ALCALDE DES DEL BALCÓ – FESTA MAJOR 2014
DIUMENGE 7 DE SETEMBRE, 12 H

Solsonins i solsonines, i amics que visiteu la ciutat,

Enguany ha estat l’any dels Trabucaires de Solsona. El del seu cinquantenari. I a partir d’enguany prenen més relleu en l’inici de la Festa Major amb la substitució del tro per la trabucada que acabem de sentir. Què més nostrada que l’actuació dels trabucaires per a un acte com aquest?

Cada any la trabucada la protagonitzarà o es dedicarà a un membre diferent de la colla solsonina. I l’any del cinquantè aniversari el cap de colla, Josep Vendrell, l’Estevet, ha fet el tir en nom de Ramon Cases i Guitart, conegut com el Terradet. Perquè ell és no només l’únic trabucaire que ja ho era en el naixement de la formació, sinó que és el trabucaire en actiu més antic de Catalunya.

El Ramon Cases va néixer el 1934 a la casa del Terradet de Pinell, on va viure fins al 1963. Ha dedicat tota la seva vida a la pagesia, fent de mosso. De fet, ja de vailet feia feines al camp recollint trumfos. A partir dels 13 anys s’hi va dedicar plenament. El Terradet va estrenar-se com a trabucaire el 4 de setembre de 1965 a Santiago de Compostel·la. Gràcies, Ramon, per la teva dedicació a una de les tradicions més arrelades de casa nostra i demostrar, així, la teva estima per uns valors que ens identifiquen com a solsonins i catalans. Dediquem-li, doncs, un aplaudiment!

En el pregó d’avui també vull tenir unes paraules d’agraïment per al bisbe, Xavier Novell. Ha sabut estar a l’altura de les circumstàncies excepcionals en què es troba el país. En la seva última glossa, titulada “Amb el poble de Catalunya”, el prelat de Solsona defensa la legalitat del dret a decidir. L’any de la consulta, ell parla d’un dret fonamental que és anterior i superior a l’ordenament jurídic vigent i insta els fidels a no restar aliens al procés i a la crida a la convocatòria del 9 de novembre. Ens congratulem d’aquest posicionament a favor dels catalans des de l’àmbit eclesiàstic, que ha transcendit els confins locals i comarcals. La valentia de Monsenyor Xavier Novell ens ha recordat les manifestacions públiques del nostre estimat bisbe Deig en les homilies de Festa Major, que molts de nosaltres esperàvem per escoltar els seus al·legats patriòtics.

Avui donem el tret de sortida a cinc dies de Festa Major, el mascaró de proa del nostre patrimoni festiu local, qualificada d’interès nacional. I així volem que sigui per al conjunt de la població, de totes les edats i condicions. Per això enguany una de les novetats té a veure amb l’horari. Aquest any una de les nits de Festa Major, la de demà, dilluns, s’allargarà a l’aire lliure fins a quarts de cinc de la matinada a petició de Joventut Solsonina. Desitgem que sigui la festa de tots, i per això apel·lo a la paciència dels veïns durant una nit i emplaço el jovent a aprofitar aquesta excepció, a gaudir més que mai d’aquests dies i a fer-vos vostra la festa gran solsonina.

Aquesta edició, la 361a, també ve tenyida d’un fort accent sobiranista, a dos mesos de l’anhelat 9-N. En un moment transcendental per a Catalunya, us animo també a participar a la V de Barcelona per commemorar l’Onze de Setembre. Ara és l’hora! A la comarca ja superem el miler de persones inscrites!

Però abans que arribi aquesta data, a Solsona ens esperen uns dies de celebració dedicada a la patrona de la ciutat. Més d’una quarantena de propostes lúdiques, culturals, divulgatives i esportives coordinades per la regidoria de Cultura, però fornides també pel dinamisme de diverses entitats locals.

Solsonins, solsonines, i visitants:
Us animo a deixar enrere els maldecaps del dia a dia i deixar-vos seduir, un any més, per la festa grossa de Solsona. Només una ciutat amb motius per celebrar pot carregar-se de força per superar tots els esculls. En aquest final d’estiu i a les portes d’un curs que se’ns presenta excepcional, siguem conscients del moment històric que vivim i de la importància, també, de respondre a la crida festiva d’aquests dies per fer perviure un patrimoni que també ens defineix com som.

Molt bona Festa Major!

Solsona, 7 de setembre de 2014

Salvador Cardús pronuncia el parlament de la commemoració de la Diada a Solsona el dia 10

Enguany es fa coincidir l’acte institucional amb el suport al Dret a decidir de la ciutat i tots els municipis de la comarca

El sociòleg, periodista, professor i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional Salvador Cardús serà l’encarregat enguany de pronunciar el parlament de la commemoració comarcal de la Diada a Solsona. Igual com l’any passat, la capital del Solsonès s’avançarà el dimecres 10 a partir de dos quarts de nou del vespre a la celebració de l’Onze de Setembre amb un acte conjunt organitzat a la plaça de la Catedral per Òmnium Cultural del Solsonès, el Consell Comarcal i l’Ajuntament.

Ateses les circumstàncies extraordinàries que viu el país i la convocatòria nacional per assistir a la V de la Diada que se celebrarà a Barcelona, entitats i institucions han consensuat enguany repetir novament a la vigília la commemoració conjunta. Hi col•laboren els 14 municipis restants de la comarca, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Orfeó Nova Solsona, els Castellers de Solsona i la colla local de trabucaires.

Aquest any la commemoració es vincularà a Solsona als actes del Tricentenari. Serà de la mà del jove solsoní Pau Reig i Torra, alumne de l’Escola Arrels de Secundària que ha dedicat el seu treball de recerca de 1r de Batxillerat a la figura del general Moragues (Sant Hilari Sacalm, 1669 – Barcelona, 1715). Just abans de la intervenció de Cardús, Pau Reig farà una ressenya històrica de la figura d’aquest militar català que va lluitar a la Guerra de Successió i, en la cloenda de l’acte, al moment de l’actuació castellera dels grocs, es presentarà el gegant que recrea aquest personatge construït per aquest jove –el mateix gegant participarà l’endemà a la V de la capital catalana.

Com és habitual, la commemoració de la Diada també tindrà la interpretació del cant d’“Els Segadors”, a càrrec de l’Orfeó Nova Solsona, i una galejada dels Trabucaires de Solsona.

Compromís amb el 9-N

Enguany també es fa coincidir aquesta cita amb l’escenificació del compromís del Solsonès amb el Dret a decidir i la consulta del 9-N. A la plaça de la Catedral serà amb una foto conjunta d’ajuntaments de la comarca, entitats i persones a títol individual que hi donen suport. Prèviament, a nivell de ciutat, l’Assemblea Nacional Catalana convoca a les vuit del vespre davant l’Ajuntament de Solsona una concentració d’entitats i ciutadans, entre els quals hi haurà representants municipals.

Solsona, 3 de setembre de 2014


Unes 200 persones participen a la Caminada popular pel Vinyet de Solsona

És un dels actes previs de la Festa Major més concorreguts

Aquest diumenge 206 persones de totes les edats s’han calçat les vambes o les xiruques per participar a una de les convocatòries prèvies de la Festa Major de Solsona més concorregudes, la Caminada popular pel Vinyet, que ha assolit la dissetena edició. Bona part dels caminants han optat per l’itinerari llarg, que amb 18 quilòmetres recorre les quatre partides de la zona rural solsonina.

L’accessibilitat de la ruta fa possible que tant infants com gent gran se sumin a aquesta activitat gratuïta de la Festa Major. L’esmorzar, punt de trobada dels participants, ha congregat desenes de persones a l’exterior de la capella de Sant Bernat. El temps assolellat s’ha convertit en un bon aliat dels caminants en aquesta iniciativa de la regidoria de Cultura, que té la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès.

Solsona, 1 de setembre de 2014

L’Ajuntament solsoní comença a dispensar el programa de la Festa Major

Se’n lliura un gratuïtament a les famílies empadronades o amb rebut d’aigua

Aquest matí el consistori solsoní ha començat a dispensar els programes de la Festa Major d’enguany, que se celebra del 7 a l’11 de setembre. Com cada any, se’n lliura un exemplar gratuït a totes les famílies empadronades a la ciutat o amb rebut d’aigua. La resta de persones que en vulguin un el poden adquirir al preu de 10 euros. Cal acudir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) municipal.

La regidoria de Cultura ha editat 2.500 exemplars d’aquesta publicació, per a molts ciutadans col•leccionada. El disseny és obra del solsoní Pere Cuadrench i, a més de la programació de la festa i agenda del mes de setembre, s’hi inclou tres articles sobre el fons que es conserva a l’Arxiu Comarcal de l’antiga Ràdio Festa Major, una anàlisi històrica de la difusió de la celebració en honor a la patrona i referències al Solsonès en una obra del príncep de Lichnowsky (1814-1848) a partir del record de l’historiador Esteve Albert.


Solsona, 28 d’agost de 2014

Tot a punt per a la 17a Caminada popular al Vinyet de Solsona aquest diumenge

Com sempre, l’itinerari llarg discorre per les quatre partides de l’àmbit rural solsoní

Aquest diumenge, dia 31, es dóna el tret de sortida a un dels actes previs de la Festa Major de Solsona, la Caminada popular al Vinyet, que enguany arriba a la dissetena edició. Com sempre, s’oferirà la possibilitat de realitzar-la en un itinerari llarg, de 18 quilòmetres, que discorrerà per les quatre partides de l’àmbit rural solsoní, i un de curt, d’11.

La participació a aquesta activitat, que començarà a les vuit del matí, és gratuïta. El punt de sortida i d’arribada serà la plaça del Camp i no requereix la inscripció prèvia, sinó que es fa abans de començar. Organitza la caminada la regidoria de Cultura amb la col.laboració del Centre Excursionista del Solsonès, que cada any fa l’esforç de dissenyar itineraris diferents. En l’edició anterior hi van participar un total de 270 persones de totes les edats.

El primer control de la caminada serà a la capella de Santa Llúcia i el segon a la de Sant Bernat, indret on s’oferirà un esmorzar. Els dos itineraris es bifurcaran al camí de Cal Sensades, prop de la font de la Canal. El recorregut llarg continuarà en direcció al Castellvell, per sota, fins a la capella de Sant Pere Màrtir, per al tercer control. La ruta seguirà per la Creu Blanca, sobre la Cabana d’en Geli, la partida de Sant Honorat i Cal Pampa, per fer via, finalment, cap la plaça del Camp. Hi haurà servei d’avituallament al llarg de tot el recorregut.

Solsona, 27 d’agost de 2014

La Festa Major de Solsona convoca el segon concurs fotogràfic a Instagram
El premi consisteix en un lot de productes de marxandatge de la ciutat, la festa i els geganters valorat en més de 100 euros

Enguany l’Agrupació de Geganters i la regidoria de Turisme de Solsona convoquen el segon concurs fotogràfic de la Festa Major a Instagram. Per participar-hi caldrà fer-se seguidor dels perfils @geganters_solsona i @solsonaturisme a aquesta xarxa i penjar les fotos d’aquesta edició de la festa amb les etiquetes #fmsolsona14, #festamajorsolsona i #solsonaturisme.

El concurs estarà obert del 6 a l’11 de setembre. La persona guanyadora s’endurà un lot de productes de marxandatge de Solsona, la festa i l’Agrupació de Geganters valorat en més de 100 euros. L’objectiu d’aquesta iniciativa és proporcionar un canal més al públic per fer difusió de les vivències de la Festa Major i captar l’interès de visitants potencials perquè s’animin a venir a la ciutat durant aquestes dates.

Hi pot participar tothom a partir de 16 anys. Cada concursant podrà utilitzar qualsevol filtre i publicar tantes fotos com vulgui sempre que siguin de la Festa Major d’aquest any. El jurat estarà format per representants de l’Agrupació de Geganters i l’Ajuntament de Solsona i escollirà la imatge guanyadora en funció del seu valor artístic, identificatiu i genuí de la festa.

Un cop transcorreguda la Festa Major es donarà a conèixer la foto guanyadora a través dels perfils de Facebook i Instagram de l’Agrupació de Geganters i de Solsona Turisme. En cas que set dies després de la publicació del nom de la persona guanyadora l’autor no hagi reclamat el seu premi, el jurat escollirà una altra foto.

Les bases completes del segon concurs a Instagram de la Festa Major de Solsona es poden consultar a través dels webs www.solsonaturisme.com, www.gegantersdesolsona.com i www.solsonalafesta.net. En la primera edició del concurs, l’any passat organitzat per l’Agrupació de Geganters, es van publicar 400 fotos de la celebració.

Entrades per al concert de Txarango

Dins el lot de productes amb què es premiarà l’autor guanyador hi ha material relacionat amb la Festa Major en diversos formats, samarretes de Solsona i dels geganters i un parell d’entrades per al concert de Txarango el dia 21 de novembre a Solsona, entre d’altres.

Bases del concurs

Solsona, 26 d’agost de 2014

La Festa Major de Solsona reservarà un espai a la plaça Major
per a persones amb mobilitat reduïda

Les inscripcions es fan a l’OAC de l’Ajuntament fins al dimecres 3 de setembre

Les persones amb mobilitat reduïda per primer cop tindran un espai reservat a la plaça Major per assistir als ballets tradicionals de la Festa Major de Solsona. L’Ajuntament facilitarà a aquests ciutadans vuit places a l’entarimat adjacent al de les autoritats locals el dia 8 de setembre al migdia.

Atès que aquest any és la primera vegada que s’ofereix aquesta possibilitat, l’Ajuntament ho considera una prova pilot. “Importem una iniciativa que es duu a terme a la Patum de Berga i que ens sembla una molt bona idea per atansar la festa a tothom”, argumenta l’alcalde, David Rodríguez. “Amb tot, estem condicionats per les limitacions d’espai”, matisa. A partir d’aquesta edició, “valorarem si realment és un incentiu per acostar a la plaça un públic que fins ara ho tenia complicat”, afegeix.

Tenint en compte la limitació de places disponibles, es fa necessari controlar-hi l’accés amb un procés de reserva. Les inscripcions de les persones interessades s’obren avui mateix a l’Oficina d’Atenció Ciutadana municipal fins dimecres de la setmana vinent, dia 3. Inicialment es prioritzarà l’assignació de llocs als infants, si la demanda és superior al volum de places.

En cas que hi hagi un volum de sol.licitants que presentin unes condicions molt similars superior a l’oferta de places, es realitzarà un sorteig. Aquells que en quedin fora tindran prioritat a la propera edició del Corpus. Aquest aspecte, precisament, és un dels que s’estudiaran una vegada celebrada aquesta edició.

Per oferir aquest servei l’Ajuntament instal.larà per al dia 8 l’empostissat annex al de les autoritats que es col•loca habitualment el dia 9 per als alcaldes de comarca, el president de la Vint-i-quatrena i els priors dels quatre castells, que es conviden a participar en la comitiva institucional. Igualment, també s’instal.larà per Corpus. Per fer accessible aquesta estructura, s’està habilitant una rampa d’accés. Creu Roja del Solsonès també col.laborarà en aquesta iniciativa amb l’aportació d’algun voluntari.

Solsona, 26 d’agost de 2014

Una quarantena de propostes forneixen la programació de la Festa Major de Solsona

Una de les novetats és el canvi de data de la Tractorada popular, que s’avança al dia 7 de setembre

Una quarantena de propostes, entre teatre, concerts, balls, espectacles familiars, proves esportives i exposicions acompanyaran les cites més tradicionals de la Festa Major de Solsona per fornir-ne la programació de la 361a edició, que s’encetarà el pròxim 7 de setembre, tot i que alguns actes previs ja se celebraran a partir d’aquest cap de setmana. Tot i els esforços de contenció econòmica que es mantenen des de fa anys, el pressupost que hi destina l’Ajuntament és similar al de l’edició passada, i voreja els 70.000 euros. La regidoria de Cultura valora la riquesa i la diversitat de l’oferta, en bona part gràcies a les aportacions de les entitats.

 

Aquest migdia la regidora de Cultura, Sara Alarcón, ha presentat el programa de la Festa Major en roda de premsa, acompanyada del dissenyador Pere Cuadrench, autor de la línia gràfica d’aquest any. La Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins, que té lloc entre els dies 7 i 11 de setembre, arriba carregada d’actes per a tots els públics, amb elements indissociables de la celebració i algunes novetats de programació.

Una de les principals novetats d’aquest any és l’avançament en el calendari de la Tractorada popular, coorganitzada per l’Associació d’Amics del Tractor d’Època i les institucions locals. Si bé sempre s’ha dut a terme l’Onze de Setembre, enguany es trasllada al dia 7 per tal que pugui celebrar-se en tota la integritat, ja que els últims anys la voluntat de facilitar als solsonins l’assistència als actes reivindicatius organitzats fora de la ciutat per la Diada havia fet reduir o alterar el programa d’aquesta jornada. Tot i això, aquest dia no es fixarà permanentment a partir d’ara, sinó que l’any que ve tornarà a consensuar-se la data.

Aquest any també serà nova l’autorització per acabar fins a dos quarts de cinc de la matinada una de les nits musicals organitzades al carrer per Joventut Solsonina. Tal com va acordar el darrer Ple municipal, es farà una excepció en els criteris d’horaris nocturns per tal que el jovent també se senti seva la Festa Major. El dia escollit per Joventut Solsonina serà el dilluns 8 de setembre. La programació començarà amb música de Marc Anglarill a les onze a la plaça Major i a la plaça de Sant Joan, a partir de dos quarts de dues de la matinada, actuaran les formacions Kòdul i Tapeo Sound System.

D’altra banda, s’introdueix un petit canvi en el moment de la salutació de l’alcalde que el dia 7 dóna el tret de sortida a la festa des del balcó consistorial. Arran de l’accident fortuït de l’any passat, en què van desprendre’s fragments de teula de l’edifici de la biblioteca pel desviament del coet, a partir d’aquest any se suprimeix aquest tro i serà substituït per una trabucada.

Sara Alarcón posa en relleu que, “malgrat la situació econòmica, fem un esforç important perquè la Festa Major no se’n ressenti”. La regidora de Cultura considera que “aconseguim mantenir el volum i la varietat de propostes perquè en gaudeixin tant el públic familiar, com els joves i els adults”. El pressupost és molt similar al de l’any passat, i voreja els 70.000 euros. La participació del teixit associatiu en l’organització d’esdeveniments es considera clau per mantenir aquest nivell.

Aposta pels artistes locals

Un dels criteris de programació que es van mantenint en les últimes edicions per part de la regidoria de Cultura és l’aposta pels artistes locals. El Mag Pere per a un espectacle infantil el dia 9, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona per a ballades de sardanes dels dies 9 i 10, el concert de Rastaflaires (guanyadors del Concurs de Músics al Carrer de l’any passat) o l’actuació de música electrònica del 9 a càrrec de Michael Khrom, Toni Codina i Aitor Romero, per exemple, en són la mostra.

En aquest sentit, la regidora parla d’”autonomia de Solsona en el camp de la indústria cultural i de les arts”.“I aquesta política no està renyida amb la qualitat, sinó tot el contrari”, afirma Alarcón. “Des de fa anys n’és un bon exemple també el Grup de Teatre Lacetània”, que en aquesta edició estrena la comèdia de Nikolai Gógol L’inspector, dirigida per Aleix Albareda.

La cartellera nocturna es completarà amb el concert solidari del SOM a càrrec de Lídia Pujol (dia 6), la formació de cançons populars i Trams (dia 7), l’orquestra Junior’s (dia 8), Maravella (dia 9), Tirantlofunk i La Chatta Orquestra (dia 10). L’endemà de tancar-se la Festa Major, el dia 12, Roger Mas tornarà al Teatre Comarcal ambLes cançons tel•lúriques.

Enguany les autoritats de la Generalitat convidades als actes centrals encara han de confirmar la seva assistència. Per ara, però, sí que ha acceptat la invitació a participar a la festa el dia 8 la reconeguda il•lustradora catalana Roser Capdevila, mare de les populars Tres Bessones.

Les escates del drac, símbol gràfic d’aquesta edició

El disseny de la imatge gràfica d’aquesta edició té com a element protagonista el drac, la peça més antiga de la imatgeria, datada del 1692, i que encara avui surt al carrer. Més concretament, les seves escates. La voluntat de Pere Cuadrench ha estat plasmar el que ell interpreta com “l’essència de la festa”, tant a nivell formal, amb una composició minimalista, com a nivell conceptual, ja que el drac encarna “la genuïnitat” de la Festa Major solsonina. Per fer-ho, l’artista ha emprat la tècnica digital amb dibuix assistit per ordinador.

Cuadrench ha traslladat a les pàgines interiors del programa aquesta recerca de l’essència festiva, bàsicament a través d’imatges del drac i de la Mare de Déu del Claustre, els dos elements que considera vertebradors de la festa. “Entenc la presentació del programa com un treball global, no només de portada, i m’agrada esmerçar-me en tot els detalls”, destaca l’autor.

El solsoní Pere Cuadrench ha guanyat per tercer any el concurs del disseny de la portada del programa d’actes de la Festa Major, convocat per la regidoria de Cultura. També va signar la línia gràfica de les edicions del 2010 i el 2011. La regidora Sara Alarcón ha recordat que els últims anys el jurat valora molt “l’originalitat, la creativitat i la voluntat d’innovar de l’autor”, alhora que considera fonamental centrar el disseny en els trets més definitoris de la festa.

Una de les singularitats de la publicació del programa de la Festa Major cada any són els articles inèdits que ocupen les últimes pàgines. Aquest any les col•laboracions són de Rosa M. Vila, que parla del fons que es conserva a l’Arxiu Comarcal de Ràdio Festa Major dels anys 1981 al 1983; la periodista Noemí Vilaseca, que fa una anàlisi històrica de la difusió de la Festa Major, i del professor Rafael Pérez, expert en el carlisme, que parla del príncep de Lichnowsky i la seva visió de la primera carlinada al Solsonès. Per a la regidora de Cultura, “aquests textos doten de més profunditat el programa i fan que esdevingui una publicació col•leccionable”.

Disponible el programa en línia

El programa de la Festa Major en format paper, editat per la regidoria de Cultura, podrà començar a recollir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament a final de mes. Se n’imprimeixen 2.500 exemplars. També es pot consultar en línia a través dels web municipal www.solsonalafesta.net.

Solsona, 21 d’agost de 2014


Anna Segués, Clàudia Cases i Núria Cardona,
noves representants del pubillatge solsoní

Un centenar de persones s’apleguen en l’acte de comiat
de les seves predecessores a la plaça de Sant Pere

AnnaSegués i Codina, de 17 anys, i en representació d’Òmnium Cultural del Solsonès, ha estat elegida nova pubilla de Solsona. L’acompanyaran com a primera donzella Clàudia Cases i Prat, de 16 anys, presentada a les proves a títol particular, i com a segona donzella, Núria Cardona i Novas, de la mateixa edat, candidata del Club Bàsquet Solsona. Enguany van participar en el procés de selecció de les representants solsonines del pubillatge, dissabte al migdia a l’Ajuntament, quatre joves solsonines.

Els noms de les tres aspirants seleccionades es van revelar en el decurs de l’acte de comiat de la pubilles i les donzelles proclamades l’any passat, Nina Aguilera, Dana Buscall i Maria Freixes, que va tenir lloc dissabte al vespre a la plaça de Sant Pere. Un centenar de persones hi van assistir de públic, entre les quals hi havia una seixantena de representants del pubillatge d’arreu del país.

Anna Segués juga a bàsquet, toca diversos instruments i és membre del Trio Vivace; és premonitora de l’Esplai Riallera i ha estat vinculada a la Festa Major participant en els ballets tradicionals. A la primera donzella, Clàudia Cases, li agrada aprendre idiomes, fer manualitats i ballar. Núria Cardona, per la seva banda, és entrenadora i jugadora de bàsquet, ballarina de l’Escola de Dansa de Solsona i participa en activitats de l’escoltisme.

Proclamació el 8 de setembre

Totes tres van ser les que dissabte van obtenir la puntuació més elevada en l’examen escrit de cultura general, sobre Solsona i Catalunya i en les entrevistes amb el jurat, que es van realitzar al consistori. La imposició de la banda que les reconeixerà com a noves ambaixadores del pubillatge solsoní tindrà lloc el 8 de setembre a la plaça Major en el marc dels actes centrals de la Festa Major.

En l’acte de comiat van participar-hi també Ramon Gualdo, en representació del Grup de Teatre Lacetània, amb la lectura d’un fragment de l’obra d’Albert Sánchez Piñol Victus sobre la capitulació de Barcelona el 1714; i la Solsona Gospel School amb la interpretació de dos temes. A l’acte van intervenir-hi, entre d’altres, la regidora de Cultura, Sara Alarcón; la delegada a Lleida del Foment de les Tradicions Catalanes, la solsonina Montse Auguets, i la pubilla de les comarques lleidatanes, la també solsonina Cristina Ribera.

Nina Aguilera, Dana Buscall i Maria Freixes van manifestar els seus agraïments a l’Associació del Pubillatge Solsoní i les famílies durant aquest darrer any. “No volem ser figures simbòliques o d’altres temps”, va dir Cristina Ribera per destacar el rol del pubillatge en l’actualitat. “Som el futur d’aquesta nació”, va expressar, alhora que va llançar un missatge a les institucions “perquè sàpiguen treure profit” d’aquesta tradició.

Solsona, 14 de juliol de 2014

Solsona celebra un Corpus familiar i sense sorpreses

L’alcalde valora el fet que l’acordonament de la plaça per la tronada faciliti la visibilitat de l’acte

Els actes centrals del Corpus, celebrats avui al migdia amb la plaça Major com a epicentre, han avançat l’entrada a l’estiu a Solsona. En un ambient tòrrid d’ombres cobejades, la manifestació gegantera ha atret l’interès d’un públic eminentment familiar, àvid de viure el patrimoni festiu en el seu hàbitat natural. Els canvis introduïts a la tronada per adaptar-la a la normativa del foc han estat el principal tema de conversa en una festa centenària que deixa un escàs marge a la improvisació i a les modificacions.

Enguany s’ha llaurat fondo per extremar lesprecaucions. L’acordonament de la plaça, una vegada finalitzats els ballets, per a la preparació i execució de la tronada, a més de garantir la seguretat dels espectadors, hasuposat, segons destaca l’alcalde, David Rodríguez, “una major visibilitat de l’acte per a tothom”. La regidora de Cultura, Sara Alarcón, valora molt positivament larealització de la traca i la col•laboració de la gent perseguir les indicacions. “Tot s’ha desenvolupat tal com es preveia”, assegura.

Tot i això, la regidora admet que “caldrà polir la tronada perquè s’acosti al màxim a la que es feia fins ara”. En aquest sentit, Sara Alarcón diu, per exemple, que s’intentarà que la pólvora utilitzada pels experts pirotècnics tingui la mateixa composició que la que preparen els trabucaires, ja que avui ha provocat més fumera de l’habitual, i que els mascles es col.loquin més separadament els uns dels altres.

En aquesta línia, el macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé, afirma que l’entitat està satisfeta del Corpus i de la forma com s’ha resolt la necessitat d’adaptar la tronada a la normativa, ja que “manté l’essència, en tant que continuen fent-la els trabucaires”, no s’ha renunciat als mascles i, alhora, “s’ha guanyat en seguretat”. No obstant això, Solé ha avançat que els geganters tenen per cor estudiar solucions alternatives per presentar a l’Ajuntament i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre que no passin per la contractació d’una empresa pirotècnia, com s’ha fet aquest Corpus per primera vegada, i que permetin escurçar la distància entre la tronada i el públic.

Una de les singularitats del Corpus és la realització de la catifa de flors i serradures de colors amb què l’Agrupament Escolta Pare Claret ornamenta la plaça de Palau, escenari de la benedicció que segueix la processó presidida pel bisbe, Xavier Novell. Aquest any la catifa s’ha dedicat al Tricentenari, amb el lema “Érem, som i serem”, i el disseny ha estat obra del dissenyador solsoní Edgar Riu.

Solsona, 22 de juny de 2014

Solsona desplega la tradició tot el cap de setmana per viure el Corpus

La programació es reprendrà dissabte amb una nova tronada i el primer passacarrers

A la una en punt del migdia una tronada a la plaça Major de Solsona –la primera amb les noves mesures de seguretat adaptades a la normativa– ha anunciat la festa del Corpus. La programació d’una de les festes més antigues de la ciutat, amb orígens al segle XIV –va ser un dels primers a celebrar-se al Principat–, es reprendrà dissabte i s’allargarà tot el cap de setmana, amb les cites centrals reservades per diumenge al migdia. Festa Major 2013

 

Dissabte a les dotze els Trabucaires de Solsona encendran la segona tronada de la festa, seguida del passacarrers tradicional del pregoner per convidar els ciutadans a la celebració de la festa que enceta l’estiu per excel•lència. Els actes continuaran a dos quarts de vuit del vespre amb una ballada de sardanes a la plaça Major interpretades per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Un dels moments més esperats del Corpus es vincula a la pólvora i el foc: dissabte a dos quarts de deu s’iniciarà la baixada del bou, la mulassa i el drac, acompanyats per l’Orquestra Patinfanjàs, fins a la plaça per a l’exhibició del ball del drac i la roda de foc.

Diumenge al matí tindran lloc els actes de connotacions més religioses, la missa a la catedral, presidida pel bisbe de Solsona, Xavier Novell, a les onze, seguida de la processó fins a la plaça de Palau. Aquest indret, com és tradició, estarà decorat amb una catifa de flors i serradures de colors elaborada per l’Agrupament Escolta Pare Claret i enguany dedicada al Tricentenari. El colofó de la festa arribarà, a partir de les dotze del migdia, amb els ballets tradicionals de la manifestació gegantera a la plaça Major.

La jornada s’haurà encetat diumenge a dos quarts de deu del matí amb la cercavila dels Trabucaires de Solsona i la baixada de la corporació local des del consistori fins a la catedral a partir de tres quarts d’onze. Com sempre, integraran també la comitiva les pubilles de Solsona i les comarques lleidatanes, les donzelles d’honor, els gegants i altres improperis, el ball de bastons i els trabucaires amb la música de l’Orquestra Patinfanjàs.

Mozart a la catedral

Coincidint amb el Corpus, diumenge a la tarda s’han programat dues convocatòries culturals. A la catedral, l’Orfeó Nova Solsona organitza el concert Mozart. Missa brevis F kv 192 i les Vespres Solemnes de Confessore Kv 339, a càrrec del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, l’Orfeó Nova Solsona i l’Orquestra Mozart, sota la direcció de Xavier Puig. Les entrades es poden adquirir anticipadament a l’Oficina de Turisme (ctra. de Bassella, 1) i tenen dos preus, 18 euros per a les primeres deu files (reduïda a 13 euros per als socis de l’entitat organitzadora) i 15 euros per a les localitats no numerades a partir de l’onzena fila (10 euros per als socis). També es podran comprar a l’accés a la catedral.

Simultàniament, diumenge a les set de la tarda al Teatre Comarcal es projectaran dos premiats documentals en el marc del Cicle BBVA de cinema de muntanya, organitzat a Solsona pel Centre Excursionista del Solsonès i d’entrada gratuïta. En una mateixa sessió es podrà veure High and Hallowed: Everest 1963, de David Morton i Jake Norton, i Valhalla, de N. Waggoner i B. Sturgulewski.

Tota la programació del Corpus es pot consultar en línia al web www.solsonalafesta.net/corpus.


Solsona, 19 de juny de 2014

L’Ajuntament solsoní obre el termini per a la presentació de candidatures a pubilla

Les aspirants poden entrar la instància fins a l’11 de juliol i les proves es realitzaran l’endemà

La regidoria de Cultura de Solsona obre el termini per a la presentació de candidatures a pubilla. Només cal reunir dos requisits, que les aspirants tinguin entre 17 i 21 anys –edat que posteriorment permet participar en el certamen d’elecció de la pubilla de Catalunya– i estiguin empadronades a la ciutat. Les candidates poden presentar-se a títol individual o en representació d’una entitat.

Per participar en aquest procés cal entrar una instància a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori fins al dia 11 de juliol a les dues del migdia. S’hi ha d’especificar els estudis i algunes aficions de la candidata. El procés de selecció tindrà lloc l’endemà, dia 12, a les dotze del migdia al consistori. Es farà una prova escrita amb preguntes obertes i de tipus test sobre Solsona, Catalunya i cultura general i una entrevista personal. La noia que obtingui la puntuació més elevada serà la nova pubilla i les dues següents, les donzelles d’honor.

Acte de relleu, el 12 de juliol

El mateix dia 12 de juliol, a les vuit del vespre a la plaça de Sant Pere, la regidoria de Cultura i l’Associació del Pubillatge Solsoní coorganitzaran l’acte de comiat de la pubilla del 2013, Nina Aguilera, i les donzelles d’honor, Dana Buscall i Maria Freixes, tot i que Aguilera es presentarà el mes d’octubre al certamen d’elecció de la pubilla de Catalunya. En el decurs del mateix acte es donaran a conèixer les seves successores, que rebran la banda per la Festa Major d’enguany, el 8 de setembre a la plaça Major.

La pubilla i les donzelles d’honor de Solsona tenen una presència destacada en la comitiva d’autoritats de la Festa Major i el Corpus de l’any següent. Amb tot, també participen en altres actes tradicionals i culturals de la ciutat, com per exemple la Diada Nacional, la cavalcada dels Reis o la rebuda de la Flama del Canigó. Així mateix, tenen l’oportunitat de formar part del moviment del pubillatge català amb sortides arreu del país.

Solsona, 17 de juny de 2014

Solsona incorpora especialistes en pirotècnia en la preparació de les tronades i manté els mascles

Els mascles s’utilitzaran els dies festius més rellevants, el diumenge de Corpus i el 8 i 9 de setembre

A les portes del solstici d’estiu, la setmana vinent cremaran les primeres tronades de Solsona amb noves mesures de seguretat. Després d’uns quants mesos d’estudiar les possibles opcions per adaptar aquest antic acte del Corpus –que se celebrarà de dijous fins a diumenge– i la Festa Major a la normativa del foc, l’Ajuntament ha decidit contractar una empresa pirotècnica perquè s’encarregui de vetllar per la seguretat dels espectadors a la plaça Major, tant si s’utilitzen mascles en el tram final de la traca com si no. De totes maneres, els trabucaires continuaran sent els protagonistes d’aquest moment i els morters d’acer amb orígens a final del segle XVII recuperats el 2009 continuaran fent-se servir els dies festius més rellevants.

Festa Major 2013

Ahir ho van consensuar en una reunió al consistori els tres estaments responsables del protocol folklòric de la festa, l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters, juntament amb el cap de colla dels Trabucaires de Solsona i el cap de la Policia Local. Totes les parts consideren òbvia la necessitat d’extremar les garanties de seguretat en l’elaboració de la tronada sense que se’n vegin ressentides les peculiaritats per la qual és reconeguda per la Generalitat com un element festiu patrimonial d’interès nacional. I és que és una de les poques que es fan a Catalunya amb el sistema antic, consistent en un traçat de pólvora i petards, que es disposa des de mig carrer de Sant Miquel fins a bona part de la plaça Major.

Acordonament de l’espai

Una de les mesures que s’adoptarà a partir de la pròxima tronada, dijous vinent, dia de Corpus, a la una del migdia, serà l’acordonament de l’espai de la plaça Major i el carrer de Sant Miquel on s’efectua la preparació i l’encesa de la tronada per impedir que els espectadors s’hi acostin excessivament. El públic s’haurà de situar a redós dels porxos i a les boques dels carrers que desemboquen en aquest espai.

D’altra banda, els mascles seran manipulats exclusivament per experts en pirotècnia. Aquests especialistes prepararan prèviament i fora de la plaça el contingut d’aquests cilindres, consistent en pólvora i terra compactada, i ells mateixos els col·locaran. També supervisaran la preparació de tota la tronada, que continuaran realitzant els trabucaires.

Així mateix, s’ha acordat fer esclatar sis mascles el diumenge de Corpus; i per la Festa Major, tres el dia 8 de setembre i nou el dia 9, jornada central de la celebració en honor a la patrona de Solsona. El preu de la contractació dels serveis pirotècnics professionals és de 400 euros quan la tronada no utilitzi mascles i de 800 quan se’n faci servir, independentment del nombre. Així, per exemple, el cost d’aquestes mesures és de 1.600 euros per Corpus.

Festa Major 2013La regidora de Cultura, Sara Alarcón, defensa que amb aquestes mesures “s’enriqueix la festa i es modernitza, adaptant-la als paràmetres de seguretat que estableix normativa, tot mantenint l’essència dels seus elements patrimonials”. A més, “el fet que la tronada sigui reconeguda com a element festiu patrimonial d’interès nacional permet continuar desenvolupant-se com fins ara”.

Si bé l’Agrupació de Geganters ha intentat fer els tràmits necessaris perquè els mascles puguin encabir-se dins d’aquesta distinció del govern català, no ha estat possible perquè van caure en desús durant un llarg període de temps i no han tingut una continuïtat històrica. Amb referències històriques del 1693, aquests morters van recuperar-se el 2009 arran d’un procés de recerca dut a terme per aquesta entitat. Són cilindres d’acer amb una cavitat mig oberta a la part superior i un petit orifici a la base per on es fica la metxa. Es disposen en l’últim tram de la tronada per guanyar sonoritat.

‘Canvi de mentalitat’

El macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé, considera necessaris aquests canvis, i hi està d’acord en tant que “no es renuncia a l’essència festiva”. Amb tot, és conscient que requeriran “un canvi de mentalitat al cent per cent del públic” per mantenir-se apartat. “La gent s’hi haurà d’acostumar de nou”. També veu “coherent” que els mascles s’utilitzin només en les jornades festives més significatives. En la mateixa línia, mossèn Josep Sierra, president de la Confraria, es mostra a favor de les noves precaucions, ja que “es manté la figura històrica dels mascles i se solemnitza els dies més festius”.

En més d’un Ple de l’Ajuntament de Solsona el grup municipal de CiU s’ha mostrat inquiet per resoldre aquest tema. El portaveu de l’oposició, David Manzano, va demanar que es tramités el reconeixement dels mascles per garantir-ne la seva continuïtat.

Disponible el programa en línia

El programa de Corpus en format paper, editat per la regidoria de Cultura, es bustiarà a les llars solsonines la setmana vinent. Se n’imprimeixen 3.700 exemplars. També es pot consultar en línia a través dels webs muncipals www.ajsolsona.cat i www.solsonalafesta.net.

Solsona, 13 de juny de 2014

El solsoní Pere Cuadrench torna a guanyar el concurs del disseny del programa de la Festa Major de Solsona

La publicació editada per la regidoria de Cultura sortirà al carrer a final d’agost

 

Festa Major 2013L’arquitecte i dissenyador solsoní Pere Cuadrench ha estat el guanyador, per tercer any, del concurs convocat per la regidoria de Cultura de Solsona per escollir el disseny de la portada del programa d’actes de la Festa Major. La seva proposta, que serà premiada amb 300 euros, ha estat la més ben valorada pel jurat dels tres treballs que s’hi han presentat per part de dos autors. Com és habitual, l’Ajuntament no en revelarà la imatge fins que el programa surti al carrer, que serà a final d’agost.

Malgrat l’escassa participació al concurs, “la qualitat dels treballs no s’ha vist minvada”, assegura la regidora de Cultura, Sara Alarcón, que es mostra molt satisfeta de l’obra seleccionada. Alarcón recorda que “els últims anys es valora molt l’originalitat i la creativitat de l’autor, així com la gosadia d’innovar amb les tècniques”. El disseny d’aquest any, igualment, “aconsegueix escapar dels cànons tradicionals de les portades del programa de la Festa Major”, afegeix la regidora. A més, Sara Alarcón valora el fet que la proposta elegida doni protagonisme al drac, l’improperi més antic que encara surt al carrer.

‘L’ADN de la festa’

Pere Cuadrench, que ja va guanyar aquest concurs els anys 2010 i 2011, ha volgut plasmar el que ell interpreta com “l’essència” de la festa, tant a nivell formal, amb una composició minimalista, com a nivell conceptual, “a partir d’un dels trets més definitoris de l’element folklòric que pot considerar-se més genuí de la Festa Major solsonina”. En definitiva, la seva obra pretén donar “la versió de l’autor del que podria ser l’ADN de la Festa Major”. La tècnica emprada és digital, concretament, dibuix assistit per ordinador.

La regidora de Cultura agraeix la participació dels dos autors que han respost a la convocatòria d’enguany. Així mateix, anima els joves dissenyadors a concórrer a properes edicions del concurs, ja que “és una bona plataforma per promocionar-se professionalment”. Sara Alarcón atribueix la baixa participació al compromís que es demana a l’autor guanyador per traslladar el disseny de la portada a l’interior del programa en format paper a partir d’una mateixa línia gràfica.

Declarada Festa patrimonial d’interès nacional, la Festa Major de Solsona se celebrarà, com cada any, del 7 a l’11 de setembre.

 

Solsona, 21 de maig de 2014

Últims dies per presentar propostes al concurs del disseny
del programa de la Festa Major de Solsona

El treball guanyador s’endurà 300 euros i es convertirà en la portada
de la publicació i el cartell de la propera edició

La regidoria de Cultura de Solsona recorda que el dissabte 26 d’aquest mes es tanca el termini de lliurament de propostes al concurs del disseny de la portada del programa d’actes i el cartell de la Festa Major d’enguany, que té lloc entre el 7 i l’11 de setembre. El treball guanyador serà premiat amb 300 euros.

Les bases de la convocatòria es mantenen iguals que en les edicions anteriors. Cada concursant pot presentar un màxim de dues obres, que han de ser originals i inèdites. Les mides han d’oscil•lar entre els 22 i els 30 centímetres i la disposició pot ser tant horitzontal com vertical. La tècnica és lliure. En el disseny hi han de figurar el text “Festa Major 2014 Solsona” i els logotips de l’Ajuntament de Solsona, Festa patrimonial d’interès nacional i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

La persona guanyadora rebrà l’encàrrec d’elaborar el disseny interior del programa i la resta de la línia gràfica de la Festa Major juntament amb la regidoria de Cultura.

Integraran el jurat d’aquest concurs l’alcalde, la regidora de Cultura, els portaveus dels grups municipals, un representant dels mitjans de comunicació locals i un artista local. Valoraran les propostes rebudes en funció de l’originalitat, la creativitat, la inclusió en la composició d’algun motiu al•lusiu als elements tradicionals de la festa i la qualitat de la presentació.

La sol•licitud de participació al concurs s’ha de presentar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament abans del dia 26 acompanyada de les obres i un sobre tancat que contingui les dades identificatives de l’autor. La resolució es farà pública com a molt tard el 16 de maig. Les bases completes d’aquesta convocatòria es poden descarregar a través de l’apartat de documents del web municipal.

Solsona, 16 d’abril de 2014

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada