Diada Nacional de Catalunya / Reconeixement al pregoner de la ciutat
La Generalitat declara la Festa Major de Solsona patrimoni d’interès nacional /Tret de sortida oficial  /
Elegancia i emotivitat en la celebració del Títol nacional per a la Festa Major  /
Celebració del títol nacional per a la Festa Major / Es repartirà 2.125 euros en  premis  /  
340 participants a La Caminada al Vinyet  / Concert solidari / Ja es pot recollir el programa de la Festa Major /
XXV Trobada d'Acordionistes / L'onzena Caminada popular al vinyet /
 
La Festa Major es retransmetrà en directe per ràdio i Internet / Festa patrimonial d'interès nacional /
Solsona elegeix la pubilla i les donzellesEl folklore de Solsona a la Festa Major de Catalunya /
Corpus 2008 / Canvis en el protocol del folklore / Revisió del protocol del folklore geganter /

Arxius Notícies Festa Major: Tornar / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2007

Solsona celebra la Diada amb un parlament reivindicatiu,
castells i una tractorada popular

Mossèn Jesús Huguet fa un al.legat a favor de la independència
en l’acte institucional de l’Ajuntament

Aquest migdia, centenars de persones han assistit a l’acte institucional que ha organitzat l’Ajuntament de Solsona amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. La màxima expectació l’ha despertat l’actuació castellera de les colles dels Nens del Vendrell i els Bordegassos de Vilanova, davant de la casa consistorial. Però abans, mossèn Jesús Huguet, pensador i escriptor solsoní col•laborador en diversos mitjans de comunicació, ha pronunciat un parlament vehementment nacionalista, seguit de l’actuació de l’Orfeó Nova Solsona i el cant d’Els Segadors. Igualment, Solsona ha aplegat una nova concentració de tractors d’època i actuals en la quinzena edició de la Tractorada Popular del Solsonès. Enguany hi han participat uns 150 vehicles.    

Parafrasejant un vers de l’himne nacional de Catalunya, Jesús Huguet ha encapçalat el seu discurs sota el títol “Ara és l’hora d’estar alerta” per infondre al públic “una mica més d’orgull, autoestima i coratge” davant d’”un moment crític per a Catalunya”. Perquè, segons ha constatat, “a mesura que l’esperit nacionalista espanyol es va encrespant, l’esperit patriòtic català es va desencantant” i ha qualificat “de pacotilla” l’autogovern de què disposa Catalunya. El ponent ha basat el seu parlament en la dissecció de la realitat catalana a partir de l’anàlisi actual de tres pilars: el polític, el cultural i l’econòmic. Una de les conclusions a les quals ha arribat és que “és impossible negociar amb Espanya” i que l’única via que pot seguir el país és la de “la independència civilitzada, democràtica i pacífica”. Però per aconseguir-la, segons ell, “ens sobra por i ens falta decisió i lideratge”.

Pel que fa al finançament, del qual “en depèn, sobretot, el progrés econòmic del país”, el mossèn ha alertat que “és una qüestió primordialment política” i ha advertit que “nosaltres no volem passar més pel cafè per a tothom de la LOFCA”, en tant que “s’ha fet un ús i abús de la paraula solidaritat”. En aquest sentit, ha entrellucat “un cop més, la gran enredada”.

Al parer de Jesús Huguet, la crisi en què està instal•lada Catalunya “és el reflex del final del camí autonomista, on sempre acabem topant amb un mur que es diu Espanya i la seva Constitució”. Per aquest motiu, conclou que “el conflicte és inevitable”, perquè “els interessos de Catalunya i d’Espanya són antagònics: més diners, mes català, més poder per a Catalunya, vol dir menys diners, menys castellà i menys poder per a Espanya”.

Huguet també ha fet al•lusió a la “imprescindible” unitat dels catalans “per poder plantar cara a Madrid”. “Aquest és el gran pecat dels catalans: covards i desunits”. I, sense concessions, ha estat taxatiu amb el conjunt de la classe política del país: “mirem els nostres interessos, individuals i partidistes, en lloc de mirar pels interessos de Catalunya”.  

Després d’aquest parlament, que ha arrancat llargs aplaudiments del públic, l’Orfeó Nova Solsona ha interpretat davant l’Ajuntament la cançó “Senyor Sant Jordi”, un poema de Salvador Espriu musicat per Francesc Vila. En acabar, tots els assistents, juntament amb la corporació local, han entonat el cant d’Els Segadors. Finalment, per segon any consecutiu, han ofert una diada castellera de tres rondes, un castell de germanor i un parell de pilars les colles dels Nens del Vendrell i els Bordegassos de Vilanova.

Una cita de caràcter popular

En aquest acte institucional també hi ha assistit el president de Consell Comarcal, Marià Chaure. De cara a properes edicions, l’alcalde, Xavier Jounou, no descarta organitzar un acte conjuntament amb l’ens intermunicipal –que ofereix la seva pròpia recepció oficial avui al vespre a la plaça del Consell. Amb tot, Jounou no vol renunciar “al caràcter marcadament popular de la jornada tal com s’ha concebut des de l’Ajuntament”.

Així mateix, tot i que encara se n’ha de parlar, la voluntat del govern municipal és que cada any una personalitat local pronunciï un discurs al voltant del fet nacional, tal com s’ha fet enguany. Per a l’alcalde, “ha de ser un exercici de llibertat d’expressió per a aquells solsonins que tenen alguna cosa per dir i parlen clar”, independentment del fet que alguns “es puguin sentir més o menys còmodes amb les manifestacions expressades”.  

Paral.lelament, avui ha tingut lloc una altra convocatòria amb més tradició a la comarca per celebrar l’Onze de Setembre, que és la Tractorada Popular. Uns 150 tractors d’arreu del Solsonès han participat a la desfilada i benedicció, organitzada per l’Associació d’Amics del Tractor d’Època amb el patrocini del Consell Comarcal i l’Ajuntament. Com cada any, el recorregut seguit pels tractors s’ha iniciat a la plaça del Camp, ha seguit pel carrer de Sant Agustí i la carretera de Bassella fins al portal del Pont, per enfilar els carrers de Sant Miquel i el Castell.

Tot i que el temps ha estat benèvol, davant dels pronòstics de pluja, el dinar popular de la tractorada s’ha traslladat al pavelló municipal d’esports, on s’hi han reunit prop de 450 persones. Per finalitzar la trobada, s’ha dut a terme un concurs de botifarra per municipis. Avui a la tarda, el programa d’actes continua amb sardanes, a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona a la plaça Major; una xerrada sobre el cost humà de la guerra civil pronunciada per l’historiador Jordi Oliva al Casal de Cultura, i la recepció oficial de l’Onze de Setembre que organitza el Consell Comarcal a 2/4 de 8. La vetllada es clourà a les 10 a la plaça de Sant Joan amb un concert de gospel a càrrec de la formació Terrassa Vocal Ensemble.

Solsona, 11 de setembre de 2008

Pujar

Solsona fa un reconeixement al pregoner de la ciutat
pels 25 anys d’una tradició singular
 També s’ha reconegut la pubilla de Solsona i les comarques lleidatanes 2007 i Carles Freixes

L’Ajuntament de Solsona ha fet avui un reconeixement públic a Joan Isanta pels seus 25 anys de pregoner de la ciutat, una tradició que es manté viva en molt pocs municipis. Aquest migdia a la plaça Major, just abans d’iniciar els ballets tradicionals, l’alcalde, Xavier Jounou, li ha lliurat una reproducció del flabiolaire –un dels elements de la imatgeria folklòrica– i una foto fent el pregó de Festa Major.

De fet, Solsona és l’única capital de comarca que conserva aquesta figura per anunciar a toc de corneta pels carrers del nucli antic les festes o altres notícies que el consistori vol difondre als veïns. Els orígens del pregoner es remunten a l’edat mitjana, quan Solsona es va reconstituir com a nucli de població. Aquesta tradició s’associa també amb l’ofici de l’antic sereno, que s’encarregava d’obrir i tancar les portes dels portals. Abans, el pregoner es coneixia amb el nom de nunci.  

En nom seu i del consistori, l’alcalde ha expressat la seva gratitud a Joan Isanta, en tant que “el fet del pregoner és històric i tradicional”. Jounou ha destacat que “l’Ajuntament va estar de sort fa 25 anys de trobar algú amb la dedicació, la voluntat i l’entrega que ha demostrat el Joan, que és una persona entranyable”.

Avui l’alcalde també ha lliurat un bust de la geganta jove a la pubilla de Solsona i de les comarques lleidatanes 2007, Marta Auguets, en reconeixement a la tasca que ha desenvolupat des de l’octubre de l’any passat, representant la ciutat arreu del país des de l’àmbit del pubillatge. Com és habitual, la pubilla solsonina de les comarques lleidatanes ha acompanyat la pubilla i les donzelles d’honor proclamades aquest any en els actes centrals de la Festa Major.

D’altra banda, en una jornada generosa de mostres de gratitud, en finalitzar els actes de la manifestació gegantera, a la casa consistorial, l’Ajuntament també ha obsequiat Carles Freixes amb la figura del Gegant Vell per la seva tasca a favor del reconeixement nacional de les festes del Claustre. El 2004 Carles Freixes va desenvolupar un treball de recerca sobre la Festa Major de Solsona, arran del qual es va encetar el procés, des de l’Ajuntament, que ha desembocat en la concessió a la ciutat del títol de Festa patrimonial d’interès nacional.

En aquest cas, l’alcalde ha assenyalat que “la festa la fem tots, els geganters, l’Orquestra Patinfanjàs, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, els trabucaires, el consistori, la Confraria i el conjunt de la ciutat”, però “Carles Freixes es mereix una distinció especial” pel treball realitzat, en el qual “ha esmerçat moltes hores” i a partir del qual es van iniciar els tràmits perquè la Generalitat reconegués la projecció nacional de la Festa Major.

Freixes, que porta més de quatre anys documentant-se sobre la festa,  ha expressat el seu agraïment a l’Agrupació de Geganters, l’Ajuntament i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, així com a Jaume Cuadrench, primer macip major dels geganters i primer estudiós de la història del folklore geganter. Igualment, ha subratllat l’empenta que ha donat al projecte el tècnic del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana Jan Grau: “va impulsar la Festa Major de Solsona i la Patum de Berga perquè fossin pioneres en aquest tipus de catalogació, perquè són festes complexes que resolen molts interrogants”.  

Aquest migdia, just abans de començar el ball del drac, Xavier Jounou ha anunciat al públic present a la plaça Major que el Govern de la Generalitat ha aprovat formalment aquest matí la proclamació de la festa com a Festa patrimonial d’interès nacional, després de rebre un missatge SMS al mòbil del director del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila.

Solsona, 9 de setembre de 2008

Pujar

La Generalitat declara la Festa Major de Solsona patrimoni d’interès nacional

El Consell de Govern aprova formalment l’acord aquest matí

“La festa de Solsona reuneix excepcionalment i de forma singular algunes de les característiques de les dues potes sobre les quals camina la cultura dels pobles: la continuïtat, és a dir, la preservació i la coherència, i la renovació, la capacitat d’adaptació al canvi”. Per aquest motiu, “la Festa Major de Solsona és considerada patrimoni nacional”. D’aquesta manera, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va anunciar ahir a la plaça Major, que estava plena a vessar, la concessió a la ciutat del títol de Festa patrimonial d’interès nacional. Tal com va confirmar públicament Tresserras, el Consell de Govern de la Generalitat aprova formalment aquest matí l’acord que ja té el llum verd del Consell Tècnic.

De fet, la Festa Major de Solsona és la primera celebració catalana a rebre aquest reconeixement d’acord amb el decret aprovat el 2006 i que regula el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Tal com va explicar ahir el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, aquest decret aplica els criteris de declaració del patrimoni immaterial establerts per la UNESCO.

Es considera Festa patrimonial d’interès nacional la celebració d’origen remot, estructurada a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari, que té una projecció nacional. Les festes del Claustre es van iniciar per un vot del poble l’any 1653 i actualment es conserva la seva estructura bàsica ja documentada el 1675. També es mantenen els mateixos escenaris del segle XVII, a l’interior del recinte emmurallat de la ciutat.

Elements festius d’interès nacional

Així mateix, el Govern també declararà aquest matí elements festius patrimonials d’interès nacional els gegants, els nans, el bou, la mulassa, el drac, els cavallets, el ball de bastons, els trabucaires i la tronada. L’àliga i el óssos, amb les seves particularitats i músiques, seran catalogats com a elements festius tradicionals d’interès nacional.

Joan Manuel Tresserras, des de la plaça Major, també va emplaçar els solsonins a no témer els canvis: “el país està creixent molt i el repte és la capacitat d’adaptació als canvis mantenint la nostra personalitat”. “Espero que aquest títol es rebi com un estímul per anar reinventant-vos constantment”.

Per la seva banda, l’alcalde, Xavier Jounou, va mostrar-se molt gratament satisfet de l’anunci després d’uns anys d’espera i que fa d’aquesta “una edició molt especial” de la festa, ja que “la ciutat se sent honorada i avui és un dia joiós”. “S’ha fet justícia amb la Festa Major, després de 355 anys celebrant-la, i esperem estar a l’alçada del que representa aquest reconeixement, amb la voluntat de preservar-la”, va  afirmar Jounou. El consistori solsoní va iniciar els tràmits per obtenir aquest títol fa quatre anys.    

Ahir també va ser insòlita l’arribada del conseller, en tant que es va fer pel portal del Pont, passades les 12 del migdia, on el va rebre la comitiva formada per la corporació local i les autoritats comarcals i visitants, en sortir de l’ofici, acompanyats de l’Orquestra Patinfanjàs, les pubilles i el ball de bastons. Tot seguit, el titular de Cultura es va desplaçar fins a la catedral, on l’esperava el bisbe, Jaume Traserra, per visitar la capella del Claustre i la imatge de la Mare de Déu. També va signar el llibre d’or de la Confraria.

Juntament amb el conseller de Cultura, van participar als actes centrals de la manifestació folklòrica de la Festa Major el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Ferran Rella; el president del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Eduard Pallejà, i el delegat del govern de la Generalitat a les comarques de la Catalunya Central, Jordi Fàbrega.

L’Ajuntament també va aprofitar la visita de Joan Manuel Tresserras per explicar-li in situ, a l’espai del jardí de Cal Metge Solé, les principals característiques del projecte de la biblioteca comarcal, que s’està redactant i està previst enllestir la propera tardor.

Solsona, 9 de setembre de 2008

Pujar

 

Tret de sortida oficial a la Festa Major de Solsona

Aquest migdia, al punt de la 1, el tro i la salutació de l’alcalde des del balcó principal de l’Ajuntament han encetat oficialment la Festa Major de Solsona, que s’allargarà fins a la diada de l’Onze de Setembre. Els gegants, el bestiari i els cavallets, envoltats d’un públic eminentment familiar, han emprès, a continuació, la tradicional cercavila pels carrers del nucli antic al ritme dels compassos de l’Orquestra Patinfanjàs i acompanyats del pregoner, amb què l’Ajuntament convida els veïns a participar a la Festa Major.   

En el seu pregó, el primer representant de la corporació, Xavier Jounou, ha posat de relleu el fet que enguany, en la 355a edició de la festa, “finalment podem celebrar, sense reserves, el merescut títol de Festa patrimonial d’interès nacional”. Aquest reconeixement, segons l’alcalde, “ens ha de donar el tremp necessari per continuar mantenint amb il·lusió i cohesió social el ric patrimoni cultural que pren vida aquests dies”. Jounou ha volgut deixar clar, però, que “no ens referim només als elements folklòrics, sinó al seu arrelament popular que li confereix sentit i perdurabilitat”. “Perquè la festa només pot ser realitat si al darrere hi sou vosaltres”.

Aquest matí, d’altra banda, ciutadans i visitants també han pogut conèixer per dins les dependències municipals en una jornada de portes obertes. Els actes del programa de les festes del Claustre es reprendran aquest vespr,e a 2/4 de 9, amb la primera de les baixades de la corporació municipal de la casa consistorial fins a la catedral, per assistir al cant de la Salve, interpretat per l’Orfeó Nova Solsona i l’Escolania del Claustre. El castell de focs tindrà lloc a ¾ de 10 de la nit al pati de l’Escola Arrels II.

Per cloure la vetllada, avui a partir de les 11 s’oferiran dues propostes simultànies: la plaça de Sant Joan serà l’escenari d’un concert d’havaneres a càrrec del grup A Tota Vela, mentre que el Teatre Comarcal acollirà la segona funció del clàssic de Shakespeare Hamlet, adaptat i dirigit per Aleix Albareda, amb Lacetània Teatre.

Solsona, 7 de setembre de 2008

Pujar

Elegància i emotivitat en la celebració a Solsona del títol nacional per a la Festa Major

Més de 700 persones assisteixen de públic a l’acte de la plaça de Sant Joan

Molta música en viu, alguna interpretació poètica, el ball de l’àliga i diverses projeccions audiovisuals, sense parlaments institucionals, van commemorar ahir, amb una vetllada a la plaça de Sant Joan, l’obtenció del títol de Festa patrimonial d’interès nacional per a la Festa Major de Solsona. Més de 700 persones de públic van fer petita la plaça en un muntatge escènic desgranat amb elegància i carregat d’emotivitat, amb constants al·lusions al mestre geganter Manel Casserras i al mestre compositor Joan Roure.

A les primeres files del públic també s’hi va veure l’exalcalde Ramon Llumà, al costat de l’alcalde, Xavier Jounou; exregidors de Cultura; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Ferran Rella; el bisbe, Jaume Traserra, i Jan Grau, especialista en cultura popular i tècnic del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana. També hi va assistir pràcticament tota la corporació municipal, el president de la Vint-i-quatrena, mossèn Josep Torres, i alguns administradors, geganters d’honor de la ciutat i trabucaires, entre d’altres. Dalt de l’escenari van actuar-hi unes 120 persones.  


Participació de totes les formacions musicals de la festa

Amb el títol Festa Major, Patrimoni Nacional, l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, i l’Agrupació de Geganters van organitzar un acte dirigit artísticament per Víctor Pérez, “Moixic”, amb la col·laboració de diverses entitats i particulars. Hi van participar totes les formacions musicals que formen part indestriable de la Festa Major, l’Orquestra Patinfanjàs, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, l’Orfeó Nova Solsona i l’Escolania de la Mare de Déu del Claustre.

També es va projectar un curt, Els geganters; el DVD Solsona, la Festa, editat per l’Ajuntament especialment amb motiu del títol nacional –tot i que la presentació pública ha hagut d’esperar dos anys des que es va realitzar–, i l’audiovisual 25 anys de Protocol, realitzat per l’Agrupació de Geganters. El DVD de la festa pot adquirir-se al Punt d’Informació de la Festa Major, que ha obert aquest matí.   

Un dels moments més destacats i solemnes de la vetllada va ser l’execució del ball de l’àliga a càrrec de Josep Dalmau, geganter d’honor i autor de la coreografia d’aquest element, com d’altres comparses. Vestit amb els bombatxos granes, però despullat de la peça folklòrica, Dalmau va actuar davant d’imatges projectades de la mateixa àliga, símbol de la ciutat i els solsonins, per retre-li homenatge. L’altre punt més aplaudit va arribar a la recta final de les actuacions, amb la interpretació del ball del drac a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona i l’encesa d’elements pirotècnics en un dels balcons de la plaça i al carrer de la Regata.  

Solsona, 6 de setembre de 2008

Pujar

Solsona celebra el títol nacional per a la Festa Major
amb un muntatge escènic a la plaça de Sant Joan

El conseller Tresserras anunciarà oficialment la proclamació dilluns al migdia a la plaça Major  

Música en viu, poesia i projeccions audiovisuals i més d’una sorpresa seran els ingredients del muntatge escènic amb què demà, divendres, a les 10 de la nit a al plaça de Sant Joan Solsona commemorarà la proclamació de la Festa Major com a Festa patrimonial d’interès nacional. Unes 120 persones participaran a l’acte que duu per títol Festa Major, Patrimoni Nacional, organitzat per l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters amb la col·laboració de diverses entitats i alguns particulars.

Entre altres persones convidades, han confirmat l’assistència a l’acte el bisbe de Solsona, Jaume Traserra; l’exalcalde Ramon Llumà; el president del Consell Comarcal, Marià Chaure; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Ferran Rella; alguns exregidors de Cultura; Jan Grau, especialista en cultura popular i tècnic del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, i els macips majors que han presidit l’Agrupació de Geganters de Solsona des que es va crear.  

L’organització de l’acte no vol revelar els detalls del programa per mantenir-ne l’expectació. Tot i això, ha avançat que es tractarà d’un muntatge festiu d’una hora i vint minuts de durada, amb un format poc convencional, de ritme dinàmic, amb música en directe, projeccions de diferents treballs audiovisuals sobre la Festa Major i el Protocol del folklore geganter, i interpretacions diverses.  

En aquests moments només resten dos tràmits perquè el reconeixement nacional de les festes en honor a la Mare de Déu del Claustre sigui oficial: el govern català ha d’aprovar-ne l’acord dimarts vinent, dia 9, i, posteriorment, publicar-lo al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i inscriure la proclamació al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que dilluns presidirà part dels actes centrals de la Festa Major, anunciarà la proclamació a la plaça Major, pels volts de les 12 del migdia, abans de l’execució dels ballets tradicionals.

La Generalitat, d’acord amb el decret que regula el patrimoni festiu de Catalunya, considera Festa patrimonial d’interès nacional “la celebració d’origen remot, estructurada a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari, que té una projecció nacional”. I és que la de Solsona és una de les festes majors més antigues del país, que enguany arriba a la 355a edició.

Pel que fa a la imatgeria i altres elements folklòrics de la Festa Major solsonina, es catalogaran com a els elements festius patrimonials d’interès nacional els nans, el bou, la mulassa, el drac, els cavallets i el ball de bastons, amb les seves músiques, així com els trabucaires i la tronada, en tant que compleixen els requisits de ser “expressions corpòries o immaterials, de caràcter identitari o simbòlic, d’origen remot, que formen part substancial del ritual festiu”. L’àliga i els óssos seran declarats elements festius tradicionals d’interès nacional ja que, tot i reunir les característiques anteriors, han estat elements recuperats o reconstruïts.

Solsona, 4 de setembre de 2008

Pujar

Solsona repartirà 2.125 euros en premis en els concursos
de pintura ràpida i fotografia de la Festa Major
 
Els participants han d’adreçar-se en tots dos casos al Punt d’Informació de la festa

La Festa Major de Solsona va lligada a una activitat adreçada als artistes que s’ha fet inseparable del programa, el Concurs de Pintura Ràpida, que enguany arriba a la vint-i-setena edició. Tindrà lloc el 10 de setembre a la tarda i l’11 al matí. Paral·lelament, l’Ajuntament també organitza el desè Ral·li Fotogràfic, que es farà el dia 8. En total, el consistori repartirà 2.125 euros en premis, distribuïts en diferents categories.       

Les bases de totes dues convocatòries es poden consultar a l’apartat de programació d’aquest web i també estaran disponibles al Punt d’Informació de la festa, que s’obrirà el dia 6 als baixos del consistori (carrer del Castell, 20).

La participació al Concurs de Pintura Ràpida és gratuïta. Els artistes que desitgin prendre-hi part cal que es presentin al Punt d’Informació per segellar la tela el dimecres 10 entre les 3 i les 4 de la tarda, o bé el dijous 11 entre les 9 i les 11 del matí. El tema, com de costum, és la ciutat de Solsona en qualsevol àmbit, ja sigui el nucli antic, els entorns o el vinyet, i les tècniques són lliures. Les mides de les teles hauran de ser com a mínim del 12 universal i de 50 x 50 cm per a les aquarel·les.

S’entregarà un primer premi de 365 euros, un segon de 305, i un tercer de 245. També hi haurà un guardó especial aquarel·la de 305 euros i un especial local de 245. Per poder-hi optar, els participants hauran de lliurar les obres fins a les 8 del vespre el dimecres, i fins a 2/4 de 2 el dijous. Els quadres seleccionats quedaran en propietat de l’Ajuntament.

Quant al Ral·li Fotogràfic, cal inscriure-s’hi fins dilluns 8 a les 10 del matí a qualsevol dels quatre establiments de fotografia de la ciutat o bé al mateix Punt d’informació. En  aquest cas, l’organització fixa sis temes obligatoris, que es donaran a conèixer en el moment d’iniciar l’activitat. Hi tindran cabuda les modalitats digital i analògica i podrà utilitzar-se qualsevol accessori fotogràfic. La participació al Ral·li costa 6 euros, un preu que inclou un CD o un rodet de 36 fotos, l’esmorzar i una foto de grup.

L’Ajuntament oferirà sis premis de 60 euros per a cada tema, un de 240 euros per a la millor col·lecció i un de 60 per a la millor col·lecció infantil que presentin els participants de menys de 12 anys. Els treballs guanyadors passaran a ser de propietat municipal.

El Ral·li s’iniciarà el dia 8 a les 10 del matí i es tancarà el mateix dia a les 8 del vespre al Punt d’Informació, on els concursants hauran de lliurar tot el material. Entre els dies 12 i el 15 a la tarda els participants caldrà que s’adrecin a Foto-Art (carrer del Castell, 23) per fer una selecció de les millors fotos per tema.

Un cop finalitzada la Festa Major, el lliurament dels guardons de tots dos concursos tindrà lloc el dia 19 de setembre a les 7 de la tarda a la sala de plens de l’Ajuntament. En aquest mateix acte també es lliuraran els 22 premis dels guanyadors del XX Concurs de Flors als Balcons i els guardons de la mostra artística FolkArt 2007.

Exposició mixta de les obres

Entre el 19 de setembre i el 5 d’octubre, la sala cultural del consistori exposarà els treballs guanyadors del Ral·li i les obres presentades al Concurs de Pintura Ràpida. En aquest darrer cas, els autors podran vendre els quadres no premiats.  

Solsona, 3 de setembre de 2008

Pujar

La plaça del Camp, punt de sortida i arribada d’aquesta activitat La Caminada popular al vinyet de Solsona aplega 340 participants

Ahir, diumenge, al matí, 341 persones van participar a l’onzena edició de la Caminada popular al vinyet de Solsona, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament amb la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès. La majoria de participants, concretament 207, van desafiar el temps, malgrat que estava núvol, i van optar per l’itinerari llarg, de 16,4 quilòmetres. Aquest recorregut passava per les capelles de les quatre partides de l’àmbit rural solsoní. La sortida es va fer de la plaça del Camp pels volts de 2/4 de 9 del matí i els participants més àgils van arribar abans de les 11, mentre que n’hi va haver d’altres que hi van dedicar tot el matí i fins a l’hora de dinar. El públic familiar va ser majoritari en aquesta cita que preludia la Festa Major.

Solsona, 1 de setembre de 2008

Pujar

Gossos i Elèctrica Dharma ofereixen el concert solidari de la Festa Major de Solsona
Els beneficis es destinaran a la posada en marxa d'un projecte de formació
professional per a joves a Nicaragua

La formació manresana Gossos i la Companyia Elèctrica Dharma protagonitzen dissabte, dia 6, a les 11 de la nit, a la sala Xelsa de Solsona el concert solidari que organitza cada any l'ONG local El Solsonès Obert al Món (SOM) amb la col·laboració de l'Ajuntament. Els beneficis recollits en aquest espectacle previ a la Festa Major es destinaran a la posada en marxa d'un projecte de formació professional per a adolescents i joves amb risc d'exclusió social del municipi nicaragüenc de Santa Rosa del Peñón.

També col·laborarà en el darrer projecte del SOM Lacetània Teatre. Hi destinarà una part dels ingressos que es recaptin en la primera funció de Hamlet, l’obra que la companyia solsonina estrena per la Festa Major, que també es farà aquest dissabte, però a les 10 de la nit. Aquest muntatge és una versió intemporal de la gran tragèdia de Shakespeare adaptada i dirigida per Aleix Albareda. Les següents funcions es duran a terme els dies 7, 20 i 21 d’aquest mes.

La iniciativa solidària d’enguany, que desenvolupa l'Associació Dariana, una organització sense ànim de lucre de Nicaragua, consisteix a realitzar cursos de formació professional, educació formal, capacitació i atenció psicològica per a 450 nois i noies d'entre 13 i 18 anys, en un context social condicionat per l'atur i la vulnerabilitat a l’addicció a les drogues i l’alcoholisme. Aquests joves seran atesos en un període de tres anys perquè aprenguin els oficis de fuster, paleta o costura fins que aconsegueixin inserir-se en el mercat laboral a través de l'organització de cooperatives. Així mateix, el projecte té l'objectiu d'atendre uns 300 pares i mares mitjançant atenció psicosocial.        

Santa Rosa del Peñón té una població de 10.200 habitants i l'agricultura a petita escala n'és la principal activitat econòmica. Socialment i econòmica és una zona endarrerida i sense la planificació de programes socials. La deserció escolar tant en educació primària com secundària és elevada, i en els últims cinc anys ha arribat fins al 40 per cent.

L'entrada per al concert que dissabte se solidaritza amb aquest projecte val 10 euros, anticipadament, i 12, a taquilla. L’entrada a l’obra de teatre Hamlet val 10 euros. Totes dues es poden adquirir a l'Oficina d'Atenció Ciutadana del consistori i, a partir del dia 6, al Punt d'Informació de la Festa Major, que s'instal·larà al vestíbul de l'Ajuntament. Es permetrà l'accés al concert a majors de 16 anys i a menors que vagin acompanyats de pare, mare o tutor. Caldrà portar el DNI.   

Solsona, 1 de setembre de 2008

Pujar

L’expectació per recollir el programa
de la Festa Major de Solsona genera cues a l’Ajuntament
Avui es posen a la venda entrades anticipades per al concert solidari i la represesentació de ‘Hamlet’  

Des d’aquest matí ja es pot recollir el programa de la Festa Major de Solsona a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori. De fet, des de principi de setmana s’ha generat una gran expectació dels veïns, interessats a disposar de la publicació que edita l’Ajuntament amb motiu de les festes de la Mare de Déu del Claustre –del 7 a l’11 de setembre– i avui, des de mig matí, ja s’han creat cues per obtenir-la. L’Ajuntament ha editat uns 3.000 exemplars del programa, un per família empadronada.

El disseny de la imatge gràfica d’aquesta edició de la festa és del delineant local Víctor Pallarès. L’àliga de la comparseria i la ciutat són els elements principals amb què ha treballat Pallarès. Al cartell i la portada del programa, el concepte que ha volgut plasmar l’autor és “la desfragmentació de l’àliga, la peça més solemne de la imatgeria –representada en color–, sobre el perfil de la ciutat –en blanc i negre– per estendre a tots els racons del poble el color de la Festa Major”. Per fer-ho, ha utilitzat un programa informàtic de disseny gràfic.

Els tons negres i grisos predominen en el conjunt de la publicació, si bé el color és present en tots els elements festius amb què es marquen els separadors interiors. Fotografies dels dos campanars de la ciutat –el de la catedral i el de la Torre de les Hores– i de sols representants en elements arquitectònics constitueixen el fil conductor.

Els autors dels articles que incorpora el programa d’enguany són Pere Cascante, arqueòleg  municipal, Enric Bartrina, director de l’Arxiu Diocesà, i Carles Freixes, geganter. El primer parla de diversos indrets urbans de la Solsona del segle XVIII; el segon, dels 250 anys del convent de les monges de Lestonnac, i el tercer, de diversos solsonins ja desapareguts que van estar vinculats amb la Festa Major el segle passat.

Venda d’entrades
A banda d’això, des d’avui a l’Oficina d’Atenció Ciutadana també es poden adquirir entrades anticipades per dos espectacles de la Festa Major, el concert solidari del dia 6 de setembre, a càrrec de Gossos i Elèctrica Dharma (10 euros), i l’obra de teatre Hamlet, del Grup de Teatre Lacetània, per als dies 6, 7, 20 i 21 (10 euros). Demà, divendres, es posaran a la venda les entrades per als concerts de Roger Mas, els dies 12 i 13 (20 euros); l’actuació de l’Orquestra Maravella, el dia 9 a la tarda (8 euros), i el dinar popular de la Tractorada, del dia 11 (18 euros). A partir del dia 6, les entrades es vendran des del Punt d’Informació de la Festa Major, que enguany canvia d’ubicació i se situa al vestíbul de la casa consistorial.  

Els fons que es recullin en el concert solidari de Gossos i Elèctrica Dharma, organitzat pel col·lectiu Solsonès Obert al Món (SOM) amb la col·laboració de l’Ajuntament, es destinaran a sufragar la posada en marxa de tallers de formació professional al municipi nicaragüenc de Santa Rosa del Peñón per a joves i adolescents en situació de risc social. També s’hi destinarà part de la recaptació de la primera funció de Hamlet, el dia 6, al Teatre Comarcal.  

Tota la programació de la Festa Major es pot consultar també en línia al web oficial de la festa, www.solsonalafesta.net.

Solsona, 28 d'agost de 2008

Pujar

Més d’una cinquantena de músics participaran a la
XXV Trobada d’Acordionistes de Solsona  
Enguany s’homenatja l’impulsor del certamen, Josep Valls, “Joe”

Joe ha organitzat el certamen de forma ininterrompudaEl proper 6 de setembre Solsona es convertirà novament en la capital catalana de l’acordió, amb la Trobada Internacional d’Acordionistes, que enguany celebra el seu vint-i-cinquè aniversari. A partir de 2/4 de 6 de la tarda, i durant més de tres hores, actuaran a l’escenari de l’emblemàtica plaça de Sant Joan més d’una cinquantena de músics provinents de diferents indrets de Catalunya, Espanya, Andorra, França, Portugal, Itàlia i Rússia.

Just a les portes de l’esclat de la Festa Major –del 7 a l’11–, és previst que més de 2.000 espectadors s’apleguin en un dels actes culturals més concorreguts del calendari estiuenc solsoní. Enguany la principal novetat del certamen, organitzat per l’Associació d’Amics de l’Acordió amb Josep Valls, “Joe”, al capdavant, és la participació de l’acordionista Maria Jesús, autora de la popular cançó de principi dels anys vuitantes “Los pajaritos”, i del Grup Folklòric do Alto Minho, d’Andorra.

Tampoc hi faltaran el grup de la Seu d’Urgell Surti com Surti, que ja és un clàssic de la trobada solsonina; el grup Terra Ferma del Centre Comarcal Lleidatà de Barcelona; el popular Valentí Alsina, conegut com el rei de les cançons inèdites de pagès, també fidel a aquesta cita des de fa més de 15 anys, i el reconegut Jaume Espuga, d’Organyà.

Una altra de les novetats d’aquest any serà l’avançament a les 12 del migdia de l’actuació de joves acordionistes de l’Escola Municipal de Música i  de l’Àtic Taller Musical, com Albert Bajona. Les seves intervencions s’avancen al migdia per tal de no deixar-les per l’última hora del vespre.

Aquest esdeveniment és un dels més concorreguts del calendari estiuenc solsoní25 anys organitzant el certamen
Joe va impulsar la primera edició d’aquest esdeveniment musical fa un quart de segle, juntament amb Josep Puig, Ramon Riu, “Silo”, i Ramon Gualdo. El parc de la Mare de la Font va ser-ne l’escenari de les primeres edicions. I des d’aleshores, n’ha estat el principal coordinador de forma ininterrompuda. Per aquest motiu, entitats i institucions locals li faran un homenatge en aquestes noces d’argent.

 “Fa més de vint anys que m’aboco a la Trobada de Solsona per portar artistes diferents i de les procedències més diverses”, destaca Joe, que prefereix no revelar l’edat: “jo tinc el cor molt jove, i això és el que compta”. Si la salut li ho permet, espera poder continuar formant part de l’organització en properes edicions. La regidora de Cultura, Sara Alarcón, explica que és de justícia que Solsona li expressi “un agraïment molt especial a la seva constància”, en tant que “si hem arribat a la 25a edició ha estat gràcies al seu treball i al grup de persones que hi ha al seu darrere”.  Alarcón ha assegurat que “l’Ajuntament vetllarà per la continuïtat de la Trobada d’Acordionistes, ja que és una de les cites inherents al programa de la Festa Major i més ben acollides per la població”.      

La Trobada Internacional d’Acordionistes, que ja s’ha convertit en un referent al territori català, té la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal, la Unió de Botiguers i Comerciants, el diari Regió7, la Diputació de Lleida i la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona.

Solsona, 26 d'agost de 2008

Pujar

L’onzena Caminada popular al vinyet de Solsona ressegueix les quatre capelles

Aquest diumenge té lloc l’onzena edició de la Caminada popular al vinyet de Solsona, una de les convocatòries prèvies del programa de la Festa Major. Enguany, com en l’edició de l’any passat, l’itinerari llarg resseguirà les capelles de les quatre partides de l’àmbit rural de la ciutat, però en el sentit invers. Aquesta activitat és organitzada i patrocinada per la regidoria de Cultura amb la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès.

Com de costum, el punt de sortida serà la plaça del Camp i la caminada començarà entre les 8 i 2/4 de 9 del matí. Tot i això, les inscripcions s’iniciaran al mateix indret a partir de 3/4 de 8. L’itinerari curt serà de 9,6 quilòmetres, i el llarg, de 16,4 quilòmetres. El recorregut serà comú fins al tercer control, a la depuradora. S’oferirà avituallament a cada un dels controls.

El primer s’ubicarà a la capella de Sant Pere Màrtir; el segon, a la capella de Sant Bernat, amb una parada per esmorzar; el tercer, a la depuradora; el quart, a la capella de Santa Llúcia, i el cinquè, a la de Sant Honorat. La plaça del Camp serà el punt d’arribada per als dos recorreguts, on l’Ajuntament farà el lliurament d’un record d’aquesta edició a tots els participants.    

Solsona, 26 d'agost de 2008

Pujar 

La Festa Major de Solsona es retransmetrà en directe per ràdio i Internet

A través d’Onsortir.tv i Solsona FM es podran seguir els actes de la plaça Major del dia 8

La Festa Major de Solsona podrà seguir-se en directe el dia 8 de setembre per ràdio i Internet. D’una banda, l’emissora municipal Solsona FM oferirà un programa especial sobre els actes centrals de la plaça Major des de les 12 del migdia –sortida de l’ofici a la catedral– i fins a l’inici de la pujada dels gegants cap a la casa consistorial. De l’altra, la televisió IP Onsortir.tv, del portal turístic català Onsortir.cat, retransmetrà per primera vegada les imatges del desenvolupament de la festa a través de la xarxa. En aquest cas, els mateixos comentaris de Solsona FM acompanyaran les imatges.

D’aquesta manera, es vol aconseguir una major difusió exterior de la festa en honor a la Mare de Déu del Claustre i, al mateix temps, oferir una possibilitat de gaudir-ne a les persones que tinguin dificultats per assistir-hi presencialment. A més, aquest desplegament mediàtic coincidirà amb la participació a la Festa Major del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el seu anunci oficial de la concessió a Solsona del títol de Festa patrimonial d’interès nacional, una notícia que marcarà especialment aquesta edició.

El col·laborador de la ràdio solsonina Ramon Segués, conductor de l’espai cultural Si Vols, serà l’encarregat de la retransmissió en directe de la festa juntament amb un equip d’entre sis i deu persones. Segués ha avançat que alguns comentaristes, entre ells un geganter, estaran situats en un balcó de la plaça per oferir tots els detalls tècnics de l’execució dels ballets tradicionals, mentre que hi haurà un altre micròfon mòbil a la plaça per captar l’ambient del moment de ben a prop. El programa també s’amanirà amb breus entrevistes a testimonis directes dels actes centrals de la celebració.

Amb aquesta presència de Solsona FM al carrer es recupera l’esperit de l’antiga Ràdio Festa Major. Però a més, aquest cop el programa es podrà escoltar en directe des de qualsevol part del món al web de l’emissora, www.solsonafm.cat. Així mateix, per primer cop la festa serà present a Internet mitjançant el portal dedicat a l’oci, la cultura i el turisme dels Països Catalans Onsortir.cat a partir d’una iniciativa conjunta del mateix lloc web i de l’Agrupació de Geganters de Solsona en la qual col·labora el consistori solsoní.

Onsortir.tv va inaugurar-se la primavera passada amb la retransmissió de la Patum de Berga, que van seguir milers d’internautes d’arreu del món. Així mateix, ha difós per la xarxa la diada dels Raiers de la Pobla de Segur i Les Santes de Mataró, entre d’altres, en la seva política d’apostar per les festes més arrelades del calendari català. La regidora de Cultura, Sara Alarcón, subratlla que, mitjançant aquest canal, “es dotarà la festa d’una finestra oberta a tot el món”.

Solsona, 19 d’agost de 2008

Pujar

Solsona celebrarà el 5 de setembre la concessió del títol de
Festa patrimonial d’interès nacional
 
El conseller de Cultura anunciarà oficialment la proclamació el dia 8 en el
decurs dels actes principals de la Festa Major

Festa Major, Patrimoni Nacional. Amb aquest eloqüent títol, el dia 5 de setembre, en el marc del programa d’actes previ a l’esclat de les festes en honor a la Mare de Déu del Claustre, Solsona celebrarà un acte extraordinari per commemorar l’obtenció del títol de Festa patrimonial d’interès nacional, concedit per la Generalitat de Catalunya.

L’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters fa setmanes que, juntament amb diverses entitats i artistes de la ciutat, estan preparant un muntatge escènic que tindrà lloc a les 10 del vespre a la plaça de Sant Joan. Tot i que l’organització prefereix no revelar-ne els detalls per mantenir l’expectació, s’ha avançat que serà una celebració singular, gens convencional, amb projeccions audiovisuals i recitals poètics i musicals.

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, ha comunicat a l’Ajuntament, la Confraria, l’Agrupació de Geganters i el Consell Comarcal que el Consell Assessor de la Cultura Popular, reunit el passat 24 de juliol, ha emès l’informe favorable del reconeixement nacional de la Festa Major de Solsona. Així mateix, els gegants, els nans, el bou, la mulassa, el drac, els cavallets, els trabucaires, la tronada i el ball de bastons seran declarats elements patrimonials d’interès nacional, mentre que l’àliga i els óssos seran considerats elements tradicionals d’interès nacional.

En aquest punt del procés, tan sols resten dos tràmits perquè la proclamació sigui oficial: el govern català ha d’aprovar-ne l’acord –fonts del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació han confirmat que serà el 9 de setembre– i, posteriorment, publicar-lo al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i inscriure la proclamació al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. De fet, és previst que el titular de Cultura, Joan Manuel Tresserras, que presidirà els actes centrals de la Festa Major el dia 8, ho anunciï amb la solemnitat que la notícia requereix.

La Generalitat, d’acord amb el decret que regula el patrimoni festiu de Catalunya, considera Festa patrimonial d’interès nacional “la celebració d’origen remot, estructurada a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari, que té una projecció nacional”. Pel que fa a la imatgeria i la resta d’elements que configuren la Festa Major, els elements festius patrimonials d’interès nacional són aquelles “expressions corpòries o immaterials, de caràcter identitari o simbòlic, d’origen remot, que formen part substancial del ritual festiu”. L’àliga i els óssos seran catalogats com a elements festius tradicionals d’interès nacional en tant que van ser recuperats o reconstruïts.

Després de quatre anys
Aquests reconeixements per a la festa grossa de Solsona s’han fet esperar prop de quatre anys. L’expedient va començar-se a treballar el 2003; un any després, l’aleshores director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ferran Bello, va avançar que Solsona obtindria el reconeixement nacional en un termini curt de temps. En la festa del 2006 va ser el conseller de Cultura, en aquells moments Ferran Mascarell, qui va anunciar la proclamació “imminent” i, l’octubre passat, en la seva primera visita oficial a la ciutat, el president de la Generalitat, José Montilla, va garantir l’arribada de l’anhelat títol.  

Solsona, 7 agost de 2008

Pujar 

Solsona elegeix com a pubilla i donzelles  representants de l’esport i la música locals   Obté la millor puntuació, casualment, la candidata per a la qual es va crear una plataforma

Viladrich (al centre), amb les dues noves donzellesLaura Viladrich i Medina, proposada pel Club Bàsquet Solsona, serà proclamada pubilla de Solsona el 8 de setembre, en el decurs dels actes centrals de la Festa Major. L’acompanyaran Susanna Lucas i Malé, de l’Orquestra Patinfanjàs, com a primera donzella d’honor, i Meritxell  Casas i Serena, candidata de l’Escolania de la Mare de Déu del Claustre, ocupant el lloc de segona donzella. Totes tres van obtenir els millors resultats en les proves escrites i orals de selecció de les noves representants del pubillatge solsoní, que es van dur a terme dissabte a la tarda a l’Ajuntament.

La nova pubilla té 18 anys i enguany començarà els estudis de Magisteri en Educació Primària a la Universitat de Lleida. La seva candidatura va començar com un joc, tal com ella explica, després que una colla d’amics creessin una plataforma de suport per convèncer-la. De fet, es van arribar a recollir unes tres-centes firmes perquè es presentés a les proves. Arran d’això, “em vaig replantejar la proposta i m’ho vaig prendre seriosament”, reconeix Laura Viladrich.

Poder assumir aquesta representació dins la comitiva oficial de la Festa Major li fa il•lusió a la Laura, perquè “és una manera de participar més directament en els actes de la celebració, des de dins”.  Al seu parer, allò que distingeix més la festa en honor a la patrona de Solsona és el caràcter i el sentiment amb què la viuen els solsonins: “ens sentim orgullosos de les nostres festes locals i ho manifestem”. Igualment, en destaca especialment la singularitat dels elements folklòrics.

La primera donzella d’honor, Susanna Lucas, té 18 anys (en farà 19 a l’agost) i cursarà segon de Farmàcia a la Universitat de Barcelona. Des de ben petita ha estat vinculada al folklore geganter de la Festa Major i el Corpus, ja que va formar part del ball de bastons i dels cavallets i ha fet ballar els óssos i els nans, a més de tocar amb l’Orquestra Patinfanjàs. Aquest nou rol li permetrà “culminar” aquesta relació tan estreta amb la celebració. A més, afirma que li agrada el fet de poder representar Solsona en les trobades de pubillatge que es realitzin arreu del país.

Per la seva banda, Meritxell Casas té 17 anys (en farà 18 a l’agost) i el setembre començarà la llicenciatura d’Aministració i Direcció d’Empreses a la Universitat de Barcelona. Ella es va presentar a les proves perquè havia participat a la Festa Major des de l’Escolania, però “em feia gràcia viure-la més de prop” i ser una part integrant de la celebració. Per a ella, el més destacable de la festa també és l’ambient que es respira al carrer: “la gent s’hi aboca”.

En el procés de selecció de la pubilla i les donzelles hi van participar  sis candidates –n’hi havia set, però una no s’hi va presentar. Primer van haver de contestar un examen escrit de cultura general, de Catalunya i de Solsona i, posteriorment, van desenvolupar un tema, que enguany versava sobre la violència domèstica, i van fer una entrevista amb els membres del jurat, que van coincidir a destacar que “els resultats han estat molt ajustats”.               

Per la Festa Major, Laura Viladrich, Susanna Lucas i Meritxell Casas aniran acompanyades també de Marta Auguets, pubilla de Solsona de l’any passat i de les comarques lleidatanes.       

Solsona, 30 de juliol de 2008

Pujar

Solsona exposa el seu folklore a la Festa Major de Catalunya
Es podrà visitar l’estand solsoní al Moll de la Fusta de Barcelona entre els dies 21 i 23

La Festa Major de Solsona disposarà d’una plataforma per donar-se a conèixer a la Festa Major de la Cultura Tradicional a Catalunya, que tindrà lloc entre dissabte i dilluns al Moll de la Fusta del port de Barcelona. L’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters de Solsona confien que la participació en aquesta primera fira de cultura tradicional catalana pot ser un revulsiu per a la popularitat de la celebració solsonina fora de la ciutat, davant la imminència de la seva proclamació com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Solsona i Guissona seran els únics municipis de la demarcació de Lleida amb presència en aquest certamen, que té la voluntat de promocionar les diferents expressions de la cultura tradicional catalana tot fent-ne partícip el públic visitant. L’estand de la Festa Major solsonina, que ocuparà nou metres quadrats, tindrà un format lineal i un disseny eminentment fotogràfic –amb espais dedicats a la celebració, la patrona de la ciutat i el folklore. Els plafons explicatius introduiran el públic en la simbologia de la festa i la seva trajectòria històrica.

Segons ha explicat la regidora de Cultura, Sara Alarcón, en aquest estand s’hi vendran els llibres Solsona, la Festa Major (2007) i Gegants i demès improperis de Solsona de les diades de Corpus i de Festa Major (1998); reproduccions en miniatura dels gegants i el bestiari solsoní procedents del taller de Manel Casserras, i llibrets de la nova edició del Protocol del folklore geganter. També es distribuiran fulletons gratuïts que descriuen la festa en honor a la Mare de Déu del Claustre.

“Creiem que la nostra pot ser un referent per a les altres festes majors de Catalunya i aquesta fira és un aparador que no podem deixar escapar”, afirma la regidora de Cultura. Igualment, Sara Alarcón opina que en tractar-se d’un esdeveniment pioner, el fet que Solsona li doni suport en la primera edició “també pot suposar un valor afegit tant per a la Festa Major de la ciutat com per a la pròpia fira”.

A més dels estands d’ajuntaments, entitats i artesans, l’espai firal que es muntarà dissabte al Moll de la Fusta inclourà exposicions diverses, tallers participatius i actuacions en diferents formats durant els tres dies de la fira. Presentacions de publicacions, taules rodones, balls tradicionals, cercaviles, plantades i concerts, entre altres propostes, tenen l’objectiu de submergir el públic en un bany de cultura tradicional catalana.

Solsona, 19 de juny de 2008

Pujar 

Malgrat la pluja, Solsona viu un Corpus insòlit i lluït a recer de la catedral
Jounou agraeix la voluntat del bisbat, el capítol catedralici i els geganters

Ball de l’àliga a la nau central del temple, davant les autoritats “I'aigua”. “Molta aigua del cel”. Aquest era el desig amb què l’alcalde, Xavier Jounou, posava el colofó a la salutació impresa del programa del Corpus de Solsona. I, al peu de la lletra, va ploure pràcticament tot el cap de setmana i ahir, diumenge, dia central de la festa, ho va fer gairebé ininterrompudament. Amb tot, el temps no va arribar a deslluir la celebració, que va aconseguir desenvolupar els actes principals dins la catedral.
       No es recorda que els ballets tradicionals s’haguessin desplegat mai abans a la catedral, però tampoc que s’haguessin de suspendre, almenys en la història recent del Corpus i la Festa Major de Solsona. I això va fer emocionar l’Agrupació de Geganters i la corporació municipal, que van rebre l’aprovació del bisbat per aixoplugar les danses de la imatgeria al peu de la nau central del temple en haver-les de canviar accidentalment de context.
        La corporació, participant en la processó, pels claustresJounou assegura que aquests canvis no van deixar cap mal regust. Tot el contrari. L’alcalde vol expressar el seu reconeixement i agraïment al bisbe i el capítol catedralici, així com a l’Agrupació de Geganters, perquè “tots han fet possible la festa, amb una gran destresa i capacitat d’improvisació”. Per a ell, “això demostra que el més important és el sentiment envers la festa, que surt pels porus de molts ciutadans”.
           En la mateixa línia, Pere Cuadrench, macip major dels geganters, destaca que “gràcies a la bona entesa entre les tres entitats hem arribat a un acord no previst i s’ha fet una festa única, en un espai molt especial”. Cuadrench constata que aquest ha estat “un Corpus diferent, però lluït”, i “ha valgut la pena”. I és que l’actual responsable dels geganters no recorda que les danses s’hagin hagut de suspendre mai. Tanmateix, “tot feia pensar que el mal temps faria que algun acte s’hagués de replantejar”, admet Cuadrench.
        Si bé dissabte, amb la cercavila i la roda de foc, la pluja va fer una treva i va permetre desenvolupar el programa amb normalitat, ahir hagués estat impossible sortir a l’aire lliure. L’Agrupament Escolta Pare Claret no va poder vestir la plaça de Palau amb la catifa de flors i serradures tenyides ni tampoc va poder sortir al carrer la processó. No obstant això, la cerimònia es va dur a terme per dins la nau central de la catedral i els claustres, amb tocs de color i perfum dels pètals de rosa i el barballó. Ahir a la tarda, l’única convocatòria que es va veure afectada pel temps i que es va suspendre va ser la ballada de sardanes a la plaça Major.
        La celebració del Corpus s’ha vist alterada per segon any consecutiu, després que l’any passat s’hagués de canviar la ubicació dels ballets i la roda de foc amb motiu de la grua instal·lada a la plaça Major. Però uns i altres coincideixen a fer-ne una valoració molt positiva. I per l’afluència de gent que es va aglutinar a la catedral ahir al migdia, tot sembla indicar que més que el protocol, el que més fa rutllar el patrimoni festiu és la predisposició a viure’l.   

Solsona, 26 de maig de 2008

Pujar 

Solsona introdueix tres petits canvis en el protocol del folklore arran d’algunes observacions dels geganters
Tal sols hi ha hagut una proposta ciutadana dins el procés participatiu obert per l’Ajuntament

Reunió de les tres parts firmants del protocol, ahir a l’AjuntamentEl dia 23 d’abril, per Sant Jordi, sortirà al carrer una segona edició del Protocol del folklore geganter de les diades del Corpus i de la Festa Major a la ciutat de Solsona, amb la incorporació de tres modificacions en el redactat del text que enguany compleix 25 anys. L’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters de Solsona han consensuat aquestes petites adaptacions del document a la realitat actual de la imatgeria folklòrica, a proposta dels geganters. D’altra banda, l’única aportació ciutadana que hi ha hagut en el procés de revisió no es podrà tenir en compte, en tant que no fa referència al text.
        Ahir es va dur a terme la reunió de les tres parts sotasignants del protocol per posar en comú les aportacions de cada institució –en el cas de l’Ajuntament, la voluntat era canalitzar les opinions ciutadanes recollides. Per part del consistori, tan sols es va comentar l’únic suggeriment recollit durant el procés participatiu, que a més no es referia al document, sinó a una qüestió de règim intern. Pel que fa a la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, tampoc no es van presentar propostes de modificació del reglament. Amb tot, tant uns com els altres van avenir-se a introduir els canvis plantejats pels geganters.
        La junta de l’Agrupació, presidida pel macip major, Pere Cuadrench, va exposar ahir les principals propostes que van sorgir en l’última assemblea general de socis per adequar la normativa a les necessitats actuals de la manifestació i adequar-ne aquells punts de difícil compliment, tot i que no se’n proposa cap modificació substancial.

Incorporació dels dos aligons
D’una banda, s’amplia el llistat d’elements integrants de la manifestació gegantera per incloure-hi els dos aligons. Aquestes peces tenen un bagatge històric que es remunta el 1694 i les actuals van ser recuperades el 1956, amb motiu de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre. Tal com explica Cuadrench, “en no tenir una participació activa dins la manifestació han quedat arraconades, però han tornat a tenir presència amb motiu d’algunes festes extraordinàries”, com va ser en el 50è aniversari de la Coronació.
        Un segon canvi fa referència a la roda de foc, que es realitza des del 1980. El nou redactat no concretarà el dia en què s’executa, si la vigília de Corpus o el mateix dia de la festa a la nit, per tal que hi hagi més marge de programació en funció del dia que es comprovi que funciona més bé.
        Finalment, en el punt que descriu la realització de la capta, que es fa el dia 8 a la tarda, no es concretarà el tipus de formació musical que acompanya la parella de gegants joves i el flabiolaire. A la realitat, normalment és una banda o bé una cobla, tot i que el protocol vigent especifica que la música va a càrrec d’un grup de grallers.
          Aquests canvis han estat compartits per tots tres estaments responsables del protocol. Per aquest motiu, ara es refarà el text, se n’encarregarà el disseny a un dissenyador gràfic solsoní i es durà a impremta per tal de tenir-ne a punt una nova edició per Sant Jordi.
        L’alcalde, Xavier Jounou, s’ha mostrat satisfet d’aquest procés de revisió del text que regeix la manifestació gegantera. Del fet que no s’hagi registrat gaire participació ciutadana “no se n’ha de fer una lectura en negatiu”, ha destacat. “L’Ajuntament ha fet el que considerem que li pertocava, que era obrir aquest procés a tota la població perquè pogués expressar-hi les seves opinions lliurement”, diu Jounou, i si no hi ha dit res, “potser vol dir que el protocol del folklore geganter ja respon a les expectatives dels ciutadans i continua plenament vigent al cap de 25 anys”.  

Solsona, 19 de març de 2008

Pujar 

Tret de sortida a la revisió del protocol del folklore geganter de Solsona
Ajuntament, Confraria i Geganters no es pronuncien, de moment, sobre els possibles canvis

Tots els ciutadans qui ho vulguin poden fer aportacions sobre el Protocol del folklore geganter de les diades del Corpus i la Festa Major de la ciutat de Solsona des de divendres passat i fins al 16 de març. Si bé són l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters, les parts sotasignants del document, els responsables finals de la seva revisió, el consistori ha decidit obrir el procés al conjunt de la ciutadania perquè tingui la possibilitat de participar-hi.
       Divendres passat, l’alcalde, Xavier Jounou, mossèn Josep Torres, president de la Confraria, i Pere Cuadrench, macip major dels geganters, van presentar públicament els motius, els objectius i el calendari del procés, que es tancarà a final de març per tal que per Sant Jordi pugui sortir al carrer una reedició del procotol –en complir-se 25 anys de la primera edició. En cap cas van pronunciar-se respecte les modificacions que creuen necessàries d’introduir al text que regeix la manifestació gegantera.
       Jounou va afirmar que en la negociació que es faci a tres bandes, el 18 de març, “l’Ajuntament serà la veu dels ciutadans”. Tot i que caldrà que faci de “sedàs” de les opinions veïnals, al consistori “li pertoca canalitzar aquestes aportacions”. Pere Cuadrench, per la seva banda, assegura que l’Agrupació de Geganters ho ha d’acabar d’estudiar. Tot i això, va destacar que el protocol “ha estat molt útil davant d’una casuística infinita de situacions”.  El macip major va remarcar, com a una de les virtuts del text, el fet que sigui  “molt genèric” i permeti “una interpretació més o menys versàtil”.
       Es va mostrar més reticent als canvis mossèn Josep Torres. El màxim representant de la institució propietària de la major part d’elements de la imatgeria va posar l’accent en la importància de no desvincular el folklore de la Mare de Déu del Claustre, a l’entorn de la qual van sorgir. “Tot el que sigui desvirtuar-ho, seria arrencar-li les arrels”.

Relectura només dels elements del text
Al marge d’això, l’alcalde va voler deixar clar en la seva intervenció que només se sotmeten a debat els elements que són regulats per aquest protocol escrit i, per tant, no hi tenen lloc les valoracions referents a altres aspectes de les festes del Corpus i la Festa Major, com ara les baixades i pujades de la corporació municipal. En resposta a una intervenció del públic sobre la possible desvinculació de la festa i l’Església, Xavier Jounou va assenyalar que “aquest és un altre debat, que pot ser interessant i no en defujo”, però va deixar clar que haurà de ser en un altre moment.

Per correu electrònic o bé a través d’una bústia
Les persones interessades a fer alguna aportació sobre el reglament que regeix la manifestació gegantera poden fer-ho a través de dues vies. Es pot enviar la proposta mitjançant correu electrònic, a l’adreça
comunicacio@ajsolsona.net, o bé omplint unes butlletes que es faciliten a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament i dipositant-les dins d’una bústia habilitada per a l’ocasió a les mateixes dependències.
        En tots dos casos, és imprescindible que les opinions vagin signades amb nom i cognoms. Per consultar a fons el text, es pot extreure de l’apartat d’agenda del web municipal.
        El consistori recollirà les aportacions ciutadanes que es presentin fins al 16 de març. El dia 17, es valoraran en el si de la Junta de Govern Local i amb tots els grups municipals de la corporació. El dia següent, la reunió es farà entre l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters.

Cliqueu aquí per descarregar el Protocol del Folklore en format Pdf.

Solsona, 25 de febrer de 2008

Pujar 

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada