Pubilla de les comarques lleidatanes  / Vot del poble / Valoració de la Festa Major  / Visita del Conseller Mascarell /  
Inici Festa Major  / Memorial Geganter  / Solsona, la festa  / Caminada Concert Lluís Llach  /  Noves Pubilles
/
Assaigs   / Solsona, la festa /

Arxius Notícies Festa Major 2013
Arxius Notícies Festa Major 2012
/ Arxius Notícies Festa Major 2011
Arxius Notícies Festa Major 2010
/ Arxiu Notícies Festa Major 2009
Arxiu Notícies Festa Major 2008
/ Arxiu Notícies Festa Major 2007
 Arxiu Notícies Festa Major 2006 / Arxiu Notícies Festa Major 2005

Laia Gilibets pren el relleu de Maria Moscoso com a pubilla de les comarques lleidatanes

Laia Gilibets i Barbens, pubilla de Solsona des de la Festa Major d'enguany, ha estat proclamada nova pubilla de les comarques lleidatanes en l'elecció que es va fer el cap de setmana passat a Seva. D'aquesta manera, la també solsonina Maria Moscoso va col·locar-li la banda a la seva successora, en un acte del qual van sortir com a pubilla i hereu de Catalunya una noia de Santa Pau i un jove de Ripoll.
La candidata solsonina, en el moment de ser proclamada, a Seva Un examen escrit de cultura general i una entrevista personal van ser determinants per escollir els millors representants de la cultura popular catalana entre les 45 aspirants a pubilla i els 26 candidats a hereu que es van reunir a Seva. Per a Laia Gilibets, els nervis van quedar arraconats i la seguretat va ser la clau de l'èxit. "Em van fer sentir molt còmoda", especialment en preguntar-li sobre aspectes que més domina, com ara qüestions d'història contemporània. En defensar els valors del pubillatge, Gilibets va emfasitzar la "necessitat de mantenir la cultura i les tradicions catalanes", un interès que, segons ella, sembla minvar entre els joves. D'altra banda, no va amagar que la seva prioritat per davant del nou rol són els estudis de Publicitat i Relacions Públiques i la voluntat de combinar-los amb les tasques de promoció del folklore. Un jove d'Almacelles, Sergi Visa, va ser elegit hereu de les comarques lleidatanes.    
A banda de les proves, el programa del certamen, organitzat per Foment de les Tradicions Catalanes, va incloure un lliurament d'ofrenes de cada població representada pels participants, una visita turística pel municipi, un sopar de gala i el comiat de les pubilles i hereus del títol nacional de l'any passat, així com una cercavila pels carrers de Seva, entre d'altres. Van acompanyar Laia Gilibets les dues donzelles d'honor de Solsona, Sílvia Torralba i Anna Tàpia.

Pujar

Solsona celebra el vot del poble del cinquantenari amb la catedral plena a vessar

Lectura del text de petició per part de l'alcalde Una gernació va omplir les dues capelles i la major part de la nau central de la catedral de Solsona diumenge al vespre per assistir al vot del poble, una cerimònia que no s'havia fet des de feia 25 anys. Amb motiu del 50è aniversari de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre, l'alcalde, Jordi Riart, va demanar permís per celebrar les festes extraordinàries i treure la imatge en processó a la Vint-i-quatrena –institució administradora dels béns de la Verge– a través del bisbe, Jaume Traserra, que va fer d'intermediari.  
Aquest acte solemne, que va tenir lloc just després de la baixada de les autoritats civils des de la casa consistorial, va simbolitzar l'espurna que farà possible la celebració de les festes centrals de l'any del cinquantenari, que es desenvoluparan el cap de setmana vinent i per les quals els principals carrers del nucli antic ja s'han començat a engalanar. La corporació va ser-hi representada pels grups municipals de CiU i d'ERC, ja que El Comú, tal com va manifestar en l'últim Ple, considera que a l'Ajuntament no li pertoca implicar-se directament en una celebració religiosa.    
Moment de la signatura de l'acta de la cerimòniaL'acte, que va reproduir l'esquema bàsic originari de l'any 1653, va iniciar-se amb la lectura del vot del poble per part de l'alcalde, segons el qual l'Ajuntament es compromet a dur la imatge de la patrona un dia a l'altar major, de tenir-la-hi exposada i de treure-la en processó general, "com a màximes expressions de les festes que culminaran el participat any del cinquantenari". Així mateix, el vot incloïa la restitució de la imatge al cambril el dia 8, un cop finalitzats els actes. "La ciutat es deleix per viure una ocasió històrica de germanor –deia el text– que enforteix les nostres arrels amb la terra i els símbols identitaris que ens són propis". A diferència dels vots del poble de les anteriors ocasions en què s'ha dut a terme, el que va pronunciar Jordi Riart no apel·lava a la fe cristiana, sinó a la "significació de la Mare de Déu en l'imaginari col·lectiu de solsonins i solsonines i amics de poblacions veïnes, creients i no creients".   
El bisbe va traslladar la petició a la Vint-i-quatrena i l'administrador gaudí, Eugeni Barniol, va llegir l'acord favorable. Jaume Traserra va expressar la seva satisfacció per la iniciativa "lloable" del consistori de voler apropar la Mare de Déu del Claustre als ciutadans i va convidar tothom a participar a la commemoració de l'efemèride. Finalment, dos administradors de la Vint-i-quatrena lliuraren la clau del cambril a l'alcalde, un repic de campanes va convidar tot el poble a les festes, es va llegir un fragment de l'evangeli de Lluc i l'Escolania, acompanyada de la Capella, va entonar el madrigal Vot de Poble.

Pujar

La Festa Major de Solsona aprova amb un excel.lent amb vista al títol d'interès nacional
Els organitzadors destaquen l'elevada participació tant als actes folklòrics com a les cites lúdiques paral.leles

El conseller Mascarell, convidat d'honor del dia 9La millor notícia per a la festa grossa de Solsona la va confirmar dissabte el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, segons el qual el títol d'interès nacional és imminent per a la festa solsonina. A més, el fet que el dia central s'escaigués en dissabte ha afavorit una elevada concurrència tant a la plaça Major –amb més de 900 persones– per presenciar els ballets com als concerts, balls, espectacles infantils i de teatre. Per aquest motiu, la regidoria de Cultura de l'Ajuntament es planteja mantenir intacte l'esquema festiu, tot i variar els repertoris.   
Enguany, pubilles i hereus de Catalunya s'han afegit a la comitiva d'autoritats1.300 localitats venudes per al concert solidari a càrrec de Lluís Llach, que es va acomiadar el dia 9 del públic solsoní amb l'espectacle I., més d'un miler de persones al concert de Macaco, més de 300 persones sense entrada per veure Teatre de Guerrilla i més de 900 espectadors als ballets de la plaça Major són algunes de les xifres que resumeixen la bona salut de la Festa Major de Solsona d'enguany. La regidoria de Cultura, els grups municipals de l'oposició i l'Agrupació de Geganters coincideixen a remarcar l'elevada participació a tots els actes programats.  
Amb un pressupost d'aproximadament 132.000 euros, el programa dissenyat en honor de la patrona de Solsona ha aconseguit convèncer el públic i convertir-se en un dels més reeixits de les darreres edicions, que no ha aconseguit deslluir ni l'amenaça de pluja. El temps va fer que l'actuació de Lluís Llach es dugués a terme al pavelló municipal, en lloc de la plaça de Sant Joan, el concert de tarda de l'Orquestra Selvatana, al Teatre Comarcal, i l'homenatge a la Mare de Déu del Claustre dins la catedral.
Macedònia, concert de tarda gratuït per als jovesAmb tot, no es va haver d'anul.lar cap acte i tot es va desenvolupar sense cap tipus d'incidència.
Entre altres aspectes positius que remarca la regidora de Cultura, Núria Giné, hi ha l'àmplia diversitat d'actes programats per als diferents públics, ja que hi han tingut cabuda espectacles musicals, teatrals, infantils, sardanes, concerts i balls de nit, així com exposicions i activitats esportives, per complementar l'eix central de la celebració, que és la manifestació gegantera.
El patrimoni folklòric es manté com el pal de paller de la Festa Major solsonina. I precisament enguany s'ha viscut més intensament amb un to especial. El fet que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, anunciés dissabte que properament la festa de la Mare de Déu del Claustre serà declarada Festa Tradicional d'Interès Patrimonial, un cop aprovat el darrer tràmit del decret que ho regula, representa "la recompensa més justa del treball que s'ha dut a terme durant molts anys per part de moltes persones que s'estimen la seva Festa Major", segons Giné. Aquesta distinció nacional comportarà, tal com remarca la regidora, "un reconeixement més ampli de la festa en l'àmbit del país i una major afluència de visitants".
Un espectacle de ball japonès, amb els claustres a vessarUn termòmetre que dóna fe de l'expectació que ha generat la festa ha estat el Punt d'Informació, situat a Cal Metge Solé, que ha centralitzat tota la informació de la programació i els concursos, així com la venda de material relacionat amb el folklore geganter. Tot i que no s'ha registrat el nombre de visites, fonts de l'Agrupació de Geganters indiquen que s'han arribat a vendre prop de 400 samarretes de la Festa Major i força escultures dels gegants. En aquest sentit, l'entitat es mostra molt satisfeta d'aquesta iniciativa, que funciona per segon any, i que restarà oberta per dates centrals del 50è aniversari de la Coronació, del 6 al 8 d'octubre.

Un miler de persones, al concert de MacacoUn fenomen curiós
L'alcalde, Jordi Riart, ha valorat molt positivament l'acollida de la festa per part dels solsonins. Per a Riart, "assistim a un fenomen molt curiós: malgrat l'arribada de persones immigrades que no coneixen la nostra cultura, ens trobem immersos en un procés de revitalització i recuperació del patrimoni festiu, i els signes d'identitat autòctons prenen força".  L'alcalde esmenta, a tall d'exemple, l'èxit de l'exposició sobre la festa i el nombrós públic assistent al Memorial als geganters.
La plaça del Camp, escenari de diversos números infantils Per la seva banda, el grup municipal d'ERC també fa un balanç positiu del programa, sobretot pel que fa a "la participació als actes folklòrics i  l'oferta variada de concerts per al jovent", tal com afirma el portaveu republicà, Xavier Jounou. No obstant això, ERC ha detectat que "els balls de nit afluixen molt", probablement per la ubicació, al pavelló d'esports. En aquest cas, Jounou preveu que la situació pot donar un gir un cop es disposi de la sala polivalent. Així mateix, el grup de Xavier Jounou considera que s'haurien de buscar fórmules per renovar el repartiment d'orquestres. De totes maneres, valora positivament el fet que la regidoria de Cultura consultés l'oposició abans de contractar les formacions musicals.
Amb vista a les properes edicions, Núria Giné és del parer que "l'elevada participació revalida el bon funcionament de l'esquema actual i, per tant, només caldria modificar el repertori de formacions que ofereixen els espectacles, balls i concerts".

Pujar

Dissabte, 9 de setembre
El conseller Mascarell garanteix el títol nacional a la Festa Major de Solsona
Els gegants baten un nou rècord en ballar 27 minuts i mig davant l'Ajuntament  

Mascarell ha presenciat tots els actes de la manifestació gegantera solsonina d'avuiAmb la visita del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, Solsona ha sortit de dubte avui sobre les possibilitats de la Festa Major de ser declarada Festa Tradicional d'Interès Patrimonial. El conseller ha assegurat amb "absoluta certesa" que la de Solsona serà "una de les primeres a ser reconeguda com a festa nacional", un cop s'hagi aprovat el nou decret que regularà la concessió dels títols festius, que es troba en l'últim tràmit  jurídic i és previst que entri en vigor immediatament després de les eleccions de novembre. Avui també han participat a la festa la directora general de Cooperació Cultural, Assumpta Bailac, i el delegat del Govern a la Catalunya Central, Josep Ramon Mora.
Els gegants han aguantat prop de mitja hora ballant davant l'Ajuntament"Solsona és un referent per a tots els catalans en la conservació del patrimoni festiu", ha destacat Ferran Mascarell, que ha transmès tant a la corporació local com als geganters el reconeixement del Govern per "la magnífica aportació cultural que Solsona fa al país". En aquest sentit, el màxim titular de Cultura de la Generalitat, que ha presidit la baixada d'autoritats des de l'Ajuntament fins a la catedral i ha presenciat les danses tradicionals de la plaça Major, ha assenyalat que la de Solsona és "una festa extraordinària, molt arrelada i apamada per la població, amb detalls molt cuidats". Per aquest motiu ha felicitat la ciutat a priori per convertir-se en una ciutat d'interès nacional pel seu patrimoni folklòric.
L'alcalde, Jordi Riart, ha aplaudit aquesta notícia, per la qual l'Ajuntament ja va formular la petició dos anys enrere. Per a Riart, "aquest és el millor reconeixement que pot rebre la celebració en honor de la patrona, especialment l'any del cinquantenari de la Coronació". Entre altres avantatges que comportarà el títol nacional, segons l'alcalde, hi ha les garanties de protecció del patrimoni festiu –que compta amb un llegat històric de més de 300 anys– i la difusió de la festa a l'exterior, i ha felicitat l'Agrupació de Geganters per la seva aportació destacada en aquest procés.  
Gairebé un miler de persones, presenciant els ballets a la plaça Major Els geganters solsonins han viscut avui una jornada especial, tant per la bona notícia anunciada pel conseller com pel nou rècord batut davant la casa consistorial en fer ballar els gegants fins a 27 minuts i mig sense parar. El macip major, Pere Cuadrench, ha rebut l'anunci amb "molta il.lusió", ja que significa que "la festa serà molt més valorada a fora, amb més ressò mediàtic, la qual cosa farà que molta gent es desplaci per veure-la de primera mà". Per al representant dels portadors dels gegants, el títol revalidarà la tasca que s'ha fet els darrers 25 anys per no voler trencar amb la festa ancestral solsonina. A més, Cuadrench ha posat de relleu el suport rebut per part de la població solsonina, que avui ha omplert la plaça Major amb poc menys d'un miler de persones.
La jornada central de la Festa Major també ha estat especial per al pubillatge, en tant que la ciutat ha fet un reconeixement a Maria Moscoso, la pubilla de Solsona de l'edició anterior, per la tasca duta a terme representant la ciutat arreu de Catalunya com a pubilla de les comarques lleidatanes. L'alcalde li ha lliurat un bust de la Mare de Déu del Claustre a la plaça Major, en acabar els ballets. Per aquest motiu, enguany també s'han afegit al seguici d'autoritats, els hereus i pubilles de Catalunya i les demarcacions –excepte Tarragona. Els acompanyava també Valentí Carrera, president de Foment de les Tradicions Catalanes.

Pujar

La Festa Major de Solsona comença amb empenta i convenç tots els públics
El Punt d’Informació, instal.lat a Cal Metge Solé, rep una afluència notable de visites

Divendres, 8 de setembre
Unanimitat entre els responsables de la festa en honor de la patrona de Solsona. Tant la regidoria de Cultura de l’Ajuntament com l’Agrupació de Geganters qualifiquen l’inici dels cinc dies de celebració d’immillorable. Amenaçava pluja i els organitzadors anaven ahir i avui amb l’ai al cor. Amb tot, tant la cercavila com el castell de focs, els concerts de tarda i nit d’ahir, dijous, i la baixada de la corporació municipal del matí i els ballets tradicionals d’avui s’han pogut desenvolupar amb total normalitat.
El desplegament dels gegants i el bestiari folklòric continuen aixecant expectació entre el públic familiar i foraster. Tant és així, que s’estima que entre 800 i 900 persones s’han aplegat aquest migdia a la plaça Major per presenciar les danses tradicionals i la proclamació de la nova pubilla, Laia Gilibets, i les donzelles d’honor, Sílvia Torralba i Anna Tàpia. A més, enguany també les ha acompanyat la pubilla de l’edició anterior, Maria Moscoso, com a ambaixadora de les comarques lleidatanes.
Per a l'alcalde, Jordi Riart, "l'alta participació a tots els actes és un senyal inequívoc de la bona salut de la Festa Major". A més, Riart ha valorat molt positivament el fet que s'ha aconseguit captar força públic als primers concerts i, paral•lelament, "els actes més folklòrics s'han desenvolupat tal com exigeix la tradició i marca el protocol". Hi coincideix el macip major dels geganters, Pere Cuadrench, que ha destacat la gernació que ha fet rotllana entorn dels entremesos i el gran nombre de geganters que hi han participat. A més, segons Cuadrench, el Punt d'Informació de la Festa Major –ubicat per segon any al vestíbul de Cal Metge Solé, al carrer del Castell, des d'on se centralitza la informació i la gestió de la festa, "és un èxit". Tant l'Ajuntament com l'Agrupació de Geganters confien que demà, dissabte, encara hi haurà més assistència de públic en escaure's en dissabte.
Entre els actes més concorreguts, es calcula que el concert gratuït d’ahir a la nit a la plaça del Camp, a càrrec de Mesclat, va comptar amb prop de mig miler de persones de públic. Unes hores abans i al mateix escenari, la banda juvenil Macedònia també va aconseguir la complicitat de nens, joves i pares. Avui a la tarda i vespre, la festa grossa de Solsona continuarà amb l'homenatge a la Mare de Déu del Claustre, amb el ball de l'àliga i la cantada de goigs; la inauguració de l'exposició del Centre d'Estudis Lacetans "Els Jocs Oblidats, l'Olimpíada popular del 36", i la capta dels gegants pel nucli antic. A la nit, l'Orquestra Selvatana amenitzarà el ball. Segons la regidora de Cultura, Núria Giné, "hem tingut molt bona resposta de la gent per la varietat de la programació". Per aquest motiu, Giné espera "poder continuar gaudint d'aquests dies com fins ara i que el temps ens acompanyi".

Visita de Mascarell
El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, serà el convidat d'honor demà, dissabte, el qual presidirà una extensa comitiva integrada per la corporació local, alcaldes de la comarca, i, de manera extraordinària, per les pubilles i hereus de les demarcacions catalanes –excepte de Tarragona– i de Catalunya, per acompanyar Maria Moscoso en la seva recta final com a pubilla de les comarques lleidatanes. A més, hi seran presents Assumpta Bailac, directora general de Cooperació Cultural, Josep Ramon Mora, delegat del Govern a la Catalunya Central, i Valentí Carrera, president de Foment de les Tradicions Catalanes.

Pujar


600 persones fan el primer tast de la Festa Major de Solsona més gegantera

Demà es dóna el tret de sortida oficial de cinc dies de celebració

Un emotiu acte d'homenatge a totes les generacions que han fet ballar els gegants i, per extensió, a tots els col·lectius vinculats a la Festa Major de Solsona va reunir diumenge a la nit més de 600 persones a la plaça de Sant Joan. L'Agrupació de Geganters, entitat organitzadora del memorial amb la col·laboració de l'Ajuntament, ja pensa en la possibilitat de dotar-lo de continuïtat en properes edicions arran de la càlida acollida que va rebre per part del públic, que fins i tot va posar-se de peu per entonar el pasdoble de La Pujada al moment de cloure l'acte.
Un concert de Festa Major, amb la interpretació de músiques dels ballets tradicionals, va obrir la cerimònia. Per a l'ocasió, els Faisan's de la Font del Gat van recuperar la música del Ball de Cavallets i del Ball de Gegants que es dansaven durant la segona República. La Cobla Juvenil Ciutat de Solsona va fer ressonar a la plaça el Ball dels Nans, recuperat fa 25 anys. També hi van participar la Cobla Fusió, amb versions de les peces dels gegants i el drac de Joan Miquel Villaró, i l'orquestra Patinfanjàs, que va executar els pasdobles la Geganta Jove i el Gegant Vell, ambdós del mestre Joan Roure.
En la segona part del memorial als geganters, es va projectar un audiovisual amb fotografies i textos històrics sobre el patrimoni folklòric que gira entorn d'una de les festes majors més antigues del país i que és ferma candidata a ser declarada Festa Tradicional d'Interès Patrimonial. Els geganters preveuen posar el DVD a la venda el mes d'octubre, coincidint amb la commemoració de les festes extraordinàries del 50è aniversari de la Coronació.
D'altra banda, demà, dijous, el tro i la salutació de l'alcalde des del balcó de l'Ajuntament encetaran oficialment la Festa Major de Solsona, que continuarà amb la tradicional cercavila dels gegants i el bestiari pels carrers del nucli antic. A més de l'accent especial que enguany presenta la festa en honor a la patrona amb motiu del cinquantenari de la Coronació, els organitzadors preveuen l'assistència nombrosa de visitants i fills de Solsona que resideixen fora de la ciutat en coincidir el dia 9 amb cap de setmana.

Pujar

Solsona culmina amb una exposició la recerca i recuperació del patrimoni folklòric  
Gairebé 400 persones visiten la mostra el primer cap de setmana

La geganta jove de Solsona construïda després de la guerra civil, el model de fang del cap de l'Antoniu Ricu –el genet de fusta que cavalca la mulassa– del segle XVII i els vestits que lluïen els gegants el 1940 són algunes de les peces exposades a la mostra "Solsona, la festa", que es pot visitar a la sala dels Sants Màrtirs de la catedral i el seu atri fins al dia 8 d'octubre. Tal com va afirmar Pere Cuadrech, macip major de l'Agrupació de Geganters, en la inauguració de l'exposició, dissabte passat, aquesta mostra "representa la culminació d'una tasca de recuperació i investigació sobre el patrimoni folklòric solsoní".
Inauguració de la mostra, dissabte passatL'exposició, organitzada per l'entitat gegantera, l'Ajuntament de Solsona i la Vint-i-quatrena i comissariada per Joan Boix, enguany presenta material i un format diferents als de l'edició anterior. Entre altres aspectes, posa un èmfasi especial en l'explicació de les festes extraordinàries que s'organitzen entorn la Mare de Déu del Claustre, amb motiu del cinquantè aniversari de la Coronació –els actes centrals del qual tindran lloc els dies 7 i 8 d'octubre. Elements actuals i antics dels gegants, el bestiari folklòric i les institucions que integren la Festa Major, textos i fotos de caràcter històric, i partitures dels pasdobles del mestre Joan Roure que dansa la manifestació gegantera integren l'exposició, que durant el primer cap de setmana ja han visitat poc menys de 400 persones, segons fonts de l'organització.
El treball de recerca dut a terme per membres de l'Agrupació de Geganters i el Consell de la Festa Major va iniciar-se fa dos anys arran de la preparació de la candidatura de la programació organitzada en honor a la patrona solsonina per ser declarada Festa Tradicional d'Interès Patrimonial –en aquests moments la Generalitat té pendent l'aprovació d'un decret que regularà la concessió dels títols nacionals. El material recopilat, que està tot inventariat, procedeix de la capella del Claustre, del taller geganter de Manel Casserras i de particulars. Per a l'alcalde, Jordi Riart, que també va inaugurar la mostra, "aquest treball ens referma a tots entorn uns símbols identitaris insòlits al país, que formen part del patrimoni immaterial i personal de tots aquells que se senten ciutadans de Solsona".
Carles Freixes, un dels impulsors de la mostra, explica que l'objectiu és "conscienciar els solsonins del ric patrimoni festiu que surt al carrer i alhora el llegat històric que hi ha al darrere". En aquest sentit, Pere Cuadrench ha expressat el desig dels geganters que "aquest treball de recerca es materialitzi en la futura illa cultural del nucli antic amb un espai dedicat al món geganter", per deixar palès que "Solsona ha estat una ciutat gegantera durant més de tres segles", una proposta que el consistori ja està sospesant.     
L'acte inaugural de dissabte, al qual van assistir més d'un centenar de persones, es va cloure amb una actuació musical al piano a càrrec d'Albert Fontelles, que va interpretar una rapsòdia de les festes del Claustre arranjada per ell mateix.

Pujar


És una de les activitats familiars més participades de la Festa Major Rècord de participants a la Caminada de la Festa Major de Solsona

290 persones van participar diumenge al matí a la novena Caminada popular al vinyet, una de les activitats més concorregudes que anticipen la Festa Major de Solsona. De fet, aquesta caminada per la zona rural del terme municipal, organitzada per l'Ajuntament amb la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès, no havia aplegat mai tants caminants en les vuit edicions anteriors.
En total es van recórrer aproximadament 13 quilòmetres, amb un itinerari de dificultat baixa tant per la llargada com pel desnivell, fet pel qual es planteja com una activitat apta per a tots els públics. La major part de l'itinerari es va concentrar a la partida de Santa Llúcia, amb un recorregut molt similar al de la segona edició. La caminada, que va començar i acabar a la plaça del Camp, es va estendre de les 8 del matí fins a 2/4 de 12 del migdia.

Pujar


 Lluís Llach s'acomiada del públic solsoní amb el concert solidari del dia 9 de setembre
A la venda les entrades per al recital a Solsona del cantautor de Verges

Ja es poden adquirir les entrades anticipades per al concert que Lluís Llach oferirà a la plaça de Sant Joan de Solsona el proper dia 9 de setembre, en el marc de la Festa Major. L'ONG solsonina El Solsonès Obert al Món (SOM) organitza aquest recital amb l'objectiu de recollir fons per a una campanya nutricional per a infants d'El Salvador.
Amb aquesta actuació, el cantautor de Verges, que es troba de gira per comarques catalanes, presentarà el seu darrer espectacle, I., i s'acomiadarà del públic solsoní, després d'anunciar la seva retirada dels escenaris la primavera de l'any que ve. Llach combinarà les seves noves composicions amb cançons més conegudes com Laura o Viatge a Ítaca.
Les entrades anticipades es poden adquirir a través del Servicaixa de la Caixa, a l'Ajuntament i a l'Oficina de Turisme de Solsona, a un preu de 12 euros. L'entrada a taquilla costarà 15 euros.

Pujar


La cultura popular i l'esport, representats en les noves ambaixadores de Solsona

Pubilla i Donzelles de la Festa Major 2006El pubillatge solsoní ja compta amb rostres nous per a la Festa Major d'enguany. A mitjan juliol, l'Ajuntament va escollir la pubilla i les donzelles d'honor, que van ser proposades pel món de la cultura popular i l'esport solsonins. Laia Gilibets i Barbens (17 anys), presentada per l'Agrupació de Geganters de Solsona, serà nomenada pubilla; Sílvia Torralba i Badrenas (21 anys), representant de la Comissió del 50è Aniversari de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre, esdevindrà la primera donzella d'honor, mentre que Anna Tàpia i Valverde (18 anys), en nom del Club Esportiu Arrels, adoptarà el rol de segona donzella d'honor.

La proclamació oficial de totes tres representants de la ciutat en l'àmbit del folklore i la cultura popular es durà a terme, com és tradició, el dia 8 de setembre, en el decurs dels actes centrals de la Festa Major. Per a Laia Gilibets, que enguany començarà els estudis de Publicitat i Relacions Públiques, la primera motivació per la qual desitja ser pubilla és de caire familiar, ja que també ho va ser la seva mare. A més, des de petita ha estat vinculada a l'Agrupació de Geganters –aquest any celebra un memorial– i ha admirat la figura de la pubilla. La jove solsonina tampoc no amaga la seva satisfacció pel fet que el seu nou paper es desenvoluparà en el marc del cinquantenari de la Coronació de la patrona.     

Juntament amb la Laia, Sílvia Torralba, que té estudis de Ciències Empresarials, i Anna Tàpia, que començarà la llicenciatura d'Arquitectura, van aconseguir les millors puntuacions en la prova escrita i l'entrevista que es van dur a terme dissabte a l'Ajuntament, en les quals es van presentar set candidates. Un qüestionari de 50 preguntes sobre cultura general, Catalunya, la comarca i Solsona, i una entrevista en què es va valorar la fluïdesa verbal, la naturalitat i els arguments de les candidates van determinar quines serien enguany les ambaixadores més indicades per a Solsona. De manera extraordinària, Maria Moscoso, la pubilla proclamada per la Festa Major de l'any passat, també acompanyarà les representants d'aquesta edició, com a pubilla de les comarques de Lleida.

Pujar


Assaig del ball de bastons i cavallets

L’Agrupació de Geganters de la Ciutat de Solsona informa que el dia 21 d’agost s’iniciaran els assaigs per preparar la Festa Major i les Festes de la Coronació.
Seguint la normativa cal assistir a tots els entrenaments. Important: si el ballador causa més de tres faltes injustificades durant els assaigs ( tant en el Ball de Bastons com als Cavallets), causarà baixa dins la formació.
Esperem que solsonins i visitants passeu una BONA FESTA MAJOR!

Lloc: Plaça del Consell Comarcal
Dies: Del 21 d’agost al 6 de setembre, de dilluns a divendres. Hora: de 7 a 8 del vespre.

Pujar


Solsona celebrarà una Festa Major farcida de propostes per a tots els públics
Teatre, balls d'orquestra i concerts amenitzen les vetllades a partir del dia 2

Més d'una cinquantena d'activitats entre els dies 1 i 11 de setembre ompliran l'atapeït programa de la Festa Major de Solsona, que manté la manifestació gegantera com eix central, si bé s'amaneix amb propostes culturals, lúdiques i esportives per a totes les edats. Enguany, amb motiu del 50è aniversari de la Coronació de la patrona, totes les solsonines que es diguin Claustre podran entrar als balls gratuïtament.

La plaça de Sant Joan esdevindrà escenari de diverses actuacions musicalsA partir del 7 de setembre, amb l'inici oficial de la festa grossa, Solsona viurà cinc dies farcits d'actes, que segueixen la línia de les anteriors edicions, tot i que el dia 1 ja començaran a escalfar-se motors amb activitats prèvies. Entre les novetats de l'edició d'enguany, s'organitza un memorial als geganters; s'ha convidat les pubilles i hereus representatius de les quatre províncies catalanes perquè participin a la festa, i totes les Claustres de la ciutat podran accedir lliurament als balls de nit amb motiu del cinquantenari de la Coronació de la patrona.  A banda dels actes tradicionals, els concerts de Lluís Llach i Macaco i el ball amb l'Orquestra Maravella, el dia 9, el concert de Mesclat, el dia 7, i l'actuació de Teatre de Guerrilla, el dia 11, són alguns dels principals atractius d'aquesta edició.  

El memorial als geganters, que tindrà lloc a la plaça de la Catedral el dia 3 a les 10 de la nit, consistirà en l'audició de músiques antigues i actuals de les danses, a càrrec de diferents formacions solsonines, i la projecció d'un audiovisual de caire històric sobre els ingredients essencials de la Festa Major. Amb aquest acte, l'Agrupació de Geganters pretén homenatjar totes les generacions de geganters de Solsona i, especialment, "per celebrar el relleu d'una generació des que l'entitat es va crear fa 25 anys", segons fonts de l'Agrupació. Entre altres peculiaritats que presentarà el concert, en destaca la recuperació de la música de ballets que s'havien dansat durant la II República, amb partitures datades de l'any 1935.

La manifestació gegantera es manté a l'epicentre de la festaLa tradició folklòrica continua sent l'eix vertebrador de la Festa Major solsonina, que està amatent als tràmits parlamentaris que han de permetre declarar-la Festa Tradicional d'Interès Patrimonial. Així, l'esquema festiu dels dies 7 al 9 es mantindrà intacte, amb la cercavila dels gegants, el castell de focs, les baixades i pujades de la corporació acompanyada de la manifestació gegantera, les danses de la plaça Major i l'homenatge a la Mare de Déu del Claustre com a reclams més destacats. A més, Maria Moscoso, pubilla de l'edició anterior, acompanyarà la seva substituta i les noves donzelles d'honor a les baixades i la plaça Major com a pubilla de les comarques de Lleida. Així mateix, per donar més relleu a aquest fet extraordinari, enguany la regidoria de Cultura ha convidat les pubilles i els hereus representants de les quatre demarcacions catalanes i de Catalunya perquè participin a la comitiva el dia 9 de setembre. Aquest mateix dia, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, acompanyarà la corporació municipal.     

La Caminada popular al Vinyet és una de les activitats prèviesEl que més caracteritza la festa de la patrona de Solsona és la varietat de propostes, segons remarca la regidora de Cultura, Núria Giné, ja que "s'ha intentat dissenyar un programa per a tots els públics i interessos, amb teatre, balls, concerts per a joves i espectacles infantils, activitats la majoria de les quals són d'entrada gratuïta". Giné destaca, per exemple, l'accés lliure a tots els concerts per a joves, excepte el de Macaco i Vall Folkska. En qualsevol cas, "el preu de les entrades serà molt assequible, perquè la festa ha d'arribar a tothom". L’oferta musical més juvenil anirà a càrrec de Macedònia, Mesclat i Crazy Evolution, Macaco i Vall Folkska i Baetúria. Les orquestres Maravella, Rosaleda i Selvatana amenitzaran els concerts de tarda, a més dels balls de nit; Lluís Llach oferirà el concert solidari organitzat pel Solsonès Obert al Món (SOM), i Les Veus dels Pescadors interpretaran un recital d’havaneres. Les propostes teatrals passaran per un espectacle de teatre musical a càrrec de l’Escola Municipal de Música i l’escola Youkali de Barcelona, la representació de l''obra Fluir, a càrrec del Grup de Teatre Lacetània, i l'espectacle En directe, de la companyia de Teatre de Guerrilla. Aquesta oferta es complementarà amb un número de cappore, ball popular japonès. A més, entre les activitats paral·leles de la Festa Major també s'inclou un concurs i  ballades de sardanes, tres espectacles infantils, diferents tornejos i cites esportives, així com exposicions. D'altra banda, l'Ajuntament té previst inaugurar les obres d'ampliació de l'Escola Bressol el dia 10.   

S'oferiran tres espectacles infantils per a la quitxallaEls dies previs al tret de sortida formal de la Festa Major vindran marcats per la tradicional Trobada d'Acordionistes, que enguany arriba a la vint-i-tresena edició; la III Fira del Caçador; els Tastets interculturals, una mostra gastronòmica de diferents nacionalitats que conviuen a Solsona,  organitzada per Creu Roja, l’Associació de Dones del Solsonès i l’Associació Cultural d’Immigrants del Solsonès, i la novena Caminada popular al Vinyet, entre altres.     

Finalment, per commemorar la Diada Nacional de Catalunya, el Casal Voliac organitzarà el quinzè Aplec Independentista del Castellvell, el dia 10, que comptarà amb el periodista i escriptor Víctor Alexandre. L'endemà, l'Associació d'Amics del Tractor d'Època oferirà la tretzena Tractorada popular, al matí, i el Consell Comarcal, una recepció oficial amb música i un parlament a càrrec de l'escriptor Climent Forné.

 

"Solsona, la Festa"     

Enguany, per segona i última vegada, l'Agrupació de Geganters, l'Ajuntament de Solsona i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre organitzen l'exposició "Solsona, la Festa" a la sala dels Sants Màrtirs, amb material i un format diferents als de la mostra anterior. Entre altres peces del patrimoni folklòric, es mostrarà la geganta jove de l'any 1941 –que va ballar fina al 1966–, el bou antic, de 1956 –el primer element de la Festa Major construït per Manel Casserras i Boix–, i els vestits que els gegants lluïen el 1941 i que s'han trobat a les dependències de la capella del Claustre.
Segons fonts de l'organització, l'objectiu de la mostra, que estarà oberta del 2 de setembre al 8 d'octubre, és proporcionar material didàctic al públic en general i a les escoles per entendre l'esquema festiu i el funcionament les institucions de la Festa Major i les festes extraordinàries que tindran lloc els dies 7 i 8 d'octubre per commemorar l'aniversari de la Coronació de la Mare de Déu.
Per consultar informació del programa, comprar entrades anticipades i participar al Ral·li Fotogràfic i el Concurs de Pintura Ràpida, enguany tornarà a habilitar-se un Punt d'Informació de la Festa Major al vestíbul de Cal Metge Solé, al número 15 del carrer del Castell.

 Pujar

 

La  Festa / Història i Orígens / Programació / Notícies / Elements Folklòrics / Bibliografia i agraïments / Portada